..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm mutsuzluklar yokluktan deðil, çokluktan gelir. -Tolstoy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > Yûþa Irmak




6 Mayýs 2021
Scenes Of A Sexual Nature (Aþk Manzaralarý) Filmi Üzerine  
Yûþa Irmak
Bir okuyucumun “çok iyi” ve “etkilendim” dediði ve benim de izleyip fikirlerimi söylememi istediði “Aþk Manzaralarý” filmini nihayet ben de izledim. Peki nasýldý film? Kýsaca söyleyeyim: Ýticiydi!


:IFG:
Bir okuyucumun “çok iyi” ve “etkilendim” dediði ve benim de izleyip fikirlerimi söylememi istediði “Aþk Manzaralarý” filmini nihayet ben de izledim. Peki nasýldý film? Kýsaca söyleyeyim: Ýticiydi!

Böyle düþünmeme sebep belki de filmi seyrederken önyargýlý seyrediyor oluþumdur. Çünkü insanlarý 90’lý yýllar boyunca aðlatan, Clint Eastwood damgalý o meþhur “The Bridge of Madison County” (Yasak Ýliþki) gibi alabildiðine hüzünlü ve romantik bir þeyle karþýlaþmayacaðýmýn farkýndaydým.

Filmin orijinal adý yeterince aydýnlatýcýydý, tanýtým metni ise bir o kadar yanýltýcý. Julian Barnes’ýn romanlarýndaki gibi Ýngiliz mizahý soslu, akýllý iliþki analizleri görmek gibi bir beklentim vardý. Çünkü aþk ve iliþki, bir analizin konusu olduðunda, yer yer politikanýn kýsmen de toplumbilimin nesnesi haline gelirdi.

Bir kültürün aþka iliþkin tasavvuru, o kültür hakkýnda en çok bilgi veren þeydir gerçekten. Bir filmin ya da bir kitabýn aþk’a dair söylediði, gösterdiði þeyler onun kendine ve dünyaya iliþkin bakýþýný da betimler. Neler yoktur ki o orada: iletiþim, deðer yargýlarý, inanç-inançsýzlýk, insanlarýn kendisine ya da baþkalarýna duyduklarý güven ve bunun tezahür ediþ-ettiriliþ þekli, samimiyet algýsý, tahammül sýnýrlarý, toleransýn maliyeti, sadakat, ihanet, ihanete sadakat, cinsel sömürü, duygusal sömürü, yabancýlaþma, nefs, tefessüh, teslimiyet, isyan, beklenti, tatmin, çeliþki, stres, çeliþkiyi ve stresi tolere edebilme yollarý ve dahi tekmili birden.

Nitekim Aþk Manzaralarý/Scenes of a Sexual Nature filmi de bu yönlerden üzerine düþeni fazlasýyla yapýyor diyebilirim… Evet filmin tamamý parkta ve 7 çiftin arasýnda geçen diyaloglarý, kavgalarý, uzlaþma ve uzlaþmazlýklarý beyazperdeye aktarmaya çalýþýyor ve insana “ben mi yabaniyim, yoksa “uygar” dünyanýn motivasyonu sahiden sonunda ürün-üretim olmayan bir damýzlýk çiftliðinde yaþamak mý?” duygusunu verene dek, dürüstçe açýyor kendisini. Dürüstçe ama fazlasýyla teatral, avangard olmaya çalýþýp baþaramayan, turistik bir edayla.

Filmde; bazen komik, bazen düþündürücü sahneler olsa da, “dünyanýn küçük bir köy haline geldiði” söylemeni, dünyanýn bu tarafý açýsýndan yalanlayan perspektifle izleyiciye býrakýp düþünmelerini saðlýyor. Filmi izlerken, özellikle muhafazakar kesimin bir zamanlar çok dile getirdiði o “AB’ye girmek”, “AB ülkeleri ile uyum içinde bir Türkiye” söylemlerini can-ý gönülden sarf eden saf Müslüman insanlarýn kulaklarýný çýnlattým. Yani filmi seyredip hâlâ “AB”ye girelim kurtuluþumuz orada diyenlere þiddetle izlemelerini tavsiye ederim. Tüm mevzu Londra’da bir parkta geçiyor, genellemeyelim abiler, ablalar hatýrþinaslýðýný elden býrakmayacaklarýný tahmin ediyor olsam da içinde aþkýn hayalini kurmanýn bile mümkün olmadýðý bu manzaralar toplamýnýn genel olarak “Batý”yý verdiðine ve bu tabloya “ilerleyelim abiler, ablalar!’cý Türk kadýn-erkek aydýn zevatýnýn bile gönül indiremeyeceðine hükmetmek için yeterince yaþayýp okuduðumu hiç çekinmeden söyleyebilirim…

Ýþte bu film, bana göre bir sinema yapýtý olmaktan daha çok “liberal” bir düþünce kuruluþu ya da devlet tarafýndan bir cam fanus içinde yapýlan deneyi andýrýyor. Zira insan “ancak bu kadarý ancak bir deney olabilir” demekten kendini alýkoyamýyor… Düþünce kuruluþlarýnýn eðilimleri çok doðurgan olsa da bu deneyden elde edilen sonuç hiçbir devleti memnun etmezdi diye düþünmeden edemiyorum. Çünkü hiçbir devlet, ha bire cinsellik konuþan ama hiç üremeyen bir toplumu el üstünde tutar ki? Devlet de nereden çýktý, diyecek olanlara, filmin bir aþk filmi olmadýðýný tekrar hatýrlatmak isterim. Üstelik, söz konusu bir günlük çayýrlarýn, çimenlerin, aðaçlarýn, çiçeklerin, böceklerin içinde mutlu bir tane abi abla yok!

Filmde birbirlerine sevgi duyduklarý gözlerden kaçmayacak denli “mutlu” görünen tek çift, boþanmak üzere olan bir çift; mutluluklarýnýn nedeni de tutkulu ama uyumsuz bir evliliði noktalýyor olmaktan ileri gelen bir mutluluk. En makul olan çift ise 50-60 yýl sonra, ayný parkta ve ayný bankta yeniden karþýlaþan ama birbirlerine “seni hep merak ettim, ama düþünüyorum da gayet de iyi bir hayat yaþamýþým, seninle olamadýðým için çok da piþman deðilim” itirafýnda bulunan yaþlýlar.

Diðerleri mi? Ýnanýn onlarý konuþmaya bile deðmez! Çünkü Aþk Manzaralarý filminde öyle romantizm aþk filan aramak beyhude…

Ancak yukarýda da bahsettiðim gibi, iþlev tabii ki önemli. Aþk Manzaralarý, ‘Türkiye, Avrupa’ya entegre olmalý, hatta Doðu kalmamalý, her yer Batý olmalý diyenlere’ köprüden önce son çýkýþ imkaný temin etmesi bakýmýndan faydalý. Bir de kültür araþtýrmacýlarýna, ‘aþýn bunlarý’ deyip duran psikiyatrlara… Bütün o aþmalarýn sonunda, aþkýn ucuna gelip aþaðý düþmek var sanki, benden söylemesi…

Ýyi seyirler diliyorum en iyisinden, en güzelinden…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sinema Kültürel Meselemiz Haline Ne Zaman Gelecek?
Türk Sinemasýnýn Ezberini Bozan Yönetmen
The Man Who Wasn’t There 2001 (Orada Olmayan Adam)
Çit Filminin Düþündürdükleri (Rabbit - Proof Fence 2003)
25. Saat Filmi
Bize: "Bol Acýlý" Aþk Lütfen…
Amistad Filmi ve Türkiye’ye Gelen 70 Afrikalý Devlet Baþkanlarý
Big Eyes (Büyük Gözler) 2014 Filmi Üzerine
Dünyanýn Bütün Sabahlarý (Tous Les Matins Du Monde 1991) Filmi Üzerine Birkaç Kelam…
Yapay Zeka (Artificial Intelligence 2001) Filmi Üzerine Birkaç Kelam…

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Neyimizi Kaybettik
Chp, Gerçekten ‘demokrat’ Mýdýr?
Seviye
Bir Çatýþma Zemini Olarak Kültür
Dikkat Bu Bir Siyasi Yazýdýr!
Milletlerin Ruhunu Taklit Öldürür
Hizipçi Memur Partisi Chp
Arzu Yeterli Deðil
Chp’nin Psikopatolojisi
Yarýn Bekleyebilir Þiir Kitabý Üzerine

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sözün Çiçeði [Þiir]
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.