..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir insan bir kaplaný öldürmek istediðinde buna spor diyor, kaplan onu öldürmek istediðinde buna vahþet diyor. -Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gülmece (Mizah) > Kâmuran Esen




15 Aralýk 2003
Ýzedebiyat Hastalýðý / Teþhis ve Tedavisi  
Kâmuran Esen
Dikkat! izedebiyat alýþkanlýk yapýyor!


:BCGB:
Yaþanan tecrübelerden,  yapýlan gözlem ve araþtýrmalardan çýkan sonuçlara göre; izedebiyatýn alýþkanlýk yaptýðý kesinlik kazanmýþtýr. Önce hobi olarak baþladýðý ve zamanla  tedavisi zor bir  hastalýk haline geldiði anlaþýlmýþtýr.
 HASTALIÐIN NEDENLERÝ: 
Bu hastalýk daha çok yetiþkinlerde ve  özellikle emeklilerde sýklýkla görülür. Hastalýðýn bilinen ve doðrulanan nedenleri þunlardýr: 
* Yýllardýr yazdýklarýný okutacak birilerini bulamamak, hastalýðýn en belirgin nedenlerinden biridir.
* Saçma sapan tv programlarýný izlemekten gýna gelmek.
* Yazdýðý þiir, deneme, öykü gibi bilumum yazý türlerini hiçbir yayýnevine beðendirememek.
* Etrafýnda kendisiyle  birþeyler paylaþacak birilerini bulamamak.
* Okumaya, yazmaya fazla düþkün olmak ve yazdýklarýný biriyle paylaþma ihtiyacý duymak, hastalýðýn ortaya çýkmasýnda önemli bir etkendir.
  BELÝRTÝLER: 
* Hasta, gece yataðýndan kalkar, izediyata göndermek için þiirler yazar.
* izedebiyata gönderilen her yazýyý okumaktan, hastanýn gözleri kan çanaðýna döner.
* Ýkide bir arkadaþlarýna telefon ederek, siteye göndereceði  þiirleri okur.
* Aþýrý duygusallýk görülür. Bazý þiir veya denemelerine yapýlan incitici yorumlara üzülür, aðlamaklý olur. ”Bunlarýn amacý üzüm yemek deðil, baðcýyý dövmek,” diye söylenir.
* Hasta; yemek yaparken, bulaþýk yýkarken gözlerini sabit bir noktaya diker.Sonra, bilinçsiz bir þekilde bulaþýk elleriyle bilgisayara doðru yönelir, izedebiyatý týklar.
* Sýk sýk “Bugün izedebiyata  hangi þiirimi göndersem, hangisini göndersem?” diye söylendiði duyulur.
* izedebiyatta okurken, izedebiyata yazarken; çalan kapýyý, telefonu duymaz. Az ötede oturan eþini ve  onunla evli olduðunu unutur. Hatta, hastalýðý çok ilerlemiþ olanlarýn, eþini görünce, “A - aaaaaa! Bu adam ( kadýn) da kim? ” diye þaþýrdýðý görülür. 
TAMAMLAYACI    BULGULAR:
* Hasta, sokakta gördüðü her kiþiye; “Acaba bu, izedebiyata yazýyor mu? Yazdýklarýmý okuyor mu ? ” diye bakar.
* Gün arkadaþlarý ile, izedebiyattaki yazar arkadaþlarýný birbirine karýþtýrýr.Yazar arkadaþlarýnýn gün’e gelmelerini bekler.
* Telefonda kendisine “Alo! Ben  ....” diyen hemen herkese, “Ay! Siz izedebiyattan falan falan mýsýnýz yoksa?” diye sorar.
AYIRICI TEÞHÝÞ: 
Ýzedebiyat hastalýðý ile internet hastalýðý  zaman zaman birbirine karýþtýrýlýr. izedebiyat hastalýðýný internet hastalýðýndan ayýran en belirgin fark; izedebiyat hastalarýnýn kendilerini ifade etmede, okuduklarýný ve dinlediklerini hemen kavramada çok baþarýlý olmak, ülke sorunlarýyla çok yakýndan ilgilenmek gibi  davranýþlar göstermeleridir. 
EVRÝM:
* Bu hastalýðýn evrimi  gençlerde deðiþken olmakla birlikte, yetiþkinlerde, zamanýnda  tedavi edilemezse çok uzun sürer.
* Ekrana saatlerce bakmaktan, yeteri kadar uyumamaktan dolayý; hastanýn göz altlarý siyahlaþýr.

HASTALIÐIN  ÖTEKÝ  BÝÇÝMLERÝ: 
* Bazý izedebiyat hastalarýnda, saatlerce pc baþýnda kalmaktan dolayý görme bozukluklarý ve kilo kaybý görülür.
* Hasta; evine gelen herkese yazý ve þiirleri okumak , okutmak ister;  reddedenlere karþý ise  zor kullanma gibi  davranýþ bozukluðu gösterir.
* pc karþýsýnda fazla oturmaktan  sýk sýk belde tutukluk,  nadiren de  kamburluk  görülür.
* Bazý hastalarýn, izedebiyattaki yazýlarý okurken sürekli birþeyler atýþtýrmaktan dolayý , fazla kilo almaktan þikâyet ettikleri görülür.
* Uzun süre hareketsiz kalma,  izedebiyat yüzünden spor yapmayý unutma gibi sebeplerden dolayý; kadýnlarda selülitlerde artma , erkeklerde ise, bel bölgesinde  kalýnlaþma görülür. 
TEDAVÝ: 
* Hastalar, uzun bir süre bilgisayardan, dolayýsýyla izedebiyattan uzak tutulur.
* Hastalara, internet olmayan ortamlarda tatil yaptýrýlýr...Ýzcilik, yürüyüþ, aletli cimnastik gibi etkinliklerin çok yararlý olduðu, yapýlan deneyler sonucunda kesinlik kazanmýþtýr.
* Hastalarý izedebiyat hastalýðýndan kurtarmak için; kendilerini Halk Eðitimi bünyesinde verilen kumaþ boyama, ahþap boyama gibi el sanatlarý kursuna göndermek en etkili tedavi biçimlerinden biridir. Herhangi bir dernekte çalýþmak da hastayý biraz rahatlatýr.
* Bir yazýyý  kitaptan okumanýn, nette okumaktan daha zevkli, daha etkili olacaðýný anlatmak, bu kiþilere çeþit çeþit kitaplar almak da çok olumlu sonuçlar verir.
* Ayrýca izedebiyat hastalarýna hayatýn; yazmaktan, okunmaktan ve okumaktan ibaret olmadýðýný düþünmeye yönlendirmek için, onlarý tiyatroya, sinemaya götürmek de çok yararlý olur. 
 
Umarým sizin izedebiyat zevkiniz, hobi aþamasýndadýr.Bu hobinizin hastalýða dönüþmemesi için, gerekli önlemleri þimdiden alýnýz Çünkü, hastalýk dediðiniz þey iðneyle giriyor, çuvaldýzla çýkýyor. Hatta kazmayla!
 
 
 
 

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ýzedebiyat hastaligi :)
Gönderen: Ýlke ERSOY / Ýstanbul
27 Ocak 2004
Uzun zamandir bu kadar keyifli ve komik bir yazi okumamistim...Akliniza saglik. :) Ben daha yeni sayilirim bu camiada, hasta sayilmam ama Ýzedebiyat'taki kaliteyi, yazarlara verilen ozeni ve editorlerin esirgeyici yaklasimla yorumlari kontrol insiyatifini bile yazara vermelerini(ki olmasi gereken budur dikta uygulanmayan bir edebiyat sitesinde), yazarlarin birbirleri ile ugrasmak yerine birbirlerinin yazilarindan bile bir kutuphane olusturabilecek olgunlukta kulturlu insanlar oldugunu; hele ki birbirinden guzel yuzlerce yaziyi gordukce, izedebiyat'in hastalik olmamasi pek mumkun gorunmuyor.:) Bana, ilk yazimi gonderdigim andan itibaren "dogru yerdeyim" hissini verdi Ýzedebiyat.Burada olmaktan cok mutluyum, bu keyifli yazi icin de tesekkur ediyorum Kamuran haným.Sevgiler.

:: En güzel hastalýk:))
Gönderen: Özgür Tanrýverdi / Elazýð
29 Aralýk 2003
Harika bir yazý ve çok güzel saptamalar... Ama emin olun en güzel hastalýk belki de bu. Özellikle okumak ve okumanýn ötesinde duygularý paylaþmak. Her zaman o güzel yüreðininden çýkan dize ve satýrlarý okumak dileklerimle. Yeni bir yýla girerken umarým bu hastalýðýn bir tedavisi bulunmaz dileklerimi sunarken, en güzel dizeler ve satýrlarýnýzýn önümüzdeki yýlda da en yeni, en güzel ve en mutlu duygularý aktarmasý dileklerimle. Sevgi ve saygýlarýmla....

:: HASRALIK
Gönderen: Fikret simsek / Almanya
24 Aralýk 2003
Efendim , ayni dertten muzdaribiz . Sanki kendimi gördüm . Hanimin sert uyarilari gelir bazen ; " Fikret , kalk su bilgisayarin basindan , yeter der ." Bilmez ben burada neler yazar , okurum . Güldüm de okurken yazinizi . Benim nereden geldigimi biliyorsunuz . Misafir olarak buraya arada gelip yazilar okuyan bir yolcu farzediniz . Yaziniz cok güzeldi . Ben de bir öneride bulunacagim . Her ne olursa olsun , yine de bir ara firsat bulup disardaki o tertebiz havayi cigerlerinize cekiniz efendim . Sevgiler . Fikret Simsek

:: tedavi olmak istemiyorum
Gönderen: Elçin / Aydýn
22 Aralýk 2003
zorla tedavi ettiler beni olmak istemezdim oysa... Okuma hastalýðýna tutuldum epeydir, okuyorum ve bir kez daha bu hastalýða tutulmak umudu ile bu civarlarda geziyorum bakalým az biraz kýrgýn duygularýmla yazacaðým. Kamuran Esen, Tayyibe Atay, Nuri Can, Özhan Hakan gibi yazmak umudu ile yazacaðým. izedebiyatýn kazandýrdýðý pek çok güzelliðe ve sizin kaleminize bir kez daha teþekkürler... Sevgi ve saygýlarýmla Elçin

:: harikasınız:)))))
Gönderen: ayse / istanbul
22 Aralýk 2003
Valla itiraf etmek gerekirse bizler okuyucu olarak şikayetci degiliz :))))) bırakın bu hastalıga yakalanalım ; yalnız unuttugunuz birşey var ki oda klavyenin ayda bir temizlenmesi üzerinde birşeyler yiyip içmekten zavallı perişan rengi ruhu soluyor ,aradıklarımı nerdeyse ben klavyenin içinde bulacagım kuruyemişler ve çaylar olsun boşverin bizim hastalıgımızda bu olsun:))))))) SAGLICAKLA.

:: Tedavi olmak istemeyen bir hastadan...
Gönderen: Ceren Emre / Ankara
21 Aralýk 2003
Belirtilerin hepsi bende de var. Ama tedavi olmak istemiyorum:))

:: :)))))))))))))))))))
Gönderen: Tayyibe Atay / Bolu
16 Aralýk 2003
Ben neciyim bakalým burada ha!..Demek þiþmanlamaya baþlamamýn nedeni pc...Sorarým bunu ona ben!...Ekranýný kýrmazsam,buradayým!..Hem umurumda deðil yayýnevlerinin yazýlarýmý beðenmemiþ olmasý!..Senin de olmasýn!..Ýzedebiyattaki dostlar okusun yeter ya!..Hepsini öpüyorum valla!:)))))Güzel yazýydý,teþekkürler ve devamlar efendim!Sevgiyle kal emi!..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Her Ayýn 28'i ve Kayýnvalidem
Fatma Nine'nin Mektubu
Üþüyen Ve Aðrýyan Sol Ayaðým
Ýzedebiyat Hastalýðý, Teþhis ve Tedavisi - Yeni Düzenleme
Evli Bayanlara Öðütler
Mudurnulu Fatma Nine Jimnastiðe Gidiyor
Kayýnvalidem Bir Ömür - 4
Ya Bakan Olucam Ya Baþbakan / Mizah
Sinir Olduðum Tipler - 1

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.