..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir takým þeyler görürsünüz ve "Niye?" diye sorarsýnýz. Ben ise bir takým þeyler düþlerim ve "Niye olmasýn?" diye sorarým. -George Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gülmece (Mizah) > Kâmuran Esen




23 Aralýk 2014
Mudurnulu Fatma Nine Jimnastiðe Gidiyor  
Kâmuran Esen
Eðer gençlerin yapdýklarý her hareketi yapmazsam, bana býyýk altýndan gülen o çiroz gýza inat zayýflamazsam, adým Fatma deðil, Þaziment olsun. Allah benim iyiliðimi versin. Bu Þaziment de nerden çýkdý? Ben çok yaþayým inþallah.


:BJDD:
Sevgili Günlüðüm. Ah benim mor çiçeðim, uður böceðim, cevizli çöreðim. Nasýlsýn, iyi min? Beni soracak olursan, çok ama çok kötüyüm. N’oldu mu diyon? Ne olacak, gafasýzlýðýmýn, guzularla gýrpýlmaya galkýþmamýn cezasýný çekiyom. Bu bana müstahak. A akýlsýz gadýn! Ne iþin var gençlerin arasýnda, çoluk çocuðun arasýnda? Kendini onlarla bir mi dutuyon. “Ata nal çakýldýðýný görmüþ kurbaða, nalbanda ayaðýný uzatmýþ.”misali. Sen bi tavuk olduðunu bilip dururken, ne diye hindi gibi büyük yýmýrta yýmýrtlamaya galkýyon a gafasýz! Ama oldu bi kere. Þinci, “Bilmece gibi gonuþma Fatma Nine. Ne olduðunu gözelce anlat,” diyeceksin. Nolduðunu anlatýverecem de nerden baþlayacaðýmý bilemiyom.

Dinle sevgili günlüðüm: Geçen gün bizim gomþunun geliniyle gýzýný gördüm çarþýda. Ne zamandýr görmüyodum. Ben görmeyeli ikisi de dal gibi incecik olmuþla. Boy pos zaten yerinde. Manken gibi salýnýyorla, Allah nazardan saklasýn. “Ayol!” dedim. “Siz baya kiloluydunuz. Ne yapdýnýz da böyle fasulye çomaðý gibi inceldiniz? Gýzýlcýk gurusuna dönmüþsünüz. Hiç mi sufraya oturmadýnýz? Hiç mi bi þey yimediniz?” Gýrýda gýrýda güldüler. “Biz cimnasdiðe gidiyoz, onun için böyle zayýfladýk, sýfýr beden olduk Fatma Nine,” dediler. Bi tarafdan da sanki aycýk bana hava atar gibi etdiler. Anlamazdan geldim, havalarýný söyündürmedim. “Býldýrcýnýn beyliði, harmanlar kalkana gadarmýþ,” hesabý, hazýr zayýflamýþken, aycýk dadýný çýkarsýnlar diye düþündüm.Neyse, ayaküstü lâflayýp, ayrýldýk.

Geldim eve. Akþam yemeðini hazýrlayým dedim. Memet Amca’n boðazýna düþgün. Her öðün iki üç þeþit yemek olsun isder sufrada. Tansiyonu yirmilerde de ama hiç oralý olmuyo. Eeee, hazýr önüne getiren var nasýl olsa. Deðil üç þeþit, beþ þeþit de ister. Turp elle mi çýkýyo, yoksa belle mi; herifin( Gýzýnca böyle derim.) haberi yok ki. Benim de yemeðimi önüme getiren olsa, neler neler isterim. Ama bizim þansýmýza hazýr yemek yemek deðil, yemek hazýrlamak düþmüþ. Neyse! Uzatmayým. Mutfaða girdim. Bacaklarým da bi aðrýyo ki goyur goyur, sorma. Patadis doðra, gavur bakalým, hamur yoður bakalým, hamuru açýver incecik ciðara kâhadý gibi, köyte yap bakalým, un helvasý yap , çorba gaynat bakalým. On tane elim yok ki, nanký birini yapayým? Telâþýmdan gapýlara çarpýyom, akþama yetiþtirecem diye. Memet Amca’n içerki odadan; “Fatmaaaaaa!Yemek daha hazýr deðil mi?” diye kükreyince, “Hazýr hazýr,” demem ilâzým. Derken, ses geldi beyefendiden. Bilmem mi ben altmýþ yýllýk hayat arkadaþýmý. ” Fatmaaaa! Ölüyom açlýkdan, nerde yemeðim?” diye baðýrýyo.

Velhasýl; yemekleri oflaya puflaya hazýrladým, vakdinde yetiþtirdim ama bestilim çýkdý. Demin de dediðim gibi bacaklarým aðrýyýp duruyo zaten. Ev iþleri artýk bana zor geliyo. Yemek hazýrlamak beni, düðün yemeði yapmýþým gibi yoruyo. Yaþlýyým sevgili günlüðüm. Jenýfýr Lopez gibi performansým olamaz elbet. Bi de Rihanna gibi. Eh! Kilo da var. Öyle golay mý sekizen kiloyu akþama gadar daþýmak? Derken sevgili günlüðüm, bizim gomþularýn geliniyle gýzlarýnýn gittiði cimnasdik gursu birden aklýma düþmesin mi! “Eþeðin aklýna garpuz gabuðu düþürme.” demiþle ama, benim aklýma düþdü bi kerez. Dedim; ben de gideyim þu gursa. Aycýk enerci toplarým, fazla kilolarýmý atarým. Yüküm hafiflerse, iþleri daha golay yaparým. Düþünsene sevgili günlüðüm; sekizen kiloyu daþýmak baþga, altmýþ kiloyu daþýmak baþka. Ne yapýp edip o gursa gidecem, zayýflayacam. Memet Amca’na demeyecem, çünkü gýzar. “ Bi ayaðýn çukurdayken, cimnastikde ne iþin var?” der, sanki kendinin de bi ayaðý çukurda deðilmiþ gibi. Ben biliyom yapacaðýmý. ” Gomþuya gidiyom,” diye çýkarým evden, doðru cimnasdiðe. Takip edecek deðil ya. Yalancý olacam bu yaþdan sonra. Ne yapayým, geçim dünyasý. Memet Amca’nla gavga etmekdense, yalancý olmak iyidir. Allah af eder inþallah.

Ertesi akþam, gomþularýn peþine dakýþtým, cimnasdik gursuna gitdim. Heyecandan galbim, küçük dilimin yanýnda atýyo. Ya beceremezsem, ya çoluk çocuða rezil olursam? Salona bi girdiysem; millet, baþý kesilmiþ toðuk gibi çýrpýnýp duru. Geymiþler taytlarý, eþofmanlarý, açmýþlar müziði dibine gadar. Cisdak cisdak cisdak! Bir, iki, üç, dört deyip, hep birlikte hoplayýp zýplýyorla. Fýrkýl fýrkýl dönüyorla kelebek gibi. Gollarýný bi yana savuruyorla, bacaklarýný öteki yana. Usulca en arkaya geçdim. Yanlýþ yaparsam kimse görmesin dedim. Baþladým onlar gibi çýrpýnmaya. Önümdeki gýza bakýp bakýp, öyle yapýyom hareketleri. Bi de kopyacý olduk bu yaþdan sonra. Ama yetiþemiyom ki onlara, çok hýzlýlar sevgili günlüðüm. Nefesim gabardý. Ölmesem bari diyom. Ben bacaðýmý galdýrýncaya gadar, onlar hop galdýrýp hop indiriyorla. Ben golumu açýncaya gadar, onlar açýp çoktan gapatmýþ oluyorla. Geride galýyom. Neyse ki on dakga sonra onlara ayak uydurabildim. Galbim hapýr hapýr ediyo, nefesim gabarýyo ama hiç oralý olmuyom. “Ölmek var, dönmek yok anasýný satim; dayan Fatma!” diyom kendi kendime. Onlar ne yapdýysa, ben de aynýsýný yapdým. Yapdým ama ter içinde galdým.

Derken, yer hareketleri için yattýk yere. Çeviriver bakalým bacaklarý, galdýrýp indiriver bakalým, saða yuvarlanýver, þinci de sola yuvarlanýver, daha hýzlý daha hýzlý derken takatim kesildi. Hoca da; “Durmak yok! Devam.” diye baðýrýyo. Tabi kendisi gencecik, makara ipliði gibi incecik. Yükü yok ku galdýracak, tüy gibi gýz. Bi de gözel maþallah! Tam “ ölüyom galiba ” diye düþündüðüm sýrada, “galkýn” dedi hoca Allah bin kere razý olsun. Galkacam ama galkmak ne mümkün! Ters dönmüþ hamam böceði gibi çýrpýnýyom, yerden galkamýyom. Dutunacak þey de yok. Neyse ki yanýmdaki gýz golumdan duttu, galdýrdý. Galdýrdý da, sanki býyýk altýndan güldü alay eder gibi. Gülsün. Benim yaþýma gelsin, böyle bi gursa gitsin o yaþda da, ben onun alnýný garýþlayývereyim. “Çiroz seni,” dedim içimden. “ Baban seni alsýn da, taraba niyetine baçca duvarýna çaksýn.”

Geldim eve. Hiç caným cerem galmamýþ. Hamur topaðý gibi hissediyom kendimi. Al eline, evir çevir, yuvarla, oklavaynan aç. O gadar hoþaf oldum senin anlayacaðýn. Mehmet Amca’n anlamasýn diye erkenden yatdým. Sabah bi uyandýysam, her yerlerim dutulmuþ. Baldýrlarýma sanki birerce deðirmen daþý baðlamýþla, gýpýrdatamýyom bacaklarýmý. Gollarým dersen, sopa yemiþim gibi sýzlýyo. Memet Amca’n da bi taraftan söyleniyo; “Hâlâ mý yatýyon? Kim hazýrlayacak gahvaltýyý? Açlýkdan midem deliniyo,” diyo. Yok, bizim delinmiyo sanki. “Bi ta dünyaya gelirsem erkek olacam,” diye söylene söylene zorla yatakdan galkdým. Aç garnýma bi tene aðrý kesici, bi tene de kas gevþetici yutdum. Yirmi dakga falan sonra aðrýlarým aycýk tavsýdý. Ayh uyh diye diye, bizim sadrazamanýn gahvaltýsýný hazýrladým. Memet Amca’n anlamasýn diye, topallamadan yürümeye gayret etdim. Belli etmemeye çalýþýyom ama sen gel, içimi sor. Üstümden gamyon, ne gamyonu, týr geçmiþ gibi. Her yerimin aðrýsý, geldi yüreðime çöreklendi. Fakat ser verip sýr vermek yok. “Hadi dayan Fatma!” diye, kendime cesaret verdim. “Ne azimli gadýnsýn!”

Böyle sýzlanýnca; “Artýk bi ta gitmezsin cimnasdiðe, de’mi Fatma Nine?” diyecen þinci. Nuçun gitmeyecekmiþim. Gidecem. Hem de havtada üç akþam. Saðlýklý, dinç olmak için gidecem. Hem fazla kilolarýmdan da gurtulacam hem zarif bi gadýn olacam. Eðer gençlerin yapdýklarý her hareketi yapmazsam, bana býyýk altýndan gülen o çiroz, tahta gibi guru gýza inat zayýflamazsam, adým Fatma deðil, Þaziment olsun. Bu Þaziment de nerden çýkdý? Allah benim iyiliðimi versin. Ben çok yaþayým inþallah, sen de gör.

Hadi hoþca gal sevgili günlüðüm. Artýk sportik bi Fatma Nine’n var. Keklik gibi sekeceðim günler yakýndýr Mehmet Amca’nýn hizmetinde.



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: :)))
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
23 Aralýk 2014
“Ata nal çakýldýðýný görmüþ kurbaða, nalbanta ayaðýný uzatmýþ.” Çok sevdim, hiç duymamýþtým. Fatma Ninenin direncini, inadýný biliyoruz da cimnastiðe gideceði hiç aklýma gelmezdi. Ýlahi Kamuran Haným! Yaratýcýlýðýnýzda, zengin diliniz ve güzel anlatýmýnýzla çok yaþayýn. Sevgiler, selamlar...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Her Ayýn 28'i ve Kayýnvalidem
Fatma Nine'nin Mektubu
Üþüyen Ve Aðrýyan Sol Ayaðým
Ýzedebiyat Hastalýðý, Teþhis ve Tedavisi - Yeni Düzenleme
Evli Bayanlara Öðütler
Kayýnvalidem Bir Ömür - 4
Ya Bakan Olucam Ya Baþbakan / Mizah
Sinir Olduðum Tipler - 1
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 11

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.