..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlarýn arasýnda yaþadýðýmýz sürece, onlarý sevelim. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gülmece (Mizah) > Kâmuran Esen




20 Aralýk 2004
Kayýnvalidem Bir Ömür - 4  
Hayret! Ne sabýrlý bir gelinim ben.

Kâmuran Esen


Çok þeker bir kayýnvalidem var.....


:DAJE:
Merhaba ! Kayýnvalidemle ilgili anýlarýma, kaldýðýmýz yerden devam edelim.

( Daha önce de söylemiþtim, çok þeker bir kayýnvalidem var. Kendisiyle çok iyi anlaþýrýz. Benimle anlaþtýðý kadar, ne oðullarýyla ne kýzýyla anlaþamaz. )

Bir gün bir arkadaþýmý çaya bekliyorum. Daha doðrusu o çay içecek, ben kahve. Çünkü ben çay içmem. Kahvenin de, içine düþesim gelir. Saat üç sularýnda geleceðini söylemiþti arkadaþým. Baktým, saat daha bir. Benim de kütüphaneye gitmem gerekiyor. Arkadaþým gelinceye kadar, kütüphaneye gider dönerim diye düþündüm. Mudurnu küçücük bir kasaba. Bize en uzak yer, benim yürüyüþümle yirmi dakika. Kasabanýn bir ucundan seslenseler, öbür ucundan duyarsýn. Yine de iþi saðlama almak için kapýya not býraktým. ” Saat üçte geleceðim, geldiðinde evde yoksam, kütüphaneye telefon et ,” diye yazýp, notu kapýya sýkýþtýrýp evden çýktým.

Arkadaþým belki bana söylediði saatten önce gelir, beni bulamayýnca döner diye acele edip, saat üçe doðru geldim eve, baktým not kapýda duruyor. Ýyi, demek arkadaþým henüz gelmemiþ. Þu , tedbiri elden býrakmama huyuma bayýlýyorum.

Eve girer girmez mutfaða daldým. Çayý ocaða koydum, arkadaþým için çayýn yanýna birþeyler hazýrladým. Elim de bir çabuk ki, yarým saatte birkaç çeþit aperitif çýkardým, Mengen ahçýlarý gibi. Arkadaþým her an gelebilir. Gözüm pencerede, kulaðým kapýda.

Saat dört oldu arkadaþ gelmez, beþ oldu - altý oldu, gelmez. Allahallah ! Nerde kaldý bu kadýn ! Böyle bekletilmekten de nefret ederim. Bir gelsin, yakacaðým çýrasýný onun. Derken saat yediye doðru telefon etti arkadaþým. Ben ona daha ” nerdesin? ” demeye hazýrlanýrken, o beni azarladý ” nerdeydin? ” diye......Bu ne demek þimdi ! Sen hem gelme, hem de zeytin yaðý gibi üste çýk.

Meðer bana gelmiþ ama, merdivenlere týrmanýrken, bitiþiðimizdeki kayýnvalidem çevirmiþ onu; “ Kemraan ( Bana böyle der. Otuz yýllýk geliniyim, daha adýmý bir kez bile doðru söylemedi.) evde yok,” diye. Benim geldiðimi görmemiþ - miþ. Haspinallah! ...... Böylece arkadaþým, kendisine yazdýðým notu okuyamamýþ, geri dönmüþ.

Baþka bir gün de komþuya kahve içmeye gittim, onbeþ dakika sonra döndüm. Çünkü servis bekliyorum. Çamaþýr makinem günlerdir arýzalý. Bekle servis gelmez, bekle gelmez.......Akþama doðru telefon ettiler, “ Geldik, sizi bulamadýk,” diye. Oysa evdeyim sabahtan beri. Meðer, günlerdir beklediðim servis gelmiþ ama, onlarý da çevirmiþ kayýnvalidem, “ Kemraan evde yok,” diye..... Beni yok sanýyormuþ- muþ. Komþuya kahve içmeye gittim ya, benim döndüðüm görmemiþ – miþ.Ya sabýr!

Yine bir gün, öðrencilerimi bekliyorum. Kaç sene önce oldu bu hadise. Temizliðimi bitirdim, merdivenleri süpürdüm, sildim, içeri girdim.Yaðmurlu bir gündü. ”Çocuklar ýslanacak,” diye geçiriyorum içimden......Gelmediler...........Meðer kayýnvalidem, merdivenlere çamurlu ayakkabýlarla çýkan sekiz- on çocuðu görünce ; “ Merdivenleri batýrdýnýz, Kemraan daha yeni temizledi,” diye fýrçalamýþ çocuklarý. Onlar da korkmuþlar, dönüp gitmiþler.......Akþama doðru öðrendim bunu. Sonra bana; “ Ben ne bil’im( bileyim ) senin öðrencilerin olduðunu,” demez mi !....En sonunda, “ Kapýya gelene karýþmayýn !” diye uyarmak zorunda kaldým kendisini.

Bu olaydan birkaç gün sonra Ýstanbul’a gittik eþimle. Üç gün sonra döndük. Gelir gelmez sordum kayýnvalideme:
- “ Anne! Bizi arayýp soran oldu mu? ”........Çünkü evi hemen bitiþiðimizde. O nedenle kapýya her geleni görebilir. Kendisine yakalanmadan bizim eve girmenin yolu yok. Radar gibi sizin anlayacaðýnýz.
Umursamaz bir tavýrla sorumu yanýtladý:
- Ohoooo ! Nece gelen o(l)duuuuuu.
Meraklandým. Acaba kimler geldi?
- “ Kimler geldi? ....... Evde yoklar, Ýstanbul'dalar,” deseydiniz deyince, ne dese beðenirsiniz:
- “ Sen , kapýya gelene karýþmayýn dedin diye, hiç ses etmedim . Gelenlere, siz kimsiniz diye sormadým bile. Neme lâzým! ....Zili çaldýla çaldýla, gitdile.”

Þanslýyým ! Böyle kayýnvalide herkese kýsmet olmaz çünkü. Kendisini çok seviyorum.

Sizin anlayacaðýnýz, kayýnvalidem bir ömür. Bense, sabrýn(m)a hayran olduðum hatta hayret ettiðim bir gelin. Biliyor musunuz, " En Ýyi Gelin Ödülü" nü çoktan hak ettim ben. Söyleyin allahaþkýnýza ! Haksýz mýyým?


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: yeðenim size bayýlýyor:))
Gönderen: Serpil Baþol / küçük bir deniz þehri.../Türkiye
30 Ocak 2005
Merhaba.. 18 yaþýndaki yeðenim sizin bu serinizin hepsini okudu.Ve gülmekten periþan oldu:))Güldürebildiðiniz için teþekkürler. Sizi çok seviyoruz.Sevgiyle kalýn...serpil...

:: :)
Gönderen: Guvercin / Ankara/Türkiye
27 Aralýk 2004
Haklýsýnýz efendim:) Kendinize iyi bakýn sevgi ve saygýlarýmla.

:: :)
Gönderen: Ýlke Ersoy / Ýstanbul/Türkiye
23 Aralýk 2004
Dudaðýmýn kýyýsýnda hasret dolu bir gülümsemeyle okudum Kamuran ablacýðým, iyi ki döndün, Ýzedebiyat'a geldim ilk seni gördüm ve seni bir baþka sevdim, hayraným kalemine ve sana biliyorsun. Ben de Mudurnu'ya bir türlü gelemedim ama gelir gelmez çalacaðým kapýný. Kayýnvalideni de görürüm inþallah. :) Kocaman sevgiler...

:: :))
Gönderen: zeliha gökkan / Urfa/Türkiye
22 Aralýk 2004
izedebiyatta tanýdýðým yazarlar arasýnda inanýn sizi bir baþka seviyorum.hani uzakta bir yakýným gibi, hani yýllardýr tanýyormuþum gibi sizi gelip göresim geliyor.þimdi bir de kayýn validenizi merak ediyorum:)eminim çok þeker biridir.yolum düþerse sizi görmeye geleceðim kapýdan geri çevrilme riskini göze alarak:)) sevgilerimle...

:: :))
Gönderen: Nells / Ýstanbul/Türkiye
21 Aralýk 2004
Caným Hoca'm :) Birde gelemedim diye bana sitem ediyorsunuz :)))) Ýçime doðmuþ vallahi kapýdan döndürüleceðim :))))))))) Öpüyorum sizin ve Kayýnvalide'nizin ellerinden :)) Sevgimle kalýn Nells

:: SELAM
Gönderen: ayse candan / Ýstanbul/Türkiye
21 Aralýk 2004
Bu hadiseyi yakınen yaşamış biri olarak yazmak istedim:)) bende ist dan günü birligine mudurnuya gelmiştim,sizi ziyaret etmeden dönmek istemedim ,merdivenleri kalbim çarparak çıkıyorum bir ses kimi aradınız Kamuran yok:((((((( üzüntümü anlatamam bari bir not yazayım dedim kadıncagız tüm evi alt üst etti kalem bulamadık kendimi anlattım anlattım ne olur unutmayın geldigimi haber verin diye :))) yazınızı okurken o anı yaşadım ama şeker bir insan oldugunu itiraf etmek istiyorum ,bir dha geldigimde hepsini bilerek daha bilinçli gelecegim emin olun .Sevgiler...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Her Ayýn 28'i ve Kayýnvalidem
Fatma Nine'nin Mektubu
Üþüyen Ve Aðrýyan Sol Ayaðým
Ýzedebiyat Hastalýðý, Teþhis ve Tedavisi - Yeni Düzenleme
Evli Bayanlara Öðütler
Mudurnulu Fatma Nine Jimnastiðe Gidiyor
Ya Bakan Olucam Ya Baþbakan / Mizah
Sinir Olduðum Tipler - 1
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 11

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.