..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Fýrtýnalar insanýn denizi sevmesine engel olamaz. -Maurois
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Yûþa Irmak
Yûþa Irmak - yusairmak
Site Ýçi Arama:


Deneme
  Kadýn (Yûþa Irmak) 10 Ocak 2007 Yaþam 

Eski çaðlarda, hemen bütün toplumlarda kadýnýn hiçbir hak ve deðere sahip olmadýðý yaygýn bir görüþtür. Eski Çinlilerde kadýn, kocasýnýn kölesi sayýlýrdý. Kocasý ve çocuklarýyla birlikte yemeðe oturamazdý; Ayakta durur, onlara hizmet ederdi. Mýsýr’da baþlangýçta kadýnlar erkeklerle ayný haklara sahip idiyseler de bu fazla uzun sürmemiþ, Firavun’un emriyle yine köleleþtirilmiþlerdir. Batýlýlar tarafýndan uygarlýðýn beþiði olarak gösterilmek istenen Eski Yunan’da ise kadýnýn hemen hemen kölelerle bir tutulduðunu görüyoruz. Koca karýsýný keyfince dövebildiði gibi baþka birisine de armaðan edebilirdi. Tüm miras erkek çocuklara kalýrdý. Bir erkeðe edilebilecek en büyük küfür, ona “kadýn” demekti. Bu aþaðýlamalarýn ötesinde ayrýca kadýn tüm kötülüklerin kaynaðý olarak da kabul ediliyordu. Eflâtun ve Aristo’nun kadýnýn, erkeðin dûnunda/aþaðýsýnda olduðunu resmen ilan ettiklerini görüyoruz. Yunan’da bir erkeðin dengi yine bir baþka erkektir. Bu bakýmdan Yunan töresinde homoseksüelliðin bir fazîlet olarak algýlanmasýna þaþmamak gerekir… Eflâtun, bu konudaki görüþlerini günümüz homoseksüellerinin el kitabý durumunda olan Ziyafet adlý eserinde açýkca beyan etmiþtir. Eski Roma’da ise kadýn, babasýndan kocasýna aktarýlan bir maldý. Sonralarý kadýna birçok hak tanýnmýþsa da, eðitim eksikliði yüzünden bu haklarýný kullanamamýþtýr. Açýkça görülmektedir ki gerek Yunan’da, gerekse Roma’da kadýn erkeðin aþaðýsýnda kabul edilmiþtir.

  Ey Aðlamak Unuttuk Seni (Yûþa Irmak) 3 Aðustos 2007 Toplum 

Esasen bu konu, içi boþ sözle deðil; ancak göz denen nimetin akýttýðý bengisu ile anlatýlabilir! Ve yaþadýðýmýz Dünya düzeni, materyalizm, kapitalizm; insanýn tüm manevi deðerlerini, ananelerini, kalbini ve ruhunu ziru zeber etmiþ. Ne kibarlýk, ne hassasiyet ve dahi duygulu olmak gibi nitelikler; zamanla deforme olarak yerlerini çýkarcýlýk, pragmatizm ve eyyamcýlýga, hatta hayyamcýlýk gibi melanetlere terketmiþ. Her þey, aðýrlýðý ve hacmi kadar kýymet buluyor, maddi zevk ve materyalist deðerden baþka ölçüler geçerli kabul edilmiyor günümüzün modern dünyasýnda. Haya-günah tanýmayan bu ortamda, gözyaþý dökmek, ayýp sayýlan bir-iki þeyin baþýnda yer almakta... Bunca zulüm ve periþanlýðýn, anasýný aðlattýðý kimseler, bir þekilde aðlama hürriyetini kullanmaya kalksa, alay konusu olacaktýr eminim: “Erkekler aðlamaz gardaþým!” “Þuna bak hele karýlar gibi aðlýyor.” Sanki günümüzdeki kadýnlar, özellikle erkeklerle beraber çalýþan, okuyan bayanlar sadece aðlama hakkýna sahipmiþ gibi...

  Matem ve Ölüm Üzerine… (Yûþa Irmak) 13 Aðustos 2011 Yaþam 

Aslýnda matemler, alýþýlmamýþ ölümlerin süsüdür sevgili okuyucu. Fakat matem ölüye deðildir de insanýn kendi aczine, kendi yoksulluðuna aðlayýþýdýr. Yani, bir ölü kendisine matem yakýldýðýný duyabilse eðer, inanýn matemden iðrenirdi belki de. Onun için matem ölünün deðil, ölü sahibinin serinliðidir…

  Geçmiþe Özlem... (Yûþa Irmak) 13 Aðustos 2011 Yaþam 

Dünyanýn içinde yaþayan biz yerliler görmeli ki geçmiþ hýzla bizden uzaklaþýyorken, gelecek düþüncenin kalýplarýný zorlayan yeni çehrelerle bize doðru hýzlý bir þekilde yaklaþýyor diyebiliriz.. Evet, denizler berrak maviden bulanýk griye dönüþüyor, çocuklar oyuncaklarýný arkadaþlarýyla paylaþmýyor, babalarda öðüt yerine “ihtiras” sözcükleri dolduruyorsa çocuklarýn kulaklarýndan beyinlerine, geçmiþi özlemek ister istemez daha bir mânâ kazanýyor.

  Kar ve Tipi Sonrasý Nefsi Islah Çizgisi (Yûþa Irmak) 3 Þubat 2012 Yaþam 

Ne zaman kýþ ve kar ile ilgili bir yazý yahut þiir görüp okusam, aklýma hep tedbir almak gelir istemsiz… Kýþ gelince insanlar tedbir alýrlar yollarda, hanelerde, iþ yerlerinde! Kar yaðýnca araçlar kaymasýn diye zincir takarlar sürücüler! Yanlarýnda takoz ve çekme halatý bulundururlar…

  Zaman Su Gibi Akýyor… (Yûþa Irmak) 3 Þubat 2012 Gelecek 

Zaman su gibi akýyor gerçekten. Kapkaranlýk hiç ýþýk görmemiþ günahlarýn perdelendiði bir gecenin biraz daha uzamasýný dilemenin de hiçbir anlamý yok ki. Fakat aydýnlýk, er geç cürümümüzün perçeminin bir ucundan yakalayýp, yüzümüzü utanç kýrmýzýsýna boyayacak elbette…

  Entelektüel Namussuzluk! (Yûþa Irmak) 3 Þubat 2012 Toplum 

Sizi dinleyen “aydýn”ý hala ikna edememiþsinizdir. Ne yapardýnýz? Hiçbir zaman onunla ayný planda bulunmuyorsunuz nasýl olsa... O, þu özel “entelektüel namussuzluk” planýnda yer alýyor da ondan kendinizi dinletememiþsinizdir…

  Modern Kýzlarýn Gönül Oyunu… (Yûþa Irmak) 4 Temmuz 2012 Yaþam 

Ýnsaný yýkayan en temiz suyun kendi teri olduðuna inanmýþ olacak ki, uzun zamandan beri vücuduna baþka su deðdirmemeye özen gösterdiði ilk bakýþta anlaþýlýyordu. Kýrçýl saçlarý öyle yapaðýlaþmýþ ki görseniz içiniz acýr… Ýri yapýlý, badem gözlü, yüzü çopurlaþmýþ, buðday rengi yüzünü kapatan 5 aylýk sakalý, aðzýna doðru sarkan intizamsýz býyýðý ile bir insan baþýndan ziyade görüntü olarak adeta yosun tutmuþ bir volkanik kaya kütlelerinden bazalt taþýný andýrýyordu...

  Hayat Çizgilerimiz (Yûþa Irmak) 24 Temmuz 2012 Yaþam 

Evet, günün ýþýðý kayboluyor, yani gündüzün aydýnlýðý körleþiyor. Hür türlü eylem ve hareketler hep deðiþmek zorunda. Aydýnlýk ve karanlýðýn farklýlýðý insaný müthiþ deðiþtiriyor, sarsýyor… Gözbebekleri büyüyor insanýn, ruh adeta boyut deðiþtiriyor. Yarýn güneþ yine doðacak belki ve belki gözlerimiz ufuk çizgisini bir daha yakalayacak… Ama bugün bitmiþ olacak ve bugün bir daha yaþanmayacak…

  Tok Karnýna (Yûþa Irmak) 24 Temmuz 2012 Yaþam 

Hiçbir güç, büyümeyi önlemeyi mümkün kýlamaz ve büyüyen yalnýzlýklarýmýzý… Zira, büyüdükçe yalnýzlaþýyor insan. Kendine dönüyor, aynaya bakmaksýzýn kendini görmeye yöneliyor. Yoðun bir arayýþ bu. Yaratýldýðý çamuru, yaþamanýn gerçeðini arama senfonisi. Adem’e ulaþmak istercesine zorluyor insan kendini, bunalýyor, gerginleþiyor, asabileþiyor.

  Herkesin Aðzýnda Sakýz Olan O Kelime : (Yûþa Irmak) 24 Temmuz 2012 Yaþam 

Hani biri gelecekmiþ gibi, o pencereden bu pencereye telaþ içinde koþuþturmalar içindedir insan… Gözleri, aþaðýdaki yokuþu arþýnlar sürekli. Ýstem dýþý bir tike uðramýþ gibi ayaklarý koþuþturup durur devasa evin kendisine dar gelen odalarýnda. Kulaklar kapýya dayanmýþ, bir “týk” sesinin yoðun özlemindedir. Saniyeler zamaný örerken, hep ayný kelime desenlenir onun üzerinde. Hep bir bekleyiþ aný þiirinden ilham alýr tabii ki örücü…

  Ýstanbul’un Soluðu Her Zaman Canlýdýr… (Yûþa Irmak) 24 Temmuz 2012 Ýstanbul 

Ýstanbul’da bir insan olarak solumak ne zor imiþ. Elbette bir bedeli var bu memlekette yaþamanýn üstelik bedelini nefeslerimizle ödüyoruz. Çünkü, yaþamlarýmýz, beklenmedik çizgiler arasýnda zikzaklar çizen bir oyun bu þehirde. Bir anda yükseliþler, iniþler, bir anda sesleniþler ve susuþlar, bir anda yaþananlarýn iyiliði kötülüðü ve yine beklenmedik yahut düþünülmedik garip, ani, ölümler… Yani, hayat bir var, bir yok Ýstanbul’da…

  Yaþamak ve Onu Anlamak… (Yûþa Irmak) 6 Aðustos 2012 Yaþam 

Ne demek: “Yaþamak” Nefes alýp vermek, hava ile dolan ciðerler, kalbin ritmi, kanýn küçük ve büyük damarlarda dolaþýmý, hücreler, vitaminler, enzimler, sinir uçlarý ve daha ötesi… Sempatik sistem, duygular, duygulanmalar, beyin fonksiyonlarý, gelecekte bir nokta, umut, umuda doðru koþmak, baþarýlar, gurur ve hüzün veya heyezan… Sayýlamayacak kadar kelime ve kavram. Peki, yaþamak kavramlar mý yani sadece? Veya hepsini yaþayabiliyor muyuz gerçekten? Yaþarken anlayabiliyor muyuz biz bunlarý?

  Ýnsanoðlu Ýz Býrakmalý Sözcükleriyle Kalpten Kalbe (Yûþa Irmak) 6 Aðustos 2012 Gelecek 

Rüzgâr, geçtiði yerde ince dallarý kýrar. Bulutlar ise gökten yeryüzündeki topraða sesleniverir, toprak ise suya kanýnca toprak olur imiþ… Hani, kozasýndan çýkan kelebekler, bir uçumluk ömürlerinde nakýþ nakýþ süslerler yerzüyünü, binlerce esin kaynaðý olurlar þairlere, ressamlara, gerçek sanat erbaplarýna… Hüzün ise derin bir çizgi býrakýr insanýn alnýna, ölüme dek taþýnacak. Her þey, bir þey býrakýr geçtiði yerde yani bu iz, belki hoþ bir sedâdýr aslýnda…

  Ýlk Ders: Masallar ve Gerçekler (Yûþa Irmak) 6 Aðustos 2012 Düþler 

Bütün kandýrmacalar bu ülkede çocuklukta baþlýyor. Tüm gerçekler bir bir saklanýyor, gözardý ediliyor her nedense… Aklý ermeye baþlarken, kurmaca dünyalarýn içine itiveriyoruz baþta çocuklarýmýzý. Sonra ütopyalarla, tatlý yalanlarla aldatýyoruz hem kendimizi, hem yavrularýmýzý… Fakat insan büyüdükçe gerçeklere yaklaþýyor, yaklaþtýkça da kaçýyor bu gerçeklerden. Þaþýrýyoruz, beynimiz adeta dumura uðruyor ve bir çýkmazýn dehlizinde buluyoruz kendimizi. Gerçekten, gerçekler masallara hiç mi hiç benzemiyor…

  Duyarak Yaþamak (Yûþa Irmak) 18 Aralýk 2016 Günlük Olaylar 

Nefes alýp vermek, hava ile dolan ciðerler, kalbin ritmi, kanýn küçük ve büyük damarlarda dolaþýmý, hücreler, vitaminler, enzimler, sinir uçlarý ve daha ötesi… Sempatik sistem, duygular, duygulanmalar, beyin fonksiyonlarý, gelecekte bir nokta, umut, umuda doðru koþmak, baþarýlar, gurur ve hüzün veya heyezan… Sayýlamayacak kadar kelime ve kavram. Peki, yaþamak kavramlar mý yani sadece? Veya hepsini yaþayabiliyor muyuz gerçekten? Yaþarken anlayabiliyor muyuz biz bunlarý? Ya ölüm? Kalbin durmasý, kanýn damarlar içinde donmasý, sönen gözler, havasýz bir ciðer, ölüm katýlýðý ve sarýlýðý, kokuþma veya daha ötesi… Yeni hayatlara yaþama hakký tanýma, topraðý doyurma, yeryüzü mutluluklarýnýn bitimi, belki bir acýnýn baþlangýcý, matem, ölmeyenler için? Ölüm, hayatýn bittiði nokta ve ayný zamanda hayatýn bir parçasý. Kimileri için hayatýn anlamý. Ölüm bir ders, zorlu bir hayat bilgisi deðil mi?

  Cüz'i ve Kapsamlý Laiklik (Yûþa Irmak) 18 Aralýk 2016 Toplum 

"Laiklik" kelimesi, Ýngilizce "secularism" kelimesinin tercümesidir. Kelime aslen alem ya da dünya anlamýna gelen ve kilesinin karþýlýðý olarak kullanýlan Latince "saeculum" kelimesinden türemiþtir. "secular" kavramýnýn kullanýmý, ilkin 1648'de imzalanan Vestfalya anlaþmasý -Avrupa'da ki en uzun din savaþýný bitiren anlaþma- ve çaðdaþ laik devlet ortaya ilk çýkýþýyla birlikte gündeme gelmiþtir. Kilise mallarýnýn, dini olmayan yöneticilere yani sivil medeni devletin yöneticilerine devri anlamýnda "laikleþtirilmesi"ne iþaret etmek üzere kullanýlmýþtýr. Kelimenin anlamýný, laikliði "insanýn durumunun düzeltilmesinin, ret ya da kabul anlamýnda inanç meselesine dokunulmaksýzýn maddi yollarla çözülebileceðinin mümkün olduðuna inanmak" olarak tanýmlayan Jhon Holioc'un (1817-1906) elinde geniþlemiþtir.

  Kafayý Gerçekten Bulmak (Yûþa Irmak) 18 Aralýk 2016 Yaþam 

“Bizler buradayýz ve an bu an. Bunun ötesindeki bilgi, boþ lakýrdýdýr.” H.L Menchken “Gereksiz bilgi de olsa kafasýný doldurmalý insan ki kafasýný gerçekten bulabilsin.” Böyle bir tezim vardýr yýllardan beri söyler dururum fakat önemli bir konu olduðunu maalesef içinde yaþadýðým toplumun yadýrgayacaðýný düþünerek tartýþmak istemedim. Çünkü kalýp halindeki meþhur sözleri duymanýn benim gibi düþünceden midesi ülser olmuþ insanlara haksýzlýk olarak gördüðüm için konuyu kendime yazarak anlatmanýn daha saðlýklý olacaðýna karar verdim.

  Kafayý Bulduk! Sýra Cesarette! (Yûþa Irmak) 18 Aralýk 2016 Yaþam 

“Dürüst eleþtirinin hazmý zordur, hele de bir akraba, bir dost, bir iþ arkadaþý ya da bir yabancýdan geliyorsa..” Franklin P. Jones. Bir önceki yazýmda kreatif insanlarýn iki temel özelliðinden bahsetmiþ “Merak” duygusunun önemli bir nimet olduðunu, meraklý insanlarýn iþlerini nasýl yürüttüðünü anlatmýþtým. Tahin ve pekmez nasýl ayrýlmaz bir ikiliyse, “merak ve cesaret”de bir insanda olmazsa olmaz iki önemli haslettir diyebilirim. Cesaret nedir? Ya da nasýl cesur olabiliriz?

  Sevgi Nesin Sen? (Yûþa Irmak) 16 Kasým 2019 Sevgi ve Aþk 

Sevgi… Son günlerde su yüzüne çýktý, artýk aksi gözlerimde; yýllarca kendimden bile sakladýðým bu aziz sevgilinin. Aynada o, seherde o… Sevgi… Ýsmini anmak bile içimi yakýyor. Nedir bu? Nedendir? Hiçbir mana veremiyorum. Ona biçtiðim her kýlýf kifayetsiz, her his, her atýf yarým.

  Aþýk, Istýrap Yumaðýdýr (Yûþa Irmak) 16 Kasým 2019 Sevgi ve Aþk 

Bazý aþklar vardýr ki o hakiki bir ýstýrap yumaðýdýr. Konu aþk ve yanan bir gönül ise ýstýrap yoksa zaten bu duruma aþk demenin de bir kýymeti-harbiyesi yoktur. Aþký göðsünde taþýyan da yumaðýn sarýldýðý kirman (yünün sarýldýðý tahtadan araç)dýr. Aþýk, aþk karþýsýnda kýla baðlý deðirmen taþýný taþýyan derviþ teslimiyeti ve tevekkülü içinde olandýr. Her gün, her an, her dem acý ve ýstýrap duymaktan kendini alamaz, kanayan yarasýna, yârin muhabbetinden baþka bir derman da þifa olamaz. Bu yüzden aþk dediðimiz þey bir: “netice”dir. Çaresizlik ise bu aþkýn zirveleþmesine, korlaþmasýna, tefanileþmesine sebep olan bir argümandýr.

  Gökyüzü Gözlüm (Yûþa Irmak) 16 Kasým 2019 Sevgi ve Aþk 

Biliyor musun ne zaman içli bir türkü dinlesem direk sen geliyorsun aklýma. Yani o kocaman gözlerin, ceylan bakýþýn… Bir muhabbet çaðlayanýsýn bunda hiç þüphe yok… Bana “Seni çok seviyorum” diye söylediðin her kelam, naylon asrýn, naylon insanlarýna vedâhi suni âþýklarýna meydan okur…

  Hayat Hikayesi (Yûþa Irmak) 16 Kasým 2019 Sevgi ve Aþk 

Dünyanýn hangi coðrafyasýna giderseniz gidin göreceksiniz ki hep hüzünlerden hikayeler çýkartýrlar.. Üstelik uzun uzun, en ince ayrýntýsýna kadar… Bazen baþkalarýnýn hayatýndaki bu acýklý hadiselerde, dramlarda kendimizi bulur, iyi hisseder, bazen de kor gibi yakýcýlýðý yüzünden yüreði delen acýlarý sükûnetle sindirerek ruhumuzun alevini dindirmeye çalýþýrýz… Halbuki baþtan sona bir mutluluk hikâyesi ne güzel olurdu deðil mi? O zaman da bu bir hikâye deðil olsa olsa masal olabilirdi. Belki masal dahi olamazdý. Küçücük yürekler için yazýlan masallarda bile acý, keder, hüzün, sýla, gurbet ve ayrýlýk illa ki var… Ýþte insanoðlunun hiçbir zaman kaçamadýðý, yalnýzca gaflet örtülerine bürünerek telafi etme­ye çalýþtýðý büyük bir imtihan gerçeði: AYRILIK…

  Tahayyül Mülküm (Yûþa Irmak) 16 Kasým 2019 Sevgi ve Aþk 

Kara vurup akseden güneþ ýþýklarý ruhumda ýstýrap hâline geldiði anda aklýma bir düþüþ düþersin ki Leyla… An olur hayalimde o kadar yakýn hisseder yasemen kokunu alýrým ciðerlerimin keseciklerine… An olur uzakla olmanýn hicranýyla iki büklüm göklere yaðarým fütursuzca…

  Yarýnlar Ýçin (Yûþa Irmak) 16 Kasým 2019 Sevgi ve Aþk 

Ahh bu gecenin parmaklarýdýr, sokak lâmbasýnýn sisli ve puslu ýþýðýndan süzülüp yüzümü yalayarak gezinen o esinti… Ruhum böylesine sýkýlmýþken “neden?” diye isyan edemem ki gecelerin karalýðýna ve böylesine yudumlamýþken ýstýrabý çay, cigarayý þifa niyetine; saatler hasreti gösteriyormuþ kimin umurunda? Veya gece yarýlanmýþ çoktan. Kimi de hayatýnýn gecesini yaþýyormuþ þu sýralar. Mevsimler baharý gösterirken benim umut aðacým hazan yaþarmýþ dört mevsim, ne fark eder?

  Þehir Aðlýyordu, Sen Aðlýyordun, Ben Aðlýyordum (Yûþa Irmak) 16 Kasým 2019 Sevgi ve Aþk 

Söz vermiþtim artýk yazsam da yaþamadan yazmayacaðýmý. Çünkü o öðretmiþti yaþamadan yazýlanlarýn bir tesiri olmayacaðýný. Yasemin kokulu odalarýn gecesinde onun iri gözlerine bakmaktan alamýyordum kendimi. Gah, gözlerimizin ýslak ýþýklarýný buðusuna kaptýrdýðýmýz sýcak çayý ben, bir avuç kuru üzümü o yerken düþünüyorduk.

  Dilencinin Dilenciye Dilendiği Şehirden Selam Ola… (Yûþa Irmak) 16 Kasým 2019 Unutulamayan Dönemler 

Ateþin denizden çekildiði akþam kadar selametli bir gecenin otaðýndayým þimdi. Kýyamet geçirmiþ halimi nasýl anlatabilirim ki bilmiyorum! Aracýn camýndan baktýðým her þeyde Leylim var, özüm var, sözüm var… Gözlerim gönlümden akan kana doymadý bu gece! O mu benden zalim, ben mi ondan zalim bilemedim, bilemeyeceðim…

  Mekke Gönlüm, Medine Gözlüm! (Yûþa Irmak) 9 Aralýk 2019 Sevgi ve Aþk 

Ey benim Medine gözlüm, Ey benim Mekke gönlüm, Ey benim Kâbe övüncüm, Ey benim Yektanem… Dinle beni bu gece… Söylemek isterim bu gece, yaðmak isterim gönül baðýna; müsaade et ki yaklaþayým huzuruna anlatacaklarým var benim sana… Susacaðým, artýk hiç konuþmayacak hatta hiç yazmayacaðým demiþtim uzun zaman önce... Evet, ben yine sözümü tutamadým, yine yapýlmasý gerekeni yapamadým. Ne diyeyim ki vallahi taç senin, taht bir baþkasýnýn olsun. Dünyanýn hiçbir þeyi ilgimi çekmiyor ki þu aþaðýlýk dünyada herþeyi gördüm, herþeyi yaþadým, herþeyi tatdým da bir tek senin ateþinle yanmýþ þu gönlüme olup bitenleri kavrayamadým...

  Kahveye Kaside (Yûþa Irmak) 8 Ocak 2020 Yaþam 

Ahh kahve… sen nasýl Habeþî bir dilbersin söyler misin? Ahh seni gidi kara içecek! Nedir sendeki bu sýr?

  Kör Karanlýklar Ýçinde Terennüm (Yûþa Irmak) 24 Ocak 2020 Yaþam 

Biliyordum içimdeki sýkýntýyý. Ýsyanýn verdiði ezikliði parça parça hissediyordum yüreðimde. Biliyordum kalbimin neden neþesiz olduðunu ve bedenimin küskünlüðünü. Penceremdeki sarmaþýklara güveniyordum. Mavi mor þapka gibi açmýþ sarmaþýklara. Ve ruhumu çepeçevre saran yalnýzlýklara. Yalnýzlýklara inanýyordum. Beni bir an huzura erdiren seraplara.

  Sevgin Yüreðimde Mihenk Taþý (Yûþa Irmak) 11 Þubat 2020 Anýlar 

Sen, sevginin çiçeðini deðil, bütün haþ­metiyle dikenini göstermek istedin bana, fakat ben koþuyordum sonunu bilmedi­ðim yolda, O’na doðru var gücümle... Sen yetiþmek için arkamdan, mahmuzlamýþtýn atýný. Geliyordun dörtnala, ama neye yarardý ki, ben uçuyordum burak misali leyl-i sevdalara tülden kanatlarla... Sen, sevginin gönlümdeki mihenk taþý­ný ç-almak istedin benden, bense, kalbimi ikram etmiþtim sana bütün saflýðýyla...

  Kendimle Konuþmalar (Yûþa Irmak) 3 Nisan 2020 Düþler 

Evet bu satýrlarý telefonumun word dosyasýna yazarken, þöyle bir yerdeyim -yerin tasvirine geçmeden önce, zamaný da yazmam gerekeceðini önce düþünememiþtim-. Þimdi, ilk cümlemi yazdýktan sonra hatýrýma geldi: Telefonumun saati öðleden sonra dördü gösteriyor. Karþýmda Yassý ve Sivriada bana bakýyor. Yassý ve Sivriada için wiki hazretleri: “Demokrasi ve Özgürlük Adasý ya da bilinen adýyla Yassýada, Marmara Denizi’nde Ýstanbul’a yakýn küçük bir adadýr. Biri sivri, diðeri yassý görünümlü olan, birbirine yakýn iki metruk adadan yassý olanýdýr.” der. Ýþte bu iki ada bana öylesine yakýnlar ki, hani biraz daha genç olsam ya da yanýmda sevdiðim ve güvenebileceðim bir can dostum olsa, “Yüzerek gidelim mi?” dese, hiç düþünmeden suya atlar yüzmeye baþlarým… Þimdi ben bir kayanýn üstünde paçalarý sývanmýþ bir kot pantolonla oturuyorum. Denize de çok yakýným hani ayaklarýmý biraz uzatsam suya deðecek. Yassýada’nýn kýyýlarýndan itibaren, benim -þöyle bir kara insaný tahmini- iki yüz yetmiþ beþ adým ötemin yukarýsýnda diyebilirim. O parýltýlý bir yere kadar devam ediyor, sonra o pýrýltý yavaþ yavaþ açýklara doðru sönüyor.

  Gel - Git Zaman (Yûþa Irmak) 5 Eylül 2020 Anýlar 

Uzaklaþtýkça uzaklaþtý herþey. Aslýnda uzaklaþtýrýlmýþtý. Olmamasý gerekiyor muydu? Bundan tam olarak emin deðilim. Þimdi aracýmý Ýstanbul’un en berbat mahallesinde derme çatma bir sahil evinin en karanlýk tarafýna park ediyorum… Saati söylemeliyim. Saat: 03:15 ve günlerden 28 Aðustos 2020 sabahý… Sahile yürüyerek iyice yanaþýyorum. Cebimden bir dal sigara çýkarýyorum. Ateþliyorum. Bir gýdým ciðerlerime çekip düþünüyorum. Neden faili meçhullerin gazetelerde boy boy resimlerinin yayýnlandýðý bu kýyýdayým? Mahallenin tinercileri, evsizleri beni sorgusuz sualsiz öldürür ümidiyle geldiðimi hatýrlýyorum. Ancak en zalimi bile hal hatýr sorduktan sonra: “evin yoksa gel benim yataðýmda yat gardaþ”- diyor…

  Sükût Suikasti (Yûþa Irmak) 5 Eylül 2020 Sevgi ve Aþk 

Bazen kar bazen yaðmur yaðan ayný buluttan, Sükût kötü sözden hoþ, güzel söz de sükuttan… diye iki satýrý karalýyordum rüyamda… Sonra çýðlýklar yükseldi bu satýrlarý yazarken… Her zamanki sýradan çýðlýklardan biriydi bu! Belli ki biri daha uykuya dalmýþtý…

  Yedi Emirler Sokaðý, Fatih (Yûþa Irmak) 5 Eylül 2020 Ýstanbul 

Fatih’in merkezinde bir sokaktayým. Saati söylemeli miyim? Evet söylemeliyim. Saat gece: 03:15 günlerden 7 Aðustos Cuma. Buraya Yedi Emirler Sokaðý diyorlar. Bu sokak, Anadolu’nun merkezine açýlan bir kapý! Öyle Akmerkez ya da onun militaný Mayadrom gibi Avrupa’nýn merkezine açýlan kapýlardan deðil…

  Kitap Deðil, Makale Deðil, Mektup… (Yûþa Irmak) 5 Eylül 2020 Ýtiraflar 

Kastamonu’da askerim. Cumartesi pazar günü sivil kýyafetlerle çarþý iznine çýkýyoruz. Saati de söyleyeyim. 9’a yakýn çýkýyoruz. Yýlý da söylemeliyim 2002’idi sanýyorsam. Ýzin kaðýtlarýmýzý alýr almaz tüm arkadaþlar Çil yavrusu gibi saða sola daðýlýrdýk. Arkadaþlardan bazýlarý; karnýn doyurmaya, bazýlarý kýz tavlamaya, bazýlarý ailesi ile buluþmaya, bazýlarý kafayý çekmeye, Ben ise tek baþýma Erol Abi’nin nargile kafesine giderdim. Benim takýldýðým yer her zaman belliydi. Bulmak isteyen, görmek isteyen gelir beni orada bulurdu.

  Olup Bitenler (Yûþa Irmak) 5 Eylül 2020 Anýlar 

“… acaba sahi mi?” diye üzülüyordum. Önümden okunmuþ gazeteleri toplayan Niðdeli Yasin amca: – Evladým, ne darlanýp duruyorsun? dedi. Herifin biri saçlarýný kestiriyormuþ! Berbere ha bire “Usta, saçým ak mý, kara mý?” diye sorarmýþ. Berber de dayanamamýþ ensesinin köküne basmýþ silleyi!

  Tasvir-i An (Yûþa Irmak) 5 Eylül 2020 Sevgi ve Aþk 

– Onun gözleri en güzel… diyor ve o “levha-i an”ýn sath-ý bediinden gözlerini ayýrarak bana bakýyordun. O levha hakikatten pek güzeldi, bilhassa o kahverengi gözler… o kadar güzeldi ki, sanki senin gözlerindi. Sonra ilave ediyordun; – Yüzünün güzelliði de doðal deðil mi?…

  Doðruluk (Yarým Perdelik Komedi) (Yûþa Irmak) 5 Eylül 2020 Gülmece (Mizah) 

Politika kökenli yeni bir müdüre görevi tevdi edilir. Görev deðiþimi yaþanmadan önce halka þeffaf olacaðýný söyleyen yeni müdür kameralarýn karþýsýnda “Mal Beyaný”nda bulunmak ister. Yeni müdür ile mal beyanýný yazan memur arasýnda geçen bir diyalog Ve perde açýlýr…

  Fýrtýna (Yûþa Irmak) 31 Ekim 2020 Yaþam 

Her fýrtýna içinde bir güzellik taþýr. Bu sebeple rahmetin de habercisidir fýrtýna… Öyle görüntüsüne bakýp korkmayýn zira hemen yaðmur gelecektir ardýndan; baðrý yanmýþ toprak, susuz kalmýþ bitki, dilsiz hayvan ve düþünen insanlar bu bereketten dilediði kadar istifade edecektir. Böylece yer ile gök arasýnda bir bað kurmamýzý da saðlayacaktýr fýrtýna…

  Gurbettir Bestemin Adý (Yûþa Irmak) 31 Ekim 2020 Yaþam 

Yapayalnýzsýn! Dört duvar arasý bir pencereli küçük bir odada. Kilitli kapýlar ardýndasýn. Sen ve sana bakan duvarlarý seyredip aðlayacaksýn. Uzaklardan, ta uzaktan kopup geldin. Ana, baba, sýla ve yardan ayrýldýn. Artýk garip bir kuþsun bu gurbet odasýnda. Kanadý kýrýlmýþ, mecali kalmamýþ yaralý bir kuþ… Baðrýna “gurbet” adlý hançer saplanmýþ. Çekip çýkarmaya yetmez ki gücün… Ýstanbul’la aranda sýra sýra sarp, geçit vermez, üzerleri karlý, baþlarý efkârlý, dumanlý daðlar var. Bu daðlarýn ismi de “gurbet”. Artýk geriye dönüþün yok. Þimdi tek hakiki arkadaþýn; yalnýzlýk ve gözyaþlarýn…

  Milliyetçilik Üzerine Lakýrdýlar (Yûþa Irmak) 31 Ekim 2020 Toplum 

Her ülkenin içinde yaþayan insanlarýnýn yetiþme tarzýna göre güzellikleri, tatlarý ve nevi þahsýna münhasýr belli çizgileri vardýr. Bu sebeple o ülkenin tüm þehirleri birbirine benzerlik gösterir. Örneðin, Isparta’nýn pembe gülü, Bursa’nýn kýrmýzý gülü, Amasya’nýn kýrmýzý elmasý, Tokat’ýn sarý elmasý, Ýzmir’in beyaz çekirdeksiz küçük üzümü, Antep’in siyah iri çekirdekli üzümü sevilir. Bir þehrin halýsý, öbür þehrin kilimi; ayný þehrin dut pekmezi, öbürünün pestili; diðerinin fýndýðý, öbürünün cevizi; birinin divan sazý, diðerinin baðlamasý ünlüdür…

  Susuz Gözler, Kurak Yüzler (Yûþa Irmak) 31 Ekim 2020 Yaþam 

Dudaklarýn kuruluðunu anlarým; susuz kalýnca dudaklar kurur ve zamanla çatlamaya baþlar. Buna kim ne diyebilir veya kim bir þey söyleyebilir? Terlemeyen alýnlarý da anlamak mümkün; böyleleri de asla yorulmaya gelmez. Çünkü cýlýzdýr bedenleri, güçsüzdür bünyeleri. Belki alýnlar kirlenir, cer akýtmaz. Bununla beraber damlalarýn alýp dýþarý attýðý lekeler kalýr nasiyelerde. Bir parça solgun yüzlere de bir þey diyemem. Bir hastalýk falan uðramýþtýr kiþiye ve süzülmüþtür benzi… Bunlar da hep olaðan hâller, gördüðümüz durumlar…

  Enstantane (Yûþa Irmak) 20 Kasým 2020 Yaþam 

Kalemi elinize alýyorsunuz, baþlýyorsunuz düþünmeye… Önünüzde duran boþ kâðýdýn asla merhamet etmeyen beyazlýklarý, altý ay devam eden bir kutup gündüzünün sonsuz ve ucu bucaðý olmayan hareketsizliði ile büyüyor, kývranýyor ve asabileþen parmaklarýnýz saçlarýnýzý karýþtýrýyor, nihayet sinir tavan yapýnca da yazmak için oturduðunuz masanýn baþýndan kalkýp hava almaya gidiyorsunuz… Çoðunuzun baþýnýza gelmiþ olmasý muhtemel bu durumun birebirini bugün yaþadým…

  Haberin Gerçek Yüzü ve Gerçeðin Önündeki Engeller (Yûþa Irmak) 20 Kasým 2020 Toplum 

“Ýyi günler sayýn seyirciler!… Þimdi de sizlere Haber Merkezimizin hazýrladýðý ana haber bültenini sunuyoruz…

  Yalnýzýz (Yûþa Irmak) 20 Kasým 2020 Ýliþkiler 

Yapayalnýzýz. 80 milyonun yaþadýðý ülkede herkes gibi yalnýzlýk çekiyoruz.. Çünkü cep telefonlarýmýz, internetimiz var. Facebook, twitter, instagram velhasýl kelam sosyal medya hesaplarýmýz var. Kendi hobilerimiz, kendi fobilerimiz var. Yapayalnýzýz bir baþýmýza, yapayalnýz...

  Leyla Ne Demek? (Yûþa Irmak) 23 Kasým 2020 Yaþam 

Bir Gerçeklerden sýyrýlýp hayallerde yaþamak mý, yoksa gerçekleri kabullenip hayallere hapsolmak mý? Bu soru uzun süre kafasýný karýþtýrýyordu. Aslýnda bu soru aklýndan geçen yüzlerce sorudan birisiydi sadece. Fakat insaný nasýl da can evinden vuruyordu. Nasýl da Leyla’yý gözbebeklerinden kýskývrak yakalýyor, müthiþ sancýlarla bir boþluða savuruyordu.

  Sesler (Yûþa Irmak) 1 Ocak 2021 Yaþam 

Ses, fiziki bir olaydýr. Titreþimle oluþur ve bu titreþimi enerjiye dönüþtürür. Ses, çeþitli frekansta dalgalar ile havada yol alýrken ayrý ayrý frekansta insan kulaðýna gelir; bazen hoþ, bazen nahoþ!

  Vakt-i Þiir (Yûþa Irmak) 9 Ocak 2021 Sanat 

Baþka konularda biraz fazla eðleþtim mi, dostlarým sesleniyor oradan: “Þiire dön Yuþa abi , þiire…” Evet, þiirin geniþ, kuþatýcý ve diriltici evrenine çaðýrýyor aslýnda dostlarým… Ýnsaný kirlerden, belki yaþadýðýmýz günlerin kara’sýndan ancak þiirin temizleyebileceðine inanýyor. Haksýzlar mý?

  Vatan Bilinci (Yûþa Irmak) 10 Ocak 2021 Türkiye 

“Vatan sevgisi imandandýr” (Hadis-i Þerif) Vatan, uðruna ölünmeyi hak eden kutsal bir emanettir millete. Atalarýmýzýn þanlý mirasý, gelecek kuþaklarýn henüz yaþanmamýþ ideal hatýrasýdýr…

  "Acemoðlu Köprüsü’nü Bir Melek Beklermiþ" (Yûþa Irmak) 24 Ocak 2021 Yaþam 

Zaman denen girift bilmecenin bir dönemecinde Sancak Merkezi olan Kemah’tan Erzincan’a doðru giderken, hemen yanýnýzda size vefalý bir dost gibi Fýrat Nehri refakat eder. Bu ahbaplýk; mevsimine göre kabýna sýðmayan acele ve köpüklü sularýndaki ürperti veren korkuyla olabildiði gibi, yorgun ve durgun akýþýndaki kemaliyle ömrünün hazanýný yaþayan bir piri faninin irfaný ve ümraný þeklinde de olabilir.

  Bir Cumartesi Akþamý, (Yûþa Irmak) 5 Þubat 2021 Yazarlar ve Þairler 

Bu hayatta iki þeyi çok severim, birincisi; ruhum, özüm, kelamým, hitabým, caným, cananým, nigar yüzlü, Bestemin dudaklarýndan dökülen herhangi bir þiiri dinlemek, ikincisi kitaplýðýmdan elime aldýðým o kitabý okumak…

  Kendi (M) ile Tanýþmak… (Yûþa Irmak) 20 Þubat 2021 Anýlar 

“Bir varmýþ bir yokmuþ” diye baþlardý masallar… Ýlk önce var olmasý gerekenler anlatýlýr, arkasýndan olmamasý gerekenler sýralanýr, sonra büyük sevinçle dolan minik yürekler anlatýlan masalýn huzur verici içtenliði ile gözlerini kapatýr tatlý hayallerle uyurlardý…

  Caz Müziði ve Hüzün (Yûþa Irmak) 25 Þubat 2021 Ýliþkiler 

Behçet Necatigil (Mehmet Behçet Gönül)’den ilhamla söyleyeyim bazý aþklar nasýl bazý yaþlarý beklerse kimi dizeler de anlaþýlmak için bazý zamanlarý bekler imiþ…

  Kýskanmak (Yûþa Irmak) 1 Mart 2021 Yazarlar ve Þairler 

Boþ laflarý satýn alan ve ne konuþtuðu hakkýnda en küçük bir fikri olmayan geveze insanlarý oldu bitti sevmem. Yani bana yapýlacak en büyük iþkence, herhalde çenesinin þirazesi kaçmýþ birini uzun süre dinletmek olurdu. Böyle birine katlanmaya mecbur kaldýðýmda ruhum daralýr ve üstüme garip bir fenalýk çöker. Daha da devam ederse oradan uzaklaþmak hatta kaçmak ve kaçarken de avazým çýktýðý kadar baðýrmak isterim…

  Ýstanbul; Erguvan, Lale ve Plastik Çiçek (Yûþa Irmak) 5 Mart 2021 Yaþam 

Tanpýnar; “Yaþadýðým Gibi”deki bir yazýsýnda; “Sonra bir gün asýl baharla, halkýn dilindeki baharla karþýlaþýrsýnýz.” diyor. Sanýyorum Ýstanbul’da bu günlerde o bahar tütmeye baþladý… Tabii ki görmesini bilenler için bu böyle.

  Fatih’te Bir Mahallenin Sokaðýnda Hatýrladýklarým (Yûþa Irmak) 6 Mart 2021 Unutulamayan Dönemler 

Özellikle pandemi sürecinden önce her haftasonu kendime de zaman ayýrýp Ýstanbul’un kitaplara hatta tarihe konu olmuþ mahallelerini, sokaklarýný motosikletimle yavaþça dolaþýr o yazarlarýn hissedip dile getirdiði gibi ben de ayný duygularý yaþamaya çalýþýrdým…

  Cluphouse’da Konuþmak (Yûþa Irmak) 8 Mart 2021 Ýnternet 

Ruslarýn büyük þairi Vladimir Mayakovski sýkýlýp bunaldýðý bir anda: “Ýnsanlar hiç konuþmasa birbirleriyle geçinmeleri kolaylaþýr, yeryüzünde bu kadar felaket de olmazdý.” demiþ. Yine Fransýz þairlerinden Francis Jammes de bir þiirinde: “Tuhaf! Biz neden böyle düþünüp konuþuruz? Gözyaþlarý, öpüþler, onlar konuþmazlar ki!… Ama gene anlarýz; ayak sesini bir dostun, En tatlý sözlerden de daha tatlý deðil mi?” diye konuþmak yerine, hissedip yaþamayý tercih ettiklerine þahit oluyoruz.

  Dünya Bile Eksik (Yûþa Irmak) 12 Mart 2021 Yaþam 

Hakiki bir acý, insaný yapay bir sevgiden ve sevinçten daha dirayetli tutuyor. Bu yüzden acýlarýma, sevinçlerime, dertlerime, zaaf ve kusurlarýma ortak ettiðim okuyuculara selam eder, okuma zahmetinde bulunduklarý için teþekkür ederim… Neylersiniz, insan baþtan aþaðý kusurlarýyla yine de insan, yine de insan… Dünyamýz bile tepeden týrnaða kusur içinde ve bunu bizler geç fark ediyoruz gibi geliyor bana.

  Ýçtenliðin Karþýlýðý… (Yûþa Irmak) 23 Mart 2021 Yaþam 

Þu sýralar kendimden ara sýra da olsa þüphe etmiyor deðilim… Özellikle içimde yeþerttiðim, yaþattýðým, büyüttüðüm derin duygularý dizginleyememek beni düþündürmüyor deðil… Yaþý kýrklara karýþmýþ hatta kýrkýný aþmýþ biri olarak ben de hislerimi, düþüncelerimi sevdiklerime veya okuyucularýma dile getirirken delikanlýca yazmaya çalýþýyorum. Fakat bunca zaman ne bir delikanlýnýn ne de canýmdan çok sevdiðimin dikkatini henüz çekebilmiþ deðilim…

  Ýlhan Berk ve Düzyazý (Yûþa Irmak) 30 Mart 2021 Yapýtlar 

Ýyi bir þair, usta bir yazar dünyamýzý terk ettiðinde ona deðil, kendimize yanmalýyýz dostlar. Onu bir daha sokakta göremeyecek oluþumuza üzülelim…

  Geri Dönmemek Üzere Gitmek (Yûþa Irmak) 30 Mart 2021 Sevgi ve Aþk 

Bahtsýzdýr bazý insanlar… Nereye dokunsa hüzün bulaþýr… Çocukluðumdan beri ben de bahtsýzým. Neye sevgi duymuþ, neye gönül vermiþsem hüzün bulaþýr… Sanýrým ruhumu elinde tutan beni böyle seviyor, belki de yalvarmam hoþuna gidiyordur. Oysa benim O’na yalvarmam O’nda neyi fazlalaþtýrýr ya da neyi eksiltir? Her ne ise, girmek istemiyorum böyle þeylerin derunine…

  Açýk Deniz Kenarýnda (Yûþa Irmak) 6 Nisan 2021 Yazarlar ve Þairler 

Geçen hafta pazar günü kitaplýðýmý karýþtýrýrken Necatigil okumayý caným çekti… Ýnsanýn caný yazar okumayý çeker mi? Yani âþýklarýn birbirini görmeyi caný nasýl çekebiliyorsa yazarý da pekâlâ çekebilir deðil mi? Her ne ise, yazarýn kitaplýðýmda neredeyse bütün þiir kitaplarý varmýþ. Hangi ara almýþým bu kitaplarý hatýrlamýyor olsam da elimdeki tüm kitaplarý bir araya getirip her haftasonunda kendim için Necatigil okuma günü planladým hýzlýca…

  Bayrama Hakkýmýz Var mý? (Yûþa Irmak) 2 Mayýs 2021 Yaþam 

Aþaðýdaki hadis-i þerifi (1) Taberanî (2) ve ondan naklen de Aclunî (3) zikrediyorlar. Baþtan sona ibret ve hikmetle dolu bu hadis–i þerifi birlikte okuyalým: Avf b. Malik’ten: “Hz. Peygamber -salat ve selam üzerine olsun-, þöyle buyurdular: – Sizin için altý þeyden korkarým, 1. Sefihlerin yönetimi 2. Kan dökme 3. Hükmün satýlmasý 4. Akrabadan ziyaretin kesilmesi 5. Bir grubun çýkýp Kur’an’ý naðme aracý yapmalarý (Kur’an’ý mizmar edinmeleri) 6. Kolluk kuvvetlerinin çoðalmasý.”

  Sevmeyi Yaþamak (Yûþa Irmak) 2 Mayýs 2021 Sevgi ve Aþk 

Bir gün sormuþlar alp erenlerden birine: -Sevginin sadece sözünü edenlerle onu yaþayanlar arasýnda ne fark vardýr? -Bakýn göstereyim, demiþ o yiðit adam.

  Hüzün Garýnda… (Yûþa Irmak) 2 Mayýs 2021 Yaþam 

Issýz býrakýlmýþ yurtlarda kadim zaman insanlarýyla buluþmak ister misiniz!? Bir yolculuða çýkalým o halde bugün; yýllarca önce terk edilmiþ bir diyara doðru?!..

  Nezakete Davet!.. (Yûþa Irmak) 2 Mayýs 2021 Toplum 

Konfuciuz (Konfiçyus), hayatýn anlamýný þu iki kavram ile özetler: “Kendine hakim olmak ve nezaketli olmak.” Sonra açýklar, “kendine hakim olmak, insaniyetli olmak demektir.”

  Hayýr Olsun Ýnþallah!.. (Yûþa Irmak) 6 Mayýs 2021 Düþler 

Sizler de sýk sýk rüya görür müsünüz? Gördüðünüz rüyalarý hatýrlar mýsýnýz uyandýðýnýzda veyahut unutur musunuz rüyanýzý hatýrlamayý? Buruk bir tat yahut derin ýstýraplar veren rüyalarýnýz var mýdýr sizin de?

  Font ile Hat Arasýnda Geçen Yýllarým… (Yûþa Irmak) 9 Mayýs 2021 Unutulamayan Dönemler 

97 yýlýnda Ýstanbul’a yeni gelmiþ henüz 17, yaþýnda her iþi koþarak; heyecanla, aþkla ve þevkle yapmaya gayret gösteren bir gençtim… O yýllarda Ortadoðu Gazetesi’nde iþe girmiþ henüz 2-3 aylýk bir emekçiydim.

  Mihr ile Mâh (Yûþa Irmak) 12 Mayýs 2021 Yapýtlar 

Esasen Batlamyus kuramýna göre þekillenen orta çað þark astronomisi dünyayý merkeze koyarak, isimlerini gezegenlerden alan üst üste yedi kat felek tabakasýndan bahseder. Buna göre, 1. katta Mâh (Ay, Kamer) feleði, sonra sýrasýyla Utarit (Merkür), Zühre (Venüs, Çoban Yýldýzý, Kervankýran), Mihr (Güneþ, Þems), Mirrih (Merih, Mars), Müþteri (Bercis, Jüpiter) ve Zühal (Satürn) felekleri bulunur. Yine þarkýn hüsn-i ta’lil geleneði, göklerdeki bu düzen ile toplumsal hayata yön veren þahsiyetler arasýnda bir paralellik kurarak Güneþ’i göðün ve feleðin sultaný olarak düþünür. Ay onun veziri, Utarit kâtibi, Mirrih baþkumandaný, Müþteri kadýsý, Zühal bekçisi ve Zühre de çalgýcýsýdýr.

  Resimli Roman Çaðlarý (Yûþa Irmak) 17 Mayýs 2021 Unutulamayan Dönemler 

Geldiler… Sözü þerh edip renk katmaya geldiler. Daha iyi anlaþýlsýn diye sözler sayfa sayfa nakýþladýlar kitaplarý. Aþk hikâyelerinin duygusallýðýný, fabllerin öðreticiliðini, efsanelerin hayalperestliklerini ve siyerlerin kutsallýklarýný kendi anladýklarý þekilde resmettiler, daha iyi anlayalým diye okuduklarýmýzý.

  Gerçek Temizlik… (Yûþa Irmak) 17 Haziran 2021 Yaþam 

“Nezafet”(paklýk, arýlýk, temizlik), doðal temizlik anlamý taþýr ve bütün varlýðý kuþatýcý ontolojik bir olguyu temsil eder. Bu kelime, maddi çaðrýþýmlar ile birlikte esasen maneviyatýmýzla da ilgilidir.

  Baþlamadan Biten Ýliþkiler (Yûþa Irmak) 21 Haziran 2021 Yaþam 

Bu ülkede, ne zaman bir erkek ile bir haným, biraz ileri düzeyde arkadaþlýk etmeye baþlasa, ikinci dereceden ne kadar akraba, eþ, dost ve arkadaþ varsa, hemen hepsi büyük bir yaygara koparýr. Hatta olayla ilgili, ilgisiz, herkes iþin içine karýþýr ve sanki kýyamet kopmuþçasýna bir telaþ ve panik içerisinde, konu ile aslen hiç ilgisi olmayan insanlar fikir beyan edip, taraflarý yalan, yanlýþ, kâh kötüler, kâh över, bu durum daha yeni birbirini tanýmaya ve sevmeye çalýþan bu insanlarýn baþýna bir kâbus gibi çöker ve insan yeni bir iliþkiye mi baþladýðýný, yoksa mahkemeye mi çýktýðýný anlayamaz.

  Yaþamak Nedir? (Yûþa Irmak) 27 Haziran 2021 Ýtiraflar 

“Yaþamak buysa, yaþayalým ama bu deðilse, o zaman yaþamak neredeyse oraya gidelim.” Bu sözü ilk duyduðumda sevmiþtim. Hala etkili bir söz olarak bir kenarda durur benim için. Çünkü sözün sahibi rahmetli Suzan Akay ile ayný duygularý farkýnda olmadan ben de hissederek yaþamýþým. Benim de ne zaman caným sýkýlsa, O’ndan bir haber alamasam, birbirimizi göremeyecek oluþumuz kelamýn her sözcüðünü içimde hissetmeme sebep olmuþtur…

  Metropol Ýnsanlarýnýn Sosyal Medya Molasý (Yûþa Irmak) 21 Temmuz 2021 Ýnternet 

Kendimi, aðzýna kadar dolu ofislerde, süpermarketlerde, yollarda, asansörlerde kimseyle konuþmayan biri olarak fark edince; “kimlerle konuþuyorum ben” diye düþünmeye baþladý iyi eðitilmiþ ama çok kilometre yapmýþ yaþlý belleðim…

  Ver Elini Gidelim (Yûþa Irmak) 9 Aðustos 2021 Anýlar 

Bütün ‘ilk’ler þirindir, tatlýdýr ve güzeldir! Hatta bütün ilk gözaðrýlarý da öyledir. Adýný unuttuðumuz þairlerden biri olan Celâl Sahir Erozan’ýn da dizesinde dediði gibi: “Bir genç þair ilk yazdýðý þiiri nasýl severse”… diye baþlar þiirine… Ýþte öyledir ilkler, ilk gözaðrýlarý..

  Bizi Birleþtirenler (Yûþa Irmak) 18 Aðustos 2021 Yazarlar ve Þairler 

Neruda’nýn þiir kitaplarýndan birini elime ne zaman alsam, derdimi sýkýntýmý unutuveririm. Okuduðum bu kitapta yazarla adeta karþýlýklý konuþup, dertleþir gibi hissedip bir nevi terapi olurum…

  Tanpýnar’ýn Þark ve Garp Çýkmazý Üzerine… (Yûþa Irmak) 18 Aðustos 2021 Yazarlar ve Þairler 

Doðu ve Batý üzerine birçok esere imza atan Ahmet Hamdi Tanpýnar’ýn takdire þayan çabasý, yaþadýðý dönemde maalesef pek anlaþýlamamýþ… Hatta döneminin birçok yazarlarý tarafýndan ortaya koyduðu bu eserler küçümsenmiþ, yadýrganmýþtýr. Söz konusu bu çabanýn bugün bile yeterince anlaþýldýðýný sanmýyorum maalesef…

  Gen’ellemeler (Yûþa Irmak) 3 Eylül 2021 Doða ve Dünya 

Þöyle bir düþünelim, genellemeler olmazsa; detaylardan, tüme varmaya çalýþan yazarlar ne yazardý hiç düþündünüz mü? Ya da edebiyat sürekli olarak size, yaþam kalitesi için -þiir deðilse-, vasiyetiniz kadar özel sýrlarýnýzý “giriþ – geliþme ve sonuç” noktasýnda daha da acýklýsý anafikri olan bir düzyazýya dönüþtürme mecburiyetini dikte etseydi ne yazardýnýz acaba?

  Þair, Birhan Keskin’e (Yûþa Irmak) 21 Eylül 2021 Gelecek 

Stefan Zweig, Rainer Maria Rilke’nin ardýndan: “… tek avuntumuz, bizler onunla yaþadýk, diyebilmek…” diye yazmýþtý. Ben de onu taklitle: biricik avuntumuz, bu hissizleþmiþ, derisi kalýnlaþmýþ modern çaðda, vicdanýn “Yazýn sýcak karnýnda kendisuyukendineyeten Arizonalýbirkaktüs” olmadýðýný söyleme cesareti gösteren bir þairle yaþadýk, yaþýyoruz diyorum…

  "Zaman Dursun" Demiþtim Ýþte Durdu Zaman (Yûþa Irmak) 21 Eylül 2021 Yaþam 

Ve benim her akþam korkunç bir yýlgýnlýkla, çaresiz eve nasýl geldiðimi de bilemezsiniz. Zaman ýþýk hýzýyla akýp geçiyor ve onu yavaþlatacak hiçbir güç yok bu dünyada. Bizim çaresizliðimiz de onu büsbütün þýmartýyor, küstahlaþtýrýyor olsa gerek. Yüzümüze bile bakmýyor artýk, baksa da mütemadiyen kýzgýn… Bize günlerin soluk fotoðraflarýný býrakýyor, ýsýrýlýp atýlmýþ meyveler gibi, bir yýðýn yaþanmamýþ, dokunulmamýþ, zarfý açýlmamýþ anlarla baþbaþayýz… Arkasýndan bakýp kalýyoruz yazýk.

  Kýþ Ýçin Bir Sandýk Dolusu Kitap (Yûþa Irmak) 21 Eylül 2021 Yüzleþme 

Genel de çoðu kiþi yaz tatilinde kitap tavsiyesinde bulunur ama ben böyle düþünmüyorum. Çünkü bana göre kitap okumanýn herhangi bir mevsimi yoktur. Okumak isteyen için yazýn, kýþýn da pekâlâ kitap okunur. Hem, Borges; “Ben kendi payýma hazcý bir okurum; bugüne kadar tek bir kitabý bile yalnýzca eski olduðu için okumuþ deðilim. Kitabý, bana sunduðu estetik coþkular için okurum; o kitapla ilgili yorumlara ve eleþtirilere aldýrmam.” demiyor mu?

  Ýhtiyarlara Yer Var! (Yûþa Irmak) 22 Eylül 2021 Yaþam 

Onca tanýdýðým insan, okuduðum onca kitap beni huzurlu bir emniyet duygusuyla kuþatamazken, uzaktan gördüðüm bir ihtiyar kadýna, beli bükülmüþ bir pîri faniye yakýnlýk duyuveriþimi yadýrgamayýn lütfen… Çok yakýn bir zamanda bizim de onlar gibi olacaðýmýz kuþku götürmez bir gerçekken hem.

  Onun Sonbaharý (Yûþa Irmak) 24 Eylül 2021 Sevgi ve Aþk 

Ýstanbul’un tepelerini, cüce daðlarýný, ormanlarýný gezerken gördüm ki bütün bir varlýk yakýn zamanda deðiþerek, renkten renge girecek. Kimi fýsýltýyla, kimi sesini karþý tepelerde çýnlatarak o ezeli deðiþim þarkýsýný söyleyecek…

  Yazma Üstüne Bir Güzelleme (Yûþa Irmak) 5 Ekim 2021 Estetik 

Herhangi bir düþünceyi veya his ve duygularýnýzý kaleme almak için yalnýz olmanýz gerekir. Bir insan güzel bir yazý yazabiliyorsa bilin ki o gerçek bir yalnýzdýr.

  Güz Yapraklarý (Yûþa Irmak) 5 Ekim 2021 Ýliþkiler 

Her ne kadar Antep’de doðmuþ, Adana’da büyümüþ olsam da kendimi hep Ýstanbul’da doðmuþ ve yetiþmiþ gibi hissederim. Neden böyle bir duygu taþýyorum bilemiyorum ama bu kentten bir hafta ayrýlmak mecburiyetinde de kalsam hemen yüreðim sýkýlýverir…

  Ýliþkilerde Ekonomik Boyut (Yûþa Irmak) 6 Ekim 2021 Ýliþkiler 

Bayadýr kadýn-erkek iliþkilerinin ekonomik boyutuna yönelik yazý yazmak istiyordum. Ancak konu çok hassas ve derin olduðu için elim bir türlü klavyeye varmadý. Fakat geçen hafta bir arkadaþýmla bir alýþveriþ merkezine gittik ve oradaki maðazalarý dolaþtýk. Hele bir tanesinin içerisindeki çeþit bolluðu ve ürünlerin ilk bakýþtaki çekiciliðini görünce, son yýllarda özellikle bazý kadýnlarýn eþ seçerken ön plana çýkardýklarý deðerlerin nedeni konusunda kafamda bir þeyler oluþtu.

  Aramýzdaki Þeyler (Yûþa Irmak) 13 Ekim 2021 Yazarlar ve Þairler 

Hüzün ve kederle, tahin ile pekmez gibi ayrýlmaz bir ikili olduk, çýktýk… Böyle düþünceli, kederli anlarda insan, sýðýnacak bir liman bulamayýnca, kitaplýðýna, kitaplarýna sýðýnýyor… Dün gece ben de tam da böyle hüzün sellerinde kulaç atarken kitaplýðýmdaki “Dokuz Öykü” kitabýna sarýlarak rahatlamaya çalýþtým..

  Deneme Ustasý Evliya Çelebi (Yûþa Irmak) 20 Ekim 2021 Yazarlar ve Þairler 

Þu fani dünyaya ýsmarlama bir insan olarak gelen Evliya Çelebi'nin daha ana rahmine düþmeden ne olacaðý hakkýnda meydana gelen hadiselere baktýðýmýzda böyle bir insan olacaðýný hemen sezebiliriz aslýnda..

  Görmeyi Öðrenmiþ Gözler (Yûþa Irmak) 25 Ekim 2021 Yapýtlar 

Ýçim – dýþým, saðým – solum, önüm – arkam garip bir hüzünden ibaret… Mýknatýsýn demiri kendine çektiði gibi ben de nerede bir hüzün varsa üstüme çekiyorum… Arkadaþlar bile “neden düþünceli” olduðumu soruyorlar. “Yapým böyle takýlmayýn bu ifademe” desem de inandýramýyorum kimseyi… Sanýyorum bu dünyayý ve içinde yaþam sürenleri fazlasýyla ciddiye alýyorum.

  Azerbaycanlý Bir Gardaþýn Ýstanbul Ýzlenimleri… (Yûþa Irmak) 22 Kasým 2021 Yerler 

Yaklaþýk 6 yýl önce birkaç arkadaþla birlikte Beyoðlu Belediyesi’nin düzenlediði bir fotoðraf sergisini gezmeye gitmiþtik. Bu sergide kendi fotoðraflarý da sergilenen Azerbaycanlý fotoðraf sanatçýsý Ramiz Samidov isminde sanatçý arkadaþla tanýþmýþtým…

  Tolstoy’un Karýsý (Yûþa Irmak) 22 Kasým 2021 Yazarlar ve Þairler 

Edebiyat tarihi bir gün bazý kadýnlarýn itibarýný iade edecekse, söz konusu listenin baþýnda Lev Tolstoy’un hayatýný kararttýðý söylenen Sofya Haným yer almalýdýr. Zira biz onu, Tolstoy’u ömrünün son zamanlarýnda evden kaçýrtýp bir istasyonda acýlar içinde ölüme terk eden acýmasýz, vahþi ve huysuz bir kadýn olarak tanýmýþtýk.

  Kurumuþ Aðacý Yeþertmek (Yûþa Irmak) 6 Aralýk 2021 Yaþam 

“Edebiyat marangozluktan farklý bir iþ deðildir.” demiþti Gabriel Garcia Marquez; 1981’de, Meksiko City’nin görülmeye deðer, renk renk çiçekleriyle dolu eski ve þirin semti San Angel Inn’deki evinin hemen arkasýndaki ofisinde, Paris Review dergisinden Peter H. Stone’a verdiði o uzun söyleþide. (Yazarýn Odasý, Timaþ, Çev: Öznur Ayman)

  Ýyi ve Kötü Krallar (Yûþa Irmak) 6 Aralýk 2021 Yüzleþme 

XIII. yüzyýlda eski bir Çin denemesinde Wang An-þý þöyle sorar: “Ýnsanlýk, hakseverlik, iyi davranýþ, sadakat, dünyanýn ahlak esaslarýdýr. Bu noktada krallarla diktatörler birdirler. Kralla diktatör ameli faaliyetlerinde birdirler; peki nasýl oluyor da þöhretleri baþka baþka oluyor?”

  Aklýmýn Çengeline Takýlanlar… (Yûþa Irmak) 24 Aralýk 2021 Toplum 

Çok sýradan bir öðle yemeðiydi bizimkisi. Yeni evlenen haným bir arkadaþýmla; havadan, sudan, iþten, geçmiþten, gelecekten sohbet ediyor bir taraftan da ne güzel kahvelerimizi yudumluyorduk… Ne ara konu “zamanýn kýymeti”ni bilmeye geldi inanýn ben de anlamadým ama tam iki saat boþa geçirilen saatleri konuþtuk…

  Yeþil Gözlüler Dünyayý Yeþil mi Görür? (Yûþa Irmak) 24 Aralýk 2021 Yaþam 

Bütün doðrular ve yanlýþlar olduklarý yerde duruyor. Onlara farklý anlamlar yükleyen, sürekli hareket hâlinde olan biz insanlarýz kuþkusuz…

  Hiç Bitmeyen Deneyim (Yûþa Irmak) 31 Aralýk 2021 Yaþam 

Küçük bir çocukken bir an evvel büyümek için sabýrsýzlandýðýmý düþünüyorum þimdi… Belli ki bir þeylerden hoþnut deðildim. Yani, 7 kardeþin en küçük olanýydým ve annemle babamdan sonra büyük kardeþlerimin ayak iþlerinin hepsini ben yapmak zorunda kalýyordum. Her ne kadar bu duruma sinir oluyor olsam da kardeþlerim tavýr alýrlar endiþesiyle yapmak zorunda kalýyordum.

  Ruh-i Revaným (Yûþa Irmak) 7 Þubat 2022 Düþler 

Söze deðer veren, kem sözle kýrýlan, az sözle küsen, çok sözle yorulan yolcum; yurduma kurulmuþtu bunca yýldýr tüm dertleriyle… Þimdi sustu da ne oldu, ne çýktý?

  Þarkýlar Neyi Söyler? (Yûþa Irmak) 7 Þubat 2022 Sanat 

Bu zamana kadar üretilmiþ ve bundan sonra üretilecek olan tüm sanat ürünleri, üretildikleri ve üretilecekleri dönemin rengi, nüktesi, duygusu ve sorunlarýyla dolu olacaktýr…

  Yalnýz Yýllar (Yûþa Irmak) 7 Þubat 2022 Yaþam 

Büyümeyi önlemek mümkün deðil ve büyüyen yalnýzlýklarýmýzý… Büyüdükçe yalnýzlaþýyor insan. Aslýnda kendine dönüyor, aynaya bakmaksýzýn kendini görmeye çalýþýyor kendi içinde. Kendisini aramaya ve bulmaya yöneliyor. Yoðun bir arayýþ bu. Yaratýldýðý çamuru, yaþamanýn gerçeðini arama durumu..

  "Her Þeyin Yok Olduðu Anda Bile Umut Vardýr" (Yûþa Irmak) 7 Þubat 2022 Yapýtlar 

Roberto Bolano, sürgün yazarlar üzerine bir denemesinde, insanoðlu cennetten kovulduðuna göre herkesin “sürgün insanlar” olduðunu dile getirip; “sürgün yazarlar” diye bir sýnýflandýrmanýn anlamsýzlýðýndan dem vurmuþtu.

  Abdülbaki Gölpýnarlý (Yûþa Irmak) 7 Þubat 2022 Yazarlar ve Þairler 

Osmanlý’dan Cumhuriyet’e kadar Türkiye’de “Eski Ýstanbul Kahvehaneleri”ne aydýn, akademisyen, yazar ve þairlerin büyük bir ilgisi vardý. Özellikle Laleli’de ki; “Acemin Kahvesi” ve Beyazýt’ta ki; “Marmara Kýraathanesi” son dönem yazar ve þairlerin düþünce insanlarýnýn uðradýðý sayýlý mekânlar arasýnda yer alýrdý.

  Ekmekten Kaçan Aç Var Mýymýþ? (Yûþa Irmak) 7 Þubat 2022 Post-Modernizm 

Tren… Ulaþým vasýtalarýnýn en estetiði, en nostaljiði. Kendisini teknolojik yeniliklere ne kadar uydursa da bütünüyle modern zamanlara ait olamýyor. Bir yaný hep eski zamanlardan akýyor. Güzergâhý, hatlarý, duraklarý, kendisini hareket ettiren mekanizma ve taþýdýðý yolcunun hâlet-i ruhiyesi sabit kaldýðýndan mý ayný hat üzerinde ayný seyahat tekrarlanýp duruyor? Sýrtýnda taþýdýðý onca roman sahnesi, onca yaþanmýþlýk ve tarih ile trenin eski zamanlara aidiyetini kaybetmesi mümkün deðil.

  80’ler Ölebilir mi? (Yûþa Irmak) 14 Þubat 2022 Toplum 

Bugün günlerden cumartesi! Aslýnda hiç halim olmamasýna, vücudumda garip bir aðrý, sýzý ve içten içe üþümeye baðlý titreme olmasýna raðmen elime aldýðým bir kitabýn arasýndan 2004 yýlýna ait bir gazete kupürü düþtü.

  Tolstoy’un Ýtiraflarý (Yûþa Irmak) 12 Mart 2022 Yapýtlar 

Evet Almanya’nýn, Hollanda’nýn, Fransa’nýn halkýna bakýldýðýnda gelir seviyeleri oldukça yüksek ve içinde bulunduklarý þartlar ve sunulan nimetlerden en iyi istifade eden milletler arasýnda yer alýyorlar. Peki nasýl oluyor da bunca gelire, imkana ve nimete raðmen bu þehirlerin sokaklarýnda adým baþý psikiyatri klinikleri var?

  Refik Halid’in Ahmed Midhat Efendi’si (Yûþa Irmak) 12 Mart 2022 Yazarlar ve Þairler 

Felâtun Bey ile Rakým Efendi’de, Rakým Efendi’yi, onun deðerlerini, yaþama biçimini savunduðu için baðnaz bir Doðu yanlýsý sayýlmýþ Ahmed Midhat Efendi. Hatta Tanpýnar, Ahmed Midhat’a bildiðin mesafeli duruyor. Eserden yola çýkarak, edebiyatýmýzýn ilköðretmeninin hayata dar bir perspektiften baktýðýný ileri sürüyor.

  Günde 25 Dolar Artý Masraflar (Yûþa Irmak) 12 Mart 2022 Yazarlar ve Þairler 

Her ne kadar Leo Malet gibi bir Fransýz ustaya sahip olsa da kara roman, kara mizah daha ziyade Amerika’yla özdeþleþmiþ türler arasýnda yer alýr. Kara roman; klasik polisiyenin tersine, suçu istisnai bir hal olmaktan çýkarýp, toplumun geneline yayýlmýþ bir karabasan olarak ele alýr.

  Ýncir Çekirdeðini Doldurmak Ya da Doldurmamak (Yûþa Irmak) 12 Mart 2022 Yüzleþme 

Acaba “yazdýklarým bir incir çekirdeðinin içini dolduruyor mu” diye kendi kendime soruyorum… sonra yazýp çizdiklerime bakýnca doldurmayacak þeyler olduðunu düþünüyorum. Küçük, basit ve önemsiz konulardan söz açýyormuþum, onlar üzerinde zaman kaybediyormuþum gibi geliyor bana…

  Öylesine Cümleler (Yûþa Irmak) 24 Mart 2022 Yaþam 

* Süre giden bir tanýþýklýk sürecinde “sevmek” ilk andan beri vardýr. Ama “farketme âný” sevmenin baþlangýcý deðil var olan fakat bilinmeyen bir sevginin fark ediliþidir. Hani: “Seviyorsun ama sevdiðini bilmiyordum.” demiþtin ya sebebini daha iyi anladým.

  "Zeytinliklerin Altýnda Sükûn Yok!" (Yûþa Irmak) 28 Mart 2022 Doða ve Dünya 

Sinemanýn “Yeni Gerçekçi” yönetmeni Ýtalyan Giuseppe Di Santis’in “Zeytin Aðaçlarýnýn Altýnda Sükûn Yok!” adlý 1950 yýlýnda beyazperdeye aktardýðý filmin baþlýðý ile makaleme baþlamak istiyorum…

  Neden "Sevincin Sesi Çýkmýyor" (Yûþa Irmak) 4 Nisan 2022 Düþler 

Bir günü diðer bir gününe uymaz insanýn… Býrakýn gününü, saati bile saatine uymaz. Ýnsan bu, bir bakarsýnýz neþelidir, umut doludur, bir bakarsýnýz moral sýfýr, surat mahkeme duvarý…

  Tadý Damaðýmýzda Kalan Tatlar (Yûþa Irmak) 29 Nisan 2022 Unutulamayan Dönemler 

Her insanýn yemek, kitap, renk zevki farklýdýr. Hani bilmiyorum ama acaba aðýz tadýna benzer bir zihin tadý da var mýdýr insanlarýn? Mutlaka olmalý diye düþünüyorum… Yoksa insan okuduklarýný, gördüklerini; “iyi, “güzel”, “çirkin” ve “kötü” diye nasýl ayýrabilir ki?

  Tesirsiz Sözler! (Yûþa Irmak) 29 Nisan 2022 Yaþam 

Herkesin önceliklerini þaþýrdýðý garip bir çaðda yaþýyoruz. Adýna yaþam denilecekse bu hayatýn içinde yaþýyor olmak boðuyor artýk beni… Kimileri kelinin, kimileri belinin, kimileri makamýn, kimileri þanýn, þöhretin, kimileri paranýn, pulun peþinde at gibi koþturuyor… En yakýnlarýmýz da deðil! Sen, ben de deðil! Yeryüzünde yaþayan insanlar zývanadan çýkmýþ durumda. Sanki herkes birbirini delirtmek için yaþýyor bu hayatý…

  Tesirsiz Sözler 2 (Yûþa Irmak) 6 Mayýs 2022 Yaþam 

13 kiþilik mülteci bir ailenin Fatih’te yaþadýðý 55 metrekare yarý bodrum; küflü, nemli bir dairenin içi gibi kafam…

  Tesirsiz Sözler 3 (Yûþa Irmak) 6 Mayýs 2022 Yaþam 

Bir insan olarak kendimden hiç bu kadar tiksindiðimi hatýrlamýyorum… Evet! Senden, ondan, bundan, þundan, ýrkçýdan, yalancýdan, talancýdan, düzenbazdan, fýrsatçýdan, sahtekardan deðil! Bizzat kendimden tiksiniyorum…

  Boþ Çerçeve (Yûþa Irmak) 13 Mayýs 2022 Yaþam 

Þimdi çaresizlikler içindeyiz ikimiz de. Ne onun hali var bir selam vermeye ne de benim… Orhan Veli’nin dediði gibi: “…anlatamýyoruz”. Ne o suskunluðunun nedenini anlatabiliyor ne de ben…

  Füsun Akatlý’nýn Öldüðü Gün (Yûþa Irmak) 18 Mayýs 2022 Ýtiraflar 

Gün aþmýþtý. 2010 yýlýydý. Telefonum çaldý. Arayan iþ yerinde yýllarca birlikte çalýþtýðýmýz baþ editörümüz Mustafa abiydi. Neþeyle açtým. “Mustafa, sesin çok yakýndan geliyor hayrola!” (Oysa yýllýk iznin de Ceþme’deydi) demeye kalmadan, o sesin içinden soðuk bir rüzgâr geçti. Kekeleyerek, zorlanarak “Caným çok sýkkýn Yuþa! Sen tanýmýyorsun ama ben çok iyi tanýyorum. Hocam, Füsun Akatlý vefat etti.” diyordu…

  Tesirsiz Sözler 4 (Yûþa Irmak) 8 Haziran 2022 Yaþam 

Soluk bir ten, asýk bir surat, her þeye kayýtsýz bir sýfat! Bugünün yüzü böyle…

  Þairlerin Kendi Seslerinden Ölümü (Yûþa Irmak) 9 Haziran 2022 Yazarlar ve Þairler 

Anladým ki bir þair, ölüm üstüne yazar en güzel þiirini. Son þarkýsý gibi kuðunun. En son ve en güzel… Ondan öncekiler hep buna hazýrlýk, hep bunun provasý. Bir kuðu, bir þair son þarkýsýna mý saklar en manidar nefesini?

  Verem Edebiyatý (Yûþa Irmak) 24 Haziran 2022 Yazarlar ve Þairler 

Yahudi asýllý Amerikalý yazar Susan Sontag’ýn eseri “Bir Metafor Olarak Hastalýk”ý hafýzam beni yanýltmýyorsa bundan 5 yýl önce bir arkadaþýn tavsiyesi üzerine okumuþtum… “Bir Metafor Olarak Hastalýk” kitabý 1988 yýlýnda Dr. Ýsmail Murat tarafýndan Türkçe’ye çevrilerek BFS (bilim-felsefe-sanat) yayýnlarý tarafýndan basýlmýþ.

  Eskimek (Yûþa Irmak) 29 Haziran 2022 Yapýtlar 

Ahmet Hamdi Tanpýnar’ýn, 20 Mart 1960’ta Adalet Cimcoz’a kaygýlar içinde yazmýþ olduðu bir mektubu var. Paris’te o dönemde birden bahar geliyormuþ… Önce; “kaygý” söz konusu deðil, yol boyu giderken, çiçek hali çýkýyor þairin karþýsýna. Divan edebiyatýnýn þükûfenâmelerini ha­týrlýyor. Sonra, adlarýný bilmediði otuz çiçek. Bu renk ve þekil þöleninden oldukça mutlu ve mesut…

  Ýlla da Ben… Ben!.. (Yûþa Irmak) 5 Temmuz 2022 Yazarlar ve Þairler 

Çoðumuzun “Çeþmeler Kâþifi” veya “Ýstanbul Seyyahý” olarak tanýdýðý Ruþen Eþref Ünaydýn’ýn “Diyorlar ki” kitabýný lise çaðlarýmda okumuþtum. Hatta 10 yýl önce Milli Eðitim Bakanlýðý bu eseri ortaöðretim öðrencileri için tavsiye eserler arasýna alýnca sevinmiþtim. Ancak benim kadar sevinmeyen arkadaþlarým olduðu gibi bir sürü yazarýn kitabýn tavsiye edilmesini eleþtirdiklerini hatýrlýyorum…

  Tesirsiz Sözler 5 (Yûþa Irmak) 22 Temmuz 2022 Sevgi ve Aþk 

Kendimi su bardaðýnýn içine istemeden düþmüþ, çýkmak için can havliyle çýrpýnan bir sineðe benzettim uyanýnca…

  El Ruido de Las Cosas Al Caer (Düþen Þeylerin Gürültüsü) (Yûþa Irmak) 26 Temmuz 2022 Yapýtlar 

Kitap: Toplumdan, ferde -bazen tam tersi- ilerleyen dikenli bir yolda insanýn geçmiþiyle yüzleþmesinin tarifsiz, derin acýlarýný anlatýyor diyebilirim kýsaca. Diðer taraftan yazarýmýz, Ýspanyol bir yazar deðil, esasen Kolombiyalý bir gazeteci ve çevirmen…

  "Suya Kanat" Ummana Karýþan Þiirler (Yûþa Irmak) 27 Temmuz 2022 Yazarlar ve Þairler 

Her ne ise, hem kitaplarý bilirsiniz, býraktýðýnýz köþede, evet tam da oracýkta bir kedi gibi sessizce bekler, bir insan elinin ciltlerine, insan gözünün içlerine bakmasýný isterler… Kitaplarýn bu bakýþýna kayýtsýz kalamadýðým için þöyle minik, þirin bir çýrpýda okuyabileceðim kitabý kitaplýðýmdan alýp okudum. Hacmi küçük ama etkisi büyük bir þiir kitabýna denk geldim… Þimdi sizlere bu eser hakkýndaki düþüncelerimi paylaþmak istiyorum...

  Tesirsiz Sözler 6 (Yûþa Irmak) 6 Aðustos 2022 Sevgi ve Aþk 

Oysa bu deni dünyada temiz ve uyanýk kalmanýn, vicdani ve ahlaki çürümeye karþý durabilmenin, “toplumu meþru kýlabilmenin”, hatta kiþisel geliþimin bile mihenk taþý aþk, sevgi ve muhabbetten baþka birþey deðildi…

  Kýssalardan Hisseler (Yûþa Irmak) 18 Aðustos 2022 Türkiye 

Dün gece uyku tutmadý. Üstüne; çayý, kahveyi fazlaca kaçýrýnca uyku, biri gibi aldý baþýný gitti…

  Budalalýk Nedir, Nasýl Keþfedildi? (Yûþa Irmak) 24 Aðustos 2022 Yapýtlar 

Edward Said, “Þarkiyatçýlýk”ta, “bilginin yozlaþmasýna ve insani çabanýn beyhudeliðine iliþkin bir çeþit ansiklopedik güldürü romaný olan “Bilirbilmezler”de Gustave Flaubert’in, 19. yüzyýl Burjuvazisinin kendi eþitleþtirici yetersizliklerinin, sýradanlýklarýnýn acemi kurbanlarý haline getiren o hayal kýrýklýðýna uðratýcý deneyimlerinin bütününü ele almýþtýr.

  Soytarýlar (Yûþa Irmak) 25 Aðustos 2022 Meslekler & Ýþ Yaþamý 

Prof. Dr. Mina Urgan’ýn “Elizabeth Devri Tiyatrosunda Soytarýlar” adlý eserinde; “soytarýlýk güç meslektir” der. Gerçekten de soytarýlýk sanýldýðý gibi öyle kolay bir meslek deðil, aksine çok güç bir meslektir.

  "Anlamý Yok Tüm Sözlerin" (Yûþa Irmak) 27 Aðustos 2022 Yazarlar ve Þairler 

Fikret Kýzýlok’un en çok sevdiðim artýk kült bir þarkýsý olan: “Bu Kalp Seni Unutur mu?”da geçen bu dize zaman zaman dilime takýlýr… Baþlýktaki söz ve þarkýnýn tamamýný mýrýldanýnca; halin susup, dilin konuþtuðu ve sözün çürümeye baþladýðý bir zamanýn bedbahtlarýndan bir bahtsýz olarak, sessizliðin kalbindeki o sükunete giremediðimi de bilvesile paylaþmak isterim. Bizlere bunun gibi nice güzel þarkýlarý miras býrakan usta sanatçýnýn acýlarýndan ve anýlarýndan söz etmek ve biraz da olsa sevgiliye halimi bugün bu þekilde anlatmak istiyorum…

  Eylül’de Ýstanbul (Yûþa Irmak) 22 Eylül 2022 Yaþam 

Ýstanbul, rahmetli Topbaþ zamanýnda her mevsim usulüne uygun bir þekilde süslenir, püslenir, sokaklarý, yollarý, caddeleri, araçlarý, tertemiz ve koordinasyonlu bir þekilde yönetilmeye çalýþýlýrdý. Þimdi öyle mi? Deðil…

  Tükenmek (Yûþa Irmak) 7 Ekim 2022 Ýliþkiler 

Ýlk cümleyi nasýl kurmalýyým, nasýl baþlamalýyým diye düþüncelere dalýyorum… Giderek yazamayacaðýmdan, konuþamayacaðýmdan, hayal edemeyeceðimden korkuyordum ki korktuðum þeyler baþýma gelmeye baþladý…

  Rehberinde Deðil Kalbinde Yer Ver (Yûþa Irmak) 10 Ekim 2022 Sevgi ve Aþk 

“Ýnsanýn hayatý, insanýn hayalidir” diyor André Gide. Öyle mi gerçekten? Bu ifade aslýnda bir bakýma doðru. Ya da bu ifadeye “doðru” diyebilmek için birçok sebep olmalý.

  Dilaver Cebeci (Yûþa Irmak) 16 Ekim 2022 Yazarlar ve Þairler 

Þairlik yolu güç yoldur, taliplisinden hayatýný ister, her babayiðit o yükün altýna giremez, heveslisi çok, gerçeði kuyrukluyýldýz gibi azdýr; bu azlardan birisi de bu ülkede yaþamýþ Dilaver Cebeci’dir!

  Hastalýklar ve Gamsýz Çingeneler (Yûþa Irmak) 20 Ekim 2022 Yaþam 

"Bana ister inanýn ister inanmayýn, yakýn bir gelecekte ülkemin insanlarý da týpký Avrupalýlar gibi akýl hastanelerinin koridorlarýný dolduracaklar. Hatta bu hastaneler isteklere cevap bile veremeyecek..."

  Soru Sormayý Sever Misiniz? (Yûþa Irmak) 29 Ekim 2022 Yaþam 

Soru sormaktan vazgeçtiðimiz gün “kendimiz” olmaktan çýktýðýmýz gündür. Yaþamýn akýþýna, olup bitene, kendine dair sorular sordukça “ayakta” kalýr insan.

  Kurtuluþumsun (Yûþa Irmak) 16 Aralýk 2022 Ýliþkiler 

Aðzýmdan çýkan tüm kelimeler, cümleler ölü gibi… Bir tek anlamým varsa o da yakýþtýrdýðýn dünyanýn en yüce, en soylu yapýtý “en”im artýk ben…

  Baþkalarýn Hayatý (Yûþa Irmak) 1 Þubat 2023 Yaþam 

Onlarýn ne doðumu ne yaþantýsý ne de ölümü haber deðeri taþýr bu ülkede.. Onlar ki gözlerinin karasý kadar derin ve sessiz yaþarlar hayatý.. Öyküleri de bu sebepten her zaman meçhuldür ve sadece kendilerinde saklýdýr… Onlar, baþkalarýnýn gündemine ancak “3. sayfa” haberi olarak girebilirler.

  Uzak Nasýl Yakýn Edilir? (Yûþa Irmak) 6 Þubat 2023 Yapýtlar 

Yazýya yazýlan’lar var, bir de ‘yazý yazan’lar… Bu ikisi arasýnda da farklar var. Yani, ‘Yazýya yazýlan’da, yazý ile yazýcýsý arasýnda herhangi bir mesafe yoktur; yazan, yazýya konu olmuþ þeyi sadece muhayyilesinde taþýmaz, o konunun içinde yaþar ve konunun adeta kendisi olur.

  Günlere Yerleþen Solgunluk (Yûþa Irmak) 10 Þubat 2023 Sevgi ve Aþk 

Düþünüyorum da acaba seninle konuþmamýn özel bir zamaný olsa ve senin günlük vakit anlayýþýna, duyguna nasýl dahil olup karýþabilirim? Seni yalnýz kafamda yaþatmýyorum.

  Ýçe Mecburi Dönüþ (Yûþa Irmak) 27 Þubat 2023 Yaþam 

Birkaç gündür Ýstanbul soðuk… Hatta haberlere bakýlýrsa kar bile tekrar yaðabilirmiþ… Keþke yaðsa. Hatta önce güzel bir yaðmur, ardýndan kar, yeryüzünü beyaza bürüse.

  Seni Solumaktan Baþka Hiçbir Þey Gelmiyor Elimden (Yûþa Irmak) 20 Mart 2023 Sevgi ve Aþk 

Uzun zamandýr yazmýyorum, hatta okumuyor, konuþmuyorum. Aslýnda bugün yazmasam ne olurdu ki? Hiç… Yazmaya, konuþmaya deðil de susmaya, dilsizliðe teþneyim çünkü.

  Kadere Kýrgýn Olmak Ýstemeyenlere; "Viktimoloji" Öneriyorum (Yûþa Irmak) 2 Nisan 2023 Yaþam 

Ýlk duyduðumda çokça garipsediðim hatta anlam veremediðim bir kelimeydi “viktimoloji”. Kime bu kelimeyi söylediysem ilk tepkileri hiçbir fikirlerinin olmadýðý yönündeydi.

  Tesirsiz Sözler 7 (Yûþa Irmak) 26 Nisan 2023 Sevgi ve Aþk 

Keþke þu dünyada herkes birbirinin sýkýntýsýný omuzlasa da kimsenin sorunu, sýkýntýsý kalmasa.

  Þiirdeki Roman… (Yûþa Irmak) 2 Mayýs 2023 Yapýtlar 

Roman duygusu hayatýma ne zaman karýþtý, ne zaman giriþ yaptý kestiremem, bilemem.. Bu ro­man duygusu da neyin nesi diye soracak olsanýz, net bir þekilde yanýtlayamam. Ancak sezgilerle birkaç selam, kelam, hüsnü hitam…

  Þerefle Þanla!.. (Yûþa Irmak) 2 Mayýs 2023 Türkiye 

Bu makalemi baþka bir konuda yazmak olmayacaktý. Güreþi seven, hatta gençliðinde iyi de güreþen birisi olarak elinde Türk bayraðýyla þampiyonlara teþekkür etmiþ biri olarak düþündüklerimi de sizlerle paylaþmamak olmayacaktý… Aklýmdaki sorularla sizi de huzursuz etmezsem huzur da bulamayacaktým.

  Onun Ahlaký Benim Ahlakým (Yûþa Irmak) 7 Mayýs 2023 Yaþam 

Belki de bizlere bahar diye dayatýlan tüm sistemler bir aldatmacadýr. Geçmiþ zamanlardaki o sýcak iliþkiler, aile, komþuluk, sokak, mahalle, akrabalýk velhasýl toplumda eþitliði gerçekleþtiren o dayanýþma ruhunun bugün nereye gittiðini hepimiz aramýyor muyuz? “Onunla þunca yýllýk hukukumuz var!” sözünü nedense artýk duyamaz olduk!

  Nasýl Bir Ýnsansýnýz? (Yûþa Irmak) 7 Mayýs 2023 Toplum 

Ahlaki bunalýmlarýn baskýsý vicdanýnýza dokunmuyor mu? Dokunmuyor mu? Halkýn sosyal baðlarýnýn çözülüþünü görürken bir eziklik hissediyor musunuz? Hissetmiyor musunuz?

  Ýnsanlara Bakmaya Alýþtým (Yûþa Irmak) 5 Haziran 2023 Yaþam 

Ne kadar aný, ne kadar ayrýntý varsa büyüyor, hayali baþka bir þey yaratýyor sanki. Ýçimde kendisiyle baþbaþa kalmýþ tuhaf tuhaf karakterler.. Ya da kentin tamamý ruh saðlýðý hastanesi, boyutlarýný ancak deli edenlerin bildiði…

  Yaz Ýzlenimleri (Yûþa Irmak) 5 Haziran 2023 Yaþam 

Yaz, Necatigil’in “Kýr Þarkýsý” þiirinin sonundaki dizeleriyle söyleyecek olursam; “sakin, dinlenmiþ, rahat” bir þekilde bitecek benim için. Ya da tam tersi olacak..

  Ankara’ya Övgü (Yûþa Irmak) 23 Haziran 2023 Türkiye 

Denizi olmayan bir kenti sevebilir miyim? Bu soruyu geçen sene sormuþ olsaydýlar hiç tereddüt etmeden “sevmem” derdim. Bugün bir arkadaþým sorunca pekâlâ “sevilir” dedim. 1997 yýlýndan beri Ýstanbul’da yaþýyorum. Az da olsa Ýstanbullu sayýlýrým. Bu kenti neden seviyorum? Elbette sýrf denizi olduðu için deðil, medeniyetlerin baþkenti olduðu için seviyorum.

  Batýlý Þiiri Bize Nasýl Sevdirdiler? (Yûþa Irmak) 23 Haziran 2023 Yapýtlar 

... Þeyh Galib’in çýtasýna erebilen þairin çýkmayýþý bir yana, Nedim gibi söyleyebilen adamlar da yok olmuþtu.

  Mutluluk (Yûþa Irmak) 18 Temmuz 2023 Sevgi ve Aþk 

Bunca yýl.. ne olmuþtu, nerede kalmýþtýk? Þimdi su içtikten sonra nefes nefese kalan bir adam gibiyim. Üzerimde taþýdýðým bu yavaþlýk; halsizlik, uyuþukluk yüzünden bir gün aniden organlarýmýn tümü çalýþmayý býrakacak görenlerde beni canlý sanacaklar diye endiþe ediyorum..

  Çekyataltý Romanlar (Yûþa Irmak) 18 Temmuz 2023 Anýlar 

Nurullah Ataç’ýn zamana meydan okumuþluðunu kim yadsýyabilir? Ataç’ýn eserlerini okuduðunuzda onunla için için tartýþýr, dil konusundaki görüþlerinden irkilirsiniz!

  Çekyataltý Romanlar II (Yûþa Irmak) 27 Temmuz 2023 Anýlar 

Yakup Kadri Karaosmanoðlu’nun “Hep O Þarký”sýný okudukça, “Roman” diyordum kendi kendime, “silinip gitmiþ, herkesin artýk unutmuþ olduðu acýlarý anlatmalý…” Niye peki? Vallahi hiç bilmiyordum niyesini, nedenini, nasýlýný… Baþkalarýnýn fark etmediði, hissedemediði acýlarý yüzlerine çarpmak hoþuma gidiyordu belki de kim bilir…

  "Babil’de Ölüm, Ýstanbul’da Aþk" (Yûþa Irmak) 18 Aðustos 2023 Yazarlar ve Þairler 

Þu bir gerçek ki ilim adamlýðý ve sanatkârlýk ayný insanda çok zor bulunan iki vasýftýr.

  Zamaný Tende Durdurmak, Ruhu Cumada Diriltmek (Yûþa Irmak) 18 Aðustos 2023 Yaþam 

Þehir ve hýz! Birbirine ruh ve ten gibi baðlý. Yavaþlýðýn keþfi bu þehirde belki de yüzyýllar alacak sanýrým.

  Kendini Çimdiklemek! (Yûþa Irmak) 25 Aðustos 2023 Yaþam 

Bazen derin düþüncelere daldýðýmda göðsümün ortasýna garip bir sancý çöker. Bu öyle kötümser bir sancý deðil, tersine rahatlýk veren bir sancýdýr..

  Duanýn Gizemli Yolculuðu (Yûþa Irmak) 27 Aðustos 2023 Din 

Herkes gibi benim de uzakta, çok uzaklarda sevdiðim, deðer verdiðim insanlar var. Ne zaman onlar için dua etsem gözümün önünden yaþadýklarýmýz film þeridi gibi geçer ve onlar için dua ederek tüm özlemimi, hasretimi gidermeye çalýþýrým…

  Sevgili (Yûþa Irmak) 15 Eylül 2023 Sevgi ve Aþk 

Sanýyorum Ýslam’ýn iç sesi, yeryüzünün halifesi olan insanýn, Allah için yaratýldýðýný, geri kalan her þeyin de insan için yaratýldýðýný fýsýldýyor hepimize..

  Antakya (Yûþa Irmak) 18 Eylül 2023 Yerler 

Antakya’da Mesihiyyetin bir baþka sevdalý þehidi, sonsuzluk yolcusu sevgili Dülger, Habib Neccar Hazretleri var. Antakya’nýn ilk Ýsevilerinden, Ýseviliðin Antakya’da ilk þehitlerindendir, Habib Neccar. Ýnsanlýk için gönül verdiði dava uðrunda canýný, malýný infak eden bir iman abidesidir.

  Elveda Bilgi Elveda Akýl (Yûþa Irmak) 18 Eylül 2023 Toplum 

Bilgi çaðýna girdiðimiz geçen yüzyýlda bilginin ve aklýn uðradýðý ihaneti görmek, çok hüzünlendiriyor beni. Yaþantýsýyla, sözleriyle “çaðdaþ ve modern” olduðunu iddia eden insanlar, bilgi ve bilgiyi kullanmaya bir sokak kedisi kadar deðer vermiyor.

  Körleþme (Yûþa Irmak) 18 Eylül 2023 Yapýtlar 

Elias Canetti’nin romaný “Körleþme” 40-50 yýl önce ilk Ahmet Cemal’in çevirisiyle yayýnlandý. Yaklaþýk yarým asýrlýk kitabý ömrüm boyunca ya bir ya da iki kez üzerinde düþünmeden, tartmadan okudum. Þimdi yine elimin altýnda ve tekrar not olarak okuyorum…

  Yabancý Gözüyle Türkler (Yûþa Irmak) 18 Eylül 2023 Yapýtlar 

Ýnsan zor tanýr kendini. Kendi hakkýnda hüküm verirken ne kadar subjektifse, bir millete mensup bir kiþi de milletini deðerlendirirken o derece subjektiftir aslýnda.

  Çýlbýr (Yoðurtlu Yumurta) (Yûþa Irmak) 18 Eylül 2023 Unutulamayan Dönemler 

Aslen Gaziantepliyim. Övünmek gibi olmasýn ama “yeme-içme” denildiði zaman bu ülkede baþkaca bir þehrin mutfaðý hiç dikkatimi çekmez. Çünkü biz de patlýcanýn bile elli çeþit yemeði yapýlýr. Bilmem ruh halimi anlatabiliyor muyum?

  Dünyaya Açýlan Yol (Yûþa Irmak) 29 Eylül 2023 Yaþam 

Çoðumuz için ev, sadece bir evin içi deðil; mahalle, kasaba, köy veya bir adadýr.. Hatta milyon metre karelik bir memleket topraðý..

  Kendini Anlatma Þekli (Yûþa Irmak) 26 Ekim 2023 Yaþam 

Aynaya baktýðýnýzda gördükleriniz dýþýnda, göremediklerinizi de sunabilirsiniz okura. Ama ilkinde karþýnýzda dikizciler bulursunuz ve kendi imgenizi onlarýn göz ucuna hapsediverirsiniz. Ýkincisinde ise bir paylaþým bulursunuz. Kendini anlatmakla ifade etmek arasýndaki o ince çizgi burada yatýyor bence.

  Eski Kitaplar Neden Okunur? (Yûþa Irmak) 3 Kasým 2023 Yapýtlar 

Gençlere klasikleri neden okuturlar? Ýstanbul’a geldiðim yýllarda Donkiþot’tan niyeyse çok sýkýlmýþtým. Yirmilerimdeydim; Kemal Tahir’in her fýrsatta Donkiþot’u övmesine bir türlü anlam veremezdim. Zaten onu da çok iyi tanýmazdým.

  Bir Çýðlýk (Yûþa Irmak) 6 Kasým 2023 Yazarlar ve Þairler 

Çoðu kitapseverin Cumhurbaþkanlýðý Kültür ve Sanat Büyük Ödülü kendisine verildiðinde adýný duyduðu Prof. Dr. Saadettin Ökten, benim hayatýmda gerek yaþamý gerekse eserleriyle örnek aldýðým, gýpta ettiðim yazarlar arasýnda yer alýr…

  Yürek Evinde Oturmak (Yûþa Irmak) 14 Kasým 2023 Yaþam 

Tüm insanlýðýn ilk evi olan Kâbe (Beytullah)’yi bir düþünelim.. Yeryüzünde insan eliyle yapýlmýþ en sade, en yalýn küp bir ev ve içinde neredeyse hiçbir þey yok. Ne ölümsüzlüðe soyunmuþ bir firavunun, ne de bir peygamberin mezarý..

  "Güzel"in Anadilini Konuþursak Ne Olur? (Yûþa Irmak) 22 Kasým 2023 Yaþam 

Merak ediyorum. Gerçekten çok merak ediyorum. Yani üzerimize serpilen bu ölü tohumlarý topraðýyla birlikte süpürmek için illa ölçüsüz bu çirkinliðin ve baþýbozuk bir kötülüðün dilini, metaforlarýný kullanmak zorunda mýyýz?

  Ýstanbul Dinmeyen Bir Esinti Bir Devam Ediþtir (Yûþa Irmak) 25 Kasým 2023 Ýstanbul 

Taksim Meydaný’nda sýra konaklarýn, Baðdat Köþkü’nün çinilerinin, Baruthane Deresi’nin, Kozyataðý’ndaki arabacýlar kahvesinin, suyu akan çeþmelerin Ýstanbuludur bu dizelere ruhunu estiren… Kendi dünyasýndan bir aný sonraki nesiller için sonsuzlaþtýrmýþtýr dizelerinde þair. Ýstanbul, dinmeyen bir esinti ve bir devam ediþtir…

  Güzelliðin Evine Kurulmak (Yûþa Irmak) 29 Kasým 2023 Yaþam 

Oysa bakýlan þeyi kavrayabilmek, anlayabilmek, sindirip olgunlaþtýrmak için; eskilerin tabiriyle onda “tefani” olmak gerekir. Yani, onda erimek, onunla bütünleþmek onda yok olana dek var olmak…

  Birey mi, Bencil mi? (Yûþa Irmak) 2 Aralýk 2023 Toplum 

Bugün görünen o ki yurdum insanýnýn çoðu, maddi anlamda kendi çýkarýný her þeyin üzerinde görmeye öncelik veriyor. Oysa bu milleti manen inþa eden o; “nezaket”, “saygý”, “hoþgörü”, “yardýmseverlik”, “fedakârlýk” gibi benzeri kelime ve kavramlarýn, hayatýmýzdan çýkartýlmýþ olmasýný çok acýklý buluyorum..

  Mektup (Yûþa Irmak) 9 Aralýk 2023 Sanat 

Bugün 08.12.2023 Cuma… Okuduðunuz bu denemeyi aslýnda pazartesi gününden beri karalýyorum ama bir türlü bitirememiþtim. Bu sefer ki konu gönlün ayinesinden kaðýtlara yazýlan o içli, içi dolu, özü tatlý mektuplar…

  High – Rise (Gökdelen) (Yûþa Irmak) 15 Ocak 2024 Yapýtlar 

Herþey, eþinden yeni boþanan doktor ve týp fakültesinde öðretim görevlisi olan Robert Laing’in Londra’nýn þehir merkezinden uzak yeni yapýlan lüks ve yüksek katlý bir binanýn 25. katýna taþýnmasýyla baþlýyor.

  "Ýyi", "Kurt", "Ceberrut", "Sosyal" Deðil "Kerim Devlet" (Yûþa Irmak) 1 Mart 2024 Türkiye 

20 kasým 2023 yýlýnda baþkan Erdoðan’ýn yaptýðý bir konuþmasýnda: “Türkiye Cumhuriyeti devleti “kerim devlet” vasfýna tam manasýyla ilk kez bizim dönemimizde kavuþmuþtur.”

  Sözcükler Ýçindeki Evren (Yûþa Irmak) 4 Mart 2024 Estetik 

Þiir de diðer bütün edebiyat türleri gibi sözcüklerle yazýlýr, söylenir ancak þiir, sözcüklerden ibaret deðildir. Her sözcük, “þiir hali”ni duyuran bir dildir.

  Aðaç Deyip Geçme! (Yûþa Irmak) 6 Mart 2024 Doða ve Dünya 

Haberlere göre gökyüzüne cemre düþmüþ. Yakýn bir zaman sonra yeryüzüne de düþecektir muhakkak. Bir de bakmýþýz ilk bahar, sonra yaz ayýný bitirmiþ daha sonra sonbahar ve kýþýn tekrar gelerek içimizi titretmesini bekleyeceðiz…

  Anýlarýn da Meskeni Var (Yûþa Irmak) 12 Mart 2024 Türkiye 

Yaptýðým gezilerde köy ve kasabalarda sýkça denk geldiðim o kerpiç evlerin çoðu; su sesinin duyulabildiði, dut, incir ve ceviz aðaçlarýnýn altýnda dinlenebileceðiniz, avlusunda huzur bulabileceðiniz, penceresinden gökyüzüne bakabildiðiniz yerlere yapýlmýþtý.

 

 





 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 28.03.2024 21:21:52