..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dengeli bir rejimde yemeðin yeri çok önemli. -Fran Lebowitz
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




6 Mayýs 2020
Boþluk Enerjisi 15  
Bayram Kaya
Kolektif yapýya göre kiþide olmayan, kiþide asla olamayacak olan yüksek enerjili ortak akýldý. Ya da kolektif zekâ karþýsýndaki kiþinin düþüncesi, kiþinin fikri, kiþinin aklý böylesine bir sýfýr düzeyli boþluk enerjisi ruhu taþýr olmasýný artýk anlamýþ olmalýyýz.


:FIA:
Kolektif yapýya göre kiþide olmayan, kiþide asla olamayacak olan yüksek enerjili ortak akýldý. Ya da kolektif zekâ karþýsýndaki kiþinin düþüncesi, kiþinin fikri, kiþinin aklý böylesine bir sýfýr düzeyli boþluk enerjisi ruhu taþýr olmasýný artýk anlamýþ olmalýyýz.

Kolektif akýl olmasaydý; kolektif zekâ olmasaydý kritik rezonanslý kolektif birim zamanlý ortak akýl olmasaydý; kýsacasý, toplumsal akýl olmasaydý; ne toplum, ne üreten akýl olurdu. Ne kalem olurdu, ne bilgisayar, ne otomobil, ne çýkrýk, ne palangalar, ne diþli çark olurdu. Kiþi aklýyla bugünkü geliþmenin genlik seviyesine dahi gelmemiz olanaksýzdý.

Þu durumda bizi yöneten akýl, bizi düþündüren akýl kolektif akýldý. Toplumsal zekâydý. Ortak yoldu. Ortak akýl kiþi aklýna göre kiþi aklýnda aþkýndý. Kiþi aklý sýfýrsa, sýfýr referanssa; ortak akýl sekiz milyar kiþi ile entegre edilen akýl ile muazzam bir parçalý hýzdý. Muazzam bir yüksek enerjiydi. Þimdiden sonra kiþi bencilliði bile nerdeyse, kolektif akýl ile düþünür.

Bir tüketime karþýn ortaya konan entegre (kolektif) iþleyiþin benzerine elektronikte KAT KAZANCI DENÝR. Kat kazancý veya aplikasyon dediðimiz bu süreç bir yükseltme ortaya kor.

Kolektif enerji özü itibarýyla karmaþýk (komplike) bir depo enerjidir. Bu süredurum, depo enerjinin kendisini geri beslemesidir. Kendisini amorti etmesidir. Yüksek potansiyelli kolektif enerjinin, duran eylemi harekete geçirerek, harekette olaný durdurarak kendisini sürdürme etkisidir.

1 m. Deki bir nicelik veya nitelik ya da eylem; yarým metrede olan niceleye göre depo enerjilidir. Yine 2 m. deki de 1 m. Dekine göre depo enerjilidir. Ha keza üssü durum nicelini de ayný birbirine benzer depo potansiyeli gösterir. Yani her niceliksi durum kendisinden fazla niceli potansiyeli depo enerjisi olarak belirlerken, kendinden sonrasý niceliðe de depo enerjisi olur.

Entegrasyon parçasý olan bir solenoid (bobin) içinde akým geçirirseniz, bobin içinde bobinin akýma göstereceði bir zorluk oluþur.

Bobinde oluþan bu zorluk-direnç nedenle bobinin direnci, bobin içindeki akan bu enerjinin bir kýsmýný üssü bir durumla bobin çevresinde manyetik enerji olarak depo eder.

Bobinde geçen akýmý keserseniz üstel bir zaman durumla olan bobin çevresinde depo edilen manyetik enerji, yeniden bobine hücum eder.

Depo manyetik aký bobine elektrik akýmý olarak tekrar etki etmekle; bu etki üstel durumla bobindeki depo enerjili þarj deþarjlarla akan süreci tekrar ettirirler. Biraz daha açýklayayým.

Ýçinde akým geçen bobin direnci bir kýsým enerjiyi manyetik enerji olarak etrafýnda biriktirip yalýtýr. Bobin etrafýna biriken depo enerji dediðimiz manyetik enerji, boþluk enerjisidir.

Ýniþin yokuþu gibi, uzunun kýsasý gibi eðimle akan su da deniz gibi göl gibi en az en düþük enerji seviyesine iner ve burada boþluk enerjisi olukla birikir. Bu en az enerji durumuna boþluk diyoruz.

Sanýrým boþluk tanýmýnýn hemen hemen hiç dirençle bir enerji seviyesi olduðu anlaþýlmýþtýr. En az etki ile daha azý olmayan, en az enerji seviyesi olduðu kavranmýþtýr. Boþluðun bu en az enerji seviyesine de boþluk enerjisi diyoruz.

Kritik rezonans deðeri kiþileri bir araya getiren bir sosyal oluþ ve bir sosyal oluþlar sosyolojisiydi. Gruba baðlý sosyal oluþlar ve sürü sosyal oluþu en temel sosyal oluþlarýn ilkiydiler. Sürü sosyal alanýnda kopan öbek izolasyonlar düzensiz sosyolojiyi düzenli çevrimler þekline koyan totemi sosyal alanlardý.

Totemdik sosyal alanlar sürü alana göre düzenli olan, düzenli ve çevrimli saðlatan yüksek enerjili entegrasyondu. Çevrimli ve düzenli saðlatan yüksek enerji, sürü yapýnýn içindeki kiþisi bað enerjili boþluðu dolduruyordu. Ýki kiþi arasýnda birçok boþluk alanlar oluþur. Tekil durum, en az iki kiþilik baðýntý ve sürü duruma göre alçak potansiyelli boþluk enerjisiydi.

Sürüye baðlýlýk olaný, totem yapý içinde þimdi karþýlýklý yükümle kolektife baðlýlýktý. Sürüye baðlýlýk kolektif baðlýlýða yükseltilmekle (refedilmekle) oluþan fark, boþluk enerjisiyle dolduruyordu. Yani kolektif yaþama geçen sürünün yeller esen yerinde hem boþluk ve hem de alan farký oluþuyordu.

Kolektif inþa sürünün boþluk alanýný buluyordu. Dahasý totemi kolektif alan av yapan kiþisi eyleme karþý güvenliði saðlayan baþka bir kiþisi eylemle de yeni bir boþluk alan ve alan farký ortaya koyuyordu.

Sürü yapýnýn boþluðu nereden geliyordu? Kuþkusuz ki yalýtýmlý olan ben öznesinden ve tekil ben öznesinin dýþa doðru eðim, çekim olan kritik eþik deðerli rezonansa ait boþluðun doldurulmasýndandý.

Kýsacasý tekil yapýlarýn doðaya göre boþluklu alaný ve fark gerilim alaný vardý. Yalýtýmýn sosyal yapý ve sürü oluþa göre boþluklu alaný ve fark gerilim alaný vardý. Sosyal yapýlarýn da totemi kolektif yapýya üreten toplumsal yapýlara göre boþluklu alaný ve fark gerilim alaný vardý

Yapýyý iniþli çýkýþlý ve nötr kýlan tutum kiþiden gelen aksama ile toplumun birbirine göre farklý tarzda organize olup mütekabiliyet esasýna göre olmasýndan kaynaklý boþluk ve yokuþ yukarý oluþ enerjisiydi. Diðer yandan bobindeki gibi kondansatördeki gibi süreci tekrarý baþlatan, atýl olmayan depo enerjidir.

Yani depo enerji entegre ya da kolektif süreçlerin özünde olan durgun birikmiþ ve karmaþýk enerjidir. Laf aramýzda tam da insana göredir. Doða tam da insana göre deðildi ama sosyo toplumsa yapýlar tam da insana göre düzenlenir. Çünkü doðanýn inþacýsý insan deðildi.

Var oluþun amacý insan deðildir. Ýnsan var oluþun içinde gelip geçici bir ayrýntýdýr. Asýl olan var oluþun kendisidir. Var oluþ üstel durumlar içinde giriþmelerle giriþmelerin birbirine zýt süreçler baðýntýsýyla her hangi bir var oluþla yola devam eder veya edemez.

Her var oluþ üstel durumla belirsizledir. Belirsizle üstel durumlu olan belirlendiði an diðer belirsizi boþluk yokluk indirgenmiþ duruma dönüþmekle istense bile olasý deðildir. Zýddýyla yer deðiþmek, burada olmayaný baþka yerde olanla sürer gider.

Hayat var oluþun üzerinde durmayacaðý bir yol arýzasýdýr. Bir yýldýzýn var olmasý hayattan daha az önemde deðildir. Diyebilir miyiz ki doða tam da yýldýza göredir. Çünkü doða yýldýzla da kalmaz. Var oluþ asýl ve esastýr. Hayat var oluþun sadece biri bir tanesi ve basit bir ayrýntýsýdýr.

Hayata göre daha temel bir durum vardýr. Bilgi. Bilginin taþýnmasý. Iþýk, dalga manyetik salýným en temel ve en basit bilgidir. Konumuz bu deðil ama þöyle bir örnek vereyim. Uzaya baktýðýmýzda geçmiþe yaklaþýk 14 milyar yýl öncesi geçmiþe bakarak 14 milyar yýllýk bilgi ediniriz.

Bu yýldýz ýþýðý ve mikro ýþýma sayesinde evrenin baþlangýcýný bilebiliyoruz. Iþýk bilgi taþýyor. Yýldýzlarýn yaklaþýk 14 milyar yýldan bu yana ola gelen her tür doðum geliþme bebeklik patlama ve ölüm resmini ýþýklarda fotoðraflamýþ durumdayýz.

Ayný kuantum dalga ve salýnýma dek bilgilerin bizlerde bulunduðunu hatýrlatmama ve daha ileri gitmeme gerek yok sanýrým. Demek ki tüm var oluþlar gibi hayatta bir þekilde bilgiyi ortaya çýkaran var oluþa katýlýp, varoluþa katký veren durumdur. Hayat önemsiz deðil var oluþtan önce ve var oluþtan önemli deðil. Bir yýldýz her türlü hayatý verir ama hiç bir hayat yýldýzý veremez.

Böyle olmakla hayat var oluþtan önemli bir þey veya var oluþun olmazsa olmazý, deðil. Hayatýn öznel oluþun yapacaðýný bambaþka koþullarla hayatýn zýttý olan ölümle de taþýndýðý taþýnabildiði ve bunun fiili bir süreç olduðunu söylememe gerek bile yok.

Hayat bir zaman yoktu. Bir zaman sonra da olmayacak. Ama evrensel akýþ evrensel var oluþ ne olursa olsun her durum üzerinde o duruma özgü süreçler üzerinde hep sürecek. Örneðin hayat olmasa da dört temel kuvvetin bilgisi; omega ve lamda kritik deðerleri baþlangýçtan günümüze, günümüzden sonsuza taþýnacak olmakla bu bilgi aktarýmý bu enerji akýþ içinde hayat ve var oluþ çýkmaktadýr.

Unutmayýn ki hayat enerji akýþýnýn ürünüdür. Deðilse enerji akýþý, hayatýn ürünü deðildir. Enerji akýþý içinde entropi bilgisi vardýr. Hayat entropiye göre var olur ve bu entropi bilgisine göre yok olur (ölür).

Kýsaca ne evren ne doða insana göre deðil ama sosyo toplumsa yapý tam insana göredir. sosyo toplumlarýn inþacýsý insandýr. Depo enerji genel duruma ve genel yarara göredir. Potansiyelli depo enerjiyi veya durgun enerji kazancýný sentez süreçleri ortaya koyar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.