..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanat hem bir coþma, hem bir yadsýma iþidir. -Camus
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Söyleþi > Ahmet Zeytinci




11 Nisan 2022
Orta Tuzlu Türk Kahvesi  
Ahmet Zeytinci
Tuzlu kahvenin birbirinden farklý birçok rivayeti olsa da, biz en akla yatkýn olanlarý sizler için sýraladýk. Tuzlu kahvenin hikayesinin, eski zamanlarda yapýlan görücü usulü evliliklere dayandýðý söyleniyor. Görücü usulünde kýz ve erkek tarafý bir araya gelir, birbirlerini ilk kez görürmüþ. Bunun ardýndan gelin hemen damat adayýnýn kahvesini hazýrlarmýþ. Eðer damat adayýný beðendiyse kahveyi þekerli hazýrlar, yanýnda tatlý ikram edermiþ. Bu da 'ben ve ailem seni istiyoruz.' mesajý verirmiþ.


:GBD:
Orta Þekerli Türk Kahvesini biliyoruz da, orta tuzlu Türk Kahvesi nasýl oluyor? Bunu da en güzel babasý, annesi ile kýz istemeye gidenler bilir, onlara bir sormak lazým... Siz içmediniz mi daha? Ýçmedi iseniz Allah da en kýsa zamanda içmenizi nasip etsin. Yalnýz dikkat edin de fincaný öyle birden hüüp! diye hüpletmeyin...

Tuzlu Kahvenin Hikayesi ve Anlamý

Tuzlu kahvenin birbirinden farklý birçok rivayeti olsa da, biz en akla yatkýn olanlarý sizler için sýraladýk. Tuzlu kahvenin hikayesinin, eski zamanlarda yapýlan görücü usulü evliliklere dayandýðý söyleniyor. Görücü usulünde kýz ve erkek tarafý bir araya gelir, birbirlerini ilk kez görürmüþ. Bunun ardýndan gelin hemen damat adayýnýn kahvesini hazýrlarmýþ. Eðer damat adayýný beðendiyse kahveyi þekerli hazýrlar, yanýnda tatlý ikram edermiþ. Bu da 'ben ve ailem seni istiyoruz.' mesajý verirmiþ.

Ancak kýz, damat adayýný beðenmezse kahvesine þeker yerine tuz koyarmýþ. Tuzlu kahveyi içen damat adayý, kýzýn kendisini istemediðini anlayýp anne ve babasýný alarak kalkar ve bu iþten vazgeçermiþ.

Ýkinci hikayede ise Türk kahvesinin gerçekten hatýrý olup olmadýðýný anlamak için yapýlýrmýþ. Birbirini seven iki genç, kýz isteme merasiminde bir araya gelirmiþ. Gelin adayý damat adayýnýn gerçekten sevip sevmediðini anlamak için, kahveyi tuzlu yapar ve ikram edermiþ. Eðer damat adayý, kahvenin tuzlu olduðunu anladýktan sonra hiç içmezse, bu gelinin isteklerini karþýlayamayacaðý anlamýna gelirmiþ ve ayýp sayýlýrmýþ. Damat adayý, tuzlu kahveyi birden fazla yudumla alýr ve tükürmezse, eþi için her þeyi yapacaðý anlamýna gelirmiþ. Ayný zamanda tuzlu kahve, gelinin arkadaþlarýnýn damat adayýna yaptýðý ilk þaka olarak nitelendirildiðini biliniyor.

Son olarak üçüncü hikaye daha eski bir zamana dayanýyor. Sultan II. Abdulhamit'in son yýllarýnda vefat eden Osman Fevzi Bey, eþiyle evlenmeden önce tuzlu kahvenin tadýna bakmýþ. Osman Fevzi Bey, kýz isteme merasiminde ikram edilen tuzlu kahve için ''Ben askeriyeden geldiðim için alýþýðýmdýr tuzlu kahveye, inþallah evlendikten sonra bana böyle tuzlu kahveler yaparsýnýz.” demiþ. Eþi ise evlendikten sonra her gün ona tuzlu kahve yapmýþ.

Uzun yýllardýr süregelen bu gelenek, günümüzde hala devam ettiriliyor. Þimdiden damat adaylarýna afiyet olsun diyelim.

NOT: Yazý alýntýdýr...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn söyleþi kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yabancý Sermaye Nasýl Gelir
Çok Þükür Bende Bir Kulübe Üye Deðilim
Sadece 8 Mart Ýle Yetinmeyin
B Li Bir Yazý
Hangi Duruma Göre Neler Yapýlýr - 5 -
Soruyu Deðiþtiriyoruz
Ooooo Hoþ Geldin Bakalým
Bu Patagonya'nýn Patagonyalý'larýn Bizden Çektiði Nedir
Yaðmur Damlasý
Yangýnda Ýlk Kimleri Kurtarmalý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türkiyenin Yarýsý Dizilerde Oynuyor Diðer Yarýsý Dizi Seyrediyor Okuyaný Mumla Ara ki Bulasýn
11 Temmuz 1995 Dünyanýn Kanayan Vicdaný
Hey Gidi Gençlik Parký
Baþýmdan Geçenleri Yazýyorum
Hangi Duruma Göre Neler Yapýlýr - 6 -
Gorbi de Gitti
Bir Mýsra Sizden Bir Mýsra Bizden Kampanyasý
Aðýrlaþtýrýlmýþ Muhabbet
Muhabbetlerimizin Katili Televizyon
C Muhabbetleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Papatyaya [Þiir]
Ýyi Misiniz [Þiir]
Bu Kadar mý [Þiir]
Hamdi ile Ýyi Arkadaþtýk [Þiir]
Ben Uyurken Oldu Bunlar [Þiir]
Belasýný Arayan Þair [Þiir]
Gökyüzü [Þiir]
9. 15 Þemsiyesi [Þiir]
Ölüm Kolay Be Oðlum [Þiir]
Yaþadýklarýmý Yazdým Sadece - 1 - [Þiir]


Ahmet Zeytinci kimdir?

1961 Ankara'da baþlayýp devam eden bir hayat. Ýlk ortaokul, lise ve iki yýllýk bir üniversite deneyimi, ticaret hayatý Ankara'da iki tane aslan gibi evlat biri diþi biri erkek aslan olmak üzere hayat mutlu bir þekilde akýp gidiyor. Biraz þiir, biraz öykü ve denemelerin sýcaklýðýnda. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Erich Fromm


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Zeytinci, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.