..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Benim yaradýlýþýmda fevkalade olan birþey varsa, Türk olarak dünyaya gelmemdir. - Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




15 Mart 2020
Mantýðýný Oluþma 7  
Bayram Kaya
Bizim yasalara göre olmayan tekillik (belki de tekil entegrasyon) parçalanýr. Parçalanmayla tekillik evrenimizdir kuantum tanecikli dalga giriþimidir. Belirme eþikleri ile var oluþ baþlar. Patlamayla tekil bütünsellikteki konum, tanecik dalga baðýntýsýna parçalanmakla evrenimiz öncesi kuantumla, olur.


:EFB:
Bizim yasalara göre olmayan tekillik (belki de tekil entegrasyon) parçalanýr. Parçalanmayla tekillik evrenimizdir kuantum tanecikli dalga giriþimidir. Belirme eþikleri ile var oluþ baþlar. Patlamayla tekil bütünsellikteki konum, tanecik dalga baðýntýsýna parçalanmakla evrenimiz öncesi kuantumla, olur.

Yani artýk ister ýsýl, ister ýþýk, ister dalga veya þok ya da tanecik olsun ne olursa olsun kuant durumlar tamamlayacak tamamlanacak olan parça devimli eylemiyle (düþüncesiyle), eksiðini arayan türlü türlü belirme akýþladýr. Akýþ kendi ile bir sürtünme bir firen iliþkisi, kendi olamamakla da ortaya akýþ koyar.

Parça dalga ikilemi þimdi, evren öncesinin tekil bütünlüðü içinde olamayan, beliremeyen durumlarýn evrenimiz içindeki yasa etkisiyle belirme çok türlü ve büyülüdürler (etki, etkilenen, etkindirler).

Parça, bu üstlü belirimleriyle olan nicel imli sayýlar denli devim, etki baðýntý iken kýsýtlanan çöktürülen hal ile iþlev durumlara dönüþür. Ýþlev durumlar sentezine giriþir. Bu kes de özdek sel giriþmenin seçme ayýklama yalýtýmýna sahip olurlar. Kopan kopulan. Eksilen eksik olan ile tamamlayacak olan bað.

Yalýtým çevreye karþý patlama öncesinin baðýntýsý ile kendi bilincidir. Ama gerçekte ise evren öncesi tekil durumun yasallýðý içinde olamamakla hiç bir zaman patlama öncesinin baðýntý bilinci de deðildir.

Þöyle böyle hayali kopuk akis akýþý içindeki kesikli durumla geçici karalý, bozunum ve entropi nedenle kararsýz olmanýn baðýntý bilincidir. Baðýntý bilinci süren sürmekte olan ve sürecek olan, bilincidir. Süren tarih olan, çevre olan, referans olandýr.

Sürmekte olan, þimdiki hal ile kendi olan fail ve ben bilincidir. Sürecek olan; patlama öncesini, patlama anýyla parçalarýna bindiren manyetik kuplaj eden belirmlerle geçici vahalarla hologramlý baðýntýdýr.

Hologramlý (þeylerden bir baðýntýyla tekillikten gelen enformasyonu bindiriþle kaydedip, kayýt bilgiyi en küçük birimine kadar kayýpsýz geri veren) baðýntý, iz düþümlü görüntü; eksikliði veren imitasyon ile kendisini arayýþtýr.

Holografi olmayan tekillik yasalarý nedenle tekillik yasalarýna göre görüntü düþünme sanal imaj olaný ile evrenimiz içindedir. Düþünsel imaj bütünün kendisi olmamakla bütünü tamamlayacak olan eksikli görsellikler olup, þeyi kesikli durumlarý içinde beliren geçici kararlý miatla enerji düzenlerine geçirir.

Kavga, giriþim, geliþim, dönüþüm bu evrene göre yasal olanla bu evrene göre olmayan bindiriþler arasýndadýr. Bu sürtüþmenin ürünü olan olgu ve olay evrenimize göredir.

Evrem öncesinin hologram bindiriþi bu evrene uzun bir olamdýr. Yani olam hiçbir þeyle sýnýrlanmamýþ olmak. Olam ile olan imaj durumlar iþ oluþ olgu giriþmeli yasa olaylarýyla evrenimizdir. Holografi olam belirme iþ oluþ olgu ve olaylarla çöktürülen belirlenen kýsýtlanan belirlemelerdir.

Hologram oluma göre olan kuplaj bindiriþler, burada parçacýkla eylem, dalga giriþim ile imaj olan olgu düþünme giriþimi, evrenimizin olma halidir. Yalýtým iþi kuantum düzeyde geçen nesnel olgu de o iþlev giriþmeli bütünlük içinde en az dýþ dünya durumla kendisini çevreye kapatmasýdýr.


Olam enerji dýþta kalmakla yalýtýlan olanla bulunan kesikli yapý ikinci bir eksikli yapýdýr. Bu yapý hem çevreye göre, çevreyle uyumludur. Hem çevreye karþý yalýtým düzenini koruyan, korunma ile çevreye direnç koyup ölçme, çökme, belirlilik kazanmanýn uyumsuzuydu.

Olgu yalýtým, kendi yalýtýmla olduðu kadar dýþ dünya yasalarýna tabii etkilenme ve enerji girdisiydi. Hem de yalýtým dýþ dünya düzensizliði olan kaosu kendisinde uzak tutmakla iç düzen iliþkilerini en az üstel iliþki durumuna çöktüren baðýntý iþlevleydi.

Yalýtým uyumun uyumsuzluðu ya da uyumsuzun uyumu olan bir çeliþkin durumdu. Yalýtým çevreye uymakla kýsýtlý belirliliðini de sürdüren bir durumla hayatiyet kazandý. Hayatiyet uyum olan duruma zýt yandan etkin bir uyumsuz olmakla korunan ben bilinci olan özneydi.

Kesikli durum evrensel bütünden olup veya çevreye benzeyip; seçme ayýklama ile çevreye direnç koyandý. Hem çevredendi. Hem üstel durumlar olanaðý ile çevresine kýsýtlý bir dirençti. Oluþ çevreden kendini yalýtmanýn çevreye göre (çevreye oranla) çevreye karþýt bir ben bilinci çeliþkisidir.

Kuantum bileþimlerin, kuantum sýçramasýnda yavaþlayan eylemlerle makro dünya belirmiþti. Artýk kuantum dünya giz perdesi gerisindeydi. Görünen, yoðun olan, yavaþlatýlmýþ olan dünya atom ve molekül bileþenli organizeydi. Bileþke olan denge ve dengesizliklerdi.

Bileþenle sýnýrlanma yoðunluðu denge dengesizlikler arasý gidiþ geliþ zýtlaþmasý sürtünme direnç olmakla eylemin korunum durumuydu. Korunan zýddýyla korunamamakla bozunandý. Ýç örgütlenme dýþta örgütlenmeyle koloni, sosyal oluþ, toplumsal oluþ, düþünsel deviniþti.

Kuantum dünya, görünen dünya organizesinin, makro dünya organizesinin; makro damgalý bilinç ve eylem perdesinin gerisinde kalmakla görünmez hayaletimsi üstel etkili belirmeydi.

Toplumsal oluþ örgütlenme kesikli süreklisi, eksiðini sosyal ve kolektif birim sürelerle tamamlamakla yeniden hýzlanýp kolektif düþünüþle, birey anlaðý içinde kuantum sýçramalar yapan düþüncelerdi.

Kolektif zekâ bireye bindiriþti ama bireyin deðildi. Birey beyni kiþi yetenekli katký ile kolektif zekâ tekrarlarýný üretiyordu. Kolektif zekâ dýþta. Kolektif zekâ bindiriþle (modülasyonla) kiþide. Kiþideki katkýlarla dýþa bindiriþleydi.

Kolektif zekâ dýþsal etkiydi ama çoðalan tekrarlarla yaþamasý kiþisi ve kiþiler içseliyleydi. Kolektif zekâ kolektife olmakla kolektif referanslýydý. Kolektif zekâ dýþtaki kolektif yapý üzerinde dolaþým çevrimleri ile kontrol edilip geri beslenme kontrolleri uygulama eylemleri yapýlýyordu.

Üstel etkili genellikle olan düþünce þimdi bir ucu kiþide ben bilinci zekâdýr. Bir ucu dýþtaki kolektif zekâ veya anlak alýr olmasýyla kiþide tekrarlarý olan bambaþka bir düþünsel süreçti.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.