..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi en azgýn yüreði uysallaþtýrýr, en uysal yüreði azdýrýr. -Alexis Delp
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > Müþerref ÖZDAÞ




30 Mart 2010
Þiddete Evet mi, Hayýr mý?  
Müþerref ÖZDAÞ
Bu ne perhiz bu ne lahana turþusu þeklindeki özdeyiþi bilmeyen yoktur.TV 'de izlediðimiz dizilerle ilgili olarak bazý düþüncelerimi paylaþmak istiyorum sizlerle. Ben söz konusu dizilere '' Perhiz '' diyeceðim. Buyrun bu perhizlerden birkaçýna birlikte göz atalým.


:BAHF:

''BU NE PERHÝZ, BU NE LAHANA TURÞUSU''

''Bu ne perhiz, bu ne lahana turþusu ''þeklindeki özdeyiþi bilmeyen yoktur.TV 'de izlediðimiz dizilerle ilgili olarak bazý düþüncelerimi paylaþmak istiyorum sizlerle. Ben söz konusu dizilere '' Perhiz '' diyeceðim. Buyrun ,bu perhizlerden birkaçýna birlikte göz atalým.

PERHÝZ 1:
ATV-ADANALI : Pek çok kiþinin severek izlediði, bu sevginin, beðeninin kaynaðýnýn iyi düþünülmesi gereken bir dizi. Emniyet güçlerinin dizide olur olmaz yer ve zamanlarda baþvurduðu þiddetin olaðan gösterilmeye çalýþýldýðý dizilerden sadece birisi. Ýzleyenlerin bilinç altýna ,iyi polis, kötü adamlara þiddet uygulama hakkýna sahiptir mesajýný sürekli iþleniyor. Açýk oturumlarda yeri geldiðinde '' þiddet '' konusunda mangalda kül býrakmayan TV kanallarý ve kiþiler '' þiddet '' içerikli dizileri rating yapma uðruna yayýnlamaya ve izlemeye devam ediyor. Bu durumda kendimi '' bu ne perhiz, bu ne lahana turþusu'' sorusunu sormaktan alýkoyamýyorum.

Silahlarýn bu kadar bol ve rahat kullanýldýðý bir dizi veya diziler nasýl da normalleþti gözümüzde, farkýnda mýsýnýz? Þiddeti seviyor muyuz, kullanýyor muyuz? Farkýnda olarak veya olmayarak. Yüksek sesle baðýrmak, konuþmak kiþiyi daha da haklý konuma getireceði gibi bir inançla günlük hayatýmýzda þiddeti deðiþik versiyonlarý ile sýkça kullanmaktayýz aslýnda. Nabýza göre þerbet vermeye meraklýyýz ya, '' O, bu dilden anlar'' der, baðýrýrýz. Elimizi sallarýz, üzerine yürürüz birkaç adým daha, olmadý...

Aileden baþlar þiddet. Bebeklikten itibaren bunun kodlamasý yapýlýr sürekli. Ve gün gelir kendimizi þiddetin içinde, bazen de þiddetin bir ucundan da olsa uygulayýcýsý oluverdiðimizi görürüz. Aile içi þiddet, çocuða þiddet, kadýna þiddet, kadýn-erkek iliþkilerinde þiddet, okulda þiddet, iþyerinde þiddet... Þiddet tüm yaþamýmýza deðiþik maskeler takarak yayýlmýþ durumdadýr. Belki de bu yüzden bu kadar çok seviyoruz bu tür dizileri, kendimizden bir þeyler bulduðumuz için.

TV kanallarý eðlendirmenin yanýsýra, bilgilendirme, eðitme görevini yeterince yerine getiriyor mu? Yeterince sorguluyor muyuz? Yeterince istiyor muyuz? Farkýnda mýyýz? Yoksa bu þekilde hipnozla uyutulur gibi uyumaya, uyutulmaya devam mý edeceðiz? Sinema sektörünün temel besini haline geldi '' þiddet.'' Ya siz,siz de onunla beslenmeye devam edecek misiniz? Yoksa yaptýðýnýz perhizin türünü mü deðiþtireceksiniz? Karar sizin.

PERHÝZ 2:
KANAL D- ARKA SOKAKLAR: Ýþte bir tane daha. Burada da kabadayý polisler her fýrsatta silahlarýný eline alýyor.Durum böyle iken göz ardý edilemeyecek mesajlar da saklý elbette içlerinde. Yaþamýn içinden, gerçeklerimizden alýnarak karþýmýza getirilen konularýn hassaslýðý da tartýþýlmaz tabi ki. '' Ýnsan'' ýn duygusal iniþ- çýkýþlarý, gündelik çabalarý, beklentileri, savaþlarý da yansýtýlmakta satýr aralarýnda. Ancak tüm bu duyarlýlýðýn tam ortasýnda silah, kurþun ve kan böyle bollukla kullanýlmalý mýdýr? Bunu ciddi bir þekilde sorgulamalýyýz. Görevli bir memurun açýlmayan kapýlarý sadece kendi inisiyatifine baðlý olarak omuz atarak açmaya çalýþmasý olaðan bir görev anlayýþýnýn bir parçasý mýdýr? Bunu nasýl algýlamalýyýz? Dedim ya dizilerde satýr aralarýnda verilen olmasý gereken, faydalý bilgiler, konular da var tabi ki. Ama yine de diyorum ki '' Maksat üzüm yemekse, baðcýyý dövmek niye? '' Veya mealini þöyle mi yapmalý: ' Üzümünü yiyelim de, baðýný sormayalým .'' Siz ne dersiniz?

PERHÝZ 3:
SAMANYOLU- KOLLAMA: Her fýrsatta konuþan silahlar eþliðinde bir dizi daha. Ben þu TV dilini çözmeye baþladým sanýrým:

Rating: Olsun da nasýl olursa olsun...
Dizi: Þiddet, korku...
Konu: Kaç, kovala, kan akýt...
Amaç- verilen mesaj: Boþver...
Peki ya adalet?: O da neymiþ, al eline silahý, o kaçsýn, sen kovala.

PERHÝZ 4, 5, 6, 7, .................
Gerisini siz getirin.


Kiþisel adalet çaðýna mý girdik?

Konularý þiddet, kan, korku olan bu tür dizilerin kime ne faydasý olabileceði üzerinde kafa yoruyorsam da hala tam olarak anlayabilmiþ deðilim. ''Amaca ulaþmak için her yol mübahtýr'' felsefesi mi yaygýnlaþtýrýlmaya çalýþýlýyor? Toplumun üyeleri, geleceði þekillendirecek olan gençlerimize öncü olacak olan bizler beklentilerimizi, hedeflerimizi doðru belirlemeliyiz.Tekrar soruyorum: Perhize devam mý? Ya lahana turþusu ne olacak? Fazla tuzlu yemenin tansiyonu yükselteceði bilinir. Hadi, bilenler bilmeyenlere,anlayanlar anlamayanlara anlatsýn artýk...
Müþerref ÖZDAÞ


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Her þey reyting için
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
30 Mart 2010
Yakaladýðý her sigara sahnesine ceza kesen RTÜK ne yapýyor acaba?Þiddet içeren TV programlarý ile niçin mücadele etmiyor?Paylaþým için teþekkürler.Saygýlarýmla...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Doðaya Dokunuþ
Fetih 1453 Gösterimde
Veda'nýn Ardýndan

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çekilebilir Bir Hayat Ýçin Ne Gerekiyor?
Hayat Konuþsun
Tarhanadan Müstehcenliðe Giden Kýsa Yol
Uyarýsýz Þiddet
Var Git Bildiðin Yolda
Kadýn Olmanýn Dayanýlmaz Aðýrlýðý
Ýzedebiyat Yazarlarý Facebook Grubu
Yazý - Yorum (Kýný - Yorum)
Türkiye: 1 - Japonya: 4 (Galibiyet Bizim )

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Olsaydým [Þiir]
Sevgi (Seni) Ektim Yüreðime [Þiir]
Ateþi Yakan Bilir [Þiir]
Sahtekarlar Balosu [Þiir]
Sualler (1 ) [Þiir]
Yaþam - Aþk - Tutku - Sevgili [Þiir]
Yaþam Akýyor Yaný Baþýmda [Þiir]
Hani Bir Þarký Var Ya [Þiir]
Zamanýn Kýyýsýnda [Þiir]
Yürekte Bir Ýmzadýr Sevdan [Þiir]


Müþerref ÖZDAÞ kimdir?

Biyoloji öðretmeniyim. 1978'li yýllardan beri edebiyat,þiir,resim ve geleneksel sanatlardan "ebru " ve "kaat'ý " ile uðraþýyorum. Sevgi yolu, Ortanca ve Mahzunice adlý dergilerde yazýlarým yayýnlanmaktadýr. Turkhaber ve Cbhaber internet gazetelerinde de köþe yazarlýðý yapmaktayým. Edirne-Uzunköprü SES gazetesinde de yazmaktayým. Yaþamýn en iyi öðretmen olduðunu biliyorum. . . Ve sýnavýný en hazýrlýksýz zamanlarda yaptýðýný . YAÞAM BÝR ÞÝÝRDÝR. . . ÞÝÝR DE SEVDAM. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilememeye çalýþýyorum..Herkesin de ne olursa olsun bir süre sonra kendine bir tarz oluþturduðunu düþünüyorum...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Müþerref ÖZDAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.