..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gene gel gel gel. / Ne olursan ol. / ... / Umutsuzluk kapýsý deðil bu kapý. / Nasýlsan öyle gel. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > Kâmuran Esen




19 Temmuz 2006
Çocuklarýmýz - 3  
Kâmuran Esen
Hayali, cihan deðer anýlar.


:AHGG:
Murat adýndaki öðrencimin yaramazlýklarý canýma tak etmiþti. O güne kadar kendisine döktüðüm güzel dillerin, kýzmalarýmýn ve verdiðim ufak tefek cezalarýn hiç yararý olmuyordu. Derste çocuklarýn dikkatini daðýtýyor, hatta sýnýfta düzenin bozulmasýna neden oluyordu. Birinci sýnýf öðrencisinin dikkatini bir konuya çekmek, oldukça zordu zaten. Hepsi daha oyun çaðýnda çünkü.

Murat bir gün beni çok sinirlendirdi. Kendisine tahtada dikilme cezasý verdim. Tabii ki tek ayak üstünde. Fakat Murat’ý bir türlü yerinden kaldýramýyordum. “Kalkmecaaaaaaam!” diye diretiyordu. Murat’a söz geçirmek zorundaydým. Aksi takdirde, öðrencilerimin karþýsýnda küçük düþecektim.

Sonunda zorla ikna ettik ve tahtanýn önüne dikildi. Mahçup bir yüz ifadesiyle, bir ayaðýný yavaþ yavaþ yerden kaldýrdý. Bir iki dakika dikildikten sonra sýrýtarak þöyle dedi:
“Ohoooooo! Nece kolaymýþ! Ýsterseniz aþþama(akþama) kadar dikiliverim.”

Murat sýnýfta benim – deyim yerindeyse - dalkavuðum gibiydi. Ben ne dersem, gözü kapalý inanýyordu. Öyle ki, siyaha beyaz desem, gýký bile çýkmazdý. Karlý bir günde, öðle yemeði için eve geliyordum.Yanýmda da birkaç öðrenci. Sohbet ede ede ilerliyoruz. Hava öyle soðuk ki, iðne gibi yaðan kardan, gözlerimizi bile zor açýyoruz. Bir baktým, yanýmdaki öðrencilerden biri bisküvi yiyor. Oysa kaç kez söyledim onlara; yemek öncesi abur cubur yemeyin diye. Malum, iþtahlarý kesilir ve gereði kadar yemek yiyemezler. Ýþte o sebeple, bisküvi yiyen öðrenciyi uyarmak istedim: ”Kýzým! Þimdi bisküvi yenir mi?”…Arkasýndan Murat hemen destekledi – güya- beni. Þöyle çýkýþtý arkadaþýna:
“Koy gýz püskevitleri cebine. Bu soðukta püskevit mi yenir?”

Bir gün Murat, tahtada fiþ cümlesi yazýyor, daha doðrusu yazmaya çalýþýyor. Yazacaðý cümle de oldukça uzun: “Leylâ ilâç iç, iyi ol.”………Ama Murat bir türlü yazamýyor. Ýþte tam bu sýrada Seval adýndaki öðrencim ayaða kalktý. ”Öðretmenim! Murat evde hiç ders çalýþmýyor,” dedi. ”Biz Murat’la ayný mahallede oturuyoruz. Pencereden görüyorum onu, akþama kadar sokakta oynayýp duruyor,” diye devam etti. Murat altta kalýr mý hiç! Hemen lâfý yapýþtýrdý:
“Tabi oynarým. Ne yapacaktým? Kazýk gibi dikilip duracak mýydým?”

Ýlk derse baþlamadan önce yirmi dakika günlük olaylar konuþulurdu. Öðrencilerin çevrelerinde, yurdumuzda ve hatta dünyada neler olup bittiðinden haberleri olmasý açýsýndan, çok yararlý bulduðum etkinlikti bu. Çok önemsiyordum. Öðrenciler radyodan- tv’den haber dinliyorlar; derste anlatýyorlardý.Yakýn çevremize ait haberleri de muhtemelen ailelerinden duyuyorlardý. Ýþte bu haberler üzerinde konuþuyorduk derste. Herkes haber getiriyor ama Murat getirmiyordu. Çünkü o, hep Türk filmlerini izliyordu. “Örtmenim! Ben de size Kemal Sunal’ý annadýverim mi?” diyordu gülerek. Kendisini haber getirmesi konusunda sýkýþtýrýnca, o da yalana baþvurmaya baþladý. Çocuklar, öyle bir haber olmadýðýný söylediklerinde de Murat; “Ne bileyim ben! Bizim televizyon öyle dedi,” deyip çýkýyordu iþin içinden.

Murat bir sabah, arkadaþlarýnýn söylediði haberleri dinledi dinledi. Sonra birden ayaða fýrladý. Heyecanla ve sanki gerçekmiþ gibi ; “Örtmenim, Karataþ Köyü altýnda kum kamyonu devrilmiþ,” deyince, bir öðrencim hýþýmla kalktý yerinden .”Yalan öðretmenim yalan! Sabahleyin babamla oradan geçtik biz, kaza falan yok ,” dedi. Hazýr cevap Murat atýldý Hemencecik bir kýlýf hazýrladý yalanýna:
“Sus lan! Kaldýrmýþlardýr kamyonu. Kaza taaa dün akþam olmuþ.”

Matematik dersinde öðrencilerin sýkýldýklarýný fark ettiðim bir gündü. Havayý yumuþatmak için sözü hemen futbola getirdim. Çünkü futbolu seviyorladý. Hatta kýzlar bile. Bakalým bu haftaki Beþiktaþ – Fenerbahçe maçý ne olacak,” deyince, bir öðrencim dedi ki: ”Öðretmenim, Beþiktaþlý Metin, Fener’e kesin gol atar.”…..Fenerli Murat hemen fýrladý yerinden. Yüzünü buruþturup, arkadaþýný aþaðýlar bir yüz ifadesi takýnarak þöyle dedi:
“Yaaaaa! Pek atar. Kaleci Þimayer ne yapar Þimayeeeerrr? Þaaap þaaap tutar.”

Canlarým benim!
Bu çocuklar bir ömür!
Yaþamýmýn 28 yýlýný onlarla geçirdiðim için ne kadar þanslýyým. Keþke 28 deðil de 30 – 40 yýl olabilseydi.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: merhaba
Gönderen: Sedef Özmen / Ýzmir/Türkiye
22 Temmuz 2006
Öykünüz çok güzeldi. Kutluyorum akýcýlýk, sadelik ve mizahi yönünden dolayý. Baþarýlar dilerim.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kýzým Sen Avukat Ol!
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?
Okuma Alýþkanlýðýný Kazanmamda Annemim Rolü
Çalýþma Masasý / Öyküsel Aný
Günlük
Öðretmenim Þükrü Bey
Bir Ayrýlýk Öyküsü
Bizim Evin Balkonundan Bakýnca / Aný
Karda Ayak Ýzleri
Çocuklardaki Güzellikleri Görebilme / Aný

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Benim Hiç Sevgilim Olmadý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.