..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsandaki gerçek güzelliði ancak yaþlandýkça görebilirsiniz. -Anouk Aimee
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýtiraflar > Kâmuran Esen




15 Þubat 2002
Çok Okumak Ýnsaný Mutsuz Eder mi?  
Kâmuran Esen
Çok okumak insaný mutsuz eder mi dersiniz? Bence eder.Beni ediyor bazen.Nasýl mý? Bakýn anlatayým:


:BFFI:


Çok okumak insaný mutsuz eder mi dersiniz? Bence eder. Beni ediyor . Nasýl mý? Bakýn anlatayým:

Öðretmenlikten iki yýl önce emekli oldum. Taþýdýðý çerçeveyi düþürmüþ bir çivi gibiyim duvarda. Ayýplamayýn, böyle hissediyorum. Eðer bunu söylemezsem, size dürüst davranmamýþ olurum. Zamanýmýn büyük bir kýsmýný okuyarak ve yazarak geçiriyorum. Daha doðrusu geçirebiliyorum.Çünkü bu iki etkinliðe zaman bulamama diye bir problemim yok.

Son iki yýlda Ýsmail Tonguç , Mahmut Makal, Mehmet Cimi, Ali Dündar gibi yazarlarýn, bulabildiðim kitaplarýný okudum. Köy Enstitülerinin yurdumuza neler verdiðini öðrendim; eðer kapatýlmasalardý daha baþka neler verebileceðini düþündüm. Mahmut Makal’ýn yaptýðý öðretmenlikle, yaptýðým öðretmenliði kýyasladým. Günümüz öðretmenlerinin ve kendimin; onun ne kadar gerisinde kaldýðýmýzý utanarak ve üzülerek kabullendim.

Þimdiye kadar bu yazarlarý neden okumadým diye çok piþmanlýk duydum. Eðer emekli olmadan önce bu yazarlarý okumuþ olsaydým; eminim çok daha baþarýlý bir öðretmen olurdum.

Okudukça, eksiklerimi daha iyi anlamýþ oluyorum böylece. Ama neye yarar ki? Eksiklerimi, yanlýþlarýmý öðrenmekle birlikte; bana hiç de yararý olmayan piþmanlýklar da duyuyorum ayrýca. Sebebi ise, okumak.......Bazý þeyleri yapmakta ne kadar geç kaldýðýmý anlýyorum okudukça. Bir ev düþünün.Yanýyor cayýr cayýr. Sizin elinizde ise, yangýný söndürecek bir bardak bile suyunuz yok. Acizsiniz, çaresizsiniz.Ya da suyunuz var yangýný söndürecek ama, kimse sizden bir þey yapmanýzý beklemiyor. Çünkü siz artýk bir emeklisiniz.Tedavülden kaldýrýlmýþ para gibisiniz. Modasý geçmiþ bir giysi gibisiniz.....Okuyorsunuz okuyorsunuz okuyorsunuz. Okuduklarýnýzdan ilham alarak yazýyorsunuz.Bazen sabahlýyorsunuz yazarken.Yazýyorsunuz sayfalarca ama; hiç bir yayýnevine yazdýklarýný beðendiremiyorsunuz. Ben okumakla, yazmakla ne kazandým diye kendinize soruyorsunuz? Üzülüyorsunuz. Bilmem anlatabildim mi?

Yani, kitap okumak zaman zaman beni çok mutsuz ediyor. Acý gerçekleri gözlerimin önüne seriyor. Hatalarýmý, geç kalmýþlýðýmý yüzüme çarpýyor bir tokat gibi. Beni sessizce terbiye ediyor. Baðýrýp çaðýrmadan, incitmeden, kimseye rezil etmeden...Utancýnýzla , eksikliðinizle baþbaþa kalýyorsunuz yani.

Ýþte okumak bu nedenle mutsuz ediyor beni. Ama ben herþeye raðmen okumaya devam ediyorum, devam edeceðim. Hani yaramaz çocuklar vardýr; yerler dayaðý, ya da iþitirler azarý; yine de yapacaklarýndan geri durmazlar ya, iþte ayný o çocuklar gibiyim ben.

Okumaktan vazgeçemem. Çünkü; kitaplardan iþiteceðim çok azar ve öðreneceðim çok þey var daha....Yaþasýn kitap ve yaþasýn okumak!





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýtiraflar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ben Birazcýk Deli miyim?
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Pehlivan Tefrikasý Gibi Bir Ürya Gördüm
Elli Yaþýma Doðru Hayatýma Giren Erkek
Sen misin Vitamin Haplarýný Çiçeklerine Veren!
Öldüðümü Farzettim
Hayatýmý Yazacak Biri Çýksa
Sen Yanýmda Olmalýydýn
Ben Bir Yalancýyým!
Yýllardan Alamadýðým Ýntikamý, Bir Çarþaftan Nasýl Aldým!
Vitamin Haplarýmý Çiçeklerime Verdim

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.