..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aðlamak da bir zevktir. -Ovidius
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Simten K. Ataç




30 Ocak 2002
korkularla yaþamak  
Simten K. Ataç
Ne yaparsak yapalým , ne kadar hýzlý koþarsak koþalým ; bir gün gelecek ve bir baþýmýza sarýlacaðýz karanlýða


:BFJB:
Korkularýmýz ile yaþamaya çalýþýyoruz þu dünyada . Bir gün belki tekrar sahip olamayýz diyerek, sahip olduklarýmýzýn bizden uçup gitmesine izin vermiyoruz. Yitirmemek için beynimiz sürekli yeni hamleler geliþtirmekle meþgul. Tüm kötü ihtimalleri hesaplayýp , planlarýmýzý geliþtiriyor ve o an geldiðinde uygulamak üzere beynimize kazýyoruz. Aslýnda gerçekten sahip olmak arzusuna sahip miyiz hiç araþtýrmadan , sadece çoðaltmak ve eksiltmemek savaþýna giriyoruz tüm benliðimizle.

Paramýzý bir koruyucu olarak görmekten hiç vazgeçmiyoruz. Sahip olanlar çoðaltmak ve olmayanlarda var etmek için tüm güçlerini ortaya koyuyorlar. Yatýrýmlar yapýlýyor , hesaplar tutsun diye gece gündüz uðraþýlýyor.
Evlerimizi sigortalayýp ; her zaman yerinde durmalarý için dua ediyoruz ve her hangi bir felaketi bizden uzak tutacak þeyin ne olduðu sorusunun cevabýný arýyoruz.

Dostlarýmýzý , yanýmýzdan ayýrmamak için aklýmýza gelen tüm numaralarý uyguluyoruz. Yalnýz kalmamak uðruna yeni insanlarý kalbimize yerleþtirirken eskilerinde bacaðýna asýlýp uzaklaþmalarýna ancak kendi istediðimiz kadar izin veriyoruz. Vazgeçilmez olmak için baþka benliklere sahip çýkma savaþýna dalýveriyoruz olanca gücümüzle.

Ne kadar çok þeye sahip olursak , o kadar güçlü kalabileceðimize inanarak yaþamý garanti altýna almak çabasýndayýz her birimiz. Bu bir öðreti ve alýþkanlýk olarak günlerimizi kýskacý altýna almýþ ve bakmayý , görmeyi , hissettirmeyi unutturmuþ bizlere. Elimize aldýklarýmýz, bizim artýk ve öyle kalmalý yaþamýn sonuna kadar.
Bütün bunlar , aslýnda sadece kendimizden uzak kalmaya çalýþmamýzýn bir neticesi bana göre. Sonuçlarý sandýðýmýzdan daha hayal kýrýcý olabilir endiþesi ile bir tek kendimize sahip çýkmaktan kaçar durumdayýz. Asýl varolanýn , tüm koþul ve zamanlarda kendimiz olduðunu inkar etmenin bir diðer þekli deðil mi bu da. Bir gün gelir ve sadece kendimize sahip kalýrsak bizi nelerin beklediðine dair hiçbir fikrimiz de yok zaten.

Zen rahiplerini , hayatlarýndan emin ve güvenli kýlan fark burada baþlýyor iþte. Zen öðretisi için yola çýkanlarýn vermeleri gereken ilk savaþ kendileri ile yalnýz kalma mücadelesi. Tüm korkularý yok etmek yani. Sahip olunan her þeyi geride býrakmak ve bir ben olmanýn ne anlama geldiðini çözmek. Önce yaþayacaklarý alan belirleniyor bu rahip adaylarýnýn. Beyaz boyalý duvarlarý ve yerde yatacak bir þilteden baþka hiçbir þeyi olmayan bir oda ; üstelik kendilerine ait olmadýðý , sadece konaklama ihtiyaçlarý için kalmalarýna izin verildiði bu odanýn her an deðiþebileceði hatýrlatýlýyor adaya. Sonrada konuþma orucuna alýnýyor bu adaylar. Haftalarca , kendi kendisi ile baþ baþa kalmasý istenirken , cesareti ve dayanýklýlýðý ölçülüyor. Sizlere , cahilce ve yoz bir inanýþ gelebilir belki ama amacýnýn ; hedeflere ulaþmak için beklemek ve hiçbir þey yapmadan bir þeylere sahip olmak duygusunun yaþatýlmasý olmasý belki biraz hafifletir düþüncelerinizi. Ýnsanlýðýn en büyük korkusu olan yapayalnýz kalmak duygusunun öðretisi yani.

Tüm sahip olduklarýnýzla birlikteyken , bunu denemek istemez misiniz? Bir odanýzý boþaltýp , en azýndan sadece bir tek gün bu deneyimi paylaþmak istemez misiniz? Bir gün gelip de , yalnýz kalýrsanýz ne hissedeceðinizi bilmek isteði dolduysa içinize , hiç vakit kaybetmeden boþaltýn bir odanýzý ve çekin telefon fiþlerini . Ýndirin elektrik sigortalarýný aþaðý. Kapatýn kalorifer peteklerinin vanalarýný. Odanýza sadece severek yemediðiniz birkaç çeþit yemek alýn ve tüm alýþkanlýklarýnýzý ; sigaranýzý, kahvenizi, gazetenizi o odanýn dýþýnda býrakýn. Erteleyin tüm verilmiþ sözlerinizi , sonra ki güne. Atýn yere bir battaniye ve oturun üzerine sadece bir tek gün.

Eðer bu deneyime cesaretiniz var ise , sonuçlarýný sadece kendiniz ile paylaþmaya hazýr olun.
Eðer , bu deneyimden uzak durmaya karar verdiyseniz , sizi bundan uzak tutan düþüncenize bir yoðunlaþýn bakalým. Ne çýkacak ortaya?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Otogar Hikayeleri
Önyargýlarýn Gölgesinde
Kar Tanesi
Yalan
Eski Sevgili
Eksik Parça
Pandora'nýn kutusu
Hayatýmýzý daire kýlmak
Ýnadýna Zamaný Yaþamak
70'lerin çocuklarý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gönülsüz Gidiþler
Mutluluk Kaçýnýlmaz
Dostluk Gönüldedir
Nereye Kadar?
Benim Küçük Kadýným
Kaybolan Yýllar
19 Ocak 2007 - Hrant Dink Cinayeti
Cehennem Artýk Sevmemektir
Yalancý Çoban
Sevgi ve Özür

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Lanet [Þiir]
Hoyrat [Þiir]
Bazý Anlarýmdayým [Þiir]
Dönme Dolap [Þiir]
Tualin Düþü [Þiir]
Þehir&dað [Þiir]
Günebakan [Þiir]
Hayat Denklemi [Þiir]
14 Þubat Öyküsü - 4 [Öykü]
Pegasos'un Kanatlarýnda Yaþamak [Öykü]


Simten K. Ataç kimdir?

bence , hayatlarýmýzýn sorumluluðunu elimize aldýðýmýz andan itibaren , suçlayabileceðimiz kimse kalmamýþ demektir. Sizce?


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Simten K. Ataç, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.