..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Baþka dillerle ilgili hiçbir þey bilmeyenler, kendi dilleriyle ilgili de hiçbir þey bilmiyorlar. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Simten K. Ataç




6 Þubat 2002
Ýnadýna Zamaný Yaþamak  
Simten K. Ataç
dakikalarýn saniyelerden , saatlerin dakikalardan , günlerin saatlerden ve bir ömrün sadece zamandan oluþtuðunun unutulduðu bir yüzyýlýn umursamazlýðý üzerine


:BGEF:
Bazý güzel þeyler çabuk biter , bizler zamaný durdurmak istesek de bu bir hayalden öteye gitme þansýna zaten sahip deðildir... Her þey boþadýr , kulaðýmýza saniyenin o çýldýrtan sesi oturmuþtur bir kere , ister milyon tane yýlýmýz olsun isterse bir kaç dakikamýz.

Gelen tüm fýrsatlar heba edilmiþtir üzerinde hiç gerçekten düþünmeden ve geleceðe ümit baðlanmýþtýr , nedeni hiç bilinmeden.

Gidiþ yolunda etrafýmýzý seyretmeyiz , nasýlsa dönerken keyif alýrýz diye. Bineriz bir otobüse ve gözlerimizi kapatýr , yolun sonu gelsin bir an önce diye uykuya býrakýrýz kendimizi. Halbuki belki de daha önce hiç gitmediðimiz þehirlerdir geride kalan yolun üzerinde býraktýklarýmýz. Veya hiç görmediðimiz kuþlar vardýr yolun kenarýnda ki tarlalarda. Mevsimin elbisesini giymiþtir yollar üzerlerine , bazen rengarenk , bazen kahve tonlarýnda ve bazen de alabildiðine beyaz. Ama olsun , biz hep sonuna dikeriz gözümüzü , yol bir bitse..... diyerek.

Yanýmýzda ki koltuða gözümüzün ucuyla bakarýz , keþke orada kimse oturmasaydý da þöyle rahat rahat ayaklarýmýzý uzatsaydýk yakýnmasýyla. Yanýmýzda oturanýnda bize göz ucuyla bakarken böyle düþündüðünü bilmenin rahatsýzlýðý belli belirsiz geçer beynimizden. Dert etmeyiz , yolun sonuna çok yoktur nasýlsa. Yapayalnýz bir hayata sahip olmanýn ne demek olduðunu bilmediðimiz için , herkes yabancýdýr bize.

Aslýnda bir güvenin temeli çoktan atýlmýþtýr þoförle aramýzda ama onunda yüzüne bile bakmayýz. Kimdir bu adam hiç ilgilendirmez bizi . Halbuki tanýmadýðýmýz kimsenin arabasýna binmemeye þartlanmýþýzdýr çocukluðumuzdan beri. Bu büyük bir emanettir aslýnda , hem inandýðýmýz doðrularý ters çevirmiþ , hem de kalbimizi eline hapsetmiþizdir o þoförün ama umurumuzda deðildir. Parasýný ödediðimiz her þeyin bize yeterince güvence verdiðine inanmaktan midir bu , hiç bilinmez.

Birde yanlýþ yapma korkusu vardýr , planlarý ertelememek uðruna. Binmeden önce aracýn sefer sayýsý kontrol edilir , sonra bir kez muavine sorulur soru ve sonrada þoföre doðrulatýlýr. Garantide olmalýdýr yolun sonunun neresi olacaðý.

Gitmiþizdir , dönmekteyizdir hatta , ama bir kez bile gidisin tersini yapmadan. giderken bir kez bile ilgilenmediðimiz manzara bile tanýdýktýr sanki, tekrar vakit harcamaya gerek yoktur ki. Alýþkanlýklarýmýz vardýr bizlerin, prensiplerimiz vardýr. Yetiþmemiz gereken yerler ve bitirmemiz gereken iþler. Biraz daha vakit dileriz , bir gün otuz saat olsaydý deriz.

Hep kendimize , hayatýmýza bizim istediðimiz renkler girsin diye bekleriz . Mutluluðu tarif ederken , yeþili , pembeyi , sarýyý , turuncuyu sýralarýz da üzerimize siyah ve lacivert giymeyi adet ediniriz. Beyazý özel günlere saklarýz , nede olsa kirlenmek en çok beyaza yakýþtýrýlmýþtýr.

Hadi bugün hep birlikte , alýþkanlýk dediðimiz saplantýlardan uzaklaþalým ve gelen günleri birer birer kabullenelim. Yarýný beklemeden , yolun sonuna gelmeyi istemeden. Zamaný beklentisizce , geride býraktýðýmýz saniyeyi sadece nefes almak için harcamadan geçirelim. Þoföre sýcak bir gülümseme hediye etmekten mutlu olmayý öðrenelim. Ve bir kez daha düþünelim gerçekten en çabuk kirlenen renk midir beyaz yoksa dürüst olmak erdemine mi sahiptir ?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Otogar Hikayeleri
Önyargýlarýn Gölgesinde
Kar Tanesi
Yalan
Eski Sevgili
Eksik Parça
Pandora'nýn kutusu
Hayatýmýzý daire kýlmak
korkularla yaþamak
70'lerin çocuklarý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gönülsüz Gidiþler
Mutluluk Kaçýnýlmaz
Dostluk Gönüldedir
Nereye Kadar?
Benim Küçük Kadýným
Kaybolan Yýllar
19 Ocak 2007 - Hrant Dink Cinayeti
Cehennem Artýk Sevmemektir
Yalancý Çoban
Sevgi ve Özür

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Lanet [Þiir]
Hoyrat [Þiir]
Bazý Anlarýmdayým [Þiir]
Dönme Dolap [Þiir]
Tualin Düþü [Þiir]
Þehir&dað [Þiir]
Günebakan [Þiir]
Hayat Denklemi [Þiir]
14 Þubat Öyküsü - 4 [Öykü]
Pegasos'un Kanatlarýnda Yaþamak [Öykü]


Simten K. Ataç kimdir?

bence , hayatlarýmýzýn sorumluluðunu elimize aldýðýmýz andan itibaren , suçlayabileceðimiz kimse kalmamýþ demektir. Sizce?


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Simten K. Ataç, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.