..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gençliðinde müzik öðrenen, felsefeyi daha iyi anlar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýtiraflar > Kâmuran Esen




20 Ocak 2004
Mektup  
Kâmuran Esen
Öðrencilerime........


:AECF:

 


                                          MEKTUP


               ( Bu mektup; bana “ öðretmenim ” diyen tüm çocuklara yazýlmýþtýr.)


 


            Sevgili Çocuklar;
            Emekli olalý, yani sizden ayrýlalý dört yýl oldu. Birlikte olduðumuz yýllar nasýl geçti, anlayamadým bile.Hani gördüðümüz kýsacýk rüyalar vardýr ya; iþte  öðretmenlik yýllarým, o rüyalar gibiydi. Çok uzun yýllar sürmesine karþýn, bana bir gün gibi kýsa gelmiþti. Çünkü, mesleðimi ve sizleri çok seviyordum.         
             Hiç unutmam:Mudurnu’nun Karataþ Köyü Ýlkokulu’nda öðretmendim. Bir kýþ sabahý uyandýðýmda, yerde birikmiþ yarým metreden fazla karý görünce telaþlandým. Ben þimdi okula nasýl gidecektim? 
             Binbir güçlükle okula gelebildik. Hepinizi, o soðukta, okulun önünde buldum.Omuz omuza vermiþ,  yerdeki karlarý çiðniyordunuz. Hem de ayaklarýnýzdaki lastik ayakkabýlarla. Arabamýzýn okulun önünde rahat dönebilmesi için, arabaya yol açýyordunuz. Ayakkabýlarýnýzýn içine karlar dolmuþ, ayaklarýnýz ýslanmýþtý. Hatýrladýnýz mý?
              Sevgili çocuklar! Birinci sýnýfa baþladýðýnýz ilk günleri hatýrlýyor musunuz? Bir çoðunuz, korkak ve ürkektiniz. Okuldan, benden korkardýnýz. Annenizden, babanýzdan ayrýlmak istemezdiniz. Bazýlarýnýz annelerinizle beraber okula gelir, annenizin sýnýfta durmasýný isterdiniz.  
              Sýnýfýmýzýn pencere önleri çiçeklerle dolu olurdu. Her gelen, sýnýfýmýzý çok güzel, sýcak bulurdu. Bunun nedeni sadece çiçekler deðildi tabi. Sýnýf sizinle güzeldi... Her yer insanla güzeldir. Ben  dünyanýn en güzel yerine gitsem, arkadaþ ararým yanýmda. Soluyan bir canlý olmalý yaný baþýmda. Severim baþkalarý ile bir þeyleri paylaþmayý. Gece, komþumuzun penceresinden sýzan ýþýk bile, yalnýzlýðýmý unutturur. Gece yolculuklarýnda ta uzaktan görünen ýþýklarda, o ýþýðýn aydýnlattýðý insanlarý gözümde canlandýrmaya çalýþýrým, onlarýn yüzünü görür gibi olurum. Ýnsaný sevmekle baþlýyor her þey. Sevmek baþarmanýn ve mutlu olmanýn yarýsýdýr, bana göre.  Size olan sevgim  vermedi mi bana çalýþma azmini? Baþarýya ulaþmamda, size olan sevgim etken olmadý mý?              
             Bir gün bir arkadaþýnýza ceza vermiþtim. Suçu neydi, hatýrlamýyorum. Birinci sýnýftaydýnýz. Verdiðim ceza da, arkadaþýnýzýn Beden Eðitimi dersinde sýnýfta oturacak olmasý idi. O arkadaþýnýz bu dersi çok severdi. Ona verilecek en büyük ceza, kendisini bu dersten uzak tutmaktý. Ýlk derste olmuþtu, ne olduysa. Arkadaþýnýza  “Beden Eðitimi dersine katýlmama” cezasýný verdiðimi kendisine söyledim. Son dersti Beden Eðitimi. Ders saati gelince onu sýnýfta býrakýp, bahçeye çýktýk. Arkadaþýnýz sýnýfta yalnýz baþýna kalýnca, içim burkuldu. Ancak, verdiðim cezayý geriye alamazdým, almamam gerekirdi.
              Derse baþladýk. Bir ara unutmuþtum cezalý arkadaþýnýzý. Birden aklýma geldi. Kendimi  üvey ana gibi hissettim...Verdiðim cezaya piþman olmuþtum. Siz oyun oynarken, alt katta olan sýnýfýmýzýn penceresine geldim. Kendimi göstermeden, pencerenin dýþýndan, cezalý arkadaþýnýzýn yalnýz baþýna sýnýfta ne yaptýðýna bakmak istedim. Gördüðüm beni çok üzdü. O, öðle yemeðine gittiðinde bir bebek getirmiþti oynamak için. Masanýn üzerine bebeðini yatýrmýþ, altýna bez baðlýyordu. Kendini oyalayacak bir þey bulmuþtu. Çok üzülmüþtüm. Ancak yapacak bir þeyim yoktu. Verdiðim karardan – yanlýþ bile olsa -  geriye dönmemem gerekirdi. Sonra kýzdým kendi kendime. Daha sabýrlý davranabilir, arkadaþýnýza daha hafif bir ceza verebilirdim.
              Kýsacasý, zaman zaman yaptýðým þeylerden piþmanlýk duyduðum çok oldu. Piþmanlýk duyduðum halde, devam ettirmek zorunda kaldýðým davranýþlarým da. Sizin iyi bir eðitim almanýz içindi her þey. O an bana doðru gelen ne ise, onu uyguluyordum. Bazen ”Þimdiki aklým olsaydý!” diyorum.
               Ýlkokuldan mezun olup da, ortaokula baþladýðýnýzda, tenefüslerde beni ziyarete gelirdiniz.Neyse ki, gittiðiniz ortaokulla, ilkokul çok yakýndý. O nedenle ders aralarýnda yanýma gelmeye zaman bulabiliyordunuz. Yeni öðrencilerime kýskanarak bakardýnýz. Küçümser bir tavýr takýnarak;” Öðretmenim, ne kadar çirkin yazýyorlar.” ya da “ Bunlar nasýl okuma- yazma öðrenir!” derdiniz. Onlarý þýmarýk, yaramaz bulurdunuz.Daha doðrusu kýskanýrdýnýz. Sizi mi, yoksa yeni öðrencilerimi mi daha çok sevdiðimi sorardýnýz.
               Ben; sýnýfa her giriþimde, yeni öðrencileri görünce tuhaf olurdum. Gözlerim hep sizi arardý. Bazen unuturdum yeni öðrencilerimi. Sýnýfa girip, sizin yerinizde onlarý görünce, þaþýrýrdým birden. Sizin yerlerinizde baþka öðrenciler oturuyorlardý. Yeni öðrencilerimi asla sizi sevdiðim kadar sevemeyeceðimi düþünürdüm.Ayrýca, bu öðrencilerin sizin bilgi düzeyinize   gelemeyecekleri endiþesine kapýlýrdým. Emek verdiðim, yetiþtirdiðim öðrencilerimin sýnýfýmdan uçup gitmesini; bana, her þeyden habersiz, hiç yazý yazýlmamýþ beyaz bir kaðýt gibi boþ çocuklarýn verilmesini kabul edemezdim.
          Sizin ortaokuldaki öðretmenlerinizi kýskanýrdým.Hani siz, benim yeni öðrencilerimi kýskanýyordunuz ya; ben de sizin yeni öðretmenlerinizi kýskanýrdým. Ben eðitiyordum sizi, onlar alýyordu elimden. Bazý öðretmenler de sizi bana þikâyet ederlerdi. Yaramazlýklarýnýzý falan anlatýrlardý. Sinirlenirdim onlara. Sizlerin kýymetinizin bilinmediði zannýna kapýlýrdým.... Ama bunlarý size nasýl söyleyebilirdim ki! “Çocuklar ben, sizi seviyorum, yeni öðrencilerime alýþamadým. Ortaokuldaki öðretmenlerinizi de sevmiyorum hiç. Size, benim kadar sevgiyle yaklaþacaklarýndan þüpheliyim.” diyebilir miydim?                
             Bir de, rahatsýzlýðým nedeniyle sizlerden aylarca ayrý kaldýðým o yalý hiç unutmam:1995-96 Öðretim Yýlýnda belimden rahatsýzlandým.Yürüyemez hale geldim. Birinci dönemin son günlerinde, okula nasýl zor geldiðimi eminim hatýrlarsýnýz.Dinlenme tatilinde de ikinci kez ameliyat olmuþtum.Ve doktorum bana altý ay rapor vermiþti. Düþünebiliyor musunuz, altý gün deðil, altý hafta deðil, tam altý ay. Bu altý ay nasýl geçecekti! Sizlerden ayrý kalmaya henüz hazýr deðildim.
              Sizden ayrý geçirdiðim o altý ay içinde neler hissettiðimi, size bir an önce ve saðlýklý bir þekilde kavuþmak için nasýl gayret ettiðimi, içimden neler neler geçirdiðimi size anlatabilmeyi nasýl isterdim çocuklar! Hatýrlýyor musunuz, bütün sýnýf beni ziyarete geldiðiniz günü?Ameliyatýmýn üzerinden on gün falan geçmiþti. Zorla yataktan kalkýp, giyinmek istemiþtim geleceðinizi duyunca. Ama bunu baþaramamýþtým. Sadece saçlarýmý tarayabilmiþtim. Bir de solgun yüzüme biraz renk vermek için allýk sürmüþtüm. Size solgun görünmek istemiyordum. Buna raðmen yüzümde, geçirdiðim aðýr ameliyatýn ve aðrýlarýn izleri olduðundan emindim...
            Odama girdiðinizde hepinizin gözlerinde hüzün vardý. Bana, acýyarak ve üzülerek bakýyordunuz. Size söyleyecek öyle çok sözüm vardý ki!Acaba yokluðumda ne yapýyordunuz? Yeterli  sevgi ve ilgi görüyor muydunuz?Nasýl eðitiliyordunuz?Acaba bazý þeyler eksik mi kalýyordu? Ama konuþamýyordum,soramýyordum.Duygularýma yenilip, karþýnýzda aðlamaktan korkuyordum.Bir de, benim yerime geçici görevle verilen öðretmeni incitmek, ona güvenmediðim hissini uyandýrmak istemiyordum.
            Benim yerime geçici  olarak görevlendirilen öðretmeninizle birlikte  çekip gittiniz az sonra.... Nasýl oldum biliyor musunuz? Yavrularýný býrakýp giden bir anne gibi gördüm kendimi.Ayný zamanda aciz, zavallý, iþe yaramaz biri. Kendime olan güvenimi,cesaretimi yitirdim. Sanki uykum gelmiþ gibi, evdekilere arkamý dönüp, gözlerimi kapadým. Sessiz sessiz aðladým yataðýmda...
           Siz gidince düþündüm hasta yataðýmda.Acaba saðlýðýma ve size yeniden kavuþabilecek miydim?Öðretmenliðe yeniden dönebilecek miydim? Her gün neredeyse bir avuç hap içmek zorunda olmam, beni çok üzüyordu. O küçücük þeylerin esiriydim ,esiri olacaktým tam birbuçuk yýl boyunca. Beni onlar iyileþtirecek, beni size onlar kavuþturabilecekti ancak. O küçücük þeyler.                  
            Derken  öðretim yýlý bitti, araya yaz tatili girdi. Okuldan böylece sekiz ay uzak kaldým, yaz tatili ile birlikte. Siz dinlenmek için belki de tatili dört gözle beklerken, okullarýn açýlacaðý günü iple çekebilmeyi istiyordum ben.Yeni öðretim yýlýný beklemekten baþka yapacaðým bir þey yoktu.
            Yaz tatilinde, yeni öðretim yýlýnýn bütün hazýrlýklarýný tamamladým. Birkaç haftamý aldý bu çalýþmalar.Nasýl özlemiþtim çalýþmayý, yorulmayý. Kalemim kâðýt üzerinde uçar gibi gidiyordu. Kalem tutabilmek, yazabilmek ne kadar güzeldi! Bu çalýþmalarýn büyük bir kýsmýný,çok özlediðim okulda yaptým.Tatil bile olsa, okula gitmek, çalýþmalarýmý okulda yapmak bana iyi geliyordu. Orada içtiðim kahvenin tadý bile bir baþkaydý.
             Okullarýn açýlmasýna yakýn; okula yeni baþlayacak bir öðrencinin heyecaný sardý beni. Kendime yeni çantalar, ayakkabýlar,  giysiler aldým, çocuklar gibi. Eksikliðini hissettiðim þeyleri, sanki bu þekilde telâfi ediyordum.  Okulun açýlmasýný beklemeye baþladým. Sizleri ve okulu çok özlemiþtim. Ama günler geçmek bilmiyordu. Ýþte o zaman, “Ben emekli olursam ne yaparým?” diye sordum kendime. Emeklilik, iþte o günden sonra  beni hep ürküttü, hep korkuttu.
           Þimdi emekli bir öðretmenim artýk.”Zaman en iyi bir öðretmendir.” derler ya; iþte o öðretmen, bana çok þey öðretti. Okulsuz ve sizsiz yaþamayý bile.Okula gitmiyorum, “Öðretmenim!” diyen sesinizi duymuyorum  ama halâ yaþýyorum.Bunu nasýl olup da baþarabildiðime þaþýyorum.
                Sizi çok seviyorum.Hepinizi öyle özledim ki!             
                                         Öðretmeniniz  Kâmuran Esen

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Kamil insan
Gönderen: Fikret Simsek / Almanya
29 Ocak 2004
Okudugum bu yazinizda bir kez daha sizin o güzel yüreginizi gördüm . Kamil insan sifati bu kisiliginize cok yakisiyor . Size böyle demek geldi icimden . Kamuran hanim siz gercekten " Kamil insan - siniz . " Egitimcilerin ne kadar özveriyle görev yaptiklarini anlatmissiniz . Sizin ögrenciniz olan o cocuklar inaniyorum cok sansliydilar . sevgiler .

:: Öðrrrrrrrrreeeeettttttttmmmmmmeeniiiimmmm:)
Gönderen: Guvercin / Ankara
24 Ocak 2004
Ben sizin talebeniz deðildim. Ama hissettiðim sizin çok iyi bir öðretmen olduðunuz ve güzel bir insan olduðunuz. Benim öðretmenlerim farklýydý ama her öðretmen gibi onlarda çok iyilerdi. Tebrikler efendim. Çýkaracaðýnýz kitabýnýzý ve kitaplarýnýzýda okuyabilmek dileðimle. Yazýlarýnýzý keyifle ve zevkle takip ediyorum. Kendinize çok iyi bakýn efendim. Sevgi ve saygýlarýmla..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýtiraflar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ben Birazcýk Deli miyim?
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Pehlivan Tefrikasý Gibi Bir Ürya Gördüm
Elli Yaþýma Doðru Hayatýma Giren Erkek
Sen misin Vitamin Haplarýný Çiçeklerine Veren!
Öldüðümü Farzettim
Hayatýmý Yazacak Biri Çýksa
Sen Yanýmda Olmalýydýn
Ben Bir Yalancýyým!
Yýllardan Alamadýðým Ýntikamý, Bir Çarþaftan Nasýl Aldým!
Vitamin Haplarýmý Çiçeklerime Verdim

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.