..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aðlamak da bir zevktir. -Ovidius
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > Kâmuran Esen




4 Kasým 2001
Kürsüde Þiir Okuma Ýsteði  
Öðrencilik yýllarýmda yapmayý çok arzu edip de bir türlü yapamadýðým þeylerin en baþýnda, kürsüye

Kâmuran Esen


Milli Bayramlarda kürsüye çýkýp þiir okumak, bana göre dünyalara bedeldi. Bu bana öyle güzel,öyle onurlu bir etkinlik olarak gelirdi ki; kürsüye çýkýp þiir okumak için ne isteseler vermeye hazýrdým. Alacaktým elime mikrofonu; yüzlerce insanýn karþýsý


:BIEH:
Öðrencilik yýllarýmda yapmayý çok arzu edip de bir türlü yapamadýðým þeylerin en baþýnda, kürsüye çýkýp þiir okumak geliyordu. Zaten þiiri çok seviyordum. Beðendiðim her þiiri ezberlemeye çalýþýyordum. Ýnsanlarýn sýkýldýðýnda veya neþelendiðinde þarký mýrýldandýðý gibi Milli Bayramlarda kürsüye çýkýp þiir okumak, bana göre dünyalara bedeldi. Bu bana öyle güzel,öyle onurlu bir etkinlik olarak gelirdi ki; kürsüye çýkýp þiir okumak için ne isteseler vermeye hazýrdým. Alacaktým elime mikrofonu; yüzlerce insanýn karþýsýnda baðýra baðýra ,coþkuyla þiir okuyacaktým. Herkes susup beni dinleyecekti. Þiir bitince, ben de ezberlediðim þiirleri okuyordum. de elleri patlarcasýna beni alkýþlayacaktý insanlar. Daha sonraki günlerde beni sokakta gördüklerinde ,”Aaa!Törende güzel þiir okuyan kýza bakýn.” diyeceklerdi.(!) Düþlediðim bu hayal, hiçbir zaman gerçekleþmedi. Bu hayalimin gerçekleþmesini beklerken, bir de baktým ki, öðrencilik yýllarým bitivermiþ.

Milli bayramlardan önce öðretmenimiz “ Bayrama þiir hazýrlayýn. En güzel kim okursa, törende o okuyacak þiiri.”derdi. Hemen baþlardým þiir aramaya. Bir þiir seçerdim. Bana göre en güzel þiir benimkiydi. Bu defa öðretmen mutlaka beni seçmeliydi. Þiire günlerce çalýþýrdým. Evin içinde baðýra baðýra okurdum. Ellerimle þiirin sözlerine uygun hareketler yapardým. Saç fýrçasýný elime alýr ,onu mikrofon gibi tutardým. Defalarca okurdum da okurdum .

O günlerde ezberlediðim þiirlerin birçoðu halâ ezberimde. Onlarý unutmama imkân yok. Hele Arif Nihat Asya’nýn “Ey mavi göklerin kýrmýzý ve beyaz süsü! / Kýz kardeþimin gelinliði, þehidimin son örtüsü.” diye baþlayan “Bayrak” þiiri var ya; her okuyuþumda tüylerim diken diken oluyordu. Þiiri okurken savaþ sahneleri canlanýyordu gözümde. Kurtuluþ Savaþýný hayal ediyordum. Atalarýmýz ellerinde Türk Bayraðý ile düþmanýn üzerine kahramanca atýlýyorlardý. Düþmanýn hepsini yere seriyorlardý. Bazý düþman askerleri de kaçarak ,zor kurtarýyorlardý canlarýný. Ýþte bu düþünceler arasýnda okurdum þiirimi. Ve öylesine beðenirdim ki okuyuþumu;” Bu defa öðretmen mutlaka beni seçer” diye hayale kapýlýrdým. Ben okurken tören alanýndaki konuklarýn beni beðeniyle dinlediklerini hayal ederdim. Beni uzun uzun alkýþladýklarýný duyar gibi olurdum.

Törende þiir okuyacak öðrencinin seçileceði zaman,sýnýfýmýzdan benim gibi þiir hazýrlayanlar dizilirdik tahtaya. Sýrayla þiirlerimizi okurduk. Öðretmenimiz en güzel okuyaný seçerdi. Arkadaþlarýmdan hiç birinin okuyuþunu beðenmezdim.(!) Her defasýnda “beni seçecek” diye umutlanýr, seçilemeyince de “bir sonraki bayrama” diye umutlarýmý ertelerdim. Ve bu umudumdan asla vazgeçmezdim. Ve neden seçilmediðimi anlayamazdým. Herkesten güzel okuyan bendim.(!)....Ne yazýk ki, öðrencilik hayatýmda bir kere bile þiir okuma sevincini yaþayamadým. Þiiri çok seviyordum. Ezbere bildiðim çok þiir vardý. Hatta ortaokul yýllarýmda þiir yazmaya da baþlamýþtým. Ama bunlarýn hiç biri iþe yaramýyordu. Öðretmenim neden hep baþkalarýný seçiyordu? Bir defacýk da ben okusam n’olurdu sanki. Hele ayný kiþinin birkaç törende þiir okumasýný kabullenemiyordum. Keþke daha çok öðrencinin þiir okumasýna izin verselerdi. Belki o zaman ben de okuyabilirdim.

Bir de þu vardý: Törende bazý büyükler konuþma yaparlardý. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramýnda büyüklerin konuþmasýna ne gerek vardý? Çocuk bayramýnda, konuþmalarý da çocuklar yapmalýydý. Býraksalardý bize, biz konuþma yapsaydýk. Hem o büyüklerin konuþmalarýndan hiçbir þey anlamýyordum. Eðer ben yetiþkin ve müdür gibi falan biri olsaydým; isteyen her öðrenciye þiir okuturdum. Konuþmalarý da çocuklara yaptýrýrdým. Acaba bunu büyüklerimiz düþünemiyorlar mýydý?

Ýlkokul öðretmenimiz çok sevecen, çok demokrat biriydi: Necati Calayýr. Asla öðrenci ayýrýmý yapmazdý. Onu çok severdim. Hiç birimize bir kez bile kötü söz sarfetmemiþti. Bir arkadaþýmýza bile bir defacýk tokat attýðýný hatýrlamýyorum. Herkes öðretmeninden korkardý. Bizim sýnýf, korkmazdýk öðretmenden. Öðretmen umacý mýydý?Niye korkacaktýk ki? Korkmazdýk, ama onu çok severdik...

Kýsacasý sevgi dolu, yapýcý bir öðretmendi. Velhasýl bu kadar duyarlý olan öðretmenim,eðer benim þiir okumayý böyle ölesiye istediðimi bilseydi, ne yapar eder bir defacýk olsun bir törende bana þiir okuturdu. Peki, ya ortaokuldaki öðretmenlerim? Niye onlar da hiç þiir okutmadýlar bana törenlerde? Belki de ben, güzel þiir okuyamýyordum da,güzel okuduðumu zannediyordum. Güzel okuyamazsam okuyamayayým. Olsun. Sanki törenlerde okuyanlar çok mu güzel okuyorlardý? Ben de, törende þiir okuyanlarýn okuyuþunu hiç beðenmiyordum.(!)Galiba onlarý kýskanýyordum. Hiç biri benden daha güzel okuyamýyordu.(!) Bunda bir yanlýþlýk vardý. Ama kimdeydi, bilmiyordum.

Þimdi törenlerde þiir okuyan öðrencileri can kulaðýyla dinlerim. Þiirin bitiminde onlarý uzun uzun alkýþlarým. Bu çocuklarýn topluluk karþýsýnda þiir okumaktan ne kadar mutlu olduklarýný bilirim çünkü. Onlarý dinlerken çocukluðuma dönerim. Þiir okuyan çocuklarda kendimi görürüm. O yýllarda törende þiir okuyacak öðrenci seçilmem için gösterdiðim çabayý hatýrlarým içim burkularak....( Öðretmenlik yýllarýmda, defalarca kürsüye çýkýp, þiirler okudum, konuþmalar yaptým. Bana verilen bir görevdi bu. Ama ben bunu öðrencilik yýllarýmda yapmak istemiþtim. Þimdi bana ; “Öðrencilik yýllarýnýza geri dönseniz, ne yapmak istersiniz?” diye sorsalar, derhal; “Bir bayram töreninde þiir okumak isterim.” diye cevap veririm. Bu istek, benim içime iþlemiþ. Bundan vazgeçmem olasý bile deðil.)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kýzým Sen Avukat Ol!
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?
Okuma Alýþkanlýðýný Kazanmamda Annemim Rolü
Çalýþma Masasý / Öyküsel Aný
Günlük
Öðretmenim Þükrü Bey
Bir Ayrýlýk Öyküsü
Bizim Evin Balkonundan Bakýnca / Aný
Karda Ayak Ýzleri
Çocuklardaki Güzellikleri Görebilme / Aný

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Benim Hiç Sevgilim Olmadý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.