..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Baþka dillerle ilgili hiçbir þey bilmeyenler, kendi dilleriyle ilgili de hiçbir þey bilmiyorlar. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýtiraflar > Kâmuran Esen




16 Þubat 2003
Zavallý Ellerim ! Lütfen Beni Affedin !  
Kâmuran Esen
Yýllardýr incittiðim ellerime ithaf...


:BJHH:
Günlük yapmam gereken eviþlerimi bitirdim nihayet. Ýlk bakýþta sýradan gibi görünse de, oldukça yorucu iþler. Her gün ayný þeyler iþte, bilirsiniz. Ertesi gün ise, yeniden baþa dönersiniz. Yaptýðýnýz tüm iþler, bir yokedici tarafýndan yok edilmiþtir. Baþlarsanýz ayný iþleri yeniden yapmaya. Sanki tiyatroda size verilen bir rolü oynar gibi. Üstelik sonunda alkýþ falan yok. Bu eviþleri neye benziyor biliyor musunuz? Söyley’im: Her gün bir ev yaparsýnýz, kapýsýný – penceresini takýp evi bitirmek üzereyken gün akþam olur. Sabahleyin kalktýðýnýzda bir bakarsýnýz ki, bitmek üzere olan eviniz yýkýlmýþ, yalnýzca temeli kalmýþ. Haydi yeniden baþla çalýþmaya, bir sonraki gün yýkýlacaðýný bile bile. Þu kadýnlar ne sabýrlý yaratýklar(ýz)!

Ýþlerimi bitirince bir kahve piþirdim kendime, yaktým sigaramý (maalesef), keyif yapacaðým aklým sýra. Fincaný aðzýma götürürken ellerime gitti gözlerim, keyfim birden kaçtý. Dikkatle baktým ellerime, irkildim. Nasýl da bitkin duruyorlardý kollarýmýn ucunda. Damarlarý belirginleþmiþ yorgunluktan. Bir harita gibi ellerim. Yüzük parmaðým boðuluyor sanki alyansýmýn içinde. Eklem yerleri þiþmiþ biraz. Parmak uçlarým çatlamýþ, rengi deðiþmiþ. Ah ! Bedenimin yorgun savaþçýlarý ! Ýyilik, güzellik, kadýnlýk ve anneliðin gerekleri uðruna verdiðim çabanýn gönüllü belki de zorunlu emekçileri ellerim.....

Ellerimin hiç de hoþ olmayan görüntüsü üzdü beni. Onlara ne kadar haksýzlýk ve onlarý nasýl ihmal ettiðimi düþündüm. Utandým, suçluluk duydum. Onlarýn bu hale gelmesine nasýl göz yumdum ben ! Soðukta, bir çift yün eldiven içinde neden korumaya almadým onlarý? Buz gibi sulara sokmaya, kaynar sulara daldýrmaya, bir tahta bezi gibi kullanmaya nasýl kýydým? Bazý hanýmlar gibi neden iþ eldiveni kullanmadým? Losyonlarla, kremlerle, nemlendiricilerle yeteri kadar neden beslemedim? Yorulduklarýnda, neden hiç oralý olmadým? Hýrpalanmalarýna, çizilmelerine, kýrýþmalarýna neden ses çýkarmadým? Uyarýlarýný neden duymazdan geldim?

Oysa ellerim benim için ne kadar deðerli. Zaten yaþamýmýzda en çok üzdüðümüz kiþiler de,hep çok sevdiklerimiz, hep bizim için çok deðerli olanlar deðil midir? Ýþte bu acý gerçekten, ellerim de almýþ nasibini. Bazý geceler sýzým sýzým sýzlýyorlar, aðýr bir taþýn altýnda kalmýþ gibi. Bazen de yanýyorlar ateþe düþmüþçesine.

Zavallý ellerim ! Zarif görüntülerini çoktan yitirmiþler. Taþýdýklarý yüzüklerin içinde bile kaba saba duruyorlar. ( “ Kocakarýya zülüf yakýþmaz.” misali.)Yüzükler sanki aðlýyor parmaklarýmda. Sonbaharda dökülmeye yüz tutmuþ bir yaprak gibi ellerim. Yorgun, geçkin, bitkin....Ojeyle hiç tanýþmadýlar, manikür nedir bilmediler. Su, sabun, arada bir de yaðlý kremle yetindiler yýllardýr. Susuz topraklar gibi kurumuþlar, çatlamýþlar iþte. Ýpek kumaþa dokunacak olsam, parmak uçlarýmdaki çatlaklarýna takýlýp kalacak kumaþ. Okþadýklarý bedeni, taþýdýklarý çiziklerle incitecekler.

Oysa bu eller ne uðraþlar verdi yýllardýr. Otuz yýla yakýn, hemen her gün tebeþir tuttu, kalem tuttu. Onlarca çocuðun yanaklarýný okþadý, daðýlan saçlarýný tokaladý. Minik ellerle birlikte defter, kitap sayfalarýný çevirdi. Ýliðinden çýkmýþ önlük yakalarýný ilikledi ; henüz ayakkabýlarýný baðlayamayan öðrencilerin ayakkabýlarýný baðladý. Onlarca çocuðun alnýna dökülen saçlarýna yön verdi. Aðlayan öðrencilerin yanaklarýndan süzülen gözyaþlarýný sildi. Yüzlerce dudaða deðdi; yüzlerce eli dudaklarýma deðdirdi. Bugün böyle mi olmalýlardý!

Zavallý ellerim ! Sizi neden bu kadar ihmal ettim, neden bu kadar hor kullandým? Saçlarýma gösterdiðim özeni neden size göstermedim? Oysa siz, saçlarýmdan çok ama çok gereklisiniz bana. Saçlarýmýn benim için yaptýðý pek bir þey yok. Gereken özeni gösterdiðimde, daha hoþ görünmemi saðlýyor olabilir yalnýzca, hepsi o kadar. Üstelik ikide bir kesim istiyor, boya istiyor, tarak istiyor saçlarým. Ama ya siz? Hem mütevazisiniz hem çalýþkan hem sabýrlý. Ve hep verici.

Ellerim ! Bakmayýn sizi hýrpaladýðýma, ihmal ettiðime. Siz herþeyimsiniz benim. Bugüne dek ne yaptýysam, sizin yardýmýnýzla yaptým. Sevdiklerime sizinle dokundum. Yavrumu sizinle okþadým, sizin yardýmýnýzla emzirdim, sizinle sarýp sarmaladým. Bana sevgiyle uzanan elleri sizinle tuttum. Sevdiðim erkeðin sýcaklýðýný, ilk kez sizinle duydum. Gözyaþlarýmý sizinle sildim. Eðilmiþ bir baþý sizinle okþayýp teselli ettim.

Zavallý ellerim ! Aslýnda siz, ben’siniz, benim adýma çalýþýyorsunuz. Her iþe siz koþuluyorsunuz. Þu anda duygularýmý kâðýda dökmemi bile siz saðlýyorsunuz. Sabahtan akþama kadar dokunmadýðýnýz bir þey kalmýyor. Soðukta üþüyor, sýcakta yanýyor, aðýrlýklar altýnda eziliyorsunuz. Yanlýþý siz düzeltiyor, çirkini siz güzelleþtiriyorsunuz. Bir köle gibi itiraz etmeden, yüksünmeden, yorgunluðunuzu sineye çekip, bana hizmet ediyorsunuz.

Üþüyüp ateþe yaklaþtýðýmda, sýcaklýðý önce sizin uçlarýnýzda duyuyorum. Yumuþaklýðý sizle hissediyorum. Ateþi sizinle yakýyor, kirimi sizinle arýtýyorum. Üþüyorum, sizinle örtünüyorum; acýkýyorum, sizin yardýmýnýzla doyunuyorum. Sigortam gibisiniz; bana gelebilecek tehlikelerden sizin yardýmýnýzla korunuyorum. Yanlýþlarla, korkularla, zorluklarla ilk siz tanýþýyorsunuz; sonra da beni yönlendiriyorsunuz.

Zavallý ellerim ! Bana bu kadar gerekli iken, benim için böylesine çalýþýyorken, size nasýl kayýtsýz kalabildim ! Sizi nasýl bu kadar ihmal edebildim!

Zavallý ellerim; fedakâr, çalýþkan, çilekeþ, yorgun ellerim! Sizi çok seviyorum. Hiç “hayýr” demediniz bana bugüne kadar. Hiç geri durmadýnýz, hep en öndeydiniz, hep uyanýktýnýz.....Buna raðmen size gereken özeni, ilgiyi göstermediðim için sizden özür diliyorum. Beni affedin.

Zavallý ellerim ! Biliyorum, size, gereken bakýmý ve ilgiyi göstermekte çok geç kaldým. Sizi yordum, incittim....... Tüm bunlara raðmen sakýn terketmeyin beni. Birlikte alacaðýmýz yolumuz var daha. Tutulacak eller, okþanacak yüzler, uzanacaðýmýz çiçekler var. Birlikte üstesinden geleceðimiz dað gibi iþler var bizi bekleyen. Lütfen beni yalnýz býrakmayýn. Kanatsýz kuþ, susuz deðirmen gibi ko’mayýn.

Zavallý ellerim! Lütfen beni affedin. Lütfen!

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Önce
Gönderen: Nida Karaçizmeli / istanbul
20 Þubat 2003
Demek sizin önce ellriniz gitti. Ne mutlu... Önce beyinleri gidipte, elleri kalem tutanlar var. Her zaman þansýnýz bol daim olsun. Saygýlar.

:: Bana þunu hatýrlattý...
Gönderen: Arzu MUMCU / Istanbul
18 Þubat 2003
Baþým deli gibi aðrýyor. Ortada bir paket sigara Ve hayatým... Mumu erimiþ bir þamdanda gözyaþlarým. Hayret bülbüller ötüyor, Oysa dut mevsimindeyiz. Bir çocuðun eve alýnýþ çýðlýklarý Ve saatin 23’ü vuruþu. Baþým hala aðrýyor. Hem de daha beter. Bir aynada ayaklarýmý, Sadece ayaklarýmý görüyorum. Yorgun ama yine de güzel. Vücudumu taþýmaktan mutlu görünüyorlar. Siyah zeminli gardropdan Hayal-meyal kendimi seçiyorum. Kendimce melodramlar yaþadýðýmý düþünüp “Eyvahlar” çeken kendimi. Sonra hýþýmla ayaða fýrlayýp; “Hey arkadaþ” diyorum, -Baþýndasýn yolun yaþ olmadý ki otuz beþ, daha on eksik. Yani Dante gibi deðilsin, anlýyor musun? Acýlar seni pes ettirmesin. Sen ki biraz narsist, biraz bencildin Kendini düþün! Ve katili olma kendi sevginin- Diyorum. Diyorum da..., Kulaklarý yýrtan bir açlýk sireni duyuyorum sonunda. Aþka, dostluða vs. Doymuyorum arkadaþ, Yanýmda olun istiyorum. Ýçimde olun istiyorum. Daha ne diyeyim? Lafýn özü yalnýzlýktan tiksiniyorum....!!! Ama kuru gürültü olmayýn ha, Bana yaþatacaðýnýz acýlara Verdiðiniz sevginizle katlanabileyim. Yine ayaklarým iliþti gözlerime. Onlara içim kaynýyor Beni iþime taþýyan onlar, Evime, dostuma vardýran yine onlar Arada bir yanlýþlara adým atsa da Seviyorum ayaklarýmý. Baþým geçti mi ne? Rahatým artýk. Bir damla uykum yok. Ancak uyumaya çalýþmalýyým, En azýndan ayaklarýmýn hatýrýna.... 1997 / A.BAYTEKÝN.

:: zavallý ellerim
Gönderen: ömer / izmir
18 Þubat 2003
sevgili dost kamuran haným, mesajlarda türkçeye pek uymazsam kusura bakmazsýn umarým.hýzlý yazabilmek uðruna ben de türkçeyi katledebiliyorum. yazýlarýna ilk kez küçük bir not yazmamý da hoþ gör. eller benim de çok etkilendiðim bir konu. þiir kitabýmda eller adlý þiirim de var. bursada tanýþtýðým þair bir dostum bu þiir üzerine saatlerce yorum yapabilirim dediðinde büyük keyif almýþtým.senin yazýn da keyif veriyor okuyana... sevgilerimle ömer akþahan




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýtiraflar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ben Birazcýk Deli miyim?
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Pehlivan Tefrikasý Gibi Bir Ürya Gördüm
Elli Yaþýma Doðru Hayatýma Giren Erkek
Sen misin Vitamin Haplarýný Çiçeklerine Veren!
Öldüðümü Farzettim
Hayatýmý Yazacak Biri Çýksa
Sen Yanýmda Olmalýydýn
Ben Bir Yalancýyým!
Yýllardan Alamadýðým Ýntikamý, Bir Çarþaftan Nasýl Aldým!
Vitamin Haplarýmý Çiçeklerime Verdim

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.