..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hiçbir padiþaha kalmadý, sana da kalmayacaktýr. -Nizamî
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > Kâmuran Esen




8 Þubat 2003
Yatýlý Okulda Geçirdiðim Bayram  
Kâmuran Esen
Ailemden uzak ilk bayramým.


:AIEC:
Kütahya Ýlköðretmen Okulu son sýnýftaydým. Biz son sýnýf öðrencileri, staj yapmak üzere bir aylýðýna köylere gidecektik. Gideceðimiz köy okulunda uygulama yapacaktýk. Okul idaresi tarafýndan, köylerde bir ayýmýzý geçireceðimiz evler ayarlandý. Sekiz kiþilik gruplar oluþturuldu. Yemeðimizi kendimiz piþirecek, temizliðimizi kendimiz yapacaktýk. Ayrýca okulda ders de verecek, pratik yapacak böylece öðretmenliðin zevkini yaþayacaktýk. Tüm bunlar bize çok heyecan veriyordu. Staja gideceðimiz günü sabýrsýzlýkla beklemeye baþladýk. Staja deðil de sanki tatile gidiyor gibiydik.
Köyde bize ne gerekiyorsa okul idaresi tarafýndan hazýrlandý. Yatak, yorgan, battaniye, tencere, tava, tabak, bardak.....Nihayet beklediðimiz gün geldi. Ve biz köye gittik, evimize yerleþtik.

Bir aile gibiydik. Arkadaþlarla aramýzda iþ bölümü yaptýk. Ýþleri paylaþýyor, elimizden gelen her iþi severek yapýyorduk. Gerçi zaman zaman iþlerin yolunda gitmediði de oluyordu. Yemekleri yakmak , sütü taþýrmak, bulaþýklarý yýkarken bardak kýrmak gibi. Her þeye raðmen hayatýmýzdan memnunduk.

Grubumdaki arkadaþlarýn hiç birisi Mudurnulu deðildi. Biz Mudurnulular hep farklý gruplardaydýk....Ýþte bu staj süresi içinde bir dini bayram vardý. Bayramda evlerimize gidecek, bayram dönüþü köyümüze geri dönecektik. Stajýmýza kaldýðýmýz yerden devam edecektik.

Arife günü köyden Kütahya’ya geldik. Ben okulda Mudurnulu arkadaþlarýmla buluþmayý, onlarla birlikte Mudurnu’ya gitmeyi düþünüyordum. Yalnýz yolculuk yapmamýþtým hiç. Ancak yanýmda birileri olursa yolculuðu göze alabilirdim. Mudurnu’dan sekiz kýz öðrenciydik. Ýþte ben onlarla birlikte Mudurnu’ya gidecektim. Okula geldiðimde Mudurnulu arkadaþlarýmýn çoktan yola çýkmýþ olduklarýný öðrendim. Birbirimizden farklý köylerde stajda olduðumuz için haberleþememiþtik. Þimdi ben ne yapacaktým? Yalnýz yolculuk yapmayý göze alamazdým. Üstelik gece yolculuðu yapmam gerekiyordu. Buna asla cesaret edemezdim. (Düþünün: Bundan otuz yýl önce....O zamanki yaþam düzeyini, toplumun deðer yargýlarýný düþünün. Mudurnu gibi küçük bir kasabada yetiþmiþ, yalnýz baþýna Bolu’ya bile gitmemiþ bir genç kýz. Hep ya babasýyla ya da bir arkadaþýnýn babasýyla memleketinden Kütahya’ya gelmiþ- gitmiþ bir genç kýz. Bu kýz nasýl tek baþýna yolculuk yapabilir! )
Annem, babam benim arkadaþlarýmla birlikte eve gideceðimi sanýyorlardý. O nedenle babam beni almaya gelmemiþti. Bu saatten sonra gelmesinin hiç anlamý yoktu. Çünkü bayram tatili zaten üç gündü. O zamanlar dini bayramlarda sekiz-dokuz gün tatil yapmak gibi kötü bir alýþkanlýðýmýz yoktu. Babamýn beni almaya gelmesi, birlikte geri dönmemiz neredeyse birbuçuk günümüzü alacak; böylece üç günlük bayram tatilinin yarýsý yollarda geçecekti. Þimdiki gibi her saatte, istediðin yere gitmek için otobüs de bulunmazdý. Demek ki ben bayramý okulda geçirecektim.

Valizini alan gidiyordu. Yakýn ilçelerden ve illerden gelenler için sorun yoktu. Birkaç saatlik yolculuðun ardýndan evlerine ulaþacaklardý. Benim gibi uzaða gidecek olanlar da, demek ki önceden tedbirlerini almýþlardý. Ben bazý þeyleri düþünmekte geç kalmýþtým. Gün, öðle üzeriydi. Ama benim Mudurnu’ya gitmek için sekiz- dokuz saatlik bir yolculuk yapmam gerekiyordu. Yalnýz baþýma, hem de gece yolculuðunu göze alamazdým. Göze alsaydým da gidemezdim. Çünkü bu saatten sonra bilet de bulunmazdý. Çaresiz okulda kaldým.

Bayram gecesi toplam sekiz, on kiþiydik okulda. Bu öðrenciler çok uzak illerden gelenler, yol parasý olmayanlar veya ailevi sorunlarý olanlardý. Ben bu üç grubun hiç birine girmiyordum. Yol param vardý, ama yalnýz yolculuðu göze alacak cesaretim yoktu. Staj grubumda Mudurnulu hiçbir arkadaþýmýn bulunmamasý, bana çok pahalýya malolmuþtu. O gece hepimizi yatakhanenin bir odasýna topladýlar. Aslýnda birbirimizle hiç yakýnlýðýmýz yoktu. Sýnýflarýmýz ayrýydý. Tek ortak yönümüz, ayný okulun öðrencileri olmamýzdý.

Bayram gecesiydi ve ben evden uzaktaydým. Bu benim ailemden ayrý geçireceðim ilk bayram olacaktý. O gece hemen hemen hiç uyuyamadým. Bir saða bir sola döndüm durdum yatakta. Kimbilir annem-babam nasýl üzüleceklerdi. Annemin bayram için mutlaka yapacaðý hazýrlýklarý düþündüm. “ Katmerli ” dediðimiz cevizli ekmekler, yaprak sarmalarý, tatlýlar...Zavallý anneciðimin bunlarý yemeye eli varmayacaðý gibi, baþkalarýna ikram etmeye bile gönlünün razý olmayacaðýný biliyordum. Ve annem aðlayacaktý. “ Benim kýzým mübarek bayram gününde gurbet ellerde mi kalacaktý?” diyecekti. Babam ise benim “ Arkadaþlarýmla gelirim ” sözlerime inanmakla ve güvenmekle kendini suçlayacaktý. “ Keþke her zamanki gibi kýzýmý gidip alsaydým. ” Diyecekti.

Bu düþünceler arasýnda dalmýþým. Ne kadar uyudum bilmiyorum Sanýrým sabaha yakýn bir saatte ben halâ uyanýktým. Sabahleyin salâ sesiyle uyandým. Hemen yataktan fýrladým, giyindim. Annemin bana öðrettiði ; bayram sabahý erken kalkýlacaðý, babamýn bayram namazýndan gelmesine kahvaltýnýn hazýr olmasý gerektiði idi.

Sanki evdeymiþim gibi davranýyordum. Bayram namazýndan gelecek olan babamýn elini öpmeye hazýrlanýyor gibiydim. Babamdan ilk kez bir bayram günü harçlýk almayacaktým. Diðer arkadaþlarým da kalktýlar. Hepimizin yüzü asýktý. Küsmüþüz gibi birbirimizle hiç konuþmuyorduk. Yine de bayramý hissetmeye gayret ediyorduk. Saçlarýmýzý her günkinden daha bir özenle taradýk . Okul formasý deðil de sivil giysiler giymek içimi biraz rahatlatmýþ gibiydi.

Bir müddet sonra idare katýndan yapýlan anonsu duydu:. “Öðrenciler idare katýnda toplansýnlar.” Þeklinde bir anons. Toplanýp idare katýna gittik. Ýdare katýndaki salonda bizim için kahvaltý masasý hazýrlanmýþ olduðunu gördük, þaþýrdýk. Yemekhane yerine idare katý salonunda hazýrlanmýþ bir kahvaltý masasý. Kütahya’da oturan birkaç öðretmenimiz de oradaydý. Onlarý görünce hem þaþýrmýþ hem de çok sevinmiþtik. Öðretmenlerimiz bizim için çeþitli pastalar, börekler getirmiþlerdi. Gülümseyerek “Günaydýn ” dediler bize. Bayramýmýzý kutladýlar. Onlarla birlikte kahvaltý ettik. Öðretmenlerimizle ilk kez ayný masada kahvaltý ediyorduk. Böylece evden uzakta bayram yapmanýn burukluðunu birazcýk olsun üstümüzden atabildik.

Ýþte o gün ben “ iyi bir öðretmenin nasýl olmasý gerektiði ” konusunda uzun uzun düþündüm. Ýyi bir öðretmen , benim buradaki öðretmenlerim gibi olmalýydý. Fedakâr ve sevgi dolu. Bayram sabahýný evde ailesi ile deðil, öðrencileri ile birlikte geçirme fedakârlýðýný gösterebilmeliydi. Ýþte ben böyle bir öðretmen olacaktým. Öðrencilerime sevgiyle yaklaþacaktým , onlarý incitmeyecektim. Fedakâr olacaktým. Öðretmen, öðrenci için korkuyu deðil, sevgiyi çaðrýþtýrmalýydý. Ben de öðrencilerime sevgiyi çaðrýþtýrmalýydým. Bu konuda kendime söz verdim. Tesadüfen seçtiðim bu okulda, ilk kez o gün doðru seçim yaptýðýma kesin olarak inandým. Ben iyi ki bu okuldaydým. Ben iyi ki öðretmen olacaktým.

Ailemden ayrý geçirdiðim bu bayram bana çok þey öðretti. Sabrý, ailenin deðerini vs. Öðretmenlik yüce bir meslekti. Fedakâr olmayý, yüreði sevgiyle dolu olmayý gerektiriyordu. Bunu da anlamýþtým. Kendime güven duymaya baþlamýþtým. Evet....Ben doðru meslek seçmiþtim. Ben çok baþarýlý bir öðretmen olacaktým. Bayramda annemim-babamýn yerine beni kucaklayýp öpen öðretmenlerim gibi olacaktým.

Ailemden ayrý geçirdiðim bu bayram, bana çok þeyler kazandýrdý. Ama bu kazanýmlarý ancak yýllar sonra idrak edebildim.





















Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kýzým Sen Avukat Ol!
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?
Okuma Alýþkanlýðýný Kazanmamda Annemim Rolü
Çalýþma Masasý / Öyküsel Aný
Günlük
Öðretmenim Þükrü Bey
Bir Ayrýlýk Öyküsü
Bizim Evin Balkonundan Bakýnca / Aný
Karda Ayak Ýzleri
Çocuklardaki Güzellikleri Görebilme / Aný

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Benim Hiç Sevgilim Olmadý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.