..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan gülümsemeyle gözyaþý arasýnda gidip gelen bir sarkaçtýr. -Byron
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Doða ve Dünya > Rukiye Çelik




12 Temmuz 2019
Yakýnma  
Rukiye Çelik
Yaþama gölge düþüren, doðanýn canýný acýtan, dünyanýn dengesini bozan olaylarýn iþlenmesi


:AACI:
Victor Hugo:
"Yazar, ancak gerçekten öðüt almalý, tabiattan esinlenmelidir." demiþ.

Ýyi ki yaþamýyorsun Hugo. Gerçekler çok acý bizde, öyle senin dediðin gibi öðüt alýnacak türden falan deðil...
Tabiat dersen; anasý aðladý yeþilin, ne aðaç kaldý kesilmedik, ne orman kaldý yanmadýk. Kömür karasýna bakar oldu gözlerim! Korkuyorum bu gidiþle deðiþecek göðümün de rengi... Kapkara dumanlar eksilmiyor ki memleketimin semasýndan, yayýldýkça yayýlýyor karanlýklar, esinlenmem mümkün mü Hugo!..
Karanlýða deðil, aydýnlýða ihtiyacý var ülkemin. Belki o zaman esinlenir de yazarým bir þeyler ve "yazar" derler adýma!..

...Aðaç olsa, yeþil olsa sadece yanan... Topraðýn kucaðýnda binlerce canlý küle, kömüre döndü. Yýlanlar bile aðladý, kaçamadý kaplumbaða, ceylan, kurt, tilki, börtü-böcek, uçamadý kuþ... Hangisini sayayým, aðlamaya bile fýrsat bulamadý endemik bitkiler... Hepsinin külü savruldu...Ýçim yanýyor içim Hugo...Deseler de:
"can kaybýmýz yok" diye...

-Bir aðaç, bir yeþil, bir toprak düþmanlýðýdýr, aldý baþýný gidiyor. Sonumuz hayrola!-

Tabiat denilince gözlerimin gördüðü devasa binalar, göðe kurulan yüzlerce merdiven ve taþtan duvarlar geliyor aklýma...Toprak kalmadý ki, yaðmuru çekecek, bað-bahçe zaten unutuldu; ne tarým kaldý, ne buðday öðütecek fabrika. Eskiden adlarýný unutmuþtum açýlan fabrikalarýn! Þimdi hepsi mýh gibi çakýlý aklýmda. Neden? Çünkü ya kapatýldý, ya özelleþtirildi ya da bir bir satýldý...
Kim bilir ne kadar üzülürdü duysaydý Ata'm, onca emeðin boþa gittiðini...

Tabiattan söz edilince, sellere teslim olan köyler, kentler, seralar, meralar, yollar ve sele kapýlýp giden canlar, kaybolan zavallý, suçsuz, günahsýz insanlar geliyor aklýma...Esinlenmek mümkün mü?..

Bu yaðmur da çok ayýp ediyor. Bu kadar da yaðýlmaz ki! Görmüyor mu ülkemin halini; aðaç yok, toprak yok, yollar yol deðil, alt yapý dersen periþan... Sen de biraz düþün be yaðmur kardeþ, bu koþullarda yaðma! Sen de her yaz alevlenme, öldürüyorsun hem aðacýný hem canlýsýný memleketimin ey ateþ!..

Dua et ki bu günleri görmedin Hugo, benim memleketimin gerçeðini görmedin. Söylemesi kolay :"...tabiattan esinlenmeli" diye...

Bilmem sen yaþýyorken nasýldý senin hayatýn? Zengin miydin, yoksul mu, okuman, yazman, diploman falan var mýydý? Eðitimin, öðretimin...
Zengin ya da yoksul olmanýn ne demek olduðundan haberdar mýydýn? Yoksa senin memleketinde de zengin, daha zengin ve hiç doymayan; yoksul, daha yoksul ve hep aç kalan ama tok gözlü müydü?..Sonra anlatýrsýn bana, kimse duymadan! Anlaþtýk mý Hugo?
Sahi sen, "gerçekten öðüt aldýn, tabiattan esinlendin" de mi "yazar" oldun Hugo?
Sana bir sýr vereyim mi; benim "yazar" olmam imkansýz!

Daha çok þey var aslýnda yazacak ama yeter. Bugünlük bu kadar Hugo kardeþ, çünkü ben yazar deðilim, haddimi bileyim de ayýp olmasýn ülkemin kýymetli yazarlarýna...

12.7.2019 Rukiye Çelik




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Alkýþ Tutan Zamane Ýnsanýnýn Ellerinde Nasýr [Þiir]
Kocaman Cepli Hýrkalar Örmeli Anneler [Þiir]
Aþkýn Asaleti Gözlerinde [Þiir]
Gücün Yeterse [Þiir]
Ýþte Budur Cumhuriyet Ýþte Budur Atatürk [Þiir]
Kucak Dolusu Yoksulluk Topluyor Çocuklar [Þiir]
Gazze’de Anneler Tek Bedende Ýki Kiþilik Öldü [Þiir]
Acýnýn Dili Tutuldu Þehidin Parmaklarýnda [Þiir]
10 Kasým’da Çok Üþürüm Ben [Þiir]
Öðretmenimin Aklý Hâlâ Yarým Kalan Dört Ýþlemde [Þiir]


Rukiye Çelik kimdir?

Ne yaðmurla ýslanýr bu deli yürek, ne bulutla sürüklenir. Daðlar aþar, zifiri karanlýkta yýldýz olur parlar, öylesine dostluk aþký taþýr ki o yufka yüreðinde, aklýndan bile geçiremez uzanan bir elin çiçek yerine dikenle kendisine merhaba diyeceðini. . . Daima dürüstlüðün duraðýdýr onun yeri. Sana-bana-ona deðil; yalanadýr isyaný. . . Yüreðinde yaþattýðý ikizler, güzellik ve iyiliktir yalnýzca. . . Dayanamaz ne ayrýlýða, ne de acýya. . . . Sevmez, ne hüznü ne de kederi. Tüm içten dostluklara merhaba. . . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Rukiye Çelik, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.