..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir klasik herkesin okumuþ olmayý istediði ancak kimsenin okumayý istemediði eserdir. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Kâmuran Esen




29 Eylül 2013
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Dün Gece Bir Ürya Gördüm  
Kâmuran Esen
Mudurnu aðzýyla yazýlmýþtýr.


:IIB:

Dün gece bi ürya gördüm sevgili günlüðüm, tersim döndü. Bi uyandýysam, sucuk gibi ter içinde galmýþým. Üryada bile rahatlýk yok. Ihhh!

Üryamda, baþbakan bize gelmiþ. Bahçedeki asmanýn altýnda oturuyoz. Baþýný yukarý kaldýrýp asmadan sarkan salkým salkým üzümlere bakýyo baþbakan. “Yoksa bunlardan þarap mý yapýyorsunuz?” diyo. Topu topu üç beþ salkým üzümü yedik de sýra þarap yapmaya mý geldi? “Yok sayýn baþbakaným, bizim üzümler þaraplýk deðil, sirkelik.” diyoz. Sonra eve giriyoz. Duvarda büyük torunun resmini görüyo. “Bu delikanlý nerde?” diyo. Memet Amcan boþ bulunup, “ ODTÜ’ de okuyo” demesin mi? Sanki baþbakanýn o okulun ne hocalarýný, ne öðrencilerini sevmediðini bilmiyomuþ gibi. Rüya bu ya, ben de amcaný düzeltiyom. “Sayýn baþbakaným, ODTÜ’nün Ýmam Hatip Bölümünde okuyo.” diye yalan atýyom. Allahtan,”Sen ne saçmalýyorsun kadýn!” demiyo. Durup dururken yalancý oluyom sevgili günlüðüm. Günahý, baþbakanýn boynuna. Bunlar adamý yalancý yapýyorlar. Gorku daðlarý bekliyo sevgili günlüðüm, yalan söylemeyim de azar mý iþiteyim?

Baþbakana hediye hazýrlamýþýz. Mudurnu bakýrlarý meþhur diye; bakýr iþlemeli tencere, tava hediye ediyoz. Hediye paketini açýyo baþbakan, gözleri pörtlüyo sinirden. “Biz tencereci, tavacý nesil istemiyoz.” diye kýzýyo. Biz de korkudan, “Bizim atalarýmýz da tencereciydi, tavacýydý, Mudurnu bakýrýyla ünlüydü.” diyemiyoz sevgili günlüðüm. Demin yalancýyken, þinci de korkak oluyoz.

Baþbakanýn kýzgýnlýðý daha geçmeden, sehpanýn üstünde unuttuðumuz Sözcü gastesini görmesin mi? Memet Amcan, anlýyo vaziyeti, aklý sýra durumu kurtarmak için; “ Fatmaaaaaaaaaaa! Bizim cemaatin gastesi gelmedi mi bugün?” diyo… Ben de, “Okullara bedava daðýttýklarý için, bize kalmamýþ” diyom. Baþbakan bu gastenin okullardaki yüzlerce çocuða ulaþtýðýna sevindiði için olsa gerek, Sözcü gastesi okuduðumuz için bize kýzmayý unutuyo.

“Bu evin çocuklarý nerde, hani 3 çocuk?” diye soruyo. Bi bahane bulup da bizi azarlayacak gorkusuyla hemen bi yalan daha atýyom: “Namaz gýlma yarýþmasýna gittiler. Oðlunuz, iki ay sonra leptop verecekmiþ. Ama bizim çocuklar leptop için deðil, Allah rýzasý için namaza gidiyorlar. Oy gullanma yaþlarý geldiðinde, leptopun hatýrýna artýk size oy verirler.” diyom. Bu sefer de yandaþ olmadýk mý sevgili günlüðüm! Ne yapayým, baþbakandan korkuyom. Pek memnun oluyo baþbakan. Din üzerinden politika yapmanýn, dini siyasete alet etmenin nasýl iþe yaradýðýný bir kez daha görerek, gülümsüyo. Ýçinden, “Yüzde elli oyu iþte biz böyle alýyoz. Milletin ciðerini biliyoz.” diye geçiriyo. Öyle saçma bi ürya ki sevgili günlüðüm, baþbakanýn aklýndan geçeni okuyom.

Bir an evvel baþbakan kalksýn gitsin diye bekliyom. Çünkü onun azarlarýndan çok korkuyom. Bahçenin rengarenk boyalý merdivenlerini görürse, halimiz harap diye düþünürken; baþbakan, merdivenlere dönüp bakmasýn mý? Vay anam vay. Gýyamet iþte o vakit gopuyo. Yok efendim, biz de mi gezici miymiþiz,(tabi geziciyiz, ama diyemiyoz), biz de mi gezi zekalý mýymýþýz(evet gezi zekalýyýz da geri zekalý deðiliz). Amcanla ben gorkudan tirildemeye baþlýyoz.
     
Torunlarýn babasý evde yokmuþ Allahtan. Ya evde olsaydý, ya baþbakan “Ne iþ yapýyosun?” diye sorsaydý; bizim oðlan “Tekel Bayiliði yapýyom.” deyince nolacaktý? Ýçimden yalvarýyom, bizim tekelci oðlan gelmeden, bi çaðýran olsa da baþbakan kalkýp gitse diyom. Tam o sýrada bizim gelin tatlý tabaklarýný getiriyo. Baþbakan tatlýnýn adýný soruyo. Gelin de sýrýta sýrýta “Höþmerim” demesin mi? Þimdi, “Bu nasýl isim?” diye kýzacak derken, dediðim oluyo sevgili günlüðüm. Ben, bi öleceðimi bilmem. “Ne biçim isim bu? Dinimize hiç uygun bir isim deðil. Bununun adý derhal deðiþsin.” diyo. “Kýrk yýllýk kani, olur mu yani baþbakaným, buna da garýþmayýn, vatandaþý bunaltmayýn.” diyemiyom. Sinirden içimdeki denizler gabarýyo. Korkudan diþlerim birbirine vururken baþbakanýn telefonu çalýyo. Arayan bi sanatçýymýþ(!) .”Sayýn baþbakaným, bir procem var. Hangi kanalý uygun görürseniz, o kanala çýkayým.” diye icazet istiyormuþ.

Sonunda baþbakan gidiyo. Hepimiz rahat bi nefes alýyoz. Gazasýz, belasýz bu ziyareti atlattýk diye þükrederken uyandým sevgili günlüðüm.Yaþadýkalrýmýn ürya olduðuna çok sevindim. Ama üryamdaki halime acýdým, utandým, baþbakanýn karþýsýndaki ezik büzük tavrýmdan nefret ettim. Kendi kendime; “Diren Fatma Nine, her yer Taksim, her yer direniþ anasýný satim." dedim.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'e Mektup
Baþbakanýn Hakaretleri Canýma Tak Etti
Bir Eþek Hikâyesi
Sivas Davasýnýn Zaman Aþýmýna Uðramasý Vatana ve Millete Hayýrlý Olsun (Muþ)
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Beþ Yýl Sonra
Nereye mi Gidiyoruz?
Sayýn Baþbakan, Edebiyattaki Mübalaða Sanatýný Bilmiyor Mu?
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bizim Pulis Oðlaný Zýrt Pýrt Nasýl Tayin Ettiler
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Düðün Deðil, Kabir Azabý
Normalleþen (!) Türkiye'mden Normalleþme (!) Manzaralarý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.