..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bana ev hikayesinden söz açmayýn. Artýk benim oraya gideceðim yok!" Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Kâmuran Esen




8 Þubat 2014
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Beþ Yýl Sonra  
Kâmuran Esen
Artýk hiç uyumamaya garar verdim. Niçin diye soracak olursan, çünkü bana ýrahat uyku yok. Uykuya dalar dalmaz deli deli, korkunç korkunç üryalar görüyom. Al basmalarý, kâbuslar beni canýmdan bezdirdi. Onun için uyumayacam sevgili günlüðüm. Dün gece bir ürya gördüm; ne saçmalýðý anlatýlacak gibi, ne korkunçluðu. O kadar etkisinde kaldým ki, sabahtan beri tirildeyip duruyom.


:AFGE:
Ah benim Mudurnu böreðim, benekli kelebeðim, bahçamda çiçeðim günlüðüm. Nasýlsýn, iyi misin? Yanýlýp da bana sakýn ha “Sen nasýlsýn Fatma Nine?” deme . Çünkü benim nasýl olduðum belli. Her zaman ayný. Memleketin anayasasý deniþir, kurumlarýn T.C ile baþlayan levhalarý deniþir, bir zamanlar can ciðer guzu sarmasý olan AKP’yle Cemaatin söylemleri deniþir, benim durumum asla deniþmez. Sanki yer çekimi kanunu. Çek çekebilirsen, dayan dayanabilirsen.

Artýk hiç uyumamaya garar verdim. Niçin diye soracak olursan, çünkü bana ýrahat uyku yok. Uykuya dalar dalmaz deli deli, korkunç korkunç üryalar görüyom. Al basmalarý, kâbuslar beni canýmdan bezdirdi. Onun için uyumayacam sevgili günlüðüm. Dün gece bir ürya gördüm; ne saçmalýðý anlatýlacak gibi, ne korkunçluðu. O kadar etkisinde kaldým ki, sabahtan beri tirildeyip duruyom. Anlatýverim de dinle:

Þimdi ben üryamda hasdalanýyom. Ama öyle gelip geçici bi hasdalýk deðil. Yani öteki dünyaya gidip gidip geri geliyom. Öldüm, ölecem; o gadar hasdayým. Zaten hemen bilincimi gaybeletmiþim. Derin uykuya dalmýþým, dokdurla buna “ koma” diyorlarmýþ. Komada ne gadar galdým bilmiyom tabi. Bi uyandým, herkes baþýmda.

Ama insanlarýn hepsi deniþik. Büyük torunla güçcük toruna benzeyen iki oðlan çocuðu va ama, bunlar büyük benim torunlardan. Oðlanlarým da bi deniþik. Birinin saçlarý aycýk aðarmýþ, öteki þiþmanlamýþ. Allah Allah, n’oldu bunlara diyom. Meðer sevgili günlüðüm, ben beþ yýl komada galmýþým. Çocuklar bu arada aycýk büyümüþle, oðlanlarým da yaþlanmýþla. Hepsi boynuma sarýldýla, komadan çýkdým deye, mayiþlerine % 35 zam gelmiþ gibi sevindile. Bakdým, gelinlerde pek bi deniþiklik yok. Makyajnan þey etmiþle; dur hele ne diyorlardý ona? Hýh , aklýma geldi: Kamufle etmiþle. Sonra beni arabaya bindirip eve getirdile.

Eve gelince, “ Çocuklar ablama telefon edin de, iyileþtiðimi haber verin.” diyom. Olmazmýþ. Telefonlara kýsýtlama gelmiþ. Öyle ölüm, sel, deprem olmadýktan sonra kimse kimseye telefon edemezmiþ. Ýyi o zaman dedim, torunlarýn biri evine gider, ablama haber verir. O da olmazmýþ. Hava gararmýþmýþ. Gece sokaða çýkmak yasakmýþ. Hele hele saçak altýna falan basarsa insan, çarpýlýrmýþ Allah gorusun. Bak þu baþýmýza gelene.

Ufak toruna döndüm, gene internette oyun oynayýp oynamadýðýný sordum. Boynunu büktü. Meðer internet yasaklanmýþ. Demek ki internet kafeye gidiyo diye düþündüm. Dururlar mý, oralarý da kapatmýþla. Neden kapattýlar diye sordum; iktidarýn aleyhinde tivýt atmasýnla diyeymiþ. Senin anlayacaðýn sevgili günlüðüm, geçen beþ yýlda hak ve özgürlüklerimizi kýrpa kýrpa, neredeyse hiç býrakmamýþla.

Bi de hararetim var ki sevgili günlüðüm, sorma gitsin. Dilim damaðýma yapýþtý, yapýþacak.” Bi meyve suyu verin de içim,” dedim. Artýk meyve suyu satýlmýyormuþ. Fabrikalarda meyve sularý bismillahsýz gutulanýyomuþ. Haram gýdaymýþ. Baþbakan da gýzmýþ, meyve suyu üretmeyi yasaklamýþ. Meyve suyunu kendimiz sýkacakmýþýz. Fatihayla sýkmak þartýyla tabi. Su bari içeyim diyecem, gorkumdan diyemiyom. Yaradana sýðýnýp, “Bi bardak su bari verin.” diyom. “Olur ama, önce abdest alman ilâzým.” diyorla. Allah’ýn verdiði su, öyle ha deyince içilmezmiþ.

Sonra sevgili günlüðüm, büyük torun geliyo yanýma. Ben beþ yýl komada kaldýðýma göre, bu çocuk üniversitede okuyo olmalý diyom içimden. Sordum nerde okuduðunu, okumuyomuþ. Dersaneleri gapadýr gibi yapmýþla, özel okula döndürmüþle. Bu özel okullara gitmeyen çocuklar hiçbi yeri gazanamýyomuþ. Bizim oðlanlarýn da gücü yetmemiþ özel okullarýn ücretine. Zavallý torun da böylece ortada galmýþ.

Bi de gýz torunum vardý gelinlik yaþta; o hiç görünmüyo. Çaðýrýn þý gýzý diyom, olmaz diyorla. Bulunduðumuz odada amcalarý var diye, namahrem diye gelemezmiþ. Kýz – erkek bir arada olur muymuþ. Ayol siz ne zaman böyle örümcek kafalý oldunuz diyom, cevap vermiyorla. Bi de bana sus diye iþaret ediyorla. Meðer her evde dinleme cihazý varmýþ sevgili günlüðüm. Eðer hükümet aleyhine gülden aðýr iki lâf edersen, garagolda soluðu alýyormuþsun. Ay ben ne diye komadan çýktým, niye ölmedim diye baþladým dövünmeye.

Televizyonu açdýla, “Uluþa Sesleniþ” programýnda baþbakan konuþuyo. Konuþ bakalým konuþ, konuþ bakalým konuþ. Bitip tükenecek gibi deðil . “Gapatýn þunu, baþga yeri açýn.” diyom. Acý acý gülüyorla. Yetmiþ beþ ganalýn hepsi ortak yayýn yapýyomuþ. Ve bu program, izleyemeyenler için tekrar tekrar verilirmiþ. “Ne bu rezalet!” diye söylenince; “Gýzma bubanne.” diyo torun. “ Arada bir hava durumuyla, zikir programý da veriyorla.”

Karným acýktý, bir þeyler yemek istiyom. Gelin; “ Sizin için dua salatasý yaptýk, Medine böreði yaptýk, elhamdülillah yemeði yaptýk.” diyo. Onlar da ne diyom; Kuranda adý geçmeyen yemek ismi mi olurmuþ. Aksi takdirde, yerken Allah çarparmýþ. Ýþte tam burada cinler tepeme çýkdý sevgili günlüðüm. “ Ayakkabý kutusunda para saklamak, evinde birkaç tane para sayma makinesi bulundurmak, ihalelere fesat garýþtýrmak, yargýya müdahale etmek, birinci derece sit alanýna villa yapmak, sahte delillerle milleti içeri týkmak Kuran’da var mýymýþ ha, var mýymýþ ?” diye baðýrýrken bi uyandýysam sevgili günlüðüm, ýccacýk yataðýmdayým. Meðer ben gene kötü bi ürya görmüþüm. Onun için bi daha uyumayacam . Üryamda gördüklerimin hiçbirinin yaþanmadýðý bi memlekette yaþadýðým için, yatýp kalkýp Allahýma þükredecem sevgili günlüðüm.












Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'e Mektup
Baþbakanýn Hakaretleri Canýma Tak Etti
Bir Eþek Hikâyesi
Sivas Davasýnýn Zaman Aþýmýna Uðramasý Vatana ve Millete Hayýrlý Olsun (Muþ)
Nereye mi Gidiyoruz?
Sayýn Baþbakan, Edebiyattaki Mübalaða Sanatýný Bilmiyor Mu?
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bizim Pulis Oðlaný Zýrt Pýrt Nasýl Tayin Ettiler
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Düðün Deðil, Kabir Azabý
Normalleþen (!) Türkiye'mden Normalleþme (!) Manzaralarý
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bizim Toruna Ýþ Arýyoz

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.