..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hemen yüzüne gül suyu seperek Leyla'yý ayýlttýlar." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Ýnternet ve Gerçek Dünya > Osman Volkan Þahin




8 Kasým 2011
Ýzedebiyat"ta Modern Zamanlara Uygun Bir Dönem  
Osman Volkan Þahin
Bu yazýya uygun o kadar çok küme vardý ki!...


:BDBH:
Hiç kimse itiraz etmesin. Sitenin sað tarafýnda görüþlerimizin sorulduðu minik bir panel var. Dikkatinizi çekerim, demokrasinin güzel bir örneði(!) olan bu panel, görüþlerimizin sorulmasý, yanýtlanmamasý, fikirlerimizin “gerektiðinde” gerçekleþtirilmesi anlamýnda tipiktir. Ve o kadar tipiktir ki, baþka bir üyelik daha gerektirmektedir. Ya da ben salaðým beceremedim.

Demokrasi yönetilen için mi var? Yoksa yöneten için mi?

Bizi böyle ahmakça sorular üretmeye iten þey bu modern demokratik yorumun kanýksanmasýndan gelmektedir. Soru ahmakçadýr, çünkü demokraside yöneten yönetilen yoktur, ille bu jargon kullanýlacaksa yönetilen ve yönetenin toplumun kendisi olduðunu söylemek yeterlidir.

Ýzedebiyat bugüne kadar neredeyse Doðrudan Demokrasi ile yönetiliyordu. Kuþkusuz yazarlarýný “kendi haline” býraktýklarý bu sistem “çaðdýþý” kalmýþtý.

Daha hangi yazýnýn hangi kümeye ekleneceðini bile bilemeyecek kadar edebiyata ve ebedî türlere; kendi hezeyanlarýný bilim sanacak kadar bilimsel yönteme; aklýna her geleni alt ata yazýp yayýnlayacak kadar þairliðe yabancý “yazarlara” sesimizi çýkarmadýk. Gereksiz bir saygýyla karþýladýk. Nesnel ölçülerle konuþsak bile öznellikle suçlanabilirdik.

Ýzedebiyat biraz da bu deðil miydi? Ýnsanlara edebiyatla dolaysýz bir sanatsal faaliyete teþvik etmek… Bu proje baþlý baþýna büyük bir baþarýdýr. Bir önceki paragraftaki zaafa raðmen!

Bakýnýz, siz “yorum” gibi temel bir özelliði, sýrf siteyi daha da popüler kýlabilmek için kaldýrýrsanýz, bunu yaparken baþlý baþýna kâr amacý güden bir internet sitesinin sunduðu hizmete baðýmlý hale getirirseniz, sizin niyetlerinizden baðýmsýz olarak, bizleri bu kâr döngüsünün içine itmiþ olursunuz.

Bu tarz bir paylaþma ve yorum sistemi gerekiyorsa diðeriyle birlikte sürebilir. Kaç haftadýr bekliyorum. Eleþtiri yazýlarýnýn hedefi olan Ýzedebiyat “sahipleri”nin bir çabasý yok! Hepimiz Face ya da Tweet istemiyoruz ki!

Bakýn! Her sanatýn kendine has bir takým iþleyiþleri vardýr. Söz gelimi, kulunuzun Face’te bir profili yoktur. Ancak bir hayran sayfasý oluþturmuþtur. Burada dinleyicilerini ve öðrencilerini toparlamak, dinleyici kitlesini geniþletmek ve orta vadedeki müzikal çalýþmalarýnda tanýtým amaçlý kullanmak gibi bir derdi vardýr. Ýnsanlarýn þiir ve yazýlarýný buralarda paylaþmak istemeleri gayet normaldir. Ama kulunuz tercih etmemektedir. Çünkü müzikten farklý olarak edebiyatýn daha özel olduðunu düþünmektedir. Özel olmasýndan kastýmýz, okurla þair arasýndaki bað anlamýndadýr. Adýna sosyal medya denen ortamlarda mümkün görünse de, beðen tuþu ile; facede þöyle bir gezeyim derken okunduðunda oluþan duyguya dayanarak yazýlan bir yorum ile edebî faaliyet yerine getirilmez. Site tanýtýlmýþ olur. Ama yapýlan þey edebiyata katký saðlamaz.

Bir diðer mesele, yazarýn yazara kendi yayýn alanlarýnda katký sunamamasýdýr. Bu bizleri içeriði belirsiz, ve kimi zaman da gereksiz polemik yazýlarý yazmaya, okumaya sevk edecektir ki, polemiði çok seven bendeniz bile buna katlanamam. Çünkü face’te harcayacak zamaným olmadýðý gibi, Ýzebiyat’ta þiir ve deneme okuyacaðým zamanlardan da çalamam kusura bakmayýn.

Dikkate alýnacaðýndan þüphe duyduðumuz yazýmýzý þöyle toparlamamýz mümkün:

Ýþte çaðýmýzýn demokrasisi aynen böyle bir þey deðil mi? Hem uygulanýþ biçimi, hem de içerdiði konular itibariyle.

Bizce sorun olan bu durum belki bu yazý yayýnlanmadan önce bile düzelebilir. Ancak uygulama bize göstermiþtir ki siteyi yönetme tarzýnýz budur.

Önce bunun üzerinde düþünmelisiniz.

Not: (face’ten gelecek herhangi bir eleþtiri için peþin cevap yazalým) Yazým hatalarý olmuþsa lütfen affedin. Gözlüðümü kýrdým.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türk ve Kürt Bal Gibi Kardeþtir
Bir Polemik!
Murat Belge ve Demokrasi
Ýsa'nýn Çilesi
Meslek Liseleri Üzerine
Buyrun Tartýþmaya

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Þair ve Silahþör [Þiir]
Emanet [Þiir]
Kýrlangýç'ýn Türküsü [Þiir]
Ey Deliler Deliler [Þiir]
Ýnsanýn Kendiyle Zoru [Þiir]
Yazgý [Þiir]
Zaten Beni Sevme Þiiri [Þiir]
Yine Kerem Ýçin [Þiir]
Ýdil'in Anýsýna [Þiir]
Bir Ýstanbul Þarkýsý Ýçin [Þiir]


Osman Volkan Þahin kimdir?

Kimse bizi yazmaya zorlamýyor. Aksine yazmamamýz için uðraþýyorlar bizimle. Ýyi ya da kötü, inatla yazmak, yazmak, yazmak lazým.

Etkilendiði Yazarlar:
Nâzým Hikmet, Hasan Hüseyin, Attila Ýlhan, Özdemir Asaf, Ýbrahim Karaca, Ahmet Telli, Adnan Yücel, Müþtak Erenus ve cümle halk þairleri


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman Volkan Þahin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.