..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gençliðinde müzik öðrenen, felsefeyi daha iyi anlar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > seyfullah ÇALIÞKAN




25 Eylül 2007
Yazmanýn Kurak Mevsimi  
seyfullah ÇALIÞKAN
Haklýsýnýz, durumum biraz depresyon kokuyor gibi algýlanmaya çok uygun. Yakýndan tanýyanlar bilirler. Bir elim yaðda öteki baldadýr. Derin sosyal ve politik sorunlar içinde duvardan duvara savrulmak gibi sýkýntýlar yaþamam. Terazim genelde küçük aðýrlýklarý tartmaya uygundur. Bu yüzden beklide yýllardýr kadýn ve erkek iliþkilerini yazarým. Herkesin iyice orada burada okumaktan, dinlemekten gýna geldiði, ilginçliðini yitirmiþ olaylar, tartýþmalar, gel-gitler anlatýrým.


:AHBB:
Kendimi eve kapattým ama hiçbir iþe yaramadý. Odamda saatlerce dolanýp duruyorum. Ama bir çýkýþ yolu bulamýyorum. Ýnsan kendisiyle kavgalardan bile yenik çýkýyorsa durum zaten pek iç açýcý deðildir. "Önce netteki gazetelere bir göz atayým. Yarým saat sonra baþlarým." diye kendime söz veriyorum. Yarým saat geçip gidiyor, ardýndan bir saat, iki saat derken koca gün bitiyor. Üç satýr bile yazamadan saat gecenin bilmem kaçý oluveriyor. Yarýn denerim diye düþünüyorum. Yarýn kendime daha acýmasýz davranmaya karar veriyorum. Her gün karþýma baþka bir yarýn daha çýkýyor. Yeniden bütün iþi öteki yarýnýn sýrtýna yýkýyorum. Anlayacaðýnýz sürekli erteleyip duruyorum.

Üzerime acayip bir üþengeçlik çöktü. Nasýlsa yazdýklarým milyonlarca kiþinin okuduðu günlük gazetelerin baþ sayfasýnda çýkmayacak. Sorun konu sýkýntýsý ya da okuyucuya karþý duyduðum sorumluluk duygusunun aðýrlýðýndan kaynaklanmýyor. Zaten saçma sapan þeyler yazdýðýmda bile kimse beni incitecek þey de söylemiyor. Elbette zihnimi kurcalayan cümleler içinde öncelikli olanlar var. Onlarý yazýp bir an evvel kurtulmam lazým. Çünkü onlarý baþýboþ býrakýrsam sýrada bekleyenlere eziyet eder, sürekli didiþip dururlar.

Haklýsýnýz, durumum biraz depresyon kokuyor gibi algýlanmaya çok uygun. Yakýndan tanýyanlar bilirler. Bir elim yaðda öteki baldadýr. Derin sosyal ve politik sorunlar içinde duvardan duvara savrulmak gibi sýkýntýlar yaþamam. Terazim genelde küçük aðýrlýklarý tartmaya uygundur. Bu yüzden beklide yýllardýr kadýn ve erkek iliþkilerini yazarým. Herkesin iyice orada burada okumaktan, dinlemekten gýna geldiði, ilginçliðini yitirmiþ olaylar, tartýþmalar, gel-gitler anlatýrým. Trenler devrilir, maden iþçileri göçük altýnda kalýrlar, iþsizlik tavan yapar, insanlar hýzla yoksullaþýr, suç patlar, sokaklarda küçük yaþta çocuklar incecik bedenleri satarlar benim ruhum bile duymaz. Çok eskiden Þener ÞEN'in bir filmini izlemiþtim. Adý, Aþk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni'ydi. O filmde yönetmen yaptýðý iþten sýkýlýp kýrk yýlýn baþýnda sosyal içerikli bir film yapýyordu. Elbette film sinema çevrelerinde beðenilmiyor ve baþarýsýz oluyordu. Sonrasý malum hikâye, mutsuzluk, intihar giriþimi ve büyük yýkým... Sanýrým bende sosyal konulara duyarlýlýk gösterip bir þeyler yazmaya çalýþsam sonum böyle olacak.

Tam üç gündür evin içinde dolanýp duruyorum. Bilgisayarýn baþýna oturuyorum. Aklýmda olmayan bir sürü þeyi yapýyorum ama bir türlü odaklanýp yeni bir yazýya baþlayamýyorum. Oysa kendime sözüm vardý. Bayram tatili ve yýlbaþý bana yazmak için bir sürü zaman saðlayacaktý. Bayram yeni yýlla harmanlanýp geçip gitti. Bir kitapta okumuþtum. Zamanýn akýþýný sakýn kendi haline býrakmayýn. Geçip gittikten sonra onu asla geri getiremezsiniz."diyordu. Sonra öðütlerini sürdürüyordu. Bir yýlýn önemini anlamak için sýnýfta kalan öðrenciye sorun, bir ayýn önemini, bir günün, bir saatin, bir dakikanýn, bir saniyenin önemini anlamak için bilmem kime sorun diyordu. Önce panik olmuþtum. Benim savrulup gitmiþ çok fazla senelerim ve aylarým vardý. Daha küçük birimleri hiç dikkate bile almýyordum. Bundan sonra hiçbir þeyi ertelememeliydim. Çok çalýþmam ve zamaný verimli kullanmam gerekiyordu. Ama çok geçmeden iþin öteki yüzünü görüverdim. Yaþamak zamanýn peþinden koþmak deðildi. Beynimde sürekli koþturan bir kronometreye baðlý olmak hayatýn bütün güzelliklerini gereksiz hale getiriyordu. Ýnsan dediðin televizyon karþýsýnda bayýlan, sabah yataktan sürünerek çýkan, beþ dakika çay molasý için iþine ara verdiðinde yarým saati kaþla göz arasý lüpleten biyolojik bir varlýktý. Ne kadar anlaþýlýr olursa olsun yine de koskocaman üç günü evin içinde uyuz uyuz gezinerek geçirmenin kabul edilebilir bir tarafý yoktu.

Üç gündür evimde hapistim. Aklýmda binlerce düþünce durmaksýzýn dans ediyorrdu. Günün sonunda yataðýma büyük bir suçluluk duygusu içinde giriyordum. Kendime verdiðim sözleri bile tutamýyordum. Sözde tam üç gün önce bir öyküye baþlayacaktým. Ýlla öykü olacak diye de koþullanmamýþtým. Ýçinde þiir kýrýntýlarý olan bir denemeye de razýydým. Ama tek satýr bile yazamadým. Yazýklar olsun emi, yuh olsun be bana…

Çiçekleri suluyorum, sonra oraya buraya saçýlmýþ eþyalarý, odamý topluyorum. "Bir bardak demli çay beni kendime getirir." diyorum. Çaydanlýðý ocaðýn üzerine koyarken acýktýðýmý anýmsýyorum. Önce karnýmý doyurup sonra çay içmeliyim diye düþünüyorum. Çaydan vaz geçip makarna haþlýyorum. Yanýnda bir salata yapsam makarna güzel bir ziyafete dönüþecekti. Çok zaman kaybetmek istemiyordum. En iyisi bu iþi en kestirmeden halledip bilgisayarýn baþýna dönmek." diyorum. Her iþin, her eylemin sonu bilgisayar baþýna oturmak gibi bir tasarlamayla sona eriyordu. Bilgisayar baþýna oturunca beynimdeki bütün cümleler siliniyor, yazýlabilme özelliklerini yitiriyordu. Üç gündür boþu boþuna kendimi eve hapsettim. Keþke çýkýp dolaþsaydým. Kendimi eve hapsetmek yerine belki gidip sahilde bir kahveye oturmalýydým. Pencere kýyýsýnda bir masaya oturup denizin üzerinde küçük yuvarlaklar çizen yaðmuru seyretmeliydim.

Bazen yaðmurlar bizi unutur. Kurak bir mevsime gireriz. Aylarca gökyüzünde bulut koþturduðumuz günler gelip çatar. Kelimelerin dur durak bilmeden zihnimizden etrafa saçýldýðý zamanlarý mumla ararýz. Her kýpýrtýdan bir rüzgâr, bir deli bekleriz. Ardýndan sicim gibi bir yaðmur düþleriz. Ýnadýna rüzgârlar susar, yaðmurlar yaðmaz. Ýþte tam böyle bir mevsimdeyim. Tam üç gündür evin içinde dolanýp duruyorum. Birkaç satýr yazmak dýþýnda her þeyi yaptým. Musluðu tamir ettim, daha önce sýkýlýp bir kenara attýðým kitaplarý yeniden okumaya baþladým. Hiç sevmediðim halde akrabalarýmýn hepsini bir bir arayarak yeni yýl ve bayramlarýný kutladým. Evden çýkmadýðým halde bütün ayakkabýlarýmý boyadým. Tam üç gündür kývranýyorum. Hala üç cümle bile yazmadým.

Seyfullah




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mevsim Türlüsü 2
Mevsim Türlüsü
Yitirilmiþ Akýl Hükümsüzdür
Kel Baþa Arap Saçý
Ben Daha Çok Napolyon'um
Aç Tokun Halinden Anlamaz
Grip, Televizyon ve Terlik
Ne Güzel Hiç Bir Þeyimiz Yoktu
Midyat
Poyraz,yaðmur ve Sonbahar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baþka Türlü Bir Þey
Canan
Aþký Anlatmak Haksýzlýktýr
Zaman Sen Yalansýn
Nisan"ýn Þuçu
Bahar, Badem, Çocuk
Sonbaharý Hüznün Rekleri Boyar
Bir Fýrtýna Tuttu Bizi
Delikanlýyý Bozan Yazýlar
Romantizm Delikanlýyý Bozar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Tabanca [Öykü]
Saman Altýndan Aþk Yürürse [Öykü]
Raký Þiþesine Ejderha Olduk [Öykü]
Gökçeada 3 [Öykü]
Ben Ýþin Kitabýný Yazmýþtým [Öykü]
Sokarým Seni Þalvarýma Çýkarýrým Tozpembe [Öykü]
Nataþa, Mavra ve Raký [Öykü]
Öyle Pat Diye de Ölünmez ki [Öykü]
Güvercinli Yazý - 1 [Öykü]
Çaki, Çakmak, Býcak, Tarak [Öykü]


seyfullah ÇALIÞKAN kimdir?

Ben yazar falan deðilim. Yazma eðilimli biriyim. Durumum henüz tedavi gerektirecek kadar kronik hale gelmedi. .

Etkilendiði Yazarlar:
Bilmiyorum,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © seyfullah ÇALIÞKAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.