..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsandaki gerçek güzelliði ancak yaþlandýkça görebilirsiniz. -Anouk Aimee
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Deneysel > Seyfullah ÇALIÞKAN




12 Haziran 2017
Sokarým Seni Þalvarýma Çýkarýrým Tozpembe  
Seyfullah ÇALIÞKAN
Ýmdat, ýrzýma geçiyorlar. Namusum elden gidiyor. Yetiþin… Ne alakasý var þimdi. Aklýma karpuz kabuðu düþürdü salak. - Þalvarýnda ne varsa çýkar, þuraya koy, dedim. Masayý gösterdim. Hiç niyeti yok. O hala bir fýrsat kolluyor. Þaþkýnlýðýmdan yararlanýp kaçacak. Pencereler demirli olmasa uçup giderdi zaten. Kaçamýyor, baðýrýp duruyor. Hýrsýz bizi kendi evimizde faka bastýracak. Vay uyanýk vay... Ben de baðýrmaya baþladým.


:BBBF:
SOKARIM SENÝ ÞALVARIMA ÇIKARIRIM TOZPEMBE
     Yaþam sürprizlerle doludur. Söylemek istediðim þey piyangodan para çýkmasý falan deðil. Mýsýrda ölen dedenizden hanlar hamamlar kalmasýndan da bahsetmiyorum. Daha basit, daha gündelik olaylara deðinmek istiyorum. Bir adým arkanýza balkondan saksý düþmesi gibi örneðin. Siz iskeleden adýmýnýzý attýðýnýzda feribotun hareket etmesi gibi… Böylesi herkesin hoþuna gider. Yaþam öyle þen þakrak bir þarký deðildir. Bir de bunun hüzünlüsü var, acýlýsý var, salya sümük içinde býrakaný var. Bir saat bankamatik aradýktan sonra “þu anda para çekme iþlemleri yapamýyoruz,” uyarýsýný ekranda görmek gibi örneðin. Gördüðüne bir türlü inanamamak… Ekranda beliren yazýyý sinirle yüz kere okumak. Olduðunuz yeri çakýlýp kalmak ve gidememek gibi.
     Küçük bir olay anlatmak için bu kadar yaðlý ballý bir giriþ yapmaya hiç gerek yok. Farkýndayým. Bizim buralar yaþanacak yerlerdir. Komþularýmýz da iyi huyludur, geçimlidir. Kavga gürültü sokaðýmýza hiç uðramaz. Azýcýk sesimizi yükseltsek ayýp sayýlýr. Kapýmýz penceremiz her daim açýktýr. Tek tük hýrsýzlýk olduðu görülmüþtür. Çoðu akraba, hýsým ve aile içinde olur, bir zaman sonra da anlaþýlýrdý. Sokak kapýmýzý kitlerdik ama avluya girdikten sonrasýna pek kulak asmazdýk. Elbette kapýmýzýn kilitti de var anahtarý da. Kapý üzerinde öylece durur çevirmeye bile üþenirdik. Neyse lafý lastik gibi çok fazla sündürmeden konuya gireyim. Sabah kalkýp çarþýya gittim. Haným ve çocuklar da baða gidip yaprak toplayacaklardý.
     Fýrýna, bakkala uðradým. Evin eksiði hiç bitmezmiþ. Bu günlük olanlarý tamamladým. Azýcýk da kahveye uðrayýp çene çaldým. Oyun kuralým falan dediler. Genelde onlarý kýrmazdým ama nedense caným çekmedi. Saat on gibi falan eve geldim. Bahçe kapýsýndan geçip avluya baktým. Fesleðenler azýcýk pörsümüþ, kendilerini salar gibi olmuþlar. Onlara su verdim. Gülleri ve hanýmelini kokladým. Elimdekileri mutfaða býrakýp yeniden bahçeye çýkmaya istiyordum. Çünkü ben ne zaman bahçede bir þey yapmaya kalksam gözüme baþka bir þey takýlýr, oradan oraya, þuna buna derken zamanýn nasýl geçtiðini unuturdum. Ekmek kurur, aldýklarým ziyan olurdu.
     Kapýyý açtým içeri girdim. Evde bir hal var. Ýçimde garip bir his… Ama ne? Bir ayak sesi oldu sanki. Salonun kapýsýnýn önünden öteki odaya biri geçti. Hayda, evde biri var. Ama bizimkilerden biri deðil. Hem korktum, hem dondum kaldým. Ben þimdi ne yapacaðým? O da ben gördü. Otuzlu yaþlarda bir kadýn… Esmer, tostoparlak. Baþýnda kirli bir çember, aðý yerlerde bir þalvar, çiçekli bir buluz giymiþ. Kocaman kara gözler, kaþý gözü, her þeyi yerli yerinde. Tam bir esmer güzeli… Beni görünce o da dondu kaldý. Ama benim gibi acemi deðildi. Soðukkanlý ve deneyimli… Evde bulunmasýnda bir acayiplik yokmuþ gibi bakýyor. Neredeyse yanlýþ eve geldiðim hissine kapýlacaðým. Yanýmdan geçip kapýya doðru gitmek istedi. Kapýya sýrtýmý dayadým ve kilitleyiverdim. Ama korkudan elim ayaðým titriyor. Bu kadýn boþ deðildir. Býçaðý vardýr, biber gazý, tabancasý belki… Þalvarýn aðý yerlerde sürünüyor. Bir acayip, alýþýlmadýk bir þeyler var. Etrafa bakýndým. Ne bulursa þalvarýna atmýþ meðer. Çekmeceler karýþtýrýlmýþ, çek yat açýlmýþ, etrafta ne varsa elden geçirilmiþ. Dolaplarda bir þeyler eksik ama ne olduklarýný heyecandan hatýrlayamýyorum.
Kapýdan kaçamayýnca pencereyi açýp sokaða baðýrdý.
-     Ýmdat, ýrzýma geçiyorlar. Namusum elden gidiyor. Yetiþin…
Ne alakasý var þimdi. Aklýma karpuz kabuðu düþürdü salak.
-     Þalvarýnda ne varsa çýkar, þuraya koy, dedim. Masayý gösterdim. Hiç niyeti yok.
O hala bir fýrsat kolluyor. Þaþkýnlýðýmdan yararlanýp kaçacak. Pencereler demirli olmasa uçup giderdi zaten. Kaçamýyor, baðýrýp duruyor. Hýrsýz bizi kendi evimizde faka bastýracak. Vay uyanýk vay... Ben de baðýrmaya baþladým.
-Komþular yetiþin, hýrsýz var.
Hýrsýz kadýn ilk kez afalladý. Yüzüme merhamet bekleyen gözlerle bakmaya baþladý. Ama þalvarýndakileri çýkarmaya da hala yanaþmýyor. O baðýrýyor ben baðýrýyorum. Derken komþular birer ikiþer avluya doluþtular. Kapýyý açýp onlarý içeri çaðýrdým. Kadýn koþup can havliyle kendini kapýdan içeri girenlerin kucaðýna attý. Aðlýyor ve titriyordu.
-     Numara yapýyor, sakýn fýrsat vermeyin, kacak, dedim. Kadýnlar bunun koluna yapýþtýlar.
-     Bu adam benim namusuma göz dikti, dedi. Komþular bakýþlarýný bana çevirdiler.
-     Kimsenin namusuna göz diktiðim yok. Eve geldim içerde bunu buldum. Hýrsýz bu
kadýn. Ne bulduysa þalvarýna doldurmuþ.
-     Yalan, hepsi yalan. Evde eski bakýrlar var. Gel sana vereyim, dedi. Beni kandýrýp içeri soktu. Sonra da bana tecavüz etmeye kalktý.
Komþular þaþkýn þaþkýn bana bakýyorlar. Kadýna bak sen hep suçlu hem güçlü. Üstelik dersine de iyi çalýþmýþ. Biraz daha konuþsa herkes ona inanacak. Ben suçlu çýkacaðým. Öfkeden deli oldum.
-Yalan söylüyor. Þalvarýna bakýn. Ben geldiðimde evdeydi. Nasýl içeri girmiþse artýk… Kadýnýn þalvarýna elimi uzattým. O anda aklým baþýma geldi. Sen kim oluyorsun da kadýnýn þalvarýna elini uzatýyorsun? Hemen geri çekildim.
- Erkekler dýþarý çýksýn dedi, komþulardan biri. Bu kadýný arayalým.
Aradan beþ on dakika geçtikten sonra bahçedekileri eve çaðýrdýlar. Þalvar da ne þalvarmýþ mübarek. Eþimin dantelleri, masa saati, kol saati, yüzük, küpe kolye, gümüþ bir þekerlik daha bir sürü ývýr zývýr. Hýrsýz kadýn hala aðlayýp bizi kendine acýndýrmaya çalýþýyordu. Jandarmaya haber verilim, dediler.
-     Mahkeme, jandarma, ifade git gel kim uðraþacak. Býrakalým gitsin, dedim. Nasýlsa
baþka bir yerde belasýný bulur.
Çocuk gibi sevindi. Aðlamasý inlemesi býçak gibi kesildi. “ Ben bir hata ettim. Büyüklük sizde kalsýn diye yalvarýp duruyordu. Sokak kapýsýndan koþarak çýkýp gitti. Akýl deðiþtirir bunlar diye korkmuþtur belki. Hýrsýzdý mýrsýzdý ama güzel kadýndý. Yok, tövbeler olsun. Aklýmýn ucundan bile geçirmedim. Sizin içiniz fesat…
Haziran 2017
Bursa Seyfullah



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn deneysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Öyle Pat Diye de Ölünmez ki
Daldýr Kaþýðý Yahniye, Sorma Etini Bahri"ye - 2 (Son)
Gelincikler Aðlar mý?
Yaðmur, Kar, Deðermen Çöreði ve Orçun Abi
Selver
Raký Þiþesinden Ejderha Olduk –ýý -
Daldýr Kaþýðý Yahniye, Sorma Etini Bahri"ye - 1
Gökçeada 3
Öyküler Sokaklara Yaðar
Deli Sülo

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tabanca
Saman Altýndan Aþk Yürürse
Raký Þiþesine Ejderha Olduk
Gökçeada 3
Ben Ýþin Kitabýný Yazmýþtým
Nataþa, Mavra ve Raký
Güvercinli Yazý - 1
Çaki, Çakmak, Býcak, Tarak
Emekleye Emekleye Emekli
Acemi Çapkýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Baþka Türlü Bir Þey [Deneme]
Canan [Deneme]
Aþký Anlatmak Haksýzlýktýr [Deneme]
Zaman Sen Yalansýn [Deneme]
Nisan"ýn Þuçu [Deneme]
Bahar, Badem, Çocuk [Deneme]
Sonbaharý Hüznün Rekleri Boyar [Deneme]
Mevsim Türlüsü 2 [Deneme]
Bir Fýrtýna Tuttu Bizi [Deneme]
Delikanlýyý Bozan Yazýlar [Deneme]


Seyfullah ÇALIÞKAN kimdir?

Ben yazar falan deðilim. Yazma eðilimli biriyim. Durumum henüz tedavi gerektirecek kadar kronik hale gelmedi. .

Etkilendiði Yazarlar:
Bilmiyorum,


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Seyfullah ÇALIÞKAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.