..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aðlamak da bir zevktir. -Ovidius
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Beklenmedik > Orhan TURAN




4 Þubat 2007
"Aþk, Aþk Ýster"  
Orhan TURAN
Yaþlý bir çiçek bakýcýsýyla "sanal bir iliþki arasýndaki fark birbiriyle ne kadar iliþkilidir?


:DAAI:
‘Aþk, aþk ister’
Senaryo: Orhan TURAN

Not: Telif Haklarý Kanunu çerçevesinde yazýnsal çalýþmalarýn izinsiz kullanýmý halinde ve bunun anlaþýlmasýyla birlikte, tüm yasal haklar kullanýlacaktýr.

Tredman

Öykü, iki ayrý kesitte var olan eylemlerin kýyaslanmasý ile tek bir sonuca götürmeye çalýþýr. Bir yanda özenle saksýda çiçek büyüterek, çiçeðin saðlýklý büyümesi için üzerine titreyen birinin öyküsü ile diðer taraftan, internette var olan bir yazýþmanýn, adým adým ciddi bir iliþkiye dönüþme evreleri kýyaslanarak, sonuçta ikisinin bir noktada birleþmesi ile sonuçlanýr. Çiçeði büyüten adamýn, çiçek üzerindeki ilgisi, sabrý, þefkati ve ilgisi ile internette yazýþan genç adamýn bekleyiþi, ümidi ve amacýna ulaþma düþüncesi kesitler halinde sýralý olarak verilir. Çiçekçi, çiçeði satmak için pazara götürdüðünde, genç adam da, internette tanýþtýðý ve yazýþma ile gerçeðe çevirmek üzere olduðu bayanla buluþmaya gider. Çiçekçinin çiçeði pazarda satýlýr. Genç adam da kýzla buluþur. Genç adam, buluþtuðu kýza alacaðý çiçeði pazardan almýþtýr. Kýzýn genç adamdan aldýðý çiçek de, baþtan beri özenle büyütülen çiçeðin ta kendisidir.







Senaryo

1. Sahne Ýç Gün
Pencere önü

Ekran siyahtan beyaza aydýnlanýr. Alýcý kadrajýnda, içi toprak dolu bir saksý belirir. Bir süre bekler ve bekledikten sonra, siyah palto giydiði anlaþýlan bir el, toprak üzerinde gezmeye baþlar. Elin toprakla temasýnda, ‘Sen iyi ol ki, içinden çýkan da iyi oldun’ ifadesini yansýtmalýdýr. Elin hareketi önemlidir ve hangi hareket olduðu unutulmamalýdýr. Bu hareket, saðdan sola doðru kavis çizecek þekilde olmalýdýr. Ekran kararýr. (6 saniye)

2. Sahne Ýç Gün
Bilgisayar masasý

Ekran siyahtan beyaza aydýnlanýr. Ekran beyazlaþarak açýlýr. Alýcý sadece bir fare’yi ve fare altlýðýný kadrajlayacak biçimde konumlandýrýlýr. Fare’nin üzerinde bir el vardýr. O el hareketi, çiçekteki elde olduðu gibi saðdan sola doðru kavislice dairemsi bir döngü çizer. Harekette þefkat ve hassasiyet vardýr. Ekran kararýr. (6 saniye)

3. Sahne Ýç Gün
Pencere önü

Ekran siyahtan beyaza aydýnlanýr. Alýcý, pencerenin dýþýna kurulur. Kadrajda, pencere camý, onun bitiþiðindeki saksý ve saksý içinde yeni filizlenmiþ olan çiçeðe þefkat ve sevgi ile bakan bir göz belirir. Baþ, hafif saða bükülür ve çiçeðe duygular yansýtýlýr. Filizlenmiþ çiçeðe bakan o bir çift göz belirsizdir (flu) çiçek nettir. Ayný kadrajda, eller, çiçeðin çevresindeki topraðý, ayný duygularla okþamaktadýr. Adam paketlenmiþ çiçeði alýr ve kadrajdan çýkar. Ekran kararýr. (5 saniye)

4. Sahne Ýç Gün
Bilgisayar masasý

Ekran siyahtan beyaza aydýnlanýr. Alýcý bir klavyeyi kadrajlayacak þekilde konumlandýrýr. Klavye üzerindeki parmaklar, ‘seni seviyorum’ yazar. Ekran kararýr. (5 saniye)



5. Sahne Ýç Gün
Bilgisayar masasý

Ekran siyahtan beyaza aydýnlanýr. Alýcý, gencin sadece yüzünü alacak þekilde konumlandýrýlýr. Klavye sesleri bir yandan gelirken, diðer taraftan yüzünde bir ifade ve duruþ belirir. Bu ifade ve duruþ, çiçeðe bakan ve 3. sahnede belirtilen adamýn ifadeleri ve hareketleriyle aynýdýr. Ekran kararýr. (5 saniye)

6. Sahne Ýç Gün
Pencere önü

Ekran siyahtan beyaza aydýnlanýr. Alýcý, sahne 3’te olduðu gibi konumlandýrýlýr. Çiçek büyümüþtür. Adamýn yüz ifadesi bu kez, ‘‘Seninle buluþmanýn heyecanýný yaþýyorum’ ifadesidir. Ekran kararýr. (5 saniye)

7. Sahne Ýç Gün
Bilgisayar masasý

Ekran siyahtan beyaza aydýnlanýr. Çocuk telefonla konuþuyordur. Yan profilden görüntü alýnýr. Ýfadesi, ‘Seninle az sonra buluþmanýn heyecanýný yaþýyorum’ ifadesidir. Bir üst sahnedeki, adamýn ifadesi ile ayný ifadeye sahiptir. Hareketleri de öyle… Ekran kararýr.
(5 saniye)

8. Sahne Ýç Gün
Pazar

Ekran siyahtan beyaza aydýnlanýr. Çiçekçi pazardadýr. Alýcý yan çapraz profilden kemer ile göðüs arasýný alacak þekilde kadrajlanýr. Kadraj boþluklarýndan görüntü, ‘bu adam pazarda’ izlenimini uyandýracak detaylar katýlýr. Yani tezgahlar ve insanlar da bu görüntünün içinde verilir. Ekran kararýr. (7 saniye)

9. Sahne Ýç Gün
Buluþma yeri

Ekran siyahtan beyaza aydýnlanýr. Alýcý, Taþ Medrese (Afyonda bir kafe) içine konumlandýrýlýr. Kadrajda, Taþ Medrese’nin giriþ kapýsý vardýr. Girþi kapýsýndan, elinde bir paketle genç adam hýzlý hýzlý gelmektedir. Önce saatine bakar, sonra hýzlanýr. Ekran kararýr.
(5 saniye)


10. Sahne Ýç Gün
Buluþma yeri

Ekran siyahtan beyaza aydýnlanýr. Ekranda bir masa vardýr. Masanýn sol koltuðunda kýz oturmaktadýr. Sað taraf boþtur. Alýcý yan profilde konumlandýrýlmýþtýr. Genç adam, kadraja girer. Kýz ayaða kalkar. Sarýlýrlar. Çocuk ve kýz oturur. Ekran kararýr. (5 saniye)

11. Sahne Ýç Gün
Buluþma yeri

Ekran siyahtan beyaza aydýnlanýr. 10 sahnenin devamýdýr. Açý ve kadraj, oturma eylemine göre konumlandýrýlýr. Çocuk bir þeyler anlatýr gibi yaptýktan sonra, yanýnda getirdiði paketten hediye çýkarýr ve kýza verir. Verdiði hediye, çiçekçinin özenle baktýðý büyüttüðü çiçeðin ta kendisidir. Ekran kararýr. (6 saniye)

S O N





SENARYOSU ÇEKÝLEN FÝLMÝ ÝZLEMEK ÝÇÝN

http://www.youtube.com/watch?v=T7HCfpcfsdk














.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Aþk Aþk ister hk.
Gönderen: Rana Deðirmenci / Kütahya/Türkiye
7 Þubat 2007
çok etkileyici bir tiyatro eseri




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn beklenmedik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Sakýn Yapma"
"Saat 14. 00"
Kýrnap
Umut ve Çocuk…

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sesimi Duyan Var mý? (2. Bölüm)
Sesimi Duyan Var mý? (1. Bölüm)
Yusuf Kuyuda

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Özledim [Þiir]
Yanacaðým [Þiir]
Öncesi Yok [Þiir]
Seni Kendime Sakladým, Hepsini Bana Sapladým. [Þiir]
Bana Her Þey Seni Hatýrlatýyor! [Þiir]
Benim Adým Mabure; [Þiir]
Su ve Ateþ [Þiir]
Tüm Ayrýlýklara Dair [Þiir]
Dua… [Þiir]
Utandým Filistin [Þiir]


Orhan TURAN kimdir?

Yazarken çarptýðým kayalar, ruhumun akýþýný kemirince görüntü farklýlaþtý. Her otuzuna geldiðinde mi, muahasebe yapma gereði duyar insan. . . Cevaplanmasý gereken çok soru var þimdi. . . Allah'a af dileyerek, hayata ikinci defa baþlamak. . . Ýkinci þans da bu olsa gerek!

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Orhan TURAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.