..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Eðer bir kelebeði sevebiliyorsak, týrtýllara da deðer vermemiz gerekir. -Antonie de Saint-Exupery
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > seyfullah ÇALIÞKAN




20 Nisan 2004
Bahara Ayýp, Nisana Yazýk  
seyfullah ÇALIÞKAN
Çok sevimsiz bile olsa, onlarca kez yenilmek, sýkýntýlara katlanmak, acýlarýmýz azalsýn diye zamanýn belleðimizdeki anýlarý soldurmasýný beklemek gerçeðin kendisidir. Ben, çok sevdiði annesini, babasýný, kardeþini, eþini, arkadaþýný, sevgilisini, iþini ve


:AIDB:
BAHARA AYIP, NÝSANA YAZIK



Bir telaþ, bir koþuþturmaca sormayýn gitsin... Sanki bütün dünyanýn yükü bizim omuzlarýmýzda. Sýkýntýmýzýn biri bitmeden diðeri baþlýyor. Ne kadar koþturursak koþturalým yetiþemiyoruz. Sýkýntý, dert, saðanak saðanak üzerimize yaðýyor. Akþam olup eve döndüðümüzde parmaðýmýzý kýmýldatacak halimiz bile kalmýyor. Televizyonun karþýsýndaki koltuða boþ çuval gibi yýðýlýp kalýyoruz. Canýmýz yemek bile istemiyor. Evdekilere “Eee ne var, ne yok? Gününüz nasýl geçti?”diye sormaya bile üþeniyoruz.



Kendi halim neyse de son günlerde insanlara hal hatýr sormaya çekinir oldum. Herkesin sýkýntýsý, derdi baþýndan aþkýn. Bir dokun bin ah iþit... Keyfi týkýr, neþesi yerinde birini, mumla arasan bulamazsýn. “Annem hasta, babam ameliyat oldu, kýz kardeþim eþinden boþandý, iþ yerim söz verdiði zammý yapmadý. Zam alacaðým diye bir kaç kuruþ borçlanmýþtým. Þimdi resmen þapa oturdum. Ýçim sýkýlýyor. Ýmdat, boðuluyorum diye baðýrasým geliyor.” Bir tek kiþiden güzel bir cümle duysam kelime ilaç yapýp süreceðim. Sanki insanlar en dertli benim, en derin bunalým çukurlarýna ben düþtüm yarýþý yapýyorlar.



Lütfen beni yanlýþ anlamayýn. Kimseye, gündelik, olaðan sorunlarý çok abartarak yansýtýyor falan demiyorum. Hepimizin kötü dönemleri, rüzgarýn sürekli tersten estiði, aksiliklerin üzerimize çullandýðý zamanlarý olmuþtur. "Biraz daha sýk diþini. Hepsi geçip gidecek. Sen bunun gibi ne sýkýntýlar gördün? Bununla mý baþ edemeyeceksin?" demekten baþka elimizden bir þey gelmiyor. Hadi paraya sýkýþana üç beþ kuruþ borç verip rahatlatabiliriz ama diðer sorunlar için teselli edebilecek bir kaç cümle söylemek dýþýnda yapabileceðimiz bir þey yoktur.



Kitaplar sorunlarýmýzla baþ edebilmek için genellikle yaþama iyi yanlarýndan bakmamýzý söylerler. Hatta bazýlarý sorunlarýmýzý öncelik sýrasýna dizip sistematik bir mücadele yöntemi önerirler. Olumlu yaklaþýmlar ve abartýlý iyimserlik önerileri akýllýca olsa bile bazen tepemizin atmasýna neden olur. "Söylemesi kolay! Sýkýysa gel de sen bu sýkýntýlarla baþ et de görelim!" demekten kendimizi alýkoyamayýz. Çünkü açýk açýk "Bazen yaþam ve zamanýn getirdikleri bizi yenecektir." diyemezler. "Bu sefer fena halde köþeye sýkýþtýnýz. Yapabileceðiniz hiç bir þey yok. Canýnýz yanacak ve bu acýyý yaþamaktan baþka elinizden bir þey gelmeyecek "diyemezler. "Madem yüzme bilmiyorsun, ne iþin var kavak aðacýnda?" demek kitaplarýn doðasýna aykýrýdýr.



Çok sevimsiz bile olsa, onlarca kez yenilmek, sýkýntýlara katlanmak, acýlarýmýz azalsýn diye zamanýn belleðimizdeki anýlarý soldurmasýný beklemek gerçeðin kendisidir. Ben, çok sevdiði annesini, babasýný, kardeþini, eþini, arkadaþýný, sevgilisini, iþini veya mülkünü yitirmemiþ, yitirmenin ne olduðunu hiç tanýmamýþ biriyle henüz karþýlaþmadým. Bizim için baþ edilmez olan bunlardan bir kaçýnýn bir arada karþýmýza çýkmasýdýr.



Okuduðum bir yazýnýn da dediði gibi yaþam hep aksilikler ve terslikler toplamý deðildir. Ýnsanýn þikayet etmeye ve yakýnmaya eðilimli doðasýný küçümsememek gerek. Herkesin mutlaka güzel günleri olmuþtur. "Okulunuzu bitirip diplomanýzý aldýðýnýz, askerden dönüp sevdiklerinize kavuþtuðunuz, bir kýzýn size evet dediði, yeni doðan bebeðinizi ilk kez kucaðýnýza aldýðýnýz günler olmuþtur." Sýkýntýlar ömrümüzü sevinçlerimiz gibi süslemeye devam edecekler.



Can DÜNDAR bir yazýsýnda aþka nasýl ayýp ettiðimizi anlattý. Þimdi de hep birlikte kederli þarkýlarýn boynuna sarýlýp aðlayarak bahara ayýp ediyoruz. Yaðmur, bulut, çiçek, dal, kelebek demek küçümsenir oldu. Ucuz romantizm, kof iyimserlik, hormonlu ve zorlama bir coþku hali gibi kabul görüyor...



Oysa mevsim bahara, takvim Nisan’a gelip çatmýþ. Kim ne derse desin. Þeftali aðaçlarýný çiçeklerle bezenmiþ gördüðüm zaman ben kontrolümü kaybederim. Dal, yaprak romantizmi; kuþ, böcek þapþallýðý gibi yorumlasanýz bile umurumda deðil. Üç gün yüzünü gösteren güneþ, birkaç gün peþ peþe ýlýk esen lodos, doðayý tepeden týrnaða baþka renklere boyayýverdi. Sabah biz uyanýp daha yollara düþmeden önce sanki sihirli bir el gelip her þeyi deðiþtiriyor.



Büyümek, koca koca herifler olmak, adamdan sayýlmak derdine düþüp kendimizi fazlaca baský altýna aldýðýmýzý saðýr sultan bile duydu. Biz hala anlamazdan gelmeyi sürdürüyoruz. Dal dal yaprak ve çiçekten devþirdiði renklerin, en parlak, en canlý tonlarýyla kendini yeniden yaratan doða hepimizin kanýna karýþýyor. Basýn açýklamasý yapan cumhurbaþkanlýðý sözcüsü ciddiyetindeki ifademiz yüzümüzde çok yapmacýk duruyor. Bahara tepkisiz kalmak, “bana ne” diyebilmek gibi bir seçeneðimiz yok.



Öðlen vakti yemekten sonra iþe baþlamadan sokaklarda kýsa bir yürüyüþ yapma isteðinizi engelleyemezsiniz. Eliniz mahkum çýkýp dolaþacaksýnýz. Belki de en yakýn parka gidip oturmak isteyeceksiniz. Ceketi ne zaman sýrtýnýzdan çýkarýp kolunuza attýðýnýzý bile unutacaksýnýz. Yeni filizlenen yapraklarýn arasýndan sýzan güneþ göz açýp kapayýncaya kadar tiril tiril gömleðinizi geçip koynunuza akacak, bahar kanýnýza karýþacaktýr. O öðlen iþe dönmek size her zamankinden biraz daha zor gelecektir. Hatta geçerli görülebilecek bir bahane yaratýp iþten tamamen kýrmayý düþüneceksiniz.



Bahar ve aþk, tencere kapak gibidir. Nisanda bizi aþka mecbur eden bir sihir vardýr. Bütün sokaklar ya yeni bir aþka, ya da eski aþklarýn hüzün kokan anýlarýna çýkar. Dinlediðim aþk öykülerinin çoðunda Nisan ayýndan "aþkýn halden anlamaz, söz dinlemez" zamaný diye bahsedilir. Cemrelerin ardýndan aþka düþen insanlar için ‘sürücü hatasýndan kaynaklanýyor’ deyip okuyucuyu kandýrmak niyetinde deðilim. Mevsimin, sarhoþ etmek, aklýmýzý çelmek, en hazýrlýksýz zamanlarýmýzda bizi tuzaða düþürmek gibi kötü huylarý var.



Bana biraz kantarýn topuzunu kaçýrma hakký tanýrsanýz " Bahar bitmeden bir kez daha aþýk olun; yaðmurda ýslanýn ve tuzaða düþün." derim. "Ben bu filmi görmüþtüm. Hiç iþim olmaz. Bu saçmalýklarla uðraþacak vaktim yok. Kýrkýndan sonra da olmaz ki caným..." diye kendi kendinize söylenmekten vaz geçin. Fazla gök kuþaðý göz çýkarmaz. Hadi ama... Bahara yazýk, Nisana ayýp oluyor.



Deniz Fenerinin Güncesi

Seyfullah Nisan 2004

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Kiymayin baharlara
Gönderen: Nuket / Avustralya
2 Mayýs 2004
Seyfullahi duydunuz. O dogruyu soyluyor. Yasamayi yakalamaniz gerek. Yasamin en iyi ucu baharda tutulur. Bahar deyince aklima hep Nisan gelirdi hatta takma adlarimdan biri de Nisan. Yasadigim yerde Ekim, Nisanin yerini aldi. Hala tam alismis degilim keske elimden gelse de bir haksizlik yapip sizin Nisani bizim Ekimle degissem. Her ne kadar takma isimlerimden biri Ekim se de! olmuyor iste Nisan da asik olunur ask savunulur Ekim de ise devrim yapilir devrim savunulur. Annemi yitirdim gecen hafta bugun. Oysa o olmez sanirdim. Yillar sanki ikiser ucer gecti ve olum geldi sahne aldi. Bas oyuncu annemdi. Gitmek koymuyor da bana, kalmak cok zor geliyor... Uykusuz ve uzgunum. Cam kiriklari ile yasamaya alismis yuregim sizim sizim sizliyor. Oysa kac kere, yitirdigimiz toplum degerleri yerine keske annem olseydi demistim. Iste olume inat bahari yasamak... Yazilarinizi gercek bir begeni ile okuyorum. Ellerinize, yureginize ve beyninize saglik.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mevsim Türlüsü 2
Mevsim Türlüsü
Yitirilmiþ Akýl Hükümsüzdür
Kel Baþa Arap Saçý
Ben Daha Çok Napolyon'um
Aç Tokun Halinden Anlamaz
Grip, Televizyon ve Terlik
Ne Güzel Hiç Bir Þeyimiz Yoktu
Midyat
Poyraz,yaðmur ve Sonbahar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baþka Türlü Bir Þey
Canan
Aþký Anlatmak Haksýzlýktýr
Zaman Sen Yalansýn
Nisan"ýn Þuçu
Bahar, Badem, Çocuk
Sonbaharý Hüznün Rekleri Boyar
Bir Fýrtýna Tuttu Bizi
Delikanlýyý Bozan Yazýlar
Romantizm Delikanlýyý Bozar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Tabanca [Öykü]
Saman Altýndan Aþk Yürürse [Öykü]
Raký Þiþesine Ejderha Olduk [Öykü]
Gökçeada 3 [Öykü]
Ben Ýþin Kitabýný Yazmýþtým [Öykü]
Sokarým Seni Þalvarýma Çýkarýrým Tozpembe [Öykü]
Nataþa, Mavra ve Raký [Öykü]
Öyle Pat Diye de Ölünmez ki [Öykü]
Güvercinli Yazý - 1 [Öykü]
Çaki, Çakmak, Býcak, Tarak [Öykü]


seyfullah ÇALIÞKAN kimdir?

Ben yazar falan deðilim. Yazma eðilimli biriyim. Durumum henüz tedavi gerektirecek kadar kronik hale gelmedi. .

Etkilendiði Yazarlar:
Bilmiyorum,


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © seyfullah ÇALIÞKAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.