..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hala çevrende bulabileceðin güzellikleri bir düþün ve mutlu ol. -Anne Frank
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




23 Aralýk 2019
Anlamak Gerek 45  
Bayram Kaya
Hâlbuki ki kolektif birim zamanlý süre durum içinde kiþi hem kendisinin savunma mücadelesini verirken hem kendisini hem de diðerlerini koruyordu. Diðerleri de savunma yapan için savunma yapana yiyecek buluyordu.


:IFG:
45
Hâlbuki ki kolektif birim zamanlý süre durum içinde kiþi hem kendisinin savunma mücadelesini verirken hem kendisini hem de diðerlerini koruyordu. Diðerleri de savunma yapan için savunma yapana yiyecek buluyordu.

Savunma yapanýn tek baþýna olacaðý duruma göre ayný zaman içinde hem savunma yapmasý hem yiyecek bulmasý hem yavruya bakmasý gerekecekti. Savunma yapanýn yavru bakýmýna harcama yapmasý gereken zamaný, kolektif güç kolektif süreç içinde ayný anda gerçekleþtiriyordu. Ýþte kolektif birim zaman buydu.

Kiþisi birim zaman, kiþinin ancak bir türlü eylemle olduðu; kiþinin bu bir birimlik süreyi iki üç beþ türlü eylemle daha çok parçalý durum yapamadýðý süre durumdur. Kolektif yapý kiþinin bir birimlik zaman içinde yapamayacaðý onlarca parça süre durumlarý, kiþinin bir birimlik zamaný içine sýkýþtýrmakla; kolektif yapýnýn kolektif gücü, kiþisi zamaný onlarca, yüzlerce, binlerce, milyonlarca, milyarlarca parçalý zaman süreci yapmýþtý.

Kolektif birim zamanlý entegrasyonlarýn deþarj akýþýyla boþalýp dolma dediðimiz þarj olayý; toplumsal kapasite üzerinde biriken zenginliklerdi. Toplumsal kapasite içinde biriken mirastý. Biriken miras toplumsal kapasite içindeki muktedirlikti. Toplumsal kapasite içinde kiþilere daðýlmakla kiþilerin yaþamlarýnýn idamesiydi.

Toplumsal kapasite içindeki bu miras ý oluþan birikimlerden biri de kiþilerin eðitiminde sorumlu olmaydý. Tüm bu tür saðlamalar kolektif toplumun YÜKÜMÜYDÜ. Kolektif kapasiteli eylemler iþ ve düþünce oluþla, kiþiden milyonlarca kes, milyarlarca kes büyüktü. Kiþi bu kapasiteyi ortaya koyamazdý. Kiþi asla bu kapasiteyle þarj olamazdý.

Kiþi bu þarjý üzerinde tutamazdý. Kiþi, kolektif yapýnýn üreten iliþkisi içinde üretimi parçalý yapan üreten iliþkiyi milyonlarca parçalý duruma getirmenin unsurlarýndan biriydi.

Kiþi bu durumda kolektif gücü tamamlayýcý katký durumdan biri haline geliyordu. Sizi savunan, eðitiminizi yapan, yavruya bakan, besin üreten vs. türü kolektif KATKI entegrasyonlarý olmasa, toplumsal kapasite ortaya konamazdý.

Ýþte toplumsal yükümle, toplumsal sorumlulukla üzerinde tutulan bu kapasitelerden birisi kolektif miras ise bir diðeri de ÜRETÝM HAREKETYDÝ.

Kolektif iliþkilerin baþýndan bugüne kadar kolektif kapasite içindeki yüküm ve sorumluluk kapsamýna giren YÜKLERÝ, kiþiler sanki birer toplum sal kapasiteymiþler gibi köleci yapý bu yükleri kiþilerin üzerine yükledi. Kolektif miras olduðu gibi mal mülk sahipliði üzerinde efendilere kaldý.

Yavruya bakan aileler, analar, babalar olma, iþ bulma, yarýnýný güvence altýna alma, emeðini satma, çocuðunu kendisine sigorta garantisi görme gibi bin bir türlü kolektif kapasiteli iþ kiþilerin omuzuna yýkýlmýþtý. Toplumsal kapasiteyi kullanan efendilerin hile ve oyunu buradaydý.

Artýk kiþisi yükler, kiþisi zenginlikler ve kiþisi fakirliklerin mirasý nedeniyle evlilikler vardý. Bu miras nedenle doðuran doðurtanlar belliydi. Doðuran doðurtanlarýn omuzuna analýk babalýk tanýmlý yepyeni bir kölece sýfatlar yüklenmiþti. Toplumsal kapasite kiþilere yoksulluk olarak aktarýlmakla, iþsiz, tembel, savurgan, karcý, zararcý, hamiyetli vs. türü sýfatlar vardý.

Kolektif güvencede olan besin bulma, savunma, eðitim verme gibi kolektif yükümlü kolektif sorumlu YÜK VE YÜKÜMLERÝN garantileri kolektif yapý üzerinde kalkýnca, kiþiler ortadan kalkmýþ gibi gösterilen soyut söylem ve eylemlerle kolektif garantiyi ailesinde, anasýnda, babasýndan, evladýndan arar oldular.

Ýþte kolektif yükün deþarjlar üzerinde kiþilere yansýtýlmasýndan kaynaklý algý ve duygulardan doðan kolektif güvence ve kolektif garantiyi, köleci sistem ana babadan arattý.

Köleci üretim ve köleci paylaþým tarzý içinde çýkan sorunlar karþýsýnda; köleci felsefe hayýrlý bir ana baba ve hayýrlý bir evlat öðüdü geliþtirmiþti. Böylece köleci sistem kiþileri de tarihsel olan asýl konudan uzaklaþtýrmýþtý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.