..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu insanlar tatlý þeylerden söz ederler. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Fuat Türker




30 Eylül 2010
Sözün Güzeli  
Fuat Türker
Güzel bir yaþam isteyen insanýn güzelliklere, iyilik isteyenin iyiliðe, doðruluk isteyen insanýn da diðer insanlarý doðruya çaðýrmasý zorunludur. Bu çaðrýyý yaparken bilinmesi gereken, güzel sözü insanlar üzerinde etkili kýlacak olanýn ancak Allah olduðudur.


:ABBG:
Güzellikler, dostluklar, huzur ve güven özveri ister. Ýnsanlar kendi çýkarlarýný düþünerek konuþur, çýkarlarýný gözetir ve yalnýzca kendi rahatlarýný düþünürlerse, toplumda çatýþma ve huzursuzluk olmasý kaçýnýlmazdýr. Ancak Kuran ahlakýný yaþayan ve Yüce Allah’ýn sýnýrlarýný koruyan müminler bu þekilde davranýþlar göstermezler. Onlar Allah’ýn Kuran’daki tavsiyesi gereði baðýþlayýcý ve özverilidirler. Haksýzlýkla karþý karþýya kaldýklarýnda dahi, insanlarýn huzurunu saðlamak için “…insanlar (daki haklarýn)dan baðýþlama ile (vaz) geçenlerdir…” (Al-i imran Suresi, 134) ayetiyle haber verildiði üzere en güzel tavrý sergilerler.

“Rabbinin yoluna hikmetle ve güzel öðütle çaðýr ve onlarla en güzel bir biçimde mücadele et. Þüphesiz senin Rabbin yolundan sapaný bilendir ve hidayete ereni de bilendir.” (Nahl Suresi, 125)

Güzel söz söylemek, Yüce Allah’ýn insanlara verdiði çok önemli bir yükümlülüktür. Kur’an’da, “Kullarýma, sözün en güzel olanýný söylemelerini söyle…” (Ýsra Suresi, 53) ayetiyle Allah, insanlara güzel söz söylemelerini buyurur.

Samimi iman edenler yaþamlarý boyunca bir ibadet olarak güzel ahlaký anlatmakla, kendileri de yaþamak ve insanlara iyiliði tavsiye edip, onlarý kötülüklerden sakýndýrmakla sorumludurlar. “Bunlar, Allah’a ve ahiret gününe iman eder, maruf olaný emreder, münker olandan sakýndýrýr ve hayýrlarda yarýþýrlar. Ýþte bunlar salih olanlardandýr.” (Al-i Ýmran Suresi, 114) ayetiyle bildirilen bu yükümlülükleri gereði, yakýnlarýný, ailelerini ve ulaþabildikleri herkesi Allah’ýn dosdoðru yoluna, korkup sakýnmaya ve güzel ahlaký yaþamaya çaðýrýrlar.

Güzel bir yaþam isteyen insanýn güzelliklere, iyilik isteyenin iyiliðe, doðruluk isteyen insanýn da diðer insanlarý doðruya çaðýrmasý zorunludur. Bu çaðrýyý yaparken bilinmesi gereken, güzel sözü insanlar üzerinde etkili kýlacak olanýn ancak Allah olduðudur.

Sonsuz azaptan kurtulmanýn yollarýndan biri de Kur’an ayetleriyle yapýlan öðüt ve hatýrlatmalardýr. Bu nedenle Allah’a imana ve din ahlakýna iliþkin yapýlan her çaðrýya icabet etmek her insanýn kendi yararýna olacaktýr. Þu an dünya üzerinde yaþayan milyarlarca insanýn her biri için sonsuz azaba sürüklenme tehlikesi vardýr. Allah’ýn sýnýrlarýný korumaya çalýþarak yaþayan insanýn en önemli amaçlarýndan biri bu tehlikeden uzak kalma isteðidir.

Diðer taraftan insan, tehlikeden uzaklaþmak için bu kadar çabaladýðý gibi, nimeti elde etmek için de çaba harcamalýdýr. O halde kiþinin, kendisini Allah’a çaðýran her güzel söze uymasý, bu azaptan kurtuluþu için yaþamsal önem taþýmaktadýr. Ýnsan, güzel söze uyduðu, uyarýlarý dikkate aldýðý takdirde ise Yüce Allah’ýn izniyle dünyada ve ahirette güzel bir yaþama kavuþabilecektir.

Ýnanan insanlar, Allah aþkýyla, sevgiyle bakmalarý ve alçak gönüllü olmalarý nedeniyle güler yüzlü ve güzel sözlü insanlardýr. Yüce Allah, “Kullarýma, sözün en güzel olanýný söylemelerini söyle. Çünkü þeytan aralarýný açýp bozmaktadýr. Þüphesiz þeytan insanýn açýkça bir düþmanýdýr.” (Isra Suresi, 53) ayetiyle iman edenlerin sahip olmalarý gereken üslubu bildirmiþtir. Bu nedenle müminlerin insanlara karþý da incitici, iðneleyici, alaycý, sert ve kýnayýcý sözlerden þiddetle kaçýnmalarý gerekir.

Allah insana apaçýk düþmaný iþaret eder. Kötü söz söylendiðinde þeytan mutlu olur; çünkü güzel sözden hoþlanmaz. Rabbimiz ise güzel sözden hoþlanýr, o halde O’nun rýzasýný gözeten insanýn güzel söz söylemesi gerekir...

Güzel söz söylemek insanlarýn kalplerini birbirine ýsýndýrýr ve aralarýnda dostluk ve güven oluþmasýna neden olur. Kalbinde Allah aþkýný taþýyan insan, etrafýna da Allah aþkýyla bakar. Sözleriyle Allah’a olan yakýnlýðýný ve sevgisini gösteren kiþiye, çevresindekiler de sevgi ve saygý duyarlar. Bu durum müminlerin arasýndaki sevgi ve baðlýlýðý pekiþtirir. Rabbimiz müminlerin bu güzel davranýþlarýna karþýlýk olarak, onlara düþmanca bakanlarý dahi ‘sýcak bir dost’a çevirir. Kalpleri çeviren Allah, dilediði kiþinin kalbini deðiþtirebilir.

Ýnanan insan karþýsýndaki mümine güzel söz söylemelidir. Ýnsanýn buna ihtiyacý vardýr. Aksi halde o kendine söyler; bu da onun nefsini kabartýr, büyüklenmesine neden olur.

Yüce Allah’ýn indirdiklerinin en güzeline uymak için her an yeni bir fýrsattýr. Yapamadýklarýmýz dolayýsýyla kararsýzlýða ya da ümitsizliðe düþmemeliyiz. Önemli olan geçmiþ deðil, yaþadýðýmýz andýr; vicdanýmýzýn, doðrunun, güzelin ve hak olanýn sözünü dinlemek, nefsimizin olumsuz telkinlerine karþý çýkmaktýr.

Sözün güzel olanýný söylemek inanan insan için rahatlýk olur. Her güzel sözü O’na yükselen ve O’na yakýnlýðý artan insan Rabb’inin tecellisini üzerinde görebilecektir.

“Görmedin mi ki, Allah nasýl bir örnek vermiþtir: Güzel bir söz, güzel bir aðaç gibidir ki, onun kökü sabit, dalý ise göktedir.” (Ýbrahim Suresi, 24)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur
Ýmtihan Olmasa?
Gerçek Sevgi Nimettir
Her Yeni Gün Bir Fýrsattýr
Af Yolunu Benimsemek

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Gerçek Adalet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.