..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Müzik söylenemeyeni, ama sessiz de kalýnamayaný anlatýyor. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Fuat Türker




24 Ocak 2011
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek  
Fuat Türker
Duygusallýk, cahiliye toplumunda iyi insanlara has beðenilen bir özellik olarak görülür. Oysa duygusallýk, en önemli özelliklerden biri olan ’aklý’ tamamen devreden çýkarýr, kiþiyi tutkularýna, öfke ve zaaflarýna göre yaþamaya yönlendirir.


:BBFD:
Ýnsanlarý Yüce Allah’a kulluktan alýkoyan, din ahlakýný yaþamaktan uzaklaþtýran, sinsice þeytanî sisteme çeken ve insanlarýn baþýna sayýsýz acý ve bela getiren bir tehlike vardýr. Bu tehlike, çok farklý durumlarda kendisini gösterir. Bazen öfkeyle sýkýlmýþ bir yumrukta bazen bir komünist marþta bazen de bir gencin sevgilisine yazdýðý aþk mektubunda bu tehlikenin izlerine rastlayabiliriz. Birbirinden oldukça farklý þeylerden söz ediliyor gibi deðil mi?

Konuyu biraz daha açacak olursak; insanlarýn büyük çoðunluðunun bu konuyu bir tehlike olarak görmediðini söyleyebiliriz. Ayrýca dine tamamen aykýrý bir ruh hali olduðu halde, insanlarýn çoðunun bu ruh halini bir yanýlgý olarak deðil, beðenilen bir özellik olarak gördüklerini de ekleyebiliriz.

Bu tehlike, duygusallýk ya da romantizmdir. Duygusallýk, cahiliye toplumunda iyi insanlara has beðenilen bir özellik olarak görülür. Oysa duygusallýk, en önemli özelliklerden biri olan ’aklý’ tamamen devreden çýkarýr, kiþiyi tutkularýna, öfke ve zaaflarýna göre yaþamaya yönlendirir.

Romantizm, milyarlarca insaný tutsak etmiþ bir cahiliye kültürüdür. Romantizmin tetikleyicisi gerçekte þeytandýr ve þeytan duygusallýk telkini vererek çok sayýda insaný Allah’ýn yolundan alýkoyar. Çünkü duygularýnýn tutsaðý olan insan aklýný kullanamadýðýndan, ne Yaratýcýsýný hakkýyla takdir edebilir, ne O’nun yarattýðý olaylar ve hikmetleri üzerinde düþünebilir, ne de dinini tam anlamýyla yaþayabilir. Çünkü Allah’ý bilen/kavrayan akýldýr ve akýl devre dýþý kaldýðýnda din gereðince yaþanmaz. Ve Kur’an, "ayetlerini, iyiden iyiye düþünsünler ve temiz akýl sahipleri öðüt alsýnlar diye" (Sad Suresi, 29) indirilmiþ kitaptýr; yalnýzca temiz akýl sahipleri öðüt alabilir.

Romantizm adeta bir hastalýktýr ve tedavi edilmediði sürece kiþi dini gerçek anlamda yaþayamaz. Ýnanan insanýn namazý, ibadetleri, dirimi ve ölümü alemlerin Rabbi olan Allah’ýndýr. (En’am Suresi, 162) Akýl tam kapasite kullanýlmadan da insanlarýn kendilerine yaptýklarý zulmün, acýnýn, hüzün, gözyaþý ve saldýrganlýðýn ortadan kalkmasý mümkün deðildir.

Romantizm, çoðu zaman ’sevgi’ duygusu baþlýðý altýnda kiþiyi etki altýna alýr. Bu nedenle ’sevmek’ eylemi yanlýþ yönlendirildiði ve romantizmin kýskacýnda geliþtiðinde birçok insaný þirke bulaþtýrýr. Örneðin, romantik milliyetçiler, kendi milletlerini çok ’severler’; diðer milletlere karþý düþmanlýk duyar hatta kimi zaman saldýrganlaþýrlar. Yine bir gencin sevgilisine duyduðu romantik ’sevgi’, genç kýzý yaþamýnýn merkezi haline getirir, hatta genç onu canýna kýyacak kadar sever.

Sevgi, kuþkusuz Allah’ýn insanýn kalbinde kýldýðý en güzel duygulardan biridir. Ancak bu sevginin kime, neden ve ne þekilde hissedildiði önemlidir. Romantizmin yönlendirdiði çarpýk sevgi anlayýþý ile Allah’ýn bize Kur’an’da tarif ettiði gerçek sevgi birbirinden oldukça farklýdýr.

Kur’an, layýk olanlara sevgi duymamýz gerektiðini, layýk olmayanlarýn ise sevilmeyeceðini haber verir. Sevgiye layýk olanlar, Allah’ýn beðendiði ahlaký yaþayan ve yaþama çabasý içinde olan insanlardýr. Bu ahlaký yaþamayan ve yaþamaktan kaçýnanlar ise sevgiye layýk deðildirler. Allah’a karþý isyan içinde olanlara ve nankörlük edenlere sadece ’buðz’ edilir, yani kalben soðukluk duyulur.

Söz edilen kimselere karþý sevgi duymak büyük bir yanýlgýdýr ve Allah Kur’an’da iman eden kullarýný bu konuda uyarýr.

Ey iman edenler, Benim de düþmaným, sizin de düþmanýnýz olanlarý veliler edinmeyin. Siz onlara karþý sevgi yöneltiyorsunuz; oysa onlar haktan size geleni inkâr etmiþler, Rabbiniz olan Allah’a inanmanýzdan dolayý elçiyi de, sizi de (yurtlarýnýzdan) sürüp-çýkarmýþlardýr... (Mümtehine Suresi, 1)

Ýman edenler Allah’ýn buyruðuna uyarak inkarcýlara sevgi duymazlar. Ancak mümin, Allah’tan yüz çevirmiþ birine karþý bir sevgi duymasa da, o insanýn iman etmesi için elinden gelen çabayý gösterir. Ayette söz edilen, sevgi yöneltmemektir. Bu kuþkusuz, o kiþiye öfke duyma, onun kötülüðünü isteme anlamýna gelmez. Mümin tam aksine öðüt alabilecek olan insanlara dini teblið etmek, ölümü, ahireti, cennet ve cehennemi anlatmak, Kur’an’la uyarmakla yükümlüdür. Bu görevleri isteyerek ve þevkle yapar. Hatta tüm çabasýna raðmen iman etmeyen kiþiye, bozgunculuk çýkarmadýðý sürece adil ve hoþgörülü davranýr.

Allah, sizinle din konusunda savaþmayan, sizi yurtlarýnýzdan sürüp-çýkarmayanlara iyilik yapmanýzdan ve onlara adaletli davranmanýzdan sizi sakýndýrmaz. Çünkü Allah, adalet yapanlarý sever... (Mümtehine Suresi, 8-9)

Duygusallýk bataðýnda çýrpýnan birçok insanýn yaþamýnda, bu yanlýþ yönlendirmenin sonuçlarýna rastlayabiliriz. Nefsinin tutkularýna, nefret, kin ya da öfke gibi duygularýna yenilmiþ insanlar, yaptýklarý akýlsýzca iþlere gerekçe olarak "ne yapayým, seviyorum" ya da "ne yapayým, içimden böyle davranmak geliyor" gibi sözler söylerler. Oysa insanýn ’içinden gelen’ her þey doðru deðildir. Þeytanýn sözcüsü olan nefis insana sürekli kötülüðü emreder. O halde, çaresizce kendisini bu sözlerle savunmaya çalýþan kiþi, nefsinin tutkularýnýn esiri olmuþ, þeytanýn sisteminde yaþamaktadýr. Allah’ýn hoþnut olmayacaðý davranýþlar sergileyen insanlardan Kur’an þöyle söz eder:

Þimdi sen, kendi hevasýný ilah edinen ve Allah’ýn bir ilim üzere kendisini saptýrdýðý, kulaðýný ve kalbini mühürlediði ve gözü üstüne bir perde çektiði kimseyi gördün mü? Artýk Allah’tan sonra ona kim hidayet verecektir? Siz yine de öðüt alýp-düþünmüyor musunuz? (Casiye Suresi, 23)

Kur’an ayetlerinde çok önemli rahmani bir bakýþ açýsý tarif edilir. Örneðin, “Ey iman edenler, adil þahidler olarak, Allah için, hakký ayakta tutun. Bir topluluða olan kininiz, sizi adaletten alýkoymasýn. Adalet yapýn. O, takvaya daha yakýndýr... (Maide Suresi, 8) ayetinde de olduðu gibi, insanýn duygularý deðil, aklý ve vicdaný yönlendirici olmalýdýr. Çünkü insanýn duygularý, aradan belli bir süre geçtikten sonra kendisinin de hayrete düþeceði davranýþlar sergilemesine sebep olur. Doðru noktaya ulaþabilmek için akýl ve irade yönlendirici olmalýdýr. Kýsacasý duygular akýl ve iradeyle terbiye edilmelidir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur
Ýmtihan Olmasa?
Gerçek Sevgi Nimettir
Her Yeni Gün Bir Fýrsattýr
Af Yolunu Benimsemek
Gözünü Gezdir, Bir Çatlaklýk Görüyor Musun? - I

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Gerçek Adalet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.