..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þahin bakýþlý, ahu gözlü, þirin davranýþlý ve tatlý sözlü idi. -Fuzuli, Leyla ve Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Kâmuran Esen




26 Ekim 2008
Kocasýndan Dayak Yiyen Kadýna Öðütler  
Bu sözlere öðüt demek, yanlýþ olur.

Kâmuran Esen


Böyle öðüt mü olur !


:BAJJ:
Fethullah Gülen: “ Kocasý tarafýndan dövülen kadýnlar judo, karate, tekvando kurslarýna gitse. Kocasý bir tokat vuruyorsa, o da iki tokatla karþýlýk verse. Dövme haksýz yere yapýlan fiili bir saldýrýdýr ve suçtur. Bu saldýrýya karþý nefsi müdafaa meþrudur. Hatta müdafaa etmeme ayrý bir suçtur denebilir." …Gazeteler

Hiç güleceðim yoktu sevgili okurlar. Bir akþam oturmuþum bilgisayarýmýn baþýna, gazete okuyorum. Haberler can sýkýcý. Doðuda ve güney doðuda çýkan olaylar bir yandan, piyasalar allak bullak öte yandan. Haberleri okudukça uykum kaçtý. Samanlýkta yatýp , vezir rüyasý görecek gibi deðil memleketin hali. Baþbakan’ ýn dediðine göre , ekonomik kriz bizi teðet geçmiþ( ! ). Bu nasýl teðet geçmekse, dolar 1.700’e dayanmýþ. Paramýz yüzde otuz deðer kaybetmiþ.

Derken, Fethullah Gülen’ in yukarýdaki sözlerini okuyunca, gülümsedim. Bu gülümseme keyfi deðil, acý bir gülümsemeydi elbette. Hak aramanýn fiziksel güçle, yani tekme - tokatla yapýlmasýnýn doðuracaðý sonuçlarý düþündüm. Hele hele zayýf, ufak tefek ve ayný zamanda kocasýndan dayak yiyen kadýnlarýn, tokat savaþýndan nasýl yenik çýkacaklarýný düþündüm. Kadýn kuvvetinin erkek kuvvetiyle baþ edemeyeceðini bildiðim için, kocasýndan dayak yiyen kadýnlara içim yandý.

Fethullah Gülen’ in kadýnlara öðütleri , bana Marie Antoinette’ yi anýmsattý. Ekmek bulamamaktan þikâyet eden halka, “ Ekmek bulamazsanýz pasta yiyin.” sözleri tarihe geçmiþti. Marie Antoinette, aslýnda Avusturyalý’ dýr, Fransa’ ya gelin gitmiþtir. Fransýzca’ yý iyi bilmediði için; pastayla makarnayý karýþtýrmýþ, makarna diyecekken pasta demiþtir. Hadi, M. Antoinette Faransýzca’ yý iyi bilmediði için yanlýþ kelime kullandý, peki ya Gülen ?

Fethullah Gülen uzun süre yurt dýþýnda olduðu için, acaba Anadolu kadýnýnýn gerçeklerinden çok mu uzak kaldý ? Kocasýnýn izni olmadan dýþarýya bile çýkamayan kadýnlarýmýz olduðunu bilmiyor mu ? Kendilerine, “ Kadýnýn üstünden sopayý, karnýndan sýpayý eksik etmeyeceksin.” öðüdüyle yetiþtirilen erkeklerimizden habersiz mi ?

Judo, karate, tekvando kurslarýna gitme özgürlüðüne sahip olan kadýnlar; zaten kocasýndan dayak yemeyen kadýnlardýr. Ya da, kocasýndan dayak yiyen kadýnlarýn; judo, karate, tekvando kurslarýna gitmesi olanaksýzdýr. Dayak yiyen kadýnlarýn böyle bir þanslarý asla yoktur. ” Köre, mum pahaya çýktý demiþler, mum bizim harcýmýz deðil demiþ.” hesabý; Anadolu’dan kaç kadýn çýkar bu kurslara gidecek ? Kýrsal kesimde yaþayan kadýnlarý düþünün. Yoksulluk içinde hayatlarýný devam ettirmeye çalýþýyorlar. Ýçlerinde hâlâ okuma yazma bilmeyenler var. Hem evde, hem tarlada- baðda- bahçede, hem ahýrda çalýþýyorlar. Tüm bunlar yetmiyormuþ gibi, koca dayaðý yiyorlar. Daha da kötüsü; çocuk doðurmadýðý, ya da erkek çocuk doðurmadýðý için, “ dörde kadar izin var ” diye, üstlerine kuma getiriliyor. Siz kalkýp bu kadýnlardan; judo, karate, tekvando kurslarýna gitmelerini isteyeceksiniz. Ben buna sadece gülerim. Güreþte yenilmek üzere olan pehlivana taraftarlarý, “ Hadi ! Devir onu, alaþaðý et ! ” falan diye baðýrýyorlarmýþ. Pehlivan sinirlenmiþ. “ Bir tutabilsem, ben biliyorum yapacaðýmý.” demiþ. Ýþte bizim dayak yiyen kadýnlarýmýz, bu pehlivanýn konumundalar.

Ýþin bir baþka boyutu da þu: Evlilikte karý – koca arasýndaki iliþki, kaba kuvvete dayanmaz; karþýlýklý sevgi, sayý, güvene dayanýr. Ýþ eðer fiziksel güce kalýrsa; hemen hemen hiçbir kadýnýn, kocasýnýn gücünü alt etmesi imkânsýzdýr. ” Pamuk çuvalýnýn ha altýnda kalmýþsýn , ha üstünde.” misali, kadýnýn attýðý tokat, erkeði ne kadar acýtýr ki !

“ Kocasýndan dayak yiyen sevgili hanýmlar ! Ýþte izin çýktý.
Haydi, eller havaya !
Sizi döven kocanýza siz de tokat atýn. Bir tokada iki, iki tokada dört tokatla karþýlýk verin. Tabi, gücünüz yeterse.” diyemeyeceðim.

Ama, size bir hatýrlatma yapmak isterim: “ Cömert derler, maldan ederler; yiðit derler, candan ederler.”… Siz siz olun, herkesin sözüne aldanmayýn. Deyim yerindeyse, gaza gelmeyin. Unutmayýn ki ; “ Her aferin’ e koþan tazýnýn bacaðý çabuk kýrýlýr.”…Demedi demeyin.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benim Hiç Sevgilim Olmadý
Balkonlara Asýlmýþ Biberler
Okulsuz - Öðretmensiz Býrakýlan Köylerimiz
Atasözlerimiz Üzerine / Yeni Düzenleme
Fatma Nine'nin Günlüðü - 3
Bayramda Anýtkabir Ziyareti Þart Mýdýr?
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bugün Guþlar Gibiyim
Bir Kadýn Kimdir Aslýnda
Mudurnu'lu Fatma Ninenin Günlüðü / Mudurnu"da Þiir ve Türkü Gecesi
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Paralel Bir Ürya Gördüm

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.