..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bir kitabýn kaderi okuyanýn zekasýna baðlýdýr." -Latin Atasözü
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Doða ve Dünya > Adem KALINSAZ




13 Temmuz 2008
Çevresel Sorunlar ve Çözüm Yollarý  
Adem KALINSAZ
Ozan tabakasýnýn delinmesi, küresel ýsýnma ve iklimlerin deðiþmesinde insanýnýn çevreyi bilinçsizce kullanmasý vardýr. Cumhuriyetin ilk yýllarýnda Türkiye topraklarýnýn yüzde 27’sini kaplayan ormanlýk alan, bugün (verimli ormanlýk alaný) yüzde 14’lere kadar gerilemiþtir. Bu baðlamda TEMA Vakfý’nýn ve Pankobirlik’in çevreye karþý duyarlýklýklarý ve katkýlarý takdire þayandýr.


:DFGD:
Ozan tabakasýnýn delinmesi, küresel ýsýnma ve iklimlerin deðiþmesinde insanýnýn çevreyi bilinçsizce kullanmasý vardýr.
Cumhuriyetin ilk yýllarýnda Türkiye topraklarýnýn yüzde 27’sini kaplayan ormanlýk alan, bugün (verimli ormanlýk alaný) yüzde 14’lere kadar gerilemiþtir. Bu baðlamda TEMA Vakfý’nýn ve Pankobirlik’in çevreye karþý duyarlýklýklarý ve katkýlarý takdire þayandýr.
Hiroþima’ya atýlan atom bombasýnýn etkisinin hâlâ devam etmesi ve o alanda hâlâ ot bitmemesi, 26 Mayýs 1986’daki Çernobil faciasý sonrasý bölgedeki kanser vakalarýnýn artmasý, insanýn kendi yaþam alanlarýný sýnýrlandýrmasý anlamýna geliyor.
Greenpeace üyelerinin çevreye dair duyarlý eylemlerinin medyada yer alarak halka ulaþmasý, halkýn beyninde bir iþaret ve iz býrakmasý, sorunun insan kaynaklý yanýnýn çok olduðunu ve çözümünün de yine insan kaynaklý olmasý gerektiði fikrini oluþturmaktadýr.
Ýþte günümüzde, doðal yaþam alanlarýnda meydana gelen ve insanlarýn hayatýný olumsuz etkileyen bazý çevresel sorunlar:
Fok avcýlarýnýn canice katliamlarý,
Ýçtiðimiz sularýn ulaþým yollarýnda, fabrika atýklarýnýn arýtmadan geçmeden su kaynaklarýna salýnmasý,
Kasýtlý ya da bilinçsizce orman yangýnlarýnda ciðerlerimizin yakýlmasý,
Böceklerin, kanatlý hayvanlarýn biyolojik silah olarak dünya üzerine salýnmasý,
Pillerin, zehirli atýklarýn, plastiklerin bilinçsizce çevreye terk edilmesi,
Denizlerin kirlenmesi,
Sudan sebeplerden savaþlarýn çýkarýlmasý ve bu savaþlarda toplu katliamlara neden olan silahlarýn kullanýlmasý vs.
Bunlarýn hepsi insan unsurunun kusur oranýnýn yüksek olduðuna iþarettir ki, hayata kimisi direkt çelme takmakta, kimisi ise endirekt takoz oluþturmaktadýr.
Ekolojik dengenin bozulmasý dünyayý daha az yaþanýlýr kýlmakta.
Bilim adamlarý 2008 yýlý yaz aylarýnda Kuzey Kutupta hiç buzul kalmayabileceði öngörüsünde bulunmaktadýrlar ki, bu, “La havle” çekmekle birlikte, insan olarak mutlak surette bir þeyler yapmamýz gerektiðinin bir ipucunu sunmaktadýr. Yoksa buzullarýn yok olmasýyla birlikte, doðada daha nice canlýlarýn yok olma tehlikesinin artacaðýný söylemek bir kehanet olamasa gerek.
Allah (c.c.), her þeyde olduðu gibi, doðayý ve içerisindeki mahlûkatý o kadar mükemmel ve dengeli yaratmýþ ki, her canlý ya da cansýzýn varlýðý muhakkak surette bir hayra ve nedene dayanmaktadýr. Örneðin yýlanlarýn azalmasý halinde farelerin artmasý, kekliklerin artmasý halinde kenelerin azalmasý gibi. Bu, denge unsurunun her cihetten mükemmelliðine bir iþarettir.
Uzmanlar, tilkilerin bile azalmasýyla, tarlalardaki ürünlere zarar veren haþerelerin arttýðýna ve bunun da ürünün azalmasýna neden olduðuna dikkat çekmektedirler.
Ýnsanoðlunun çevreyi en etkin bir þekilde kullanmak için yapabileceði çok þey olmakla birlikte temelde iki faktör ön plana çýkmaktadýr. Bunlar:
1.     Doðanýn doðal dengesinin titizlikle korunmasý,
2.     Zorunlu hallerden kaynaklanan (endüstrileþme, nükleer enerjiyi kullanma vs. gibi) durumlarda dengenin bozulmamasý için önlemlerin derhal alýnmasý.
Bunlar âcizane bizim tespitlerimiz. Bu konularda bilim adamlarýnýn söylediði ve söyleyeceði o kadar çok þey var ki, onlarý bir makaleye sýðdýrmak imkân kabilinde deðil.
En kapsamlý ve en mükemmel çözüm, her þeyde olduðu gibi çevresel konularda da, yüce dinimiz Ýslam’dadýr. Zira Ýslam’ýn, her türlü soruna mükemmel çözüm önerileri mevcuttur.
Batýda hani koruyucu hekimlik var ya, Ýslam dininde de bütün sorunlarýn çözümünde öncelikle koruyucu hekimlik söz konusudur.
Dinimizin, yukarýda birkaç madde ile deðindiðimiz çevresel sorunlara da koruyucu hekimlik sadedinden yaklaþýmlarý mevcuttur.
Ýþte örnekler:
1.     Aðaç dikilmeye önem verilmesi: “Kýyamet kopacaðýný bilseniz dâhi elinizdeki fidaný dikiniz.” Hadis-i þerifi bunun kanýtýdýr. Dinimizin, savaþlarda bile aðaç kesimini kerih görmesi.
2.     Dinimizin temizliðe son derece önem vermesi, onu “imanýn yarýsý” olarak görmesi, Ýslamýn en önemli ibadeti olan namaz için temel þartlardan birisinin de “hadesten ve necasetten taharet” olan, cismi ve ruhi kirliliðin yok olmasý,
3.     Avlanmada dahi israftan kaçýnarak, doðal dengenin korunmasýna katký saðlamasý,
4.     Ýsrafý büyük günahlardan sayarak, toplumsal duyarlýlýðýn oluþmasýna önderlik etmesi gibi örnekleri çoðaltmak mümkündür.
Ýslami ruh taþýyan bireyler ve toplumlar, küresel sorunlar üretmezler. Bilakis, var olan küresel sorunlara, Ýslami küresel çözümler üretirler.
Bizi bu minvalde Ýslam kýlan yüce Rabbimize ne kadar teþekkür etsek azdýr.
Allah bizi hayýrda (Ýslamda) daim kýlsýn ki, dünyanýn daha yaþanýlýr bir arz olma niteliði kuvvetlensin. Dünya, fânî de olsa, bize bir yolcunun kýsa bir süre dinleneceði mekân olarak sunulmuþ.
Mekânda ferahlýk olmasý, ruhlarda da ferahlýk meydana getirir. Ruhlardaki ferahlýk ise mutluluðu bereketli kýlar.
Arzumuz, her iki cihanda mutluluk. Bunun reçetesi ise elimizde. Elimizdeki reçeteyi en iyi þekilde deðerlendirdiðimizde, arzumuza ulaþtýðýmýzý dünya gözüyle görenlerden olacaðýz.
Selam ve Muhabbetle.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazýnýn Önemi / Ýlmi Yazý Ýle Baðlamak
Yoksulluða Akif'ce Bir Yaklaþým
Gezi Notlarý: Akçay, Altýnoluk, Assos, Ayvalýk, Edremit Ýzlenimleri
Baki Kalan Hoþ Bir Seda; Hz. Mevlâna
Atatürk'ün Çocuklara ve Gençlere Mesajý
Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - III
"Çin Ýþi" Olimpiyat
Toprak Gönüllü Cengiz Aytmatov
Üstad
Türkçe Olimpiyatlarý ve Kazanýmlarýmýz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Atatürk'ün Kardeþleri [Eleþtiri]
Kör Þeytanýn Kör Gözüne... [Eleþtiri]
Gez Dünyayý, Gör Konya'yý [Eleþtiri]
Ýçki Sahte, Ölüm Gerçek [Eleþtiri]
Ne Kadar Ýtibar Etmeliyiz? [Eleþtiri]
"Fikrim Yok" [Eleþtiri]


Adem KALINSAZ kimdir?

Hayatý algýlamaya çalýþmak için düþünmek, çalýþmak, üretmek ve yaþamak gerektiðine inanýrým.

Etkilendiði Yazarlar:
Edebiyatýn "Edep" kýsmýyla dost olan bütün yazarlar.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Adem KALINSAZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.