..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan kendini bilmeli. Gerçeði keþfetmeye yaramasa da, yaþamayý öðretiyor. Ve bundan daha güzel birþey yok. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > Kâmuran Esen




7 Þubat 2007
Ertan Doðan'ý Tanýr Mýsýnýz?  
Spastik bir gencin çok büyük baþarýsý!

Kâmuran Esen


Bir yazar tanýdým. Belki siz de tanýmak istersiniz.


:BEAI:
Dünyada, etrafýmýzda olan biten birçok þeyden; zoru baþarmýþ birçok veya az sayýdaki insandan ne kadar habersiz yaþýyoruz. Görebildiklerimiz, duyabildiklerimiz, okuyabildiklerimiz o kadar sýnýrlý ki.

Ýþte - MUHTEMELEN- habersiz olduðumuz bu kiþilerden biri de Ertan Doðan. Henüz birkaç saat önce nette tanýþtým onunla. Ýzedebiyat'ta, tesadüfen rastladýðým bir yazýsýný okudum. Kendisinin; 27 yaþýnda ve spastik olduðunu, kullanabildiði tek uzvu olan sol elinin yüzük parmaðýyla 10 yýlda bir roman yazdýðýný öðrendim.

Google’ye girdim ve Ertan’ý aradým. Oradan ulaþabildiðim birkaç kaynakta okuduklarým þunlardý:

“Ýzmir Dikili'deki azim ve kararlýlýk, görenlere parmak ýsýrtýyor. Ünlü fizikçi Stephen Hawking gibi, hiçbir parmaðýný ve uvzunu kullanamayan 27 yaþýndaki Ertan Doðan, tam 10 yýl önce bir roman yazmak için yola çýktý.

Ancak en büyük engeli, hiçbir uvzunu kullanamamasý ve spastik oluþuydu. Ertan Doðan buna raðmen yýlmadý ve kafasýndaki kurguyu, yazýlý hale getirmeye karar verdi.

Sadece bir elinin sol parmaðýný kullanabilen Doðan, ailesinin kendisine aldýðý cep telefonunun ekranýna düþüncelerini döktü.

Ailesi ise, bu düþünceleri týpký bir kuyumcu titizliðiyle kaðýda aktardý. Tam 10 yýl boyunca süren bu mücadele sonunda zafere ulaþtý.

Ortaya ise, ''Ben de Varým'' adlý roman çýktý. Etki Yayýnlarý'ndan bugün piyasaya sunulacak olan romanýn edebiyat çevrelerinde ilgi görmesi bekleniyor. “
Kaynak: Gerçek Gündem – Barýþ Yarkadaþ


Daha sonra Radikal Gazetesi’ne götürdü beni arama motoru. Þunlar yazýlýydý gazetede:

“ÝZMÝR - Dikili'de, ortanca çiçekleri, sarmaþýklar, güller arasýna yerleþmiþ evin kocaman balkonunda bizi bekleyen Ertan Doðan, " Ben de Varým" diyerek çýktý ortaya. " Neden varsýn?" deyince verdiði yanýt çok hoþuma gitti: " Kitabý elime alýnca yeni bir hayata baþladýðýmý hissettim. Ben spastik bir insaným. Bizi manyak, deli yerine koyuyorlar. Spiker, Selami Þahin'e soruyor: 'Eþiniz onu dövdüðünüzü, yerden yere vurduðunuzu söylüyor, doðru mu?' Selami Þahin'in yanýtý çok ilginç: '"nsanýn bunu yapmasý için spastik olmasý gerekir" diyor."

Bu aný, onu yine heyecanlandýrýyor. Heyecanlanýnca ellerine, ayaklarýna, konuþmasýna hâkimiyetini yitiriyor Ertan. Eller ayaklar birbirine giriyor. Emniyet kemeriyle baðlý olmasa ayaklarý bir yerlere çarpýp parçalanacak sanki. Annesi imdadýna yetiþiyor. 28 yaþýndaki Ertan'ý yarým dakika bile sürmeyen bir süre içinde durultuyor, sakinleþtirip yatýþtýrýyor. Hem de üç-beþ sözcük, bir-iki okþamayla.

Beyin hasar görüyor
Ertan, "Spastik engelli ne demek bunu anlatmak için bile var olmak gerekiyor, yalnýzca onun için bile varým. Spastik, týp dilinde 'serebral palsi' adýyla biliniyor. Beynin hasar görmesi yani. Beyin doðum öncesinde, doðum anýnda ya da doðum sonrasýnda hasar görüyor. Duruþ bozukluklarý, adale sertliði bozukluklarý, zekâ geriliði, öðrenme güçlükleri, doðru dürüst konuþamama gibi sonuçlarla çýkýyor karþýnýza. Ben yalnýzca sol elimi kullanabiliyorum. Hâkim olabildiðim tek organým, sol elimin yüzük parmaðý. Onunla uzaktan kumandayý tutabiliyorum. Onunla yazabiliyorum" diyor. "Ben de Varým" adlý kitap kýsa bir süre önce çýktý. Kitabý 10 yýlda yazmýþ Ertan. Sol elinin yüzük parmaðýyla tuþlara basarak, bazen annesine söyleyip yazdýrarak.

Yazmaya annesi ikna etmiþ Ertan'ý, " Yaþamýn zor biliyorum. Hep yaþayamayacaðýn, gerçekleþmeyecek hayallerin peþinden koþma. Bu nedenle mutsuz olma. Yürümen, ellerini kullanman gerekmeyen bir þey yap; roman yaz. Ýstediðin zaman sen söylersin, ben yazarým. Zekisin, kültürlüsün"
demiþ. Ertan da cep telefonunun tuþlarýný kullanýp, yazdýklarýný mesaj olarak annesine göndermek suretiyle roman yazma iþine giriþmiþ.
Elbette romanda anlattýðý kendi yaþamý. Bu acýdan yola çýkýp yaþamýn bütün iniþ çýkýþlarýný, bütün yokuþlarýný, yalnýzlýklarýný, acýlarýný, umut ve umutsuzluklarýný anlatmýþ. Bir hesap yaptým, 223 sayfalýk romaný 10 yýlda bitirmiþ Ertan. Bu ne demek biliyor musunuz? Elimizdeki roman yýlda 22, ayda 1.85 sayfa; ayda 65, günde 2.16 satýr yazýlarak oluþturulmuþ.
Bir satýrda ortalama 10 sözcük olduðunu düþünürsek Ertan günde ancak 20-21 sözcük yazabilmiþ. Diyelim ki 10 saat çalýþmýþ günde, saatte en çok iki sözcük yazmýþ sol elinin yüzük parmaðýyla. "Ben de Varým", iþte böyle bir çalýþmanýn ürünü.
Tanrý makamýna dilekçe!
Ertan'ýn yaþamýný özetleyen, yüreðini anlatan, gelecekle ilgili beklentilerini içeren, insanlar ve yaþamla ilgili umutlarýný sergileyen iki de mektup var yaþamýnda. Biri 25 Nisan 2003 tarihli ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a yazýlmýþ bir protesto mektubu ama daha üst bir makama yazýlmýþ; Tanrý yüksek makamýna!
" Ben doðar doðmaz, iþlemediðim bir suçtan dolayý ömür boyu yürümemeye, kendi iþimi kendim yapamadan asalak gibi yaþamaya mahkûm ettiðin kulun. Bana verdiðin cezayla adaletsizlik yaptýn. Senin yerinde olsaydým tüm kullarýma eþit davranýrdým" diyor bu protesto mektubu.”

Kaynak:Radikal Gazetesi – Dinçer Sezgin

Sevgili Okurlar! Bu gencin yazdýðý kitabý en kýsa zamanda temin edip okuyacaðým. Belki siz de ayný þeyi yapmak isteyebilirsiniz diye, bugün Ertan Doðan’ý aldým sayfama.

Kâmuran ESEN
esenbel@superonline.com



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ülkemizin neredeyse yarýsý
Gönderen: Ali BÝLGÝLÝ / ISPARTA/KARS/Türkiye
9 Þubat 2007
Ömürboyu bahsettiði gibi yaþamaya mahkum olanlara karþý acýyarak deðilde dertlerini paylaþarak yaþasak belki de üzüntülerini biraz hafifletebiliriz.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müslüman Mahallesinde Salyangoz Satýlýr mý?
Kitabým Çýktý / Duyuru

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.