..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgürlük sevdasý insanýn baþkalarýna duyduðu sevgidir; güç sevdasý insanýn kendine duyduðu sevgidir. -Hazlitt
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Duru Karal




5 Mart 2005
Bayan Fare'nin Gözyaþlarý  
Oxytocin

Duru Karal


Olayýn sorumlusu Oxytocin! yani. Ne þirin di mi?


:BHAI:
Birkaç gündür lodosun yerini alan yýldýz poyraz esintisi; giderek güçlenip kýyýlarda ufaktan patlayarak önümüzdeki mevsimin yaðmur ve fýrtýnalarýna sebep olacak havanýn haberini verirken, poyrazýn saçlarýmý daðýtmasý her yanýmý sarýp havalandýrmasý beni çok keyiflendiriyordu. Pazar kahvaltýsý için, koltuðumun altýnda gazete ve dergilerle deniz kýyýsý kahvelerden birine gittim. Sabahýn üzerimdeki mahmurluðu, denizin yosun kokusunda yitip gitmeye baþlamýþtý bile. Rüzgardan sersemlemiþ bedenimi koltuða býrakýr býrakmaz sipariþimi verdim. Sabahýn erken saatleri olduðundan mekan boþ sayýlýrdý. Hemen dumaný tüten sýcak kahve ve kahvaltý önüme geldi. Bir yandan yiyip içiyor bir yandan da yanýmda getirdiðim gazete ve dergilere bakýyordum. Bir derginin orta sayfasýndaki bir yazý dikkatimi çekti. Yazý þöyle diyordu;
“ Suçlu bulundu!
Dünya kurulduðu günden bugüne kadar bilumum kadýn ve erkekleri mahveden, süründüren aþk hastalýðýna yol açan sebep ortaya çýktý!! Oxytocin! Edinburg Üniversitesi’nden Prof.Gareth Leng, uzun müddettir üzerinde çalýþtýðý araþtýrmanýn sonuçlarýný açýklarken kadýn beyninin ürettiði bu hormon onlarý aþka sürüklüyor.” Demiþ.
Olayýn sorumlusu Oxytocin! yani. Ne þirin di mi? Þu bilim adamlarýna hayraným doðrusu.
Elde edilen sonuçlara göre bildiðimiz kliþelerin çoðu yanlýþmýþ. Bir kere aþka düþen kalp deðil beyinmiþ. Burasý hoþuma gitti.Yanlýþ seçimlerimin aptallýðýmla paralel olduðu tezim kanýtlanmýþ oldu böylece. Meðerse kalbim masummuþ. Ne güzel!
Prof. Leng, tarla farelerinin üzerinde yaptýðý araþtýrmalara dayanarak vardýðý sonuç oldukça da ilginç. Mesela bir diþi, diðeri erkek olmak üzere iki fareyi ayný kafese koyup birlikte olmalarýna izin vermediklerinde fareler yalnýzca arkadaþ oluyorlarmýþ. Bir süre sonra bayan farenin beynine Oxytocin enjekte ettiklerinde farenin davranýþlarý deðiþiyor, iki cins arasýnda cinsel elektriklenme baþlýyormuþ. Ve iþte buyurun size aþk! Ondan sonrasýný tahmin etmek güç deðil. Elinde iþlemeli mendille gözyaþý döken, eþinin kendisini eskisi kadar çok sevmediðinden þikayet eden zavallý bayan farenin yaþacaklarý yürek burkan cinsten. Telefonun baþýnda beklerken yüzlerce senaryo üretip, sonra bu bekleyiþe dayanamayýp telefonu duvarda paramparça edip hepsinde yeniden yýkýlan fare, bütün suçun Oxytocin’de olduðunu bilse ne derdi acaba? Yine de bu hormonun kadýn beyni tarafýndan salgýlandýðýný unutmayalým. ‘Yuvayý diþi kuþ yapar’ ya da ‘Aþk’ý kadýnlar baþlatýr’ mantýðýnýn altýndaki gerçeklerden birisi de bu hormon herhalde.
Eee þimdi beynin aþýk olmasýna yol açan þartlar? ne diye sormak lazým. Ýþte burada biraz çuvallýyoruz galiba. Çünkü bilim henüz bu þartlarý çözümleyememiþ. Hala bilinmeyen olarak duruyor karþýmýzda. Ýster þu son günlerde çok trend olan elektrik deyelim, ister kýsmet, formül bizde. Herkes kendi baþýna geleceklerin sorumluluðunu kendi beyninde taþýyor galiba..Neyse, bunlarý öðrendikten sonra beynime göz kulak olmaya karar verdim. Ve salgýlara falan dikkat etmek lazým çünkü bu saatten sonra baþýma iþ açmak istemiyorum. Oxytocin þirinliði ile otursun oturduðu yerde...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Þýmarýk [Öykü]
Yalnýz Ruhlara Viþne Reçeli [Öykü]
Yeniden Bir Küçük Yaprak [Öykü]
Kalýpçýnýn Kalýplarý [Öykü]
Kalýpçýnýn Kalýplarý [Öykü]
Kalýpçýnýn Kalýplarý [Öykü]
Öykü Yazýyoruz [Ýnceleme]


Duru Karal kimdir?

Mekânýn ve zamanýn araçlarýndan yeni zamanlar ve yeni mekanlar yaratabildiði için, edebiyat hâlâ vazgeçilmezim, yazmak ise geniþ zaman büyüsüdür benim için. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Adalet Aðaoðlu/Sabahattin Ali/ Sait Faik A./Yusuf Atýlgan/Bruno Shutz/ Contazar/Bedri Karasu/ Oðuz Atay/


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Duru Karal, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.