..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi en azgýn yüreði uysallaþtýrýr, en uysal yüreði azdýrýr. -Alexis Delp
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Meslekler & Ýþ Yaþamý > Nükhet Everi




24 Þubat 2004
21 Þubat Dünya Prosfesyonel Turist Rehberleri Günü  
Nükhet Everi
Rehber, Türkiye'yi yerli ve yabancý turistlere en iyi þekilde tanýtacak ve onlara gezileri süresince yardýmcý olacak ve doðru bilgileri verebilecek Turizm bakanlýðýnýn verdiði belgeye sahip kiþidir.


:BBDA:
Rehber Kim Deðildir?

* Bir müzenin önünde turistlerle iletiþim kurup onlara müze hakkýnda bilgi verme bahanesiyle yaklaþan, ancak asýl amacý ya yabancý dilini geliþtirmek ya da turistleri yakýndaki bir maðazaya götürebilmek olan kiþiler kendilerini "rehber" diye tanýtýyor.

* Bir tatil köyüne ya da otele yerli grup transferi yapan genç arkadaþlar da kendilerini "rehber" diye tanýtýyor.

* Yurtdýþý turlar yapan bir seyahat acentesinde, operasyonda sürekli çalýþan biri de, günün birinde yurtdýþýna tur düzenlediklerinde, belki de gezmek amacýyla gruba eþlik ettiðinde yakasýna "rehber" yazan bir kart takýyor ve kendisini "rehber" diye tanýtýyor.

* Yabancý bir tur operatörünün çalýþaný olarak Türkiye'ye gelip de acentesi adýna otelde yabancýlara bilgi veren, belki de çalýþma izni bile olmayan kiþiler de kendilerine "rehber" diyor.

Rehber Kimdir?
Yukarýda saydýklarýmýzýn hiçbiri rehber deðildir. Ne yazýk ki yanlýþ uygulamalar ve yanlýþ tanýtýmlar yüzünden profesyonel turist rehberlerinin imajý lekelenmektedir.

Gerçek rehberler, Turizm Bakanlýðý tarafýndan belgelendirilen profesyonel turist rehberleridir.

Rehber, Türkiye'yi yerli ve yabancý turistlere en iyi þekilde tanýtacak ve onlara gezileri süresince yardýmcý olacak ve doðru bilgileri verebilecek Turizm bakanlýðýnýn verdiði belgeye sahip kiþidir.

Türkiye Cumhuriyeti sýnýrlarý dahilinde: "Bakanlýkça kendilerine rehberlik belgesi verilmemiþ kiþiler Turist Rehberliði yapamazlar. Yapanlar hakkýnda genel hükümlere göre Savcýlýklarca kovuþturma açýlýr. Belgesiz turist rehberi çalýþtýran Bakanlýk denetimindeki kuruluþlar hakkýnda Bakanlýkça idari iþlem yapýlýr."
(Turizm Bakanlýðý - Profesyonel Turist Rehberliði Yönetmeliði, Madde 38)

Seyahat Acentalarý tertip edecekleri turlarda, Turizm Bakanlýðýnca verilen tercüman-rehber belgesini haiz en az bir tercüman rehber çalýþtýrýrlar.
(1618 Sayýlý Seyahat Acentalarý ve Seyahat Acentalarý Birliði Kanunu 10. Madde)

Kaynak: www.tureb.org.tr

21 Þubat Dünya Turist Rehberleri Günü. Türkiye’de sayýlarý 9000’i bulan tüm meslektaþlarýmýn bu özel gününü kutluyorum.

Kim ne derse desin, ne yazarsa yazsýn, Türk Turist Rehberleri dünya klasmanýnda en üst sýralarda her zaman. Genelde birinciliklerde.

TUREB, yani Turist Rehberler Birliði geçtiðimiz yýl kaçak rehberlerle mücadele etti ve bu sene bu çalýþmanýn sonuçlarý alýndý. Mahkemelerden ceza kararlarý çýktý. Hak yerini bulmaya baþladý. Tur tüketici haklarý çerçevesinde kamuoyunun dikkatini kaçak rehberlik konusuna çekmeyi baþardý TUREB böylece.
Þimdi hedef: MESLEK YASASI. TUREB’in ana hedefi turist rehberlerinin keyfiliðe kalmýþ olan mesleki haklarýný yasal bir çerçeveye kavuþturabilmek. Bunun için de etkinliklerini sektörün ve kamuoyunun turist rehberliðine, turizmdeki önemine daha fazla dikkat harcamasýna yöneltti.

Evet, hedef 2004 yýlýnda ÝRO’nun (Istanbul Rehberler Odasý), ÝZRO’nun (Ýzmir Rehberler Odasý), ARO’nun (Antalya Rehberler Odasý) ve diðer derneklerin verdiði güçle turist rehberlerinin bir Meslek Yasasý’na kavuþmasý ve böylece keyfi düzenlemelerin engellenmesini ve turist rehberliðinin bir kurum olarak saygýnlýðýnýn artmasý.

21 Þubat 2004 günü Dünya Turist Rehberleri Günü Istanbul, Ýzmir, Ankara, Antalya ve Kuþadasý’nda çeþitli etkinliklerle kutlanýyor. Bu arada TUREB MTE Akdeniz Fuarý’na ve EMITT Fuarý’na da katýlýyor.

Bu yýl Istanbul’daki etkinliklere Kültür ve Turizm Bakaný Erkan Mumcu da katýlýyor.
Açýþ Konuþmasýný Kültür ve Turizm Bakaný Erkan Mumcu’nun yapacaðý, Tomur Atagök (YTÜ, Sanat ve Tasarým Fakültesi Öðretim Üyesi), Sümer Atasoy (Ý.Ü. Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Böl. Öðr. Ü.), Sinan Genim (TAÇ Vakfý Baþkaný), Anthony Phillipson (Rahmi Koç Sanayi Müzesi Müdürü), Þakir Eczacýbaþý (Ýstanbul Kültür Sanat Vakfý Baþkaný), Rýza Epikmen (TÜRSAB 2. Baþkaný) katýlýmlarýyla da Türkiye’de Müzeler ve Müzecilikte Çaðdaþ Eðilimler konulu bir panel olacak.

Bu yýl TUREB ayrýca ödüller de veriyor. Kategorileri rehberlik mesleði ile ilgili alanlarý göz önüne alarak oluþturulmuþ olup, içinde Bakanlýk yetkilileri ve sektör temsilcilerinin de yer aldýðý bir jüri, turist rehberlerinin gösterdiði adaylar arasýndan seçim yapacak ve ödüller kiþilere, kurumlara, projelere verilecek.

Bu kategoriler Tanýtým (Web Sitesi, Broþür, Reklam) / Koruma (Çevresel, kültürel) ya da Sürdürülebilirlik / Konukseverlik (Otel, Taþýma) / Otantik (Ürün, Etkinlik, Mutfak) / Turizm yazarlýðý, gazeteciliði (Ýnternet, Dergi, Gazete)

Türkiye’nin aydýnlýk yüzü tüm sevgili meslektaþlarým turist rehberleri... Dünya Turist Rehberleri Günümüz kutlu olsun...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn meslekler & Ýþ yaþamý kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fatih Altaylý'ya Cevap

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cunda Adasý, Pateriça ve Paþam Cafe - 2
Zaman Amazon Zamaný
Mardin'de Bir Akþamüstü
Asýrlýk Lezzet 'Konyalý' Artýk Baþkent'te
Avucumdaki Yürek
Halikarnas Balýkçýsý, Murathan Mungan, Turizm Haftasý ve Kel
Ýðde Aðacýna Güzelleme Ya da Cunda'nýn Kedileri
Açýkhava Akýl Hastanesi
'Hava Durumu' Deyince...
Gecikmiþ Bir Mektup...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sevgili Hrant Dink! [Eleþtiri]
Cnn Türk'e Yakýþmadý! [Eleþtiri]
Güvercinime Güvercin Postasý [Eleþtiri]
Türkiye Bu Mudur? [Eleþtiri]
Bu Gafýn Faturasýný Kim Ödeyecek? [Eleþtiri]
Okuduðunu Anlamak [Eleþtiri]
Sen de Kardeþini Seç... [Eleþtiri]
Ýmdat! Rtük Uyuyor Mu? [Eleþtiri]
Mor Yakup Manastýrý (Salhe/barýþtepe - Turabdin) [Ýnceleme]
Hazan Sesli 'Deli Düþ' [Ýnceleme]


Nükhet Everi kimdir?

Bozkýrlardýr gözleri. . .

Etkilendiði Yazarlar:
William Shakespeare, Gabriel Garcia Marquez, F.G. Lorca, Hermann Hesse, Max Frisch, Paul Auster, Jean Paul Satre, Can Yücel, Özdemir Asaf, Edip Cansever, Cevat Þakir Kabaaðaçlý, Murathan Mungan


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nükhet Everi, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.