..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bazen bir mýsra yaþamý deðiþtirir." -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Meslekler & Ýþ Yaþamý > Kâmuran Esen




2 Aralýk 2003
Anne Olmaya Zaman Bulamamak  
Kâmuran Esen
Neden bir çocuk annesiyim?


:BGDG:
Bir çocuk annesiyim.O nedenle yýllarca  çevremdekilerden - özellikle yaþlýlardan - hep eleþtiri aldým, öðüt aldým.... “ Neden tek çocukla kaldýn!”........” Bir çiçekle yaz geçmez.”...... ”Bir çocuk, hiç çocuk.”....” Neden ikinci bir çocuk düþünmedin? ” sözleriyle adeta azarlandým.....Hele hele kýz annesi olduðumu bilen veya öðrenen hemen herkes tarafýndan, “ Belki oðlan olur.” diye, ikinci çocuða özendirilmek istendim........Bu “ille de erkek çocuk” saplantýsý, toplum olarak içine düþtüðümüz  büyük bir yanýlgý. 
Oysa  benim, ikinci kez anne olmaya hiç ama hiç zamaným olmadý ki!.....Öðretmenlik hayatým çok yoðun geçti.  Günde beþ, son yýllarda altý saat ders, derslerden sonra yetiþtirme veya öðrencilerin beþinci sýnýfta girecekleri sýnavlara  hazýrlýk kurslarý, halk oyunlarý ekibi çalýþmalarý, zaman zaman müsamere çalýþmalarý ve baþka sosyal etkinlikler.......Ayrýca bir ev kadýnýydým.Çekip çevirmek zorunda olduðum bir evim vardý. Evet, bir öðretmendim ama ayný zamanda anneydim, eþtim, hatta bir evin geliniydim. Omuzlarýmdaki yük öylesine aðýrdý ki!Yanýmda, sürekli benden bir þeyler isteyen, benden bir þeyler bekleyen birileri vardý. Kadýn olmak zordu...Bu yoðun koþturmaca içinde; ikinci bir bebeðe ayýracak uygun haftalarý, uygun aylarý, uygun seneyi bir türlü  bulamadým. 
Birinci sýnýfý okuttuðum yýllarda, asla anne olamazdým. Birinci sýnýf; zevkli olmakla beraber, çok çalýþmamý gerektiren bir sýnýftý,  yorucuydu. Birinci sýnýf, en önemli sýnýftý. Öðrenciler okuma - yazma öðreneceklerdi. Günlük yaþamda, diðer sýnýflarda kendilerine gerekli olacak birçok bilgi ve becerilerin temelleri birinci sýnýfta atýlacaktý.O nedenle birinci sýnýfý okuttuðum yýllarda anne olamazdým. Birkaç haftalýðýna veya birkaç aylýðýna sýnýfýmý  bir baþkasýna býrakamazdým. 
Ýkinci sýnýfý okuttuðum yýllarda, anne olmaya yine zamaným yoktu...Çünkü birinci sýnýfta okumayý- yazmayý öðrenen öðrenciler, bu becerilerini ikinci sýnýfta geliþtireceklerdi. Matematikte birçok bilgi, beceri, pratiklik kazanacaklardý. Birinci sýnýfta hazýrladýðýmýz malzemeleri ya da ham maddeleri kullanmayý, iþlemeyi öðreneceklerdi. Eðer öðrenciler  ikinci sýnýfta yeteri kadar eðitilmezlerse, üçüncü sýnýfta çok zorluk çekerlerdi.  
 Anne olup izne ayrýldýðýmda, elbette yerimi  bir öðretmen dolduracaktý. Ama  o öðretmen ne kadar çalýþkan, ne kadar iyi bir öðretmen olursa olsun, asla yerimi tutamazdý. Çünkü; öðrencilerimi ruhsal yönden  hiç tanýmayan, onlarýn baþarý grafiklerini, ferdi farklýlýklarýný , seviye gruplarýný bilmeyen ve sýnýfýmda ancak  bir süreliðine öðretmenlik yapacak bir öðretmenin  yeteri kadar baþarýlý olmasý mümkün deðildi.......Bunu bir örnekle açýklamak isterim: Bir  ev hanýmý düþünün. Bir akþam  yemeðine, kendisine misafir gelir...Yemekler yenilir. Misafir, masanýn toplanmasýna, bulaþýklarýn yýkanmasýna yardým eder...Misafirler gider...Ertesi gün evin hanýmý, mutfakta aradýðý bazý þeyleri yerinde bulamaz.Örneðin tuzluðun,  þekerliðin, sürahinin yeri deðiþmiþtir. Arýzalý olduðu için kendisinin çok dikkatli kullandýðý, contasý aþýnan mutfaktaki musluk su damlatmaya baþlamýþtýr. Buzdolabýnýn , fazla aðýrlýk kaldýrmayan rafýna aðýr bir tencere konulmuþtur; raf  bel vermiþtir, hatta belki çatlamýþtýr...Bundan þu sonuca varabiliriz: Bir iþi en doðru ve en güzel, o iþi yapmaktan birinci derecede sorumlu olan kiþi yapabilir........Demek ki ben, ikinci sýnýfý okuttuðum yýl anne olamazdým, sýnýfýmý býrakamazdým. 
Üçüncü sýnýf, çok ama çok önemliydi, çocuklar için bir sýçrama noktasýydý.Býrakýn anne olmayý, hasta olmaya bile zamaným yoktu. Çünkü öðrenciler seneye dördüncü sýnýfý okuyacaklardý. Dört, aðýr bir sýnýftý.Öðrenciler Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler, yabancý dil  gibi yeni dersler alacaklardý. Matematik konularý aðýrlaþacaktý. Dördüncü sýnýfý kaldýrabilmeleri için, üçüncü sýnýfta çok iyi bir eðitim almalýlardý. Aksi takdirde, dördüncü sýnýfta bocalarlardý.....O halde ben üçüncü sýnýfý okuttuðum yýllarda da anne olamazdým. 
Dördüncü sýnýfý okuttuðum yýllarda, anne olmayý düþünemezdim bile...Dersler, üçüncü sýnýfa göre çok aðýrdý.Öðrencilerim seneye Parasýz Yatýlý , Anadolu Lisesi , Fen Lisesi ve Bursluluk Sýnavýna gireceklerdi.O sýnavlarda baþarýlý olabilmeleri için, kendilerinin þimdiden  çok iyi yetiþtirilmeleri gerekiyordu. Ders haricinde, onlarla çalýþmam gerekiyordu. Kurslar, testler, normal derslerin dýþýnda verilecek ödevler, bu ödevlerin kontrolü ve bunlar için evde yapmam gereken çalýþmalar...........Kýsacasý ben dördüncü sýnýfý okuttuðum yýllarda da  anne olamazdým. 
Hele hele beþinci sýnýfý okuttuðum yýllarda , bir bebeðe ayýracak haftalarým, aylarým hiç yoktu. Beþinci sýnýf,  son sýnýftý. Öðrencilerime bu yýl ne verebilirsem, kârdý. Bu sýnýfta kalacak eksikleri tamamlayabileceðim  baþka bir yýlým yoktu. Beþincisi sýnýf; yedeði, telâfisi olmayan bir sýnýftý. Ayrýca öðrencilerimin   bu yýl girmeleri gereken sýnavlarý vardý. Kendilerini çok iyi yetiþtirmeliydim. Sýnavlarda, ilkokul programýnýn dýþýndaki konularla ilgili  sorularla karþýlaþacaklardý. O nedenle ders saatleri yetmezdi. Son dersten sonra kurslar vermeliydim. Akþamdan sonra evde, öðrencilerimin düzeylerine uygun testleri kendim hazýrlamalýydým.Bir sonraki günün derslerine hazýrlý girmek için, çalýþmalýydým........Ýþte bunun için, beþinci sýnýfý okuttuðum yýllarda asla anne olamazdým. 
Böylece, yýllar yýllarý kovaladý. Ve ben, öðretmenlik hayatým boyunca ikinci kez anne olacak zamaný; bir bebeðe ayýracak haftalarý, aylarý, uygun seneyi  hiç bulamadým. Ýkinci kez anne olacak zamaným hiç olmadý, olamadý....Bir de þu vardý: Etrafýmda her zaman sevebileceðim çocuklar vardý. Çocuklarla çok içiçeydim.O nedenle küçük bir çocuða, bir bebeðe pek özlem duymadým. Okulda çocuklar, eve gelince çocuklarla ilgi yaptýðým çalýþmalar. Günümün büyük bir kýsmý onlarla doluydu. Ben onlarýn yanýndaydým, onlar benim yanýmda...........Zannettim ki yaþamýmda, öðrencilersiz bir dönemim hiç olmayacak...Veya böyle bir dönem hiç aklýma gelmedi. 
Yýllar sonra emekli oldum...Aradan dört yýl geçti........Þimdi yanýmda ne öðrencilerim var ne kendi çocuðum. Meyvesiz bir aðaç gibiyim......Bazen soruyorum kendime: ” Ben yýllarca öðretmenlik yapmadým mý? O yaþadýklarým bir rüya mýydý? Gördüðüm uzun bir rüyadan mý uyandým? ”........Ve yine  kendime soruyorum bazen: “ Ýkinci kez anne olma mutluluðunu - öðrencilerim için -  kendimden esirgedim. Kýzýma, bir kardeþ sevgisini tattýrmadým.......Mesleðime, öðrencilerime bu denli baðlý olmak, bu denli idealist olmak acaba ne kadar doðruydu? Yoksa  bir hata mý yapmýþtým? ” 
Kendime sorduðum bu sorularýn yanýtýný, þimdi yine  öðrencilerimde buluyorum............Hani bazý günler, geceler vardýr.Ýnsan bu günlerde, sevdikleri tarafýndan  hatýrlanmak,aranmak, sorulmak ister.Ben de siterim doðal olarak.Ve hatýrlanýrým da...Dini bayramlarda, yýlbaþlarýnda, anneler gününde hele hele Öðretmenler Günü geldiðinde, öðrencilerim beni hiç unutmazlar.Annelerini arar - sorar gibi bana telefon ederler, evime gelirler, kart yazarlar, hatta mektup.............Bu özel günlerde bazý yakýnlarým beni unutabilir ama öðrencilerim  hiç unutmazlar.  
Kýsacasý; ikinci, üçüncü kez anne olamadým. Anne olmaya, anneliði tekrar yaþamaya zaman ayýramadým. Ama; onlarca, yüzlerce çocuðun öðretmeni olabildim. Kendilerini çocuðum gibi sevdim, kendileri tarafýndan anneleri kadar  sevildim. Bu nedenle hem gururlu hem mutluyum. Bir çocuðun öðretmeni olmak, onun annesi olmakla eþdeðerdedir. Bir çocuðun annesi olabilmek için; ille de o çocuðu doðurmak, onu emzirmek gerekmiyor. Çocuk anne karnýnda þekilleniyor, fakat; yaþamý boyunca ihtiyaç duyduðu duyacaðý sevgiyi, þefkati, sýcaklýðý  öðretmenin o kocaman yüreðinde buluyor. 
Ýþte böyle........Yaþamým boyunca, yalnýzca bir çocuk dünyaya getirdim. Bedenen bir kez anne oldum ama benim yüzlerce çocuðum var. Ben bir deðil, yüzlerce çocuðun annesiyim. Çünkü ben bir öðretmenim.
 
 
 

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Eli öpülesi bir anne .
Gönderen: Fikret Simsek / Almanya
25 Aralýk 2003
Kamuran Esen hanim . O bir cok cocugun annesi oldum demisiniz , siz gercekten böyle hissederek onca sene ögretmenlik yaptiniz . Ben sizi öyle güzel bir insan , oldugunuz icin kutluyorum . Sevgiler

:: Kalemine saðlýk
Gönderen: Levent KOÇAK / Bursa
7 Aralýk 2003
Sevgili Kamuran, anne olmanýn ne demek olduðunu, kaygýlarýný ve bir eðitimci olarak karþýlaþtýðýmýz onca çocuðun aslýnda bizim için neyi ifade ettiðini sanýrým sen olmasaydýn asla öðrenemeyecektim. Böyle yürekten, böyle sevgi dolu bir yazýyla bana kendimi bulmamda bir adým daha attýrdýðýn için kalemine saðlýk...

:: mükemmel
Gönderen: despina kazak / Ýstanbul/Türkiye
4 Aralýk 2003
her zamanki gibi mükemmelsiniz. Kadýnlarýn bu kadar mý ortak noktalarý olur? Ben de ikinci bir çocuk düþünmedim ama sizden farklý sebeplerden. Ben çocuðum için çalýþma hayatýný yarýda býraktýðým için onu büyüteyim kendim için de bir þeyler yapayým istedim. Yazýlarýnýzý her zaman zevkle okuyorum.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn meslekler & Ýþ yaþamý kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Pazar Günü Hasta mý Olunur!

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.