..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir kuþum; uçtum yuvadan... Artýk ben nerede, eve dönme isteði nerede?.. -Leyla ve Mecnun, Fuzuli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Aysel AKSÜMER




30 Haziran 2023
Asansördeki Kadýn  
Aysel AKSÜMER
En kötü durumlarda bile kötü düþünmemeye çabalarým. Asansörde kalýþýma bile mizah kattým. Yoksa hayat çekilmez.


:ICF:

Asansördeki Kadýn, isimli mini hikayeme hoþgeldiniz.

Taþýt yolculuklarým hep maceralý olur. Bu seferki serüvenim otobüs, metro veya dolmuþta deðil bildiðiniz asansörde. Diyeceksiniz asansör bir araç ne zamandan beri taþýt sýnýfýna girdi. Bir kattan diðerine ulaþtýrmýyor mu ulaþtýrýyor iþte. Tek bir farkla þoförü, makinisti, kaptaný yok. Bana göre o da taþýt bazen insanlý bazen de yüklü.

Bugün metrodan iner inmez her zamanki gibi asansöre yöneldim malum dizlerimde problem var. Genelde bu asansörlere benim yaþ kuþaðý ve üstü en az 4 veya beþ kiþi biner, tekerli sandalyeli vatandaþlarýmýza öncelik vermek þartýyla.

Her ne hikmetse bu sabah tek baþýma bindim. Baþka kimse olmayýnca hemen çýkýþ butonuna basýp aynada kendime baktým ve saçýmý düzelttim. Bu süre zarfýnda asansörün çoktan üst kata çýkmasý, otomatik kapýnýn açýlmasý ve dýþarý çýkmam gerekiyordu. Tekrar butona bastým yok arkadaþ týk yok. Sakin ol dedim kendime. Asansörün arýzasý halinde aranacak telefon numarasýný güzelce aradým. O da ne telefon çekmiyor! Çünkü yerin altýndayým doðal olarak aradýðým yetkiliye ulaþamýyorum.

Kendimle konuþma seansýmý artýrdým.

"Az sakin ol, camlý asansördesin ve dýþarýdan görünüyorsun kabak gibi, sen de dýþarýyý görüyorsun ayna gibi.

"Hadi bakalým göster kendini Aysel".

Metrodan inenler, metroya yeni binecek olanlar sabah telaþýyla hýzlý hýzlý altyazý gibi gözlerimin önünden kayýp gidiyorlar. Kimse asansöre bakmýyor.

"Ne talihsizim, bugün hep genç kuþak dolu onlar da doðal olarak asansöre ihtiyaç duymuyor. Aksilik bavullu biri de geçmiyor".

Kendimi bir an cam bir kafesteki sirk maymunu gibi hissettim. Tek fark, onu özellikle görmeye gelip fýndýk, fýstýk atýyorlar bana bi zahmet dönüp bakan yok. Orkestra þefi gibi mi dersiniz, trafik polisi gibi mi dersiniz çeþit çeþit el kol hareketi yapýyorum, cama vuruyorum içerden ses gitmiyor ki kimse oralý deðil.

O da ne genç bir bayanla uzaktan gözgöze geldik. Gel iþareti yaptým elimle. Galiba beni deli sandý ve gelmedi. Araya baþka hareketler de ilave ettim asansör çalýþmýyor, ben kaldým içinde demek adýna. Sanýrým tiyatral yeteneðim yok ki biraz uzun bakýþtýk. Neyse adým atmaya baþladý bana doðru þükür. Dýþarýdaki düðmeye basmasýný istedim ama maalesef basmasýna raðmen açýlmadý. Yani anlayacaðýnýz içten, dýþtan kilitli haldeyim. Bayan, saða sola bakýndý. Gözleri bir görevli aradý ama aksilik kimse yok. Bayan gözden kayboldu. Caným sýkýlmaya baþladý iyice.

Hareketlere devam... Þükür bu kez bir genç delikanlý gördü beni ve geldi asansöre doðru. Cep telefonuna bir þeyler yazdý ve bana çevirdi ekraný. "Merak etmeyin. Yukarý çýkýp, haber vereceðim". Bendeki rahatlamayý size tarif edemem. Esaretten, özgürlüðe az kaldý. Iþýk göründü.

Biraz daha bekledim. Gelen, geçeni izledim komik ama yine herkes kendi telaþýnda. Neyse bir güvenlik görevlisi geldi. Sonra iki kiþi daha. Birinin elinde anahtar vardý. Üst köþeye doðru uzandý fakat anahtar kapýyý açmadý. Sigorta attý bir de. Süre uzadýkça caným daha da sýkýlmaya baþladý. Ne gýcýk bir þeymiþ asansörde hapis kalmak. Suçum günahým da yok. Ýþe geç kaldým bir yandan onu düþünüyorum.

Sonra karar aldýlar asansörün kapýsýný hep birlikte gerdirmeye çalýþtýlar. Birinci, ikinci, üçüncü hamle derken son denemelerinde "Abla hemen çýk", dediler. Öyle bir çýkýþým var ki. Zaten içeride bir saniye daha kalmaya tahammülüm kalmamýþtý. Teþekkür ettim görevlilere ve doðru yürüyen merdivenlere yöneldim.

Hayata kaldýðým deðil serbest kaldýðým yerden devam ettim. Ne yalan söyleyeyim güne böyle baþlangýçlar hiç sevimli deðil. Ama herþey bizim için. Dilerim kimse kýsa süreli de olsa asansörde kalmaz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Düþme Sanatý
Hayat Kýsa, Yollar Uzun
Anýlara Yolculuk
Muamma
Yola Çýktýk Bir Kere (3) (Son)
Yola Çýktýk Bir Kere (2)

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Keþke!
Depresyon - 2 (Son Bölüm)
Depresyon - 1
Yola Çýktýk Bir Kere (1)
Küçük Anlarýn Büyüklüðü
Kayýp Düþler
Yalnýzlýk Meskeni
Garip Bir Talep
Hayat Perdesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayat Bu Ölüm Bu [Þiir]
Global Yalnýzlýk [Þiir]
Deliksiz Suskunluk [Þiir]
Geliþi Güzel [Þiir]
Kýrýk Bir Aþk [Þiir]
Yürekten Dökülen Dostluk Tanesi [Þiir]
Doðaya Karýþmak Ýstiyorum [Þiir]
Ýstanbul Düþü [Þiir]
Erik Aðaçlarý [Þiir]
Bohçadaki Sözler [Þiir]


Aysel AKSÜMER kimdir?

Halkla Ýliþkiler mezunuyum. Devlet memuru emeklisiyim. 2 evlat sahibiyim. Ankara'da yasiyorum. Bir Oyku Kadar Kisa Bir Roman Kadar Derin Hayatlar isimli oyku kitabinin yazariyim.

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan Veli KANIK, Reþat Nuri GÜLTEKÝN, Anton Çehov


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aysel AKSÜMER , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.