..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçý, toplumda uzun çalýþma ve çabalardan sonra alnýnda ýþýðý ilk duyan insandýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Osman AKTAÞ




1 Aðustos 2022
Meb'den Öðretmenlere Siber Saldýrý  
Osman AKTAÞ
Ciddi zaman kaybý karþýlýðýnda elde edilen hiçbir iþe yaramayan baþöðretmen unvaný ve uzman öðretmen unvaný ile uzman öretmenin öðretmenden bin lira fazla almasý, baþöðretmenin de uzman öðretmenden bin lira fazla almasý dýþýnda baþka bir fark yok. Bütün çaba birbirimizden bin liralýk üstünlük.


:DGA:
Baþöðretmen olmak için 12 Bölümden oluþan 240 video (her biri yaklaþýk 22 dakika) ve 170 TL deðerinde saçma bir sýnavdan 70 puan almak.

Uzman öðretmen olmak için 9 bölüm, 180 video (her biri yaklaþýk 20 dakika) ve 170 TL deðerinde saçma sýnavdan 70 puan almak.

Ciddi zaman kaybý karþýlýðýnda elde edilen hiçbir iþe yaramayan baþöðretmen unvaný ve uzman öðretmen unvaný ile uzman öðretmenin öðretmenden bin lira fazla almasý, baþöðretmenin de uzman öðretmenden bin lira fazla almasý dýþýnda baþka bir fark yok. Bütün çaba birbirimizden bin liralýk üstünlük.

Altmýþ dokuz puan alýp öðretmen olanla yetmiþ alýp uzman öðretmen olan arasýnda ne fark olduðunu ben anlayabilmiþ deðilim. Anlayan beri gelsin.

Hazýrlanan videolarda çok güzel bilgiler var. Ancak nedense çeviri yaparken anlaþýlmamak için özel bir çaba ile türlü kavramlar üretip, bunlarý kullanýnca daha bir bilgili olduklarýný düþünen ve bunda da ýsrar eden akademisyenleri de anlamak mümkün deðil. Eskiden bu Türkçeleþtirme furyasýný solcular yapar, saðcýlar da onlarý dili bozmakla ve uydurukça üretmekle suçlarlardý. Þimdi bunu dinci ve muhafazakârlar yapýyor ve bu akademik cevherler uydurulmuþ kavramlarla anlaþýlmaz cümleler kurunca, kendilerinin çok bilgili olduklarýnýn sanýldýðý düþüncesine vardýklarý kanaati uyanýyor bende. Ne garip deðil mi, saðcý ve muhafazakâr kesim dün reddettiklerini bugün büyük bir özveri ile yerine getiriyor.

Baþöðretmen ve uzman öðretmen programýný hazýrlayan yakýþýklýlar, ne bu ülke þartlarýný, ne bu ülke insanýný, ne bu ülke öðretmenini, ne bu ülke öðrencisini, ne bu ülke milliliðini( kaldýysa tabii), ne de bu ülke eðitimini tanýmayanlardan oluþturulduklarý kesin. Bu programý hazýrlatanlarýn, program içeriði hakkýnda en ufak bir bilgisi olmadýðý anlaþýlýyor. Týpký sayýn bakanýn kendi yönettiði ve hatta uzun bir süre bakan yardýmcýlýðý yaptýðý bakanlýk hakkýnda en ufak bir bilgisi olmadýðý mantýðýyla ayný. Doðuþtan bir körün resim yapmasý emin olun ki, bundan daha tutarlýdýr.

Uzman ve baþöðretmen videolarýný izleyenler bu programlarýn bir kýsmýný zaten yýllardýr uyguladýðýmýzý bilirler. Uygulayamadýðýmýz kýsma gelince, sayýn bakanýn ve daha önceki bakanlarýn bu toplumu hep müþteri, kendilerini de iþ yeri sahibi olarak deðerlendirip gerçeklerden uzaklaþtýklarý için, mevcut eðitim formunda bunlarýn uygulanamayacaðýndan bihaberler. On kiþilik sýnýfa göre ayarlanmýþ bir programý elli kiþiye uygulamaya kalkarsanýz býrakýn uygulayaný, program bile isyan eder. Daha bir önemli sorunda, bütün okullarda çocuklarýn önemli bir bölümünün bulunduklarý okullarda okumak istememeleri. Daha önceki yazýlarýmda da belirtmiþtim; bu aslana ot, ceylana et yedirme çabasýndan baþka bir þey deðil. Siz hiç kýla elini süremeyen alerji olan ve kusan bir çocuðun ýsrarla kuaförlük bölümü okutulmasýna þahit oldunuz mu? Ben oldum. Astým hastasý olan bir çocuðun mobilya bölümünde okuduðunu biliyor muydunuz? Kan tutan ve baygýnlýk geçiren bir çocuðun saðlýk lisesinde okuduðunu biliyor muydunuz?

Var olan bir unsur üzerinde, AR-GE, proje, plan, program yaparsýnýz, eksikleri günün þartlarýna göre giderirsiniz, uygulanan yöntem ve teknikleri en kolay ve en az zaman alacak þekle indirgersiniz, bundan toplumun tamamýnýn ya da toplumsal hizmet sektöründe bulunanlarýn yükünü azaltýp hizmet üretimini verimli hale getirisiniz, eyvallah. Pekâlâ olmayan bir þey üzerinde bütün bu saydýðýmýz çalýþmalarý yaparsanýz, ne iþe yarar?

MEB olmayan bir eðitim sistemi üzerinde bütün bu çalýþmalarý büyük bir þevkle yapmaya devam ediyor; ya bir þey yaptýðýný sanýyor, ya hiçbir þey yapmadýðýnýn farkýnda, ama büyük bir þey yapýldýðýnýn sanýlmasýný istiyor.

MEB'in elinde bir tezek var, akademisyenlere para vererek bu tezeði göz alýcý renklere boyayýp gökkuþaðýna dönüþtürmesini istiyor. Sonra bunu alýyor ve öðretmenlere vererek, vitrin diye yaptýrdýðý "Açýk Ceza ve Tevkif Evi" olan okullarda sergilemelerini istiyor.

Bir tezeðin dýþýný boyamakla ona altýn özelliði ya da mücevher özelliði kazandýramazsýnýz. Bok her zaman bok olarak kalýr.

Bugün uygulanan eðitim sistemiyle nereye varýlabilecek? Bakandan baþlayarak öðretmene kadar hiçbir eðitim personelinin vicdaný ve irfaný hür deðilse, vicdaný ve irfaný hür nesil nasýl yetiþtirilecek bu kokmuþ ve çürümüþ eðitim sistemiyle? Bir yýðýn hatalý bilgilerle dolu olan ders kitaplarýnýn yazarlarý, kendi içinde ayrýmcýlýða gidilerek oluþturulan proje okullarý, bakanýn haksýz yere kendisini azarlamasýnda karþýlýk veremeyen yöneticileri, aklý ereni de, ermeyeni de sadakat gerekçesiyle yönetici olanlarý ve bunlarý yönetici atayanlarý öncelikle eðitimden geçirmek gerekiyor ki, sonra sýra öðretmene gelsin.

Düþünen ve sorgulayan akademisyen bile artýk mumla aranacak duruma gelmiþken, bu videolarla hangi olmayan eðitimi kurtaracaksýnýz?

Kýstýðýnýz ücretlerle çift maaþlý öðretmenleri bile geçim sýkýntýsýna düþürdüðünüz için öðretmen sunduðunuz bu bilgiye deðil, alacaðý iki bin liraya odaklanmýþ durumda.

Kaç öðretmene uzman ve baþöðretmenin alacaðý bin lira ve iki bin lirayý vermeyi planladýnýz da yetmiþ barajýný koydunuz? Yýllarca sorularý çaldýrdýnýz; þimdi çaldýrmayacaðýnýzý kim garanti ediyor? Yoksa yýllarca vaat edip bir türlü vermediðiniz 3600 ek gösterge gibi bunun da tamamen eritip sonra mý vermeyi hedefliyorsunuz? Öðretmenler bakanlýk bünyesinde ve üniversitelerdeki bir takým öðretim üyeleri ve bürokratlar gibi türlü vakýf, dernek gibi kuruluþlarýn yönetim kurullarýna girerek birkaç maaþ almýyorlar. Bu insanlar yarýn emekli olduklarýnda da sizlerin çocuklarýnýza günlük verdiðiniz harçlýk gibi emekli maaþý alýyorlar. Ben MEB yöneticilerini uyurgezer rüya aleminde dolaþan ve uyanmamak içinde özel çaba sarf eden kiþiler olarak algýlýyorum. Ne olur bir kereye mahsus da olsa beni yanýltýn.

Bu ülke için biz endiþeleniyoruz, ama bu ülke sadece bizim deðil, sizin olduðunu da göz ardý etmeyin. Yýllardýr, kalitesiz eðitimle ara eleman vasfý bile kazandýrýlmadan kýrtasiye usulü verdirdiðiniz diplomalarýn hiçbir iþe yaramadýðýný fark edin ve bundan sonraki nesillerin kurtuluþu için ufacýk da olsa bir çaba gösterin.

Þu an yaptýðýnýz bu çabalar (çaba denirse þayet) sadece videolarý hazýrlayan öðretim üyelerine ve teknik sorumlulara para aktarýmýndan baþka bir þey deðil. Uzmanlýk ve baþöðretmenlik sýnav ücretleri bu meblaðý karþýlar mý ya da bu konuda endiþeniz var mý, bu da meçhul.

Yarýn bir bakan deðiþikliði ile bu projenin de çöp olacaðýndan adým gibi eminim. Çünkü bu iktidar kimi Milli Eðitim Bakanlýðý'na atadý ise, bir önceki bakanýn yaptýklarýnýn tamamen yanlýþ olduðunu, kendilerinin yeni projelerinin olduðunu, sil baþtan eðitimin düzeltileceðini söyleyerek adam akýllý eðitimi düzelttiler.

Ülkenin her alaný tüketime yöneltilmiþken, tek üretilen proje ise emin olun ki, bu tarihe geçecek bir olaydýr. Þimdi her kurumda bir proje çöplüðü var. Proje üretimine ayrýlan zaman iþ üretimi için harcansaydý, bugün çok daha farklý bir Türkiye Cumhuriyeti'nde yaþýyor olacaktýk.

Bunca zaman bizi ileri taþýyacaðýný vaat eden iktidarlar hep hezimete uðrattýlar. Umarým bizi þöyle bir yüzyýl kadar geriye götürecek bir iktidar gelir de, ilerleyerek kat edemediðimiz geliþim mesafesini geri giderek kat edebiliriz.

Öðretmenler olarak bizim derdimiz insana ve ülkeye faydalý olmak, siz bu tür müdahalelerle önümüze barikat kurmazsanýz, emin olun çok daha iyi iþler yapacaðýz.

Sayýn Bakan bu yýl yaz tatilini bu zýrva projenizle mahvettiniz. Seneye nasýl bir projeniz var zamaný ve içimizdeki azmi öldürmek için.

Sürç-i lisan eyledikse affola...

1 Aðustos 22
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Millet Olmak Ýçin Toplumsal Deðerler
Çaðýn Ütopyasý
Her Yusuf Düþüne Bir Kenan Ülkesi
Ýki Katilin Dayanýþmasý
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik
Eðitim Bakanýyla Sanal Bakýþma
Fýsýltý Ormanýnda Kýble Tespiti
Politik Arenada Kör Dövüþü
Sosyal Medyada Uzay Sempozyumu
Bu Vatan

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Devrimci Bir Derviþ: Mehmet Akif
Günortasýndaki Karanlýk
"Kadýn Þairler Aþktan Bahsettikleri Zaman" Üzerine Birkaç Söz
Göðüs Kafesinde Kuþ Yetiþtiren Þair: Þükrü Çanku
Yazar ve Þairlerin Deðiþen Anatomisi ve Sosyal Statüsü
Kanlý Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Deðiþtiren Ýdamlar
Sabahattin Ali
Üç Din ve Bir Filistin
Bizi Taksim Edenlere Yuh

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.