..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak bir aðaç gibi tek ve hür / Ve bir orman gibi kardeþçesine...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Doða ve Dünya > kemal düz




30 Nisan 2021
Bir Paçavra Hastalýðý: Koronavirüs  
kemal düz
bütün bunlarýn yanýnda her gün gelinim ve oðlum ihtiyaçlarýmýzý kapýya kadar getirmeleri, ayrýlýrken bulunduðumuz balkona el sallamalarý.. duygulandýran anlardan bazýlarý. insanýn aranýlmasý hal-hatýr sorulmasý tabi ki güzel bir durum, ancak hastalýk günlerinde uzun telefon görüþmeleri iyi olmuyor. mecbur kalýnýrsa, birkaç cümleyi geçmeyen telefon görüþmesi olabilir veya mesajla geçmiþ olsun dilekleri iletilebilir.


:IJE:
BÝR PAÇAVRA HASTALIÐI: KORONAVÝRÜS

Tüm Aile Hekimlerine ve Saðlýk Personeline...

1989 Temmuz'unda Kýbrýs'a atanmýþtým. Lefkoþa -Göçmenköy'de, Aðustos'un sýcaðýnda hasta olmuþtum. Hava 40 derece, ateþim 40 derece... ateþler içinde titriyor - kývranýyorum. Sonra buz torbalarý arasýnda bir hafta yattým. Üzerimde üç-dört battaniye...Bu hastalýða Kýbrýs'ta "tavuk hastalýðý veya "paçavra" denilmektedir. Tatarcýk ismi verilen sivrisinek benzeri bir haþerenin ýsýrmasýyla oluþan bir hastalýk. Isýrýlan bölgede kabarýntýlar kýzarýklýklar, kaþýntý, yorgunluk, bitkinlik sanki dünyanýn tüm yükünü taþýyorsunuz. Ayakta duramazsýnýz; baygýnlýk, uyku halinin yanýnda kas ve eklem aðrýlarý.. Tam bir "paçavra" olma hali... Kýrýklýk, bulantý, kusma, baþ dönmesi. Yaklaþýk bir haftalýk hastalýk...ve iyileþme.
Bunlarý neden yazdým. Bu çaðýmýzýn vebasý koronavirüs hastalýðý da tavuk hastalýðý gibi, benzer özellikler göstermesi... Ondan farklý yönü, ölüm korkusunun zihninize iþgal etmesi ve tedavi süresi. Ölüm olgusunun zayýf bir ihtimal olsa da, evham yaratmasý. Bir diðer farký, insanlarýn uzak durmasý, býrakýn iki metreyi 200 metreden bile uzak durmasý. Virüsün mutasyona uðradýðý söyleniyor. Bu süreçte, sadece virüs deðil, davranýþlar, deðerler, gelenekler, kavramlar da mutasyona uðradý. Bu duruma üzülmemek mümkün deðil: Kargo görevlisinin getirmiþ olduðu paketi kapýnýn önüne atýp, koþarak uzaklaþmasý, arýzalanan internet firmasýnýn evde pozitifli hasta varsa, gelemeyiz demesini unutamýyorum. Bütün bunlarýn yanýnda her gün gelinim ve oðlum ihtiyaçlarýmýzý kapýya kadar getirmeleri, ayrýlýrken bulunduðumuz balkona el sallamalarý.. duygulandýran anlardan bazýlarý. Ýnsanýn aranýlmasý hal-hatýr sorulmasý tabi ki güzel bir durum, ancak hastalýk günlerinde uzun telefon görüþmeleri iyi olmuyor. Mecbur kalýnýrsa, birkaç cümleyi geçmeyen telefon görüþmesi olabilir veya mesajla geçmiþ olsun dilekleri iletilebilir.
Ýzolasyon süresince ruhsal çöküntü, kýrgýnlýk, uyku hali gibi bedensel ve ruhsal rahatsýzlýklarýn giderilmesinde; uyku ve dinlenmek, kendini yormamak çok önemli. Bu virüs kiþinin en zayýf veya hasta organýna indiði veya oturduðu anlatýlmaktadýr. Her insanýn günün belli saatlerinde veya zamanlarýnda kendini iyi hissetmediði anlar vardýr. Ýþte koronavirüs de böyle anlarda zamanlarda daha etkili olmakta. Hastalýk sürecimizde Üsküdar'da Aile Hekimimiz Uzman Doktor Hayati Baþer'e þükranlarýmý iletiyorum. Hastalýðýmýz öncesinde, hastalýk sürecinde, izolasyon sonrasýnda, eþimi ve beni aradý. Dikkat etmemiz gereken konularda aydýnlattý. Hastalýðý atlatmamýzda çok büyük katkýlarý olmuþtur. Ayrýca kardeþim Kadir ve eþi Hemþire Melek Düz (yengem) bu süreçte hep yanýmýzda oldular süreci atlatmamýzda çok büyük katkýlarý oldu, kendilerine çok teþekkür ederim. Ýyi ki onlar vardý. Bunlarý neden yazýyorum, çevrenizde yakýnlarýnýzda benzer þikayetleri olan kiþileri ikna edin, gerekirse saðlýk ünitelerine kendiniz götürün. Bu hastalýk pek bir belirti vermiyor. Bende nezle, öksürük ve burun akýntýsýyla baþladý. Bana bir þey olmaz düþüncesi veya kendime bu hastalýðý kondurmamam gibi düþüncelerim vardý. Ýþte Aile Hekiminin ve Kardeþimin iknasýyla hastaneye gittik ve erken teþhis sayesinde hastalýðý iyileþme süreci baþlattýk. Ýzolasyon sonrasý sokaða çýktýðýmda her þey çok garip geldi bana. Çift maske taktým, insanlardan uzak durmaya çalýþtým. Hayat anlamsýz ve boþ geldi. Kendimi sorguladým: Kendimi suçlu gibi hissettim. Güçlü bir Devletimiz var. Ýyi bir saðlýk sistemimiz var. Devlet hastaneleri Uzman Aile hekimlerimiz var. Allah Devlete zeval vermesin. Yoksa halimiz tam paçavra olurdu. Þimdi tam olarak iyileþtiðimizi söyleyemiyoruz. Doktorumuzun belirttiðine göre, bu hastalýðýn iyileþmesi günleri deðil, aylarý bile bulabilir. Dahasý kalýcý bazý rahatsýzlýklar býrakabilir, bunlarýn neler olacaðýný da bilemiyoruz. Bünyemizde ne gibi bir hasarlar býrakacak...Baðýþýklýk sistemimiz nasýl tepki verecek. Vücudumuz bu virüsle mücadelesini sürdürüyor. Tüm hassasiyetimizle kendimizi ve çevremizdeki insanlarý korumakla yükümlüyüz. Dileðimiz bu günlerden en kýsa zamanda kurtulup eski güzel günlere dönmememizdir. Saðlýcakla kalýn.
Salacak 24.04.2021

"Halk içinde mu'teber bir nesne yok devlet gibi
Olmaya devlet cihanda bir nefes sýhhat gibi"
Muhibbî -Kanunî Sultan Süleyman



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Anýlarda Ýskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren
Genç Bir Yazar ile Söyleþi: Murat Kömür
Bir Dönem Soðukoluk ve Hatay
Koranavirüsle Nasýl Mücadele Ettik
Krishnamurti ile Kendini Tanýma Sanatý
Trene Özlem: Ýskenderun'dan"dan Adana'ya" Yolculuk
Payas'ta Tarih Tarihte Payas
Divan Edebiyatýnýn En Güzel Þairi
Sinemanýn En Figüraný
Nusayriler de Enterasan Bir Tütün Söylencesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nevruz Uður [Þiir]
Aybastýlý Þair Ýzzet Haznedar [Þiir]
Münzevi Bir Osmanlý [Þiir]
Çukurova'nýn Ýki Yiðit Sesi: [Þiir]
[Þiir]
Þiirin Hatayý [Þiir]
Düþüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastýlý Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Ýskenderun'da Kitapçý Olmak [Eleþtiri]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karþý ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal düz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.