..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir dünya yurttaþýyým. -Sokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Kâmuran Esen




5 Nisan 2013
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Torunuma Öðütler  
Kâmuran Esen
T.C. ibaresinden rahatsýz oluyorsan eðer, kendinden utan, aklýný sorgula. Bir atasözü der ki: “Sevilmeyen kiþinin sesi dangýldak; yürüyüþü zömbüldek gelir.” Demem o ki, T.C. ifadesi seni rahatsýz ediyosa eðer; bil ki senin cumhuriyet rejimiyle sorunun var.


:AJBH:
Ah benim dert ortaðým, ince belli çay bardaðým, aðacým, dalým, yapraðým günlüðüm. Nasýlsýn, iyi min? Ben, nasýl olduðumu bilmiyom. Aklýmý mý gaybelettim, fikrimi mi, anlayamadým. Ihhh! Mehmet Amca’n çok iyi. Çünkü; memlekât meselelerine gulaklarýný dýkamýþ, antenlerini de gapatmýþ. Ohhh!... Ne yapsýn adam? Gapatmakta haklý.Baktý ki yaþanan akýl tutulmalarý garþýsýnda yapabileceði bi þey yok, ne diye gafa yorsun boþu boþuna? Yiyip içip, yatýyo. Lak deyince ekmek geliyo önüne, lýk deyince, su. O iyi olmasýn da ben mi iyi olayým?

Dün elâtdirik bildirim kâhadý mý ne, o geldi. Ödeyemeceðimiz parayý görünce, aklýmý fýydýrttýrývereyazdým. Sanki, mahallenin yaktýðý elâtdiriði bize yazmýþlar. Nasýl ödeyecez diye düþünüyom. Bakan Bey “ 800T.L. iyi para.” demiþ ama; vatandaþýn turpu belle deðil de, elle çýkardýðýný sanýyo besbelli. “Dövüþ, seyirciye golay gelir.” diye boþuna dememiþle.

Ýþte böyle gücümün guruduðu bu vakitte, büyük torun geldi.Televizyonda haberleri dinlerken, ben ha bire söyleniyom. “N’oldu bubanne? Kime gýzýyon?” diye sordu. “Sen anlamazsýn oðlum.” dedim, geçiþtirdim. Az daha büyüsün, memlekâtta olup bitenleri akýl süzgecinden geçirsin, o zaman anlar benim neden gýzdýðýmý. M. E. Bakanlýðý gibi, çocuðu kendi siyasi görüþüme göre yönlendirmek istemedim, cevap vermedim.

Torun evine gittikten sonra, garþýmda sanki torunum varmýþ gibi, kendisiyle gonuþdum, öðütler verdim. “Sen gafayý mý yedin Fatma Nine?” diyeceksin þinci. Yukarýda da söyledim ya; ben aklýmý gaybelettim diye. Ýþte ispatý. Bi akil adam heyeti de bana ilâzým(!). Ama þu da bi gerçek ki; “Bi çocuðun gýrk ebesi olursa; ya kör doðar, ya topal.” Yani bana bulunacak akil adamlar, akýl vermeye galkýþtýklarýnda, her biri ayrý bi telden çalmaya baþladýðýnda; bende var olan aycýk akýl da gider.

Neyse uzatmaya’m.Yüksek sesle dedim ki, yanýmda olmayan torunuma:

“ Ah benim körpe guzum, garanlýk odalarýmýn ýþýðý, gariban soframýn gaþýðý yavrum.
* Bazýlarý, milliyetini inkâr ediyo, geçmiþimize sahip çýkmýyo. Sen sen ol, Türk’üm demekten gorkma. Türk’üm demekle aðzýn aþýnmaz. Hem Türk olmak, utanýlacak bir þey deðil, övünülecek bir özelliktir.
* Bu Millet deme, Türk Milleti de. Yoksa, atalarýmýzýn kemikleri sýzlar, yatdýklarý yerde.
* Bu bayrak deme, Türk Bayraðý de. Eðer diyemiyorsan; sen, ne Türklüðün anlamýný biliyosun demektir, ne Türk Bayraðýnýn.
* Yapacaðýn iþin hakgýný ver. Meselâ; ya futbol yorumcusu ol, ya siyasetçi. Milletvekili olup da, memlekât meseleleri ile ilgili iki lâf etmezken, hatta doðru dürüst meclise bile gitmezken, tv ganallarýnda, fahiþ ücretle futbol yorumculuðu yapma. Aldýðýn para haram olur. Gasapsan, gasaplýk yapacaksýn; terziysen, terzilik. Sen hiç terzilik yapan bi gasap gördün mü?
* T.C. ibaresinden rahatsýz oluyorsan eðer, kendinden utan, aklýný sorgula. Bir atasözü der ki: “Sevilmeyen kiþinin sesi dangýldak; yürüyüþü zömbüldek gelir.” Demem o ki, T.C. ifadesi seni rahatsýz ediyosa eðer; bil ki senin cumhuriyet rejimiyle sorunun var.
* Parayla, imanýn kimde olduðu belli olmaz. O nedenle insanlarýn imanýný ölçmeye galkma, imanlarýný sorgulama. Bu, senin haddin deðil. Ýkide bir insanlarýn inancýný gündeme getirme, dini asla istismar etme, takiyye yapma.Herkesin inancýna saygýlý ol. Þunu bil ki Allah; bu koskoca kâinatý yalnýzca Müslümanlar için yaratmýþ olamaz.
* Yüce dinimizi siyasete, ticarete garýþtýrma. Ýslâmi bisiklet üretilebilir diyerek günaha girme.
* Kimsenin hakgýný yeme. Kendin ayda binlerce lira mayiþ alýrken, asgari ücretin büyük para olduðunu söyleyip, asgari ücretle geçinmeye çalýþanlarý ve onlarýn ihtiyaçlarýný küçümseme.
* Senin gibi düþünmeyenlerle, senden farklý dünya görüþüne sahip olanlarla alay etme. “Sen ne anlarsýn! Sen de kim oluyorsun!” diyerek kimseyi aþaðýlama. Belki aklýn, onlarý anlamaya kâfi gelmiyordur. Unutma ki; okul müdürü, Albert Einstein'ý gulaðýndan tutup çeke çeke okul gapýsýndan dýþarý atmýþ. Albert Einstein ise, yýllar sonra izafiyet teorisini bulmuþtur. Yani, “Yer yarýlýr, aslan çýkar.” sevgili yavrum.”

Daha baþka öðütler verecekdim de, Mehmet Amcan’ýn sesini duydum öteki odadan. Beni çýðýrýyo. Yine bi þey emredecek herhalde. Eee, gadýnlarý cennete götürecek olan yolun bile erkeðine hizmet etmekden geçtiði öðütlenen bi memlekette; elbette Memet Amca’n da bunun keyfini çýkaracak. Antenlerini gapatmýþ dediysem, bu tarafa gapatmamýþ. Zaten saðýr insan bile, canýnýn istediðini duyarmýþ sevgili günlüðüm.

Bugünlük bu gadar yeter. Þincilik hoþça gal sevgili günlüðüm.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benim Hiç Sevgilim Olmadý
Balkonlara Asýlmýþ Biberler
Okulsuz - Öðretmensiz Býrakýlan Köylerimiz
Atasözlerimiz Üzerine / Yeni Düzenleme
Fatma Nine'nin Günlüðü - 3
Bayramda Anýtkabir Ziyareti Þart Mýdýr?
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bugün Guþlar Gibiyim
Bir Kadýn Kimdir Aslýnda
Mudurnu'lu Fatma Ninenin Günlüðü / Mudurnu"da Þiir ve Türkü Gecesi
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Paralel Bir Ürya Gördüm

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.