"Gelecek, şimdiki zamana o kadar çok borçludur ki, onunla yüzleşmeye asla cesaret edemez." - Oscar Wilde"

İkinci Selim'in Rüyası ve Selimiye Camii

Ey Selim, sözüne sadık ol, vaat ettiğin camiyi buraya yaptıracaksın

yazı resimYZ


Kanuni Sultan Süleymanın oğlu İkinci Selim Kıbrısı alırsam bir camii yaptıracağım. dedikten sonra vaadini unutmuş, fakat bir gece rüyasında Hz. Muhammed Efendimiz:
Ey Selim, sözüne sadık ol, vaat ettiğin camiyi buraya yaptıracaksın diye parmağı ile Edirneyi göstermiş. İşte bu sebepten Selimiye Camii serhat şehrinde yapılmış. Altı senede tamamlanarak 1575′te ibadete açılan bu caminin üç şerefesi, dört minaresi ve 999 penceresi vardır.
Caminin arsası rivayete göre eskiden lale bahçesiymiş. Bu arsanın sahibi olan yaşlı dede lalelerine kıyamadığı için cami yapılmasına gönlü razı olmamış. Sonunda ikna olunca bahçesinin devamlı sembolize edilmesi için caminin ortasındaki şadırvana lale motifinin yapılmasını şart koşmuş. Koca Mimar Sinan da ters lale motifi işlemiş. Bu motif burada bir lale bahçesi olduğunu, ters yapılışı ise sahibinin tersliğini simgelemektedir.

KİTAP İZLERİ

Eşekli Kütüphaneci

Fakir Baykurt

Fakir Baykurt’un Vasiyeti: Kapadokya’da Bir Umut Destanı Bir yazarın son eseri, genellikle edebi bir vasiyetname niteliği taşır; kelimelerin ardında bir ömrün birikimi, son bir mesaj
İncelemeyi Oku

Yorumlar

Başa Dön