..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamýn tanýmý yoktur. -Halikarnas Balýkçýsý
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Doða ve Dünya > Ahmet Odabaþ




7 Aralýk 2010
Kendinle Ýlgilenme Sanatý  
Ahmet Odabaþ
Kendimizle ilgilenmek yerine, baþkalarýnýn propaganda ve reklamlarýna kaptýrýyoruz kendimizi. Yaþama gerçekçi olarak bakmak, objektif olmaya çalýþmak gerek...


:BGIE:
KENDÝNLE ÝLGÝLENME SANATI

     Kendimizle ne kadar ilgilendiðimiz tartýþýlmasý gereken bir konu. Belki de ilgisiz olarak yaþayýp duruyoruz. Kendisi ile ilgilenmeyen baþkasý ile ne kadar ilgilenir. Aslýnda kendisine yabancý olan, her þeye yabancý olabilir.

     Aydýn’lý bir öðretmenimiz, trafik kazasý sonucu ölüyor. Yaþ 22. Ateþ düþtüðü yeri yakar. Bu haberi belki de okumadan geçiyoruz gazete sayfasýndan.

     Irak’ýn bombalandýðý zamanda kaç kiþi öldü. Genç, yaþlý çoluk çocuk. Niye öldü bunca insan. Onlarýn ana-baba ve sevgilileri vardý.

     Sözde uygar insanlýk, tüm olanlar karþýsýnda sessiz. Nerde ise alkýþlayacaklar. 100 yýl önceki olaylarý sözde tartýþan insanlar, þimdiki zamanda ve yanýbaþýmýzdaki olaylarý görmezden geliyor.

     Korkuyor çünkü. Eleþtirecek, karþý çýkacak gücü ve cesareti yok.

     Ýþin özü bu. Bize çamur atmak ve saldýrmanýn sözde medeniler için bir gideri yok. Aksine, bu iþten yarar bile umuyorlar. En azýndan çete baþýnýn sempatisini kazanýyorlar. (19 Aralýk 2005)

     Ýnsanlýk ideali, felsefe veya ahlak kitaplarýnýn sayfalarýnda tartýþýlýyor. Yaþamýn gerçeðinde ise, ilkel canlýnýn fizik yasalarýna uygun davranýþlarý, belki de maddenin davranýþlarý aynen tekrarlanýyor. Hücre zarýnýn seçici geçirgen davranýþý... Bitki kökünün, bitki için gerekli su ve içerdiði maddeleri seçip almasý gibi.

     Ýnsan, kutsal bir varlýk deðil, ilkel bir varlýk. Rastgele atýlan bir bombanýn, bir füzenin öldüreceði canlýlar, öldüreceði insanlar hiç düþünülmez. Kanlar içinde kalan, senin çocuðun, eþin , dostun, akraban –ki aslýnda tüm insanlar akraba? Olsa, böyle kör dövüþü devam eder mi?

     Ölüm riski taþýyan ayý, önce kimi kurtarýr, kendisini mi, sevdiklerini mi. Ayýnýn sevgisi ne kadardýr. Yüz yýl önceki olaylarý soykýrým olarak kanunlaþtýran insan, neye veya kime hizmet ediyor.

     Ermenistan’da, Türkiye’de, Lübnan’da ve diðer ülkelerde yaþayan Ermenilere ne gibi bir dost eli uzatýyorsunuz. Aklýnýzdan böyle bir þey geçiyor mu. Bu insanlara koþulsuz vatandaþlýk verin, çalýþma hakký verin, sizin ülkenize yerleþsinler. Çocuklarýna eðitim ve saðlýk güvencesi verin.

     Bu ayrýntý sizi ilgilendirmiyor. Ýlle de 1915’te yaþananlar... Kardeþim sen tarihçi misin. Bir insan acý çekti, bazý insanlar acý çekti peki acý çekmeyen kim kaldý. Býrakýn daha uzak Birinci Dünya Savaþýný, ikinci Dünya Savaþýnda, hangi ülkede kýtlýk, açlýk yaþanmadý. Ýnsanlar açlýk ve hastalýktan kýrýlmadý mý. Uzaklara gitmeyin, açlýktan ölümler bugün son buldu mu.

     Ölen insanlar mý Merih’ten geldi, yoksa kendini medeni sananlar mý.




     Birinci Dünya Savaþý yýllarýnda, ölen Osmanlý Devleti vatandaþlarýnýn hangi kýsmý veya hangi kesimi ile ilgileniyorsunuz. Osmanlý Devleti parçalandýkça, göç etmek zorunda kalan insanlar, birinci sýnýf uçak seyahati mi yaptý. Onlar acý çekmedi mi. Onlarýn ana- babalarý, çocuklarý, sevgilileri ölmedi mi... Niye bu geniþ coðrafyayý görmezden gelerek, bazý ayrýntýlara odaklanýyorsun.

     Sömürge haline getirilen ülkelerin insanlarýna dostça mý davranýlýyor. Siz neden Irak ile ilgilenmiyorsunuz. Korktuðunuz için mi. Demek ki atýþ serbest komutu ile tarih yazma düþünceniz var.

     Çanakkale Savaþý’nda, kaç Osmanlý,( kaç tane Türk, kaç Kürt, kaç Arap, kaç Rum, kaç Ermeni, kaç, kaç Yahudi...) öldü. Sizin toplarýnýz, sizin mermilerinizden ölenler tartýþýlmayacak ancak, sizin silahlandýrdýðýnýz çeteler tartýþýlmayacak, sizin teþfik ettiðiniz isyanlar tartýþýlmayacak... Özetle istediðiniz gibi at oynatacaksýnýz.

     Demokratik bir uygulama mý.

     Sizi Balkan göçmenleri ile, Kýrým göçmenleri ile, Orta Doðudaki göçmenlerle baþbaþa býrakmak istiyorum. Ancak þimdilik sizin iþinize yaramýyor bunlar. Varsa yoksa Çanakkale yenilgisi, varsa yoksa yüzyýllýk intikam hýrsý...(23 Mart 2006)

     Gerçekten, zorunlu göçlerin tarihini kim biliyor. Göç ve yok etmeye sevk eden güçler kimlerdir. Dün bir konuþmacýnýn (19 Nisan 2006), kýzlarýn okula gitmesi engelleniyor. Çünkü okula giden kýzlar Türkçe öðreniyorlar... Sözün devamý çektikçe uzar. Türkçe öðrenir. Kapasitesi ve olanaklarý doðrultusunda her þey olur. Ýnsanlara faydasý olur.

     Oysa birilerinin tezgahý, okul olmasýn, eðitim olmasýn, silah tüketicisi kitleler yetiþsin. Bu insanlarýn gözü açýlýrsa olur mu... Olmaz.

     Yetiþen her eðitimli ve akýllý insan emperyalistler için engel.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn doða ve dünya kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mac Carty'nin Anýlarý
Annem ve Babam Nerden Geldi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Masum Bir Gen'in Ýtiraflarý
Rastlantý ve Uygarlýk
Köy Enstitüleri Neden Kapandý
Eðitim, Hukuk Eðitimi, Ölçme ve Deðerlendirme
Trabzon - Ýzmir
Ulusal Arpalýklar ve Üretim
Edirne'den Hakkari'ye
Kitaplar Üstüne
Beklentiler ve Sonuç (Pardon)
Kan Grubu Sorunu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kukla [Þiir]
1001 Gece Masallarý [Þiir]
Odabaþ Tüm Þiirler [Þiir]
Buluþalým [Þiir]
Kuklacý Amca [Þiir]
Çay Koy Ortak [Þiir]
Çay Koy Ortak [Þiir]
Geliyorum Ortak [Þiir]
Zamanýn Yaptýklarý [Þiir]
Akrabalar [Þiir]


Ahmet Odabaþ kimdir?

1963 Çarþamba/Samsun doðumluyum. Serbest avukat olarak çalýþýyorum. (Ýzmir'de)

Etkilendiði Yazarlar:
Karacaoðlan, Pir Sultan Abdal, Hayyam, O Veli, Aziz Nesin,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Odabaþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.