..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Eðer bir kelebeði sevebiliyorsak, týrtýllara da deðer vermemiz gerekir. -Antonie de Saint-Exupery
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Onur Bayrakçeken




21 Kasým 2009
Müzik Ruhun Gýdasýdýr!  
Onur Bayrakçeken
Müziðin ruhun gýdasý olduðuna dair bir önerme var, biliyorsunuz. Þunu söyleyeyim; müzik gerçekten de insaný doyuruyor (elbette öyle boktan bebek'te üç beþ tur atarýmlar falan hiç bir yeri doyuramaz!). Fakat ondan da öte, bazen müzik insaný baþka dünyalara uçuruyor.


:BIIC:


Müziðin ruhun gýdasý olduðuna dair bir önerme var, biliyorsunuz. Þunu söyleyeyim; müzik gerçekten de insaný doyuruyor (elbette öyle boktan bebek'te üç beþ tur atarýmlar falan hiç bir yeri doyuramaz!). Fakat ondan da öte, bazen müzik insaný baþka dünyalara uçuruyor. Bir nevi uyuþturucu etkisi yapýyor. Tabii uyuþturucudan farklý olarak saðlýða bir zararý olmuyor... Doðal olarak müzik dinleyerek uçmak, kendini öldürerek uçmak gibi aptalca bir davranýþ olmaktan çýkýyor.

Mesela ben þuanda Pink Floyd'un Set The Controls For The Heart Of The Sun adlý aþmýþ ve uçmuþ þarkýsýný açtým. Ancak dinlemiyorum... Dinlemekten de öte bir þey yapýyorum. Adýný koyamadýðým bir þey. Sanýrým bir yolculuk. Bu yolculuk da gerçekte varolmayan ancak insanýn varolmasýný istediði bir dünyaya gerçekleþiyor. Þarký da bu yolculuk esnasýnda araç görevi görüyor. Sanki tüm gezegende tek baþýmaymýþým gibi hissediyorum. Yalnýzlýk duygusu... Genelde güzel bir duygu deðildir ama bazen çok iyi gelir.

Bazý müzikler sizi uçururken, bazýlarý da moralinizi düzeltebilir. Band'den Shape I'm In'i dinlerken hayatýn boktan yönünü bir kenara býrakýyorum mesela... Tamamen olumlu þeylere odaklanýyorum. Neþe doluyorum falan böyle... Hatta mesela hayal falan kuruyorum iþte bir karavana dört beþ arkadaþ doluþmuþuz; yanýmýzda gitarlarýmýz, mýzýkalarýmýz Türkiye'yi dolaþýyoruz. Hem de nereye gittiðimizi bilmeden! Sadece dolaþýyoruz! Hatta yolculuk için kadro bile kurdum kendi kafamda. Mesela bir kaç örnek vereyim: Yamaç-Deniz-Su; Ýmge-Gaye-Mehmet; Kaan-Gizem-Funda; Cansu-Ece-Berk falan filan... Bu arada arkadaþlarýn sevgilileri varsa ''Bizi niye koymadýn lan listeye?! Çakaaal.... Kýzlarý kapcan di mi?'' yada ''Ay ben niye yokum listede? Aþkýmla beraber kötü kötü þeyler mi yapacaksýnýz yoksaaa?!'' demesinler hiç. Zira, bir Yoko Ono faciasý yaþamak istemiyorum karavanýmda tek sebebi bu!

Her neyse... Bir de müziðin anarþik yaný var. Sex Pistols'tan God Save The Queen'i dinleyip de aptal düzenlere küfretmeyen adam yoktur herhalde... Yada ne bileyim, Ramones'tan Rock'N'Roll High School'u dinlerken okul basasým (okul basmak. evet, müdürü okuldan kovup ben baþa geçeceðim ve herkesi uzun saçlý da olsa, kravatsýz da olsa, sakallý da olsa okula alacaðým!) geliyor mesela... Bu yalnýz punk rock tarafýndan insanýn ruhuna iþletilen bir his de deðil... John Lennon'ýn Imagine þarkýsý da böyle, yahut Pink Floyd'un Another Brick In The Wall'u... Olay tamamen müziðin ruhuyla alakalý! Müzik asi ise, müziði dinleyen de asileþiyor!

Bakýn, müzik sizi varolmayan ancak varolmasýný isteyeceðiniz bir aleme götürerek 'Dünya' adýný verdiðimiz bu bok çukurundan kýsa bir süreliðine de olsa çekip alýyor; yada sizin ruhunuzu neþeyle dolduruyor; isterseniz de sizi anarþikleþtirebiliyor! Müziðin ne kadar yüce, ne kadar inanýlmaz bir 'güç' olduðunu görüyor musunuz? Bir din arayaþýnda olan arkadaþlara çaðrým þu: Müziðin tanrý olduðu bir dine inanalým!

Düþünsenize böyle bir din olduðunu... Hatta bu dinin Ýslam kadar, Hýrýstiyanlýk kadar, Musevilik kadar yaygýn olduðunu... Biliyorum yalandan ibaret olacaktý bu din ancak bana sorarsanýz günümüzde kutsal olarak adleddiðimiz dinler de yalandan ibaret zaten. Yalnýzca manevi doygunluk saðlýyorlar, o da herkese deðil... Bana saðlamýyorlar mesela. Bu yüzden de inanmamayý tercih ediyorum. Eðer birþeye inanacaksam beni mutsuzken güzel bir yolculuða çýkaran, insanlarý birbirine küstürmeyen aksine dünya barýþýnýn saðlanmasýnda kullanýlabilecek en önemli araçlardan biri olan ve ruhumu hiç aç kalmayacak þekilde karþýlýksýz olarak doyuran müziðe inanmayý tercih ederim.

Ayrýca, müzik meleklere ihtiyaç duyacak kadar aciz de deðil. Hoþ, gerçek Tanrý da deðil. Gerçek Tanrý'nýn da müzisyen olma olasýlýðý ne kadar yüksek aslýnda! Veya müzik de Tanrý'nýn elçisi olabilir! Ýlginç, harbiden ilginç...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Normallik Anormalliktir

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sen, Ben, Biz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yastýk [Þiir]
Bilindik Cümle [Þiir]
Devrimin Getirdiði Cazcý [Þiir]
Canavarlar [Þiir]
Yaðmur Damlalarý [Þiir]
Karanlýk mý Her Yer [Þiir]
Uyanýk Bir Savaþçý Ol [Þiir]
Tanrýlar da Sever [Öykü]


Onur Bayrakçeken kimdir?

Þiir yazarým. Öykü yazarým. Siyasetle ilgilenirim. Þiirlerim daha çok toplum ve dünyayla alakalýdýr. Ancak kendimi sýnýrlamamaya gayret gösteririm. Keza, öykülerimde de öyle fakat asýl olarak gerilim, fantastik, polisiye, macera öyküleri yazarým. Bazý felsefik çalýþmalarým da vardýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Steinbeck, Nâzým Hikmet, Neyzen Tevfik, John Grisham, Clive Cussler, Stephen King, Jim Morrison, Syd Barrett, sýradan insanlar, psychedelic ve indie müzik...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Onur Bayrakçeken, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.