..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam kýsa, sanat uzun, fýrsat aceleci, deney aldatýcýdýr. -Hippokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > Cahit KILIÇ




7 Mayýs 2008
Moskova Günlükleri - Galatasaray  
Cahit KILIÇ
Kýsaca Galatasaray sevgisi ve çocukluk dünyam....


:BGCA:

Galatasaray’a gönül vermem 1965 yýlýnda baþladý.

Televizyon yoktu. Sadece radyo vardý o yýllarda. O tarihte maç anlatýyorlar mýydý radyoda doðrusu hatýrlamýyorum. Elime geçen spor dergilerini okumaya çalýþýyordum. O dergilerde kendime seçtiðim iki idol vardý. Metin Oktay ve Muhammed Ali Clay.

Zenci boksör, Ýslamiyeti seçmiþti. Ne kadar büyük bir olay diye canlandýrýyordum küçük kafamda. Ýslamiyeti seçtiði gibi bir de Vietnam savaþýna katýlmamak için ABD ordusuna asker gitmeyi reddetmiþti. Vietnam’ýn haritada yerini bulamazdým belki ama isyan etmek, baþ kaldýrmak ilgimi çekiyor, sevgimi yönlendiriyordu. Muhammed Ali önüne geleni dövüyordu. Ayý lakaplý Liston’u yere sermiþ, sað yumruðunu yüz hizasýnda hazýr tutarak “ Ayaða kalk” diye baðýrýyordu, siyah beyaz resimde. Ýþte benim kahramaným bu kiþiydi ve küçük hafýzama kazýnmýþtý bir kere! Kýrk üç yýl geçti, o sevgi hiç eksilmedi.

Metin Oktay’ýn sarý kýrmýzýlý resimleri dergileri süslüyordu.Sakýz ve þekerleme paketçiklerinin içinden küçük resimler çýkardý. Lefter, Metin , Aydýn, Turgay, Ýsfendiyar ve baþkalarý.Ben, hep Metin’in resimlerini toplardým.Dergilerde hep ona hayranlýkla bakardým. Böylece kafama Galatasaray’ý kazýmýþ oldum.

Metin, sadece benim deðil bütün Türkiye’nin kralýydý. Ve ona beslediðim sevgi beni Galatasaraylý yapmýþtý.

Evimiz, Yeni Mahalle’deydi. Sanýyorum sonralarý Cumhuriyet mahallesi koymuþlar adýný. Sokaðýn bir baþýnda Cumhuriyet caddesi diðer baþýnda da Ýnönü caddesi vardý. (Bu caddenin adýnýn neden Ýnönü olduðunu hiçbir zaman anlayamadým. Ýsmet Ýnönü’nün, ne Kurtuluþ savaþýnda Kars’a bir faydasý olmuþ, ne baþbakanlýðý zamanýnda ne de Cumhurbaþkanlýðý döneminde Kars’a bir tuðla koymuþluðu vardýr.) Biz, Ýnönü caddesina yakýn tarafta oturduðumuzdan hep bu caddeyi kullanýrdýk. Evden çýktýktan sonra on dakika yürüyerek gidildiðinde; sol tarafta halkýn "Mal Meydaný" dediði hayvan pazarý vardý. Sonra bu pazarý þehir dýþýna taþýdýlar ve yerine bugünkü Hükümet Konaðýný yaptýlar. Hoþ ben, bugünkü diyorum ama yýllardýr gitmediðim için hala orasý Hükümet Konaðý mýdýr bilmiyorum. Beþ dakika daha yürüyünce sað tarafta da þehir stadyumu vardý. Yani ben, evden çýkýnca en çok 15 dakika sonra stadyuma ulaþýyordum.

O zamanlar Kars’ta üç tane amatör spor kulübü vardý. Doðu Fener, (aslýnda Ardahan kulübüydü) Kars Kalesi Spor(kýsaca Kale Spor) ve bizim mahallenin kulübü 30 Ekim. 30 ekim Kars’ýn kurtuluþ günüdür. Kulüp de bu tarihi kendine ad seçmiþti. Doðu Fener, adýndan da anlaþýlacaðý gibi Fenerbahçe’nin renklerini taþýrdý.Kale Spor ise Beþiktaþ’ýn.

30 Ekim sarý kýrmýzýydý. Hem mahallemizin takýmý, hem Þii kesimin takýmý hem de sarý kýrmýzý renklerin takýmýydý. Ya ben kimi tutacaktým?! Kaleci Adil,sarýþýndý. Tempo tutardýk : Adil-Kýrmýzý, Adil-Kýrmýzý. Kýrmýzý forma giy yeter. Sarý doðal olarak var.

Günlük okul harçlýklarýmý biriktirir, hafta sonlarý 30 Ekim’in maçlarýna giderdim. Bir gün Galatasaray’ý seyretmeyi hayal bile edemiyordum. Adil benim Turgay Þeren’im, Ayný zamanda Vilayette memurluk yapan sivri burunlu Kadri Ýsfendiyar’ým. Kambur Ýsmail’de Metin Oktay’ým idiler.

Galatasaray, benim hayatýmýn her zaman bir parçasý oldu.Yenilince üzüldüm. Kazanýnca sevindim. Tam 43 yýllýk bir sevgi, hiç azalmadý. Çocukluðumdan bana kalan iki vazgeçilmezden birisi Galatasaray diðeri de kýrk altý yýldýr hala kullandýðým devrik cümleler. Müzmin solcular gibiyim. Devrik cümle devrimini bir türlü yapamadým.

Bu hafta sonu þampiyon olurlarsa çok sevineceðim. Olamazlarsa da canlarý sað olsun. Üzülürüm ama üzüldüðüm daha o kadar çok þey var ki…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bizim Eller
"Ay Mehemmed"
Karslý Günlerim
Kars'a Gidelim Kars'a
Elagöz Daðý ve Çocuk
Moskova Günlükleri - Turgut'a Mektup

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Edebî Sohbetler!..
Âþýklýk Edebiyatý
Ýzedebiyat Çökmesin!
Ey Sevgili!
Þair-i Þuara
Kültür Bilinci
Ey Sevgili - II -
Yolda Geçmiþe Kýsa Bir Yolculuk!
Þiir Gibi Adam
Okucava, Arbat'ýn Yalnýz Þövalyesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Haccac-ý Fýrat [Þiir]
Aklýma Þaþýyorum! [Þiir]
Sürgünler Þehri [Þiir]
Son Arzu… [Þiir]
Kimdir Gelen! [Þiir]
Uzaklar [Þiir]
Derkenar [Þiir]
Adamým! [Þiir]
Kars Eli [Þiir]
Derdimend! [Þiir]


Cahit KILIÇ kimdir?

‎"Kalem erbâbý olmak sadece ona buna çatmak deðil, zaman zaman da hayatýn küncüne kelimelerden çenet taþý koyabilmektir!. . " (Cahit Kýlýç)

Etkilendiði Yazarlar:
Divan þairleri, divan þiiri. Ve elbette ki XX. yüz yýl þairlerimiz.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cahit KILIÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.