..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hayal gücünün tuvalinden baþka birþey deðildir. -Henri David Thoreau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Popüler Kültür > yüksel Özbek




29 Aðustos 2005
Maçoluk Kadýndan Doðdu  
yüksel Özbek
Ülkemizdeki hapishane ve kahvehane gerçeðini düþündüðümüz zaman az bile olduðunu görürüz.....


:BGJF:


Anadolu kadýný kendi ezilmiþliðini ,sinmiþliðini bir baþka hemcinsinin efendisini dünyaya getirerek “çektiklerini” unutmak yaþamdan ondan sonra zevk alacaðýna inanarak “velihat” üretmenin keyfiyle doðum acýsýný duyumsamaz “oðlu” doðuverince....Artýk “birinci sýnýf” bir ferdin “birinci sýnýf” efendisidir.....Onu daha güçlü, hýrslý,astýðý astýk kestiði kestik yetiþtirmenin bin bir yolunu düþünmeye baþlamýþtýr...Onun adýna düþünme,karar verme ve en önemlisi toplumda yer edinme yolu açýlmýþtýr.....Artýk bir “erkek” “üretmenin” havasýyla yýllarca kendini aþaðýlamýþ eþine de “saltanatýn ortakçýsýný “dünyaya getirdim edasýyla duruþu deðiþmiþ kartlar artýk kendi lehine dönmeye baþlamýþtýr....

Çok mu abartýlý oldu?? Sanmam....Ülkemizdeki hapishane ve kahvehane gerçeðini düþündüðümüz zaman az bile olduðunu görürüz..... Türk Dil Kurumu Sözlüðü tanýmýyla “Korkusuz, iyi dövüþen, kendine özgü namus kurallarýnýn dýþýna çýkmayan kimse” olan “külhan” erkekler maçolaþan kültürleriyle bu denli çoðul ve popüler olabilirler miydi??
Televizyonlarda mafya aðýrlýklý dizilerin en üst seviyede izlenmesini, porno içerikli yayýnlarýn en çok izlenir oluþunu sýrf küreselleþen liberalizmin toplumu bozmasý þeklinde basitleþtirmekle iþin içinden çýkamayýz...Maçoluk ülkemizin en belirgin kültürel öðesi ve yaþamýmýzýn her devresinde karþýlaþtýðýmýz bir gerçeðidir.....

Oysa kadýn duygusaldýr,vericidir,üreticidir,çoðulcu düþünür,koruyucudur....”analýðýn” sözel karþýlýðý bulunamamýþken kendiyle zýt olan “maçoluk” kültürünü nasýl benimsemiþ ve en önemlisi nasýl maçolaþtýrma politikasýnýn asli uygulayýcýsý olmuþtur?? Toplumun duyarsýz ve gericileþtiði ,ekonomik çöküntünün kültür çöküntüsünü de tetiklediði bir dönemde kadýnýmýza düþen de bu olmuþ olsa gerek....

Karadeniz’in en büyük ilinde görev yaparken ikinci kýzým dünyaya merhaba dediðinde dünyalar benim olmuþ ve hastanedekilere adet gereði çikolata ikramýnda bulunmuþtum....Yaþlý bir kadýn ikramý kabul etmemiþ :” Deliye bak,adam olacak. Ýkinci kýzý olmuþ bir de utanmadan çikolata veriyor...tövbe tövbe....adam ol da bir uþak kazan...ondan sonra çikolataný yerim” demiþti...Teyzeye çok gülmüþtüm...Kendince haklýydý!!! Ne yazýk ki!!! Eþimin, aletiyle övüneceði bir çocuðu yoktu !!

Sadece eðitim düzeyi düþük kadýnlar deðil oldukça iyi eðitim almýþ kadýnlar da maalesef maçoluk kültürünü benimsediklerini görmekteyiz...Erkeðin dokunulmazlýðýný kadýnla eþitleyen modern hukuk yasalarý ile toplumun uyuþmazlýðýnýn kökeninde maçoluðun kadýndan doðmasý yatar..

Birey olabilme kapasitemiz toplumsal yaþayabilme ölçütümüzle eþdeðer geliþtikçe ve kadýn kendi ayaklarý üstünde durmayý öðrenmedikçe,maçoluk kadýndan doðmaya devam edecektir....



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Unutulmayacaklara [Þiir]
Seviþmeye Aç Bedenini Bekliyorum [Þiir]
Gelinlik Açtý Akasyalar [Þiir]
Seni Nereye Koyduðumu Sorma [Þiir]
Topla Daðýt,dinsin Aðýt [Þiir]
Sana Daimdir Boþluðum [Þiir]
Suya Sabuna Dokunmadan [Þiir]
Gülüþ Olsun Yüreðin [Þiir]
Özlemin Uykumdan Hesap Sorar [Þiir]
Özlem Uykunda Düþlensin [Þiir]


yüksel Özbek kimdir?

yazar: konuþlanmýþ kötülüklere inat yarýnlarýn iyiliðine gebe kalabilmeli erkekçe!! yaþama sýký sarýlmalý her yerinden. solumalý iliklerine kadar sevgiyi. olmamýþ yarýnlarýn umutlarýnda büyümeli insanca olan herþeyi sindirerek. yazar insan gibi insan olmalý!!

Etkilendiði Yazarlar:
nazým hikmet,orhan veli,atilla ilhan,arthur rimbaud,pablo neruda,can yücel,þükran kurdakul,nevzat çelik


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © yüksel Özbek, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.