..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzca sevgiyi öðret, çünkü sen osun. -Anonim
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Özgürlük ve Eþitlik > Mahsun YÝÐÝT




21 Haziran 2019
Her Þey Güzel Olacak mý?  
Mahsun YÝÐÝT
Neden iyi olsun ki her þey. Her þeyin güzel olabilmesi için; iyi düþünmek, iyi davranmak ve inanmak gerekiyor. Oysa öyle yapmýyoruz. Her þeyin iyi olmamasý için, her þeyi yapýyoruz. Güzel þeyleri olabilmesi için, fedakârlýk yapýlmak gerek


:AADI:
_Her þey güzel olacak mý?

_Fikrimi sorarsanýz hiçbir þey güzel olmayacaðý kesin derim.

Neden iyi olsun ki her þey. Her þeyin güzel olabilmesi için; iyi düþünmek, iyi davranmak ve inanmak gerekiyor. Oysa öyle yapmýyoruz. Her þeyin iyi olmamasý için, her þeyi yapýyoruz. Güzel þeyleri olabilmesi için, fedakârlýk yapýlmak gerek. Ýnsancýl davranýþlarda bulmak gerekiyor. Evrensel hukuk kurallara kayýtsýz þartsýz uymasý gerekiyor. Kutsal olan insan yaþýmý ayakta tutmak gerekiyor.

Bu gün Türkiye’nin gelindiði noktaya baktýðýmýzda güzel þeylerin olmasýný umut etmek delilikten baþka bir þey deðildir. Sözde yöneticilerin yaptýklarý kutuplaþtýrma ve þoven söylemlerin yanýnda, ayrýþtýrma hareketleri, bizim gibi düþünmeyenin yaþam hakký olmadýðýný tezleri uygularken, güzel þeylerin olacaðýna inanmak akýlsýzlýktýr, fazla iyimserdir, sorgulayýcý olamamaktýr. Deyim yerindeyse baþýný kuma gömmek ve at gözlüðüyle gidiþata bakmaktýr.

Yýllardýr ülkeyi sözde yönetenler, devletin tüm kurumlarý olanlarýn çýkarlarýna çalýþmaktadýr. Yayýn organlarý, hukuk mekanizmasý onlarýn çýkarlarý doðrultusunda çalýþmaktadýr. Kendilerine biat etmeyenleri vatan haini olarak suçlayacak kadar ileri gitmeleri de bir baþka insanlýk ayýbýdýr.

31 Mart 2019 de yapýlan yerel seçimden önce yapýlan tüm seçimlerde, iktidar tarafýndan sözde seçimi tertip edilen kurumu överken, olumsuz bir kelime dahi söylemesini tahammül etmezken. Ýktidarýn amaçlarý doðrultusunda hareket eden kurum, demokrasiyi çiðneyerek, tüm seçimlerde sadece iktidarýn baþvurularýný kabul ederek, iktidarý ayakta tutmaya devam ediyordu. Ancak son seçimde tüm planlarý ve yaptýklarý uygulamalarý tam anlamýyla yere çakýldý. Öyle bir çakýldý ki, neresinden bakarsanýz bakýn, rezillik, tutarsýzlýk, ahlaksýzlýk, hak gasp etme ve insanlýk dýþý akýllara ne geliyorsa hepsi yerlere saçýldý.

Seçimi tertipleyen kurumu büyük bir sýnav bekledi ve o güne kadar yaptýklarý tüm yolsuzluklarý örtecek bir davranýþta bulunacak ya da insanlýk tarihine kara leke olarak geçecek bir davranýþta bulunacaktý. Karar vermek kolay deðildi. Birçok þehir de iktidar ile muhalefet arasýnda çok az oy olmasýna raðmen iktidar kazanmýþ gibi, kendisine yapýlan itiraz baþvurularý kabul etmeyerek hemen iktidarýn seçimi kazandýðýný beðen ederek mazbatalarýný verdiler. En çok tarihe geçecek kara lekesinin simgesi olan 4 oyla önde olduðunu açýklayýp iktidar partiye mazbatayý vermektir.

Birçok yerde seçimi çok yüksek oranla kazanmalarýna raðmen, sözde seçimi tertip eden ve baðýmsýz olduðunu iddia eden kurum mazbatayý kazanmamýþ olmalarýna raðmen iktidar partiye vermesi ayrý bir insanlýk trajedisidir.

Sözde tarafsýz olan kurum tüm bu insanlýk ayýplarý iþlerken, demokrasi tarihine kara leke olarak geçecek uygulamalarý yaparken, yine de iktidarýn isteklerin karþýsýnda yetersiz kaldý. Ýstanbul büyük þehir belediyesinin seçimi iptal etti.

Malum partinin genel baþkaný 14 bin küsur oy farký olmasýna raðmen, “Bu kadar oy farkýyla, kimse kazandým demesin” diyecek kadar fütursuzca sözler sarf ederken, 4 oyla kazandýðýný da ayný kiþi söylüyordu. Yüzde 70 oy alaný deðil de yüzde 25 alaný baþka seçildiðini de söyleyen ayný kiþiydi. Bu kadar çeliþki insanlýk tarihinde mutlaka diktatörler literatüründe vardýr. Ancak demokrasi dedikleri mekanizma içerinde asla olmamýþtýr.

Ýstanbul büyük þehir belediye seçiminde oy kullanan vatandaþlar 5 adet pusulayý ayný zarfýn içine koydular. 4 adet pusula gerçek ama 1 tanesi þaibeli çýktý gerekçesiyle seçimi iptal ettiler. Ýnsanlýk tarihine kara leke olarak geçecek kararýn neresinde bakarsa bakalým tutarsýzlýk, hukuksuzluk, insanlýk dýþý. Hak gasp etmedir.

“Her þey güzel olacak” deyimi de, seçimi kazanmýþ ama hakkýný gasp edilen kiþinin tekrar seçimi kazanacaðýna dair, iyi olacak diyenler kullanmaya baþladý. “Her þey güzel olacak” diyenler de iktidarýn hedefi oldular. Çünkü iktidar hiçbir þeyin güzel olmasýný istemiyor. Her þeyin güzel olmamasý için her þeyi yapýyor. Sloganýn kullanmasýndan dahi çok rahatsýzlar. Durum böyleyken “her þey güzel olacak” deyip, inanmak bana göre ahmaklýktýr.

3 ayý geçmiþ açlýk grevleri halen devam ederken, görsel ve yazýlý medyadan hiç söz edilmezken, sosyal medyada bir kýsým dýþýnda, ülkenin çoðunluðu umursamazken, iktidar açlýk grevlerine girenlerin haklý talepleri yerine getirmek yerine, ölmelerini görmeyi arzularken, her þeyin güzel olacaðýný deðil de, hiçbir þeyin güzel olamayacaðýna inanýyorum.

Açlýk grevlerinde bedenini ölüme yatýranlarýn anneleri onlar için dýþarýda, açlýk grevin sesini duyurabilmek için yaptýklarý anayasal haklarýný gasp ederken. 70 yaþýndaki yüreði yanan annenin iktidarýn çeteleri tarafýndan saldýrýrken. Sarý saçlý yellozun 70 yaþýndaki anneye saldýrý görüntüleri izlerken insanlýðýmdan, insaným demekten, onunla yaný gezegende olmaktan, ayný gök altýnda yaþamaktan utandým. Durum böyleyken “her þey güzel olacak” umudu beslemek ahmaklýktýr.

Ýptal edilen Ýstanbul büyük þehir seçimin yenilenmesi, iktidar veya muhalefetin kazanmasý için, Kürt oylarýna ihtiyaç vardýr. Kürt oylarý olmadan kazanamayacaklarýný her ikisi de gizlemiyorlar. Ancak her iki partide Kürt oylarý almak için deðil de, ben daha milliyetçiyim, daha çok vatanseverim yarýþýna girdiler. Gizliden Kürt oylarý isterken, açýkta Kürtleri ölümle tehdit etmekten de geri kalmýyorlar.

Cizre bodrumlarýnda çoklarý yakan, Taybet annenin cansýz bedeni sokak ortasýnda bekletilen, Suru yerle bir eden, Afrini iþgal eden, dört ayaklý minarenin dibinde barýþ elçisini öldüren iktidara oy vermek, kendi varlýðýný inkar etmekten öte bana göre Allaha þirk koþmaktýr. Ýktidar þimdi açlýk grevlerin talepleri oy pazarlýðýna dönüþtürmek istiyor. Ýktidara oy verme çaðrýsý hiçbir Kürt yapmayacaktýr. Ancak oy verme çaðrýsý yapacak sözde Kürt, Cizre bodrumlarýnda yakýlan çocuklarýn vebalý boyunlarýndadýr. Kim olursa olun, ben ve benim gibi düþünenleri karþýsýnda bulacaktýr. Eðer açlýk grevdekileri þehit düþmesin diye böyle bir çaðrý yapacaklarsa tüm þehitliðe hakaret etmiþ olacaklar.

Sözde seçim tertip kurumu yaptýklarý tüm seçimlerin hileli olduðunu kanýtlanmýþ oldu. Saymakla bitmeyecek olumsuzluklarýyla iktidar ülkeyi yönetmeye devam ettiði sürece “Her þey güzel olacak” duygusunu beslemek bana göre saflýktýr, aptallýktýr, ahmaklýktýr.



Mahsun Yiðit 12.05.2019



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Covid - 19 Günleri - 1
Her Þey Güzel Olacak mý? - 2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Geceye Sordum Seni [Þiir]
Bekledim [Þiir]
Yapraklar Sarardý (Sen Yoksun) [Þiir]
Medet Sevdiðim [Öykü]
Bir Tanem [Deneme]


Mahsun YÝÐÝT kimdir?

Bazen çok duygusal, bazende katý olabiliyorum. Her þeyden önce Edebiyat'le yaþamayý seviyorum. Tabi ki, yaþadýðým þartlar gereði; siyasettende uzak duramýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Yýlmaz Güney. Marquez. Ahmet Altan.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mahsun YÝÐÝT, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.