..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




11 Haziran 2011
"Benim Kalbim Temiz"  
Fuat Türker
Gerçek kalp temizliði, insaný Allah’tan uzaklaþtýran engellerin kalpten arýnmýþ olmasý demektir. Böyle bir insan dünya hýrsýndan, bencillikten, korkudan, güvensizlikten uzak olur.


:ABJB:
Ýnanan insan için yaþam rehberi Kur’an’dýr. Her konuda olduðu gibi ’kalp temizliði’ için de asýl ölçü Kur’an’dýr. Gerçek kalp temizliði, insaný Allah’tan uzaklaþtýran engellerin kalpten arýnmýþ olmasý demektir. Böyle bir insan dünya hýrsýndan, bencillikten, korkudan, güvensizlikten uzak olur.

Allah’ýn sýnýrlarýný korumayanlarýn, "önemli olan kalp temizliði, benim kalbim temiz" demeleri yalnýzca kendini aldatmaktýr. Ýnsan ancak Allah’ýn buyruklarýna ve yasaklarýna uyuyorsa, Kur’an’a göre samimi bir insansa "kalbim temiz" diyebilir.

... Kalbini Bizi zikretmekten gaflete düþürdüðümüz, kendi ’istek ve tutkularýna (hevasýna)’ uyan ve iþinde aþýrýlýða gidene itaat etme. (Kehf Suresi, 28) ayetinde, nefse uymanýn kalbi gaflete düþürdüðüne iþaret edilir. Peygamberimiz(sav) konuyla ilgili olarak "kalp bozuk olunca, bedenin iþleri de hep bozuk olur" buyurur. [Beyheki] O halde kalbi bozuk olan kiþinin, bedeni de bozuktur ve kolaylýkla günah iþleyebilir.

Ýmam-ý Rabbani de bu hadisi esas alarak þöyle söyler:

"Allahü teâlânýn emirlerini yapmamak kalbin bozuk olmasýndandýr. Kalbin bozuk olmasý, dine tam inanmamaktýr. Ýmanýn alameti, dinin emirlerini seve seve yapmaktýr."

Bediüzzaman ise her günahýn, imanýn nurunu içinden çýkarýncaya dek kalbi kararttýðýný ve katýlaþtýrdýðýný söyledikten sonra þu uyarýda bulunur: "Her bir günah içinde küfre gidecek bir yol var. O günah, istiðfar ile çabuk imha edilmezse, kurt deðil, belki küçük bir manevî yýlan olarak kalbi ýsýrýyor” [Lem’alar, s. 21]

Kur’an’da bildirilen kalp temizliði, bazý kimselerin anladýðý anlamda bir temizlik deðildir. ’Kalp temizliði’nin öneminden yola çýkarak, "ben insanlara hiç kötülük yapmýyorum, fakirlere arada sýrada yardým ediyorum, demek ki Allah’ýn istediði ahlaktayým" demek, Kur’an’a uygun ifadeler deðildir. "Benim kalbim temiz, dinin gereklerini yapamasam da olur" gibi sözler, ibadetlerini uygulamaktan kaçýnan ve yanlýþ bir yaþam tarzýný Müslümanlýk olarak göstermeye çalýþan kiþinin samimiyetsiz ifadeleridir.

Bazý insanlar, arada sýrada fakirlere yardým ederek, hayvanlara yiyecek vererek, komþularýný selamlayarak, ’iyi insan’ olarak tanýnýyor olabilirler. Kuþkusuz bunlar güzel ahlak özellikleridir. Ancak kurtuluþa ulaþmanýn, Allah’ýn rýzasýný ve rahmetini kazanmanýn yolu, yalnýzca ’iyi insan’ olarak tanýnmak deðil, Allah’ýn Kur’an’da tarif ettiði þekilde salih bir mümin olmaktýr.

Kur’an’a göre kalbi temiz olan insan, Allah’a yönelen, O’na itaat eden, O’nun emir ve yasaklarýna uyan, O’na teslim olmuþ, candan iman eden insandýr. Ýslam’a göre, bundan farklý bir ’kalp temizliði’ söz konusu deðildir. Kur’an’da, ’kalp temizliði’nin ne anlama geldiði detaylý olarak açýklanýr. Kalbi temiz olan insan, sürekli Allah’ý anan ve kalbi Allah’ýn zikriyle "mutmain" olmuþ (tatmin bulmuþ) kiþidir. Kur’an’da samimi müminler, "iman edenler ve kalpleri Allah’ýn zikriyle mutmain olanlar (Rad Suresi, 28), Allah anýldýðý zaman kalpleri ürperenler (Hac Suresi, 35), "Allah’ýn ve haktan inmiþ olanýn zikri için saygý ve korku ile yumuþayanlar (Hadid Suresi, 16) ifadeleriyle tarif edilirler.

Mümin Kur’an ahlakýný yaþamaktan zevk alýr, Allah’ýn hoþnutluðunu kazanmayý umut ederek mutluluk ve huzur duyar. Tüm bu duygularýn kaynaðý ise kalbindeki içli Allah aþký ve derin saygý içeren Allah korkusudur. Ýþte bu, Allah’ýn yol göstermesidir:

Allah, müteþabih (benzeþmeli), ikiþerli bir kitap olarak sözün en güzelini indirdi. Rablerine karþý içleri titreyerek-korkanlarýn O’ndan derileri ürperir. Sonra onlarýn derileri ve kalpleri Allah’ýn zikrine (karþý) yumuþar-yatýþýr. Ýþte bu, Allah’ýn yol göstermesidir, onunla dilediðini hidayete erdirir... (Zümer Suresi, 23)

Allah Kur’an’da, insanýn göðüs boþluðunda iki kalp kýlmadýðýný bildirir. Kalp bir tanedir ve yalnýzca Allah aþkýyla dolu olmalýdýr. Diðer aþklar zaten O’nun aþkýndan kaynak bulur.

Peygamberimiz(sav), "bir kimse, günah iþlediði zaman kalbinde siyah bir nokta hasýl olur. Eðer tevbe ederse, o leke silinir. Tevbe etmeyip tekrar günah iþlerse, o leke büyür ve kalbin tamamýný kaplar, kalp kapkara olur." [Haraiti] buyurur.

O halde temiz kalbin, ancak günahlardan arýnmýþ, isyanla kararmamýþ ve Allah aþkýyla dolu bir kalp olduðu açýktýr.

Ancak Allah’a selim bir kalp ile gelenler baþka. (O gün) Cennet takva sahiplerine yaklaþtýrýlýr. (Þuara Suresi, 89, 90)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.