..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Avukatlar da bir zamanlar çocuktular herhalde. -Charles Lamb
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




4 Mart 2011
Ýman Derin Düþünmek Üzerine Kuruludur  
Fuat Türker
Derin düþünmenin insana zarar vereceði yönünde yaygýn bir inanýþ vardýr. Öyle ki, insanlar birbirlerini “fazla düþünme delirirsin”, “fazla derine dalma boðulursun” gibi sözlerle uyarýrlar. Oysa düþünmek, Kuran’da çok fazla sayýda ayetle emredilen bir ibadettir.


:ADDB:
Derin düþünmenin insana zarar vereceði yönünde yaygýn bir inanýþ vardýr. Öyle ki, insanlar birbirlerini “fazla düþünme delirirsin”, “fazla derine dalma boðulursun” gibi sözlerle uyarýrlar. Oysa düþünmek, Kuran’da çok fazla sayýda ayetle emredilen bir ibadettir. Yüce Allah, ( Bu Kur’an,) Ayetlerini, iyiden iyiye düþünsünler ve temiz akýl sahipleri öðüt alsýnlar diye sana indirdiðimiz mübarek bir kitaptýr . (Sad Suresi,29) ayetindeki gibi ifadelerle insanlara uyarýlarda bulunur, derin düþünenlerin temiz akýl sahipleri olduðununun bilgisini verir. Yanlýþ olan, þeytanýn etkisiyle insanýn olumsuz düþünmesi ve gereksiz kuruntulara kapýlmasýdýr.

Onlar, ayakta iken, otururken, yan yatarken Allah’ý zikrederler ve göklerin ve yerin yaratýlýþý konusunda düþünürler. (Ve derler ki:) "Rabbimiz, sen bunu boþuna yaratmadýn. Sen pek yücesin, bizi ateþin azabýndan koru." (Al-i Ýmran Suresi, 191) ayetinden müminlerin her an yaratýlmýþlar üzerinde düþündüklerini ve düþündükçe Allah’ýn rahmetini kaybetme konusundaki korkularýnýn arttýðýný anlýyoruz. Düþünmek; insanýn Allah’a yakýnlaþmasý ve imanýnýn derinleþmesine sebep olur. Allah Kur’an’da, –toplumdaki yaygýn ve yanlýþ inanýþýn aksine- ancak derin düþünenlerin öðüt alabileceðini haber verir.

Yeryüzündeki canlý cansýz tüm varlýklar muhteþem detaylara sahiptirler. Herbirini incelediðimizde, sahip olduðu her detayda sayýsýz yaratýlýþ mucizesi görürüz. Detaylardaki mucizeler, yaratýlmýþ herþeyin yapýtaþý olan atomlarda baþlar, olaðanüstü dengeler ve düzenlere sahip gökyüzü, galaksiler, güneþ, insan bedeni, bitkiler, çiçekler, meyveler, daðlar, denizler ve mikrodünyadaki sayýsýz detay ve özelliklerle devam eder. Hepsinin sahip olduðu özelliklerde bir sanat vardýr. Bu, Allah’ýn muhteþem yaratma sanatýdýr. Tüm canlýlara dilediði þekli veren, tüm doðaya hakim olan, Sani olan Yaratýcý’nýn sanatý…

Çevresine yalnýzca bakan insan pencereye bakan kiþi gibidir. Pencereye bakanlar ya pencerenin boyasýndaki aþýnan kýsýmlarý görür ya da pencerenin camý üzerindeki lekeleri. Oysa pencereden bakanlar, o pencerenin muhteþem bir dünyaya açýldýðýný görür, pencerenin ardýndaki güzellikleri izler, üzerinde tefekkür eder ve bundan sonsuz haz alýrlar.

Allah’ýn benzersiz yaratma sanatýnýn delillerine sadece bakmak bir anlam ifade etmez. Baktýðýmýz herþeyi görmemiz ve üzerinde düþünmemiz gerekir. Çevremizdeki güzellikler üzerinde tefekkür ederek muhteþem yaratýlýþlarýný farkedebilir, Allah’ýn üstün yaratma sanatýný kavrayabiliriz.

Rabbimiz evrendeki her þeyi en küçük detayýna dek üstün bir ilim, hassas bir ölçü ile yarattýðýný, " Þüphesiz, göklerin ve yerin yaratýlmasýnda, gece ile gündüzün art arda geliþinde, insanlara yararlý þeyler ile denizde yüzen gemilerde, Allah’ýn yaðdýrdýðý ve kendisiyle yeryüzünü ölümünden sonra dirilttiði suda, her canlýyý orada üretip-yaymasýnda, rüzgarlarý estirmesinde, gökle yer arasýnda boyun eðdirilmiþ bulutlarý evirip çevirmesinde düþünen bir topluluk için gerçekten ayetler vardýr. (Bakara Suresi, 164) ayetiyle bildirir ve ayetlerinin canlý örneklerine tanýk olmamýzý ister.

Bediüzzaman yukarýdaki ayetle ilgili olarak þunlarý tefekkür eder: “Þu ayet Allah’ýn varlýðýný ve birliðini gösterdiði gibi, bir Ýsm-i azamý gösteren büyük bir penceredir. Bu ayetin özeti þudur ki: Kainatýn yüksek ve alçak tabakasýndaki bütün alemler ayrý ayrý lisanla bir tek neticeyi, yani bir tek Sâni’-i H’akim’in(hikmet sahibi Yaratýcýnýn) terbiye ediciliðini gösteriyorlar."

Gökler, yer ve ikisi arasýndaki her þey, sahip olduklarý mucizevi sistemleri yaratan ve sürekli denetimi altýnda tutan Rabbimiz’in üstün aklýný iþaret ederler. Canlý cansýz her varlýðý dilediði þekilde yaratan ve tümünü kontrolünde tutan sonsuz güç sahibi Yaratýcý’nýn sanatý, araþtýrýp üzerinde derin düþünüldüðünde gereðince kavranabilir. Toplumun, "derin düþünme boðulursun" telkinine uyan insan ise þeytanýn sisteminde "boðulan" kiþidir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.