..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir kimse, neden oltasýný, içinde tek bir balýk olmadýðýný bildiði bir göle sarkýtýr? -Adalet Aðaoðlu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Gökhan




28 Temmuz 2023
Ýyi Hissetmek  
Gökhan
Konu hissetmeye gelince benden daha salaðý yoktur.


:CBG:
Eþimin elinde gördüðüm bir kitabýn adýydý Ýyi Hissetmek. Çoðu zaman kuþkucu, hatta mantýksal çýkarýmlardan bitap düþmüþ beynim için kiþisel geliþim kitaplarý çekilmez saçmalýktadýr. Hayatýn anlamýný bildiklerini iddia eden ve nasýl yaþanacaðý konusunda metodlar öneren ve hatta önermekle de kalmayýp bunlarý birer kesin yargý gibi sunan bu yayýnlar yazarlarýnýn egosunu tatmin etmekten baþka bir iþe yaramaz düþünceme göre.Tabiki kitabý okumadým.

Ama iyi hissetmek insanýn hayattaki yönünü tayin etmede etkili olan mutluluk sözcüðü yerine kullanýlabilecek bütün yýðýný kapsayan amacýn iki kelimelik özetiydi. Biz neredeyse herþeyi iyi hissetmek amacýna yönelik yapýyorduk. Bu yönelimi gerçekleþtirirken iki temel varsayým yada önkabul alacaðýmýz kararlarý etkiliyordu. Olasýlýk hesaplarýnýn þekillendirdiði rastgele meydana gelmiþ evren tasavvurunu temel alarak yaptýðýmýz ve mantýksal çýkarýmlarla þekillendirdiðimiz bilincimizin ahlak ve vicdan anlayýþý, ya da kutsal metinler olarak adlandýrdýðýmýz ve gücü herþeye yeten bir yaratýcýnýn yarattýðý ve zaman zaman müdehale ettiði evren tasavvurunu temel alarak geliþtirdiðimiz ve pek tabi mantýksal çýkarýmlarla þekillendirdiðimiz ahlak ve vicdan anlayýþý.

Peki ahlak ve vicdan ölçütlerine göre karar vermeyen yani vicdanlarýný rahatlatmak gibi bir dertleri olmayan insanlar yok mu? Pek tabi varlar. Biyolojide yer alan bütün canlýlarýn hayatta kalma ve soyunu devam ettirme güdüsüne göre hareket eden bu yaratýklarýn en güçlü araçlarý pragmatizmdir. Yani yarar ve çýkar ilkesi. Bir davranýþ yararlýysa doðrudur. Burada kime yararlýysa sorusunun tek cevabý bendir. Yani bana yararlýysa. Bu yaratýklarýn benliklerine kattýklarý ve sömürmekten çekinmedikleri her ne varsa sahiplenme duygusuyla elde edilmiþtir. Üzerine çöktükleri ve kendi isimleriyle etiketledikleri canlý cansýz bütün nesneler bir tek þeye hizmet ederler ve etmelidirler; onlarýn rahatlarý ve egolarý. Narsist ve bencil olmaktan ve "büyümekten" baþka bir seçenekleri olamaz. Bunun nesi kötü diyenleriniz olabilir. Anlayýþla karþýlarým. Sorun þuki ben diye bütün yatýrýmý yaptýklarý egolarý gerçekte ne? Bunu bilebilmek için toplumsallýða ihtiyaç vardýr. Bir insanýn kendisini, duygularýný, ne istediðini, ne olduðunu tanýmasý ancak bir benzerinde yapacaðý gözlemler, kurduðu iliþki, etki ve tepkileri yorumlayarak mümkündür. Hissetmek ancak hissedilenin varlýðýyla mümkündür. Oysa pragmatizmin kurallarý çok pratiktir. Bana ne verdin ve benden ne aldýn muhasebesini yaptýðýnýz sürece bu pratik dünyada hiç yanýlmadan ve yýkýlmadan ilerleyebilirsiniz. Taki muhasebenin bir noktasýnda hesabýn þaþmasý ve sizin ona fazladan verdiðiniz þeyler olduðunu ve hiç farketmeden iflas ettiðinizi farkekedene kadar. Kaybettiniz. Sizden daha güçlü bir ego, daha bencil bir yaratýk sizi alt etti. Oysa siz biraz olsun onu tanýmak, onu korumak, onda kaybolmak, onunla dönüþmek, ona benzemek, onun sizi tanýmlamasýný istiyordunuz deðil mi? Ýþte tanýmladý. Siz bir safmýþsýnýz! Üzülmeyin hormonlu büyümeniz durdu en azýndan. Boþa verdiðinizi sandýðýnýz þefkat, özlem, endiþe,sevdiðini koruma gibi duygular hiçbiryere gitmedi. Belkide bu duygularý ilk defa hissettiniz. Korkmayýn bu zayýf olduðunuzu göstermez. Yalnýzca hissedebildiðinizi gösterir.

Nasýl daha iyi hissediyor musunuz?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Vasat, Hiçlik ve Ben Olma Kaygýsý
Sonsuza Yakýnsamalar
Arayýþ
Kahramanlar
Bilgelik ve Cehalet
Kaçýþ, Kabullenme ve Kanýt Üzerine
Bir Delinin Hatýra Defterinden
Sen Uyurken
- Ayna -
Affet

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Direnç
Ýkinci Tekil Yalnýzlýðýma Göndermeler
Bir Bölü Elli
Son Söz
Þiþelerdeki Mektuplar
Kýrýk Oyuncaðým
Susamamak
- Gece -
Hikayeler
Alýcýlarýnýzýn Ayarlarýyla Lütfen Oynayýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Çýkar Beni [Þiir]
Kalmak [Þiir]
Duvar Yazýlarý (Saçma) [Þiir]
Duvar Yazýlarý (Bitmesin) [Þiir]
Duvar Yazýlarý (Bir An Ýçin) [Þiir]
Iþýklarý Söndürün [Þiir]
Duvar Yazýlarý [Þiir]
Alfabe [Þiir]
- Ada - [Þiir]
- Oyun - [Þiir]


Gökhan kimdir?

Sessizliði mabed edinenlere selam olsun!. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Adalet Aðaoðlu,Ahmet Altan,Orhan Pamuk,Necip Fazýl Kýsakürek,Ataol Behramoðlu,Cezmi Ersöz,Atilla Ýlhan, Dücane Cündioðlu


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Gökhan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.