..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þahin bakýþlý, ahu gözlü, þirin davranýþlý ve tatlý sözlü idi. -Fuzuli, Leyla ve Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Hüseyin Ýbiþ




10 Eylül 2019
Karanlýklarý Birlikte Aydýnlatalým  
Hüseyin Ýbiþ
bizler neden karanlýklarýn aydýnlatýlmasý için çareler aramýyoruz?


:FIH:
KARANLIKLARI BÝRLÝKTE AYDINLATALIM
Bizler neden karanlýklarýn aydýnlatýlmasý için çareler aramýyoruz?
Ýnsanlarýn hayatlarý karanlýk ve aydýnlýk olmak üzere iki þekle bürünmektedir.Bizler, karanlýklarýn aydýnlatýlmasý için çareler aramakla vakit harcamak yerine hem karanlýðýn içine sürükleniyoruz, hem de armut piþ aðzýma düþ misali hayatýmýzýn her daim aydýnlýk olmasýný bekliyoruz. Bizler, oturduðumuz yerden her þeyin hazýr olanýný beklersek, üzerimize yüklenmesi gereken yüke omuz vermezsek, hiçbir zaman ne piþmesini beklediðimiz o armut piþer ne de gelip aðzýmýza düþer. Onun için karanlýklarýn aydýnlatýlmasý konusunda çare arama konusunda üzerimize düþeni bir tamam yerine getirmeliyiz. Bizlere düþen hiçbir görevden kaçmamalý, ne pahasýna olursa olsun yolun sonuna ulaþmalýyýz.
Büyüklerimizin bir sözü var:’Hazýra dað dayanmaz.’ derler her zaman .Bu sözü neden kullandýðýma gelince…Yukarýda söylemiþ olduðum her þeyin hazýr olarak önümüze sunulmasýnýn beklenmemesi gerektiðini anlatmak istedim bu güzel sözle.
Sonunu baþarý ile getirdiðimiz bu yolda kazancýmýzýn büyük olacaðýna inancýmýz tam olmalýdýr. Ýnancýn tam deðilse baþarýsýzlýk muhakkaktýr.
Baþarýlý olmak için yüreðindeki imandan bir an olsun þüpheye düþmemek þarttýr. bir baþkasýnýn þüphelenmesine de izin verilmemelidir.
Hayatlarýmýzý þekillendirenlerden birincisi olan karanlýðýn, ikincisi olan aydýnlýða çevrilmesi için çareler aranmasý lazým gelmektedir. Ýçine düþtüðümüz bu karanlýðýn sonunda bir güneþ doðmamasý halinde türlü bahaneler arkasýna sýðýnan insanlar, ömrü boyunca özlemekte olduðu aydýnlýða hasret kalýr. Bu bahanelerin yok edilmemesi durumunda karanlýklarýn ýþýkla tanýþmayacaðý unutulmamalýdýr. Bahsetmekte olduðum karanlýðýn gecenin karanlýðý, aydýnlýðýn ise gündüzün aydýnlýðý olduðuna kanaat getirilmemelidir. Bu düþüncelerle hareket edildiði takdirde hiçbir zorluk yakamýzý býrakmaz Bu iki þekil birbirini takip eden hayatý önemli farklýlýklarla tanýþtýran iki biçimdir. Benim sözünü etmiþ olduðum, aydýnlýða çevrilmesi için çareler aranmasý lazým gelen karanlýklar çok farklýdýr.
Bu karanlýklarýn aydýnlýklarla tanýþmasý için büyük fedakarlýklarda bulunulmasý hayatýn en önemli þartýdýr. Bu þartýn yerine getirilmemesi insanoðlunun telafisi olmayan en deðerli kaybýdýr. Bu büyük kayba uðramamak için de kendimizi ölçüp tartarak ,yapmakta olduðumuz yanlýþlarýmýzý göz önüne getirerek, girmememiz lazým gelen yollara girilmemesi bizim için en hayýrlý olanýdýr. Sizlere sözünü etmekte olduðum çareleri ararken bir an olsun bahanelere baþvurulmamalý, hiçbir þekilde pes edilmemelidir. Aydýnlýða çevrilmesi için çarelere baþvurulmasý gereken karanlýklarýn baþýnda cehalet gelmektedir. Bunlarý sýrasý ile takip edenler uyuþturucu, alkol, sigara baðýmlýlýðý vb. olmak üzere sýralanmaktadýr. Aydýnlatýlmasý için çareler aranýlan karanlýklar sadece bunlarla sýnýrlý deðildir elbette. Manasýz boþ düþüncelerle vakit öldürmek ,teknolojiye haddinden fazla esir olmak, madden ve manen gereksiz israfiyatta bulunmak, insan oðlunun bir an olsun karþýsýndaki bir insana tepeden bakmasý, kibire kapýlmasý da aydýnlatýlmayý bekleyen karanlýklardandýr. Ama bizim bu karanlýklarýn sonlandýrýlmasý için bulduðumuz çareleri kafamýzda karþýlaþtýrarak derdimizin dermaný olarak düþündüðümüz çareye baþvurmak için harekete geçmemiz gerekmektedir. Bizim bulmuþ olduðumuz çarelerin bir iþe yaramadýðýný fark etmemiz halinde diðer insanlarla da fikir alýþveriþine girmemiz olaðan bir durum halini almalýdýr.
Bizler, en güzel ve baþarýya ulaþýlmasý en kolay olan istiþare yolunu seçerek bizi yolun sonuna götüreceðine inandýðýmýz fikirle bir an önce tanýþmalýyýz. Hayatýmýzý alt üst eden karanlýklarýn aydýnlatýlmasý için baþvurulan çareler karþýlaþtýrýlarak ortak bir noktada hemfikir olunmalý, hemen harekete geçilerek yukarýda bahsetmiþ olduðum durumlar yüzünden kararan hayatlar aydýnlýða kavuþturulmalýdýr. Hemfikir olmadýklarý bir çareden hiç kimseye bir fayda gelmeyeceðinin göz önünde bulundurulmasý insanlar için gereðinden fazla önem arz etmektedir. Sözü geçen karanlýklarýn daha fazla hayatý alt üst etmesine haddinden fazla gözyaþý akýtmasýna izin verilmemelidir. Karanlýk ufuklarýn ýþýklarla tanýþtýrýlmasýnda çizilen yollardan farklý yollara dönülmesine hiçbir þekilde izin verilmemelidir.
Siz deðerli okurlarýmla þunlarý da paylaþmaktan beri durmayacaðým.
Fikirlerime, düþüncelerime kýymet veren deðerli okurlarým bilinmelidir ki karanlýklarýn aydýnlatýlmasý için çareler bulunamamasý deðil, bizzat bulunmasý lazým gelen çarelerin aranmamasý insanlarýn hayatlarýnda hüznün hiçbir zaman son bulmayacaðý anlamýna gelmektedir. Karanlýk yollardan bir tanesine zamanýnda Hz. Ömer Radýyallahu Anh þu sözü söyleyerek bir nebze çare üretmiþtir:’ Yalnýz kalmak cahil insanlarla oturmaktan daha hayýrlýdýr .’diyerek cehaletin ne denli zehirli bir yýlan olduðunu bir þekilde insanlara anlatabilmiþtir. Anlayanlar Hz. Ömer Radýyallahu Anh’ýn bu güzel ve anlamlý sözüne biat ederek cehaletten olabildiðince uzaklaþmanýn yollarýnda yürümeye baþlamýþlardýr.
Hz. Ömer Radýyallahu Anh’ýn göstermiþ olduðu yolun devamý getirilmeli ve cehaletin kendimizden olabildiðince uzaklaþtýrýlarak karanlýklarý aydýnlatmak için yakýlan ýþýðýn takip edilmesi saðlanmalýdýr. Cehaletle savaþmanýn farklý yollarýný da görmezden gelmememiz bizim için en hayýrlý olanýdýr. Bunun da unutulmamasý biz insanlar için önemli bir durumdur.
Ýnsanoðlu karanlýklarda yürüme isteðinde inat ederse göz önünde bulundurulmalýdýr ki hayatlarýný mahvetmekten baþka hiçbir iþe yaramayacaktýr. Ben kaleme almakta olduðum her yazýmda okumanýn hayatýmýzda ne kadar önemli bir yere sahip olduðunu anlatýyor, cehalet adý vermekte olduðumuz bu karanlýðýn aydýnlýða çevrilmesinde en önemli çarelerden birisi olduðunun anlaþýlabilmesi için bütün yazýlarýmda okumanýn hiçbir zararýnýn olmayacaðýný ,hatta cahil kafalarý karanlýk yollarla vedalaþtýrýp hasret kaldýklarý aydýnlýk yollara ilimin ýþýðý eþliðinde kavuþacaklarýný anlatýyorum. Bu ýþýðýn bizlere sunulan en güzel çarelerden birisi olduðunu sizlerle paylaþýyorum.
Sizleri bu konularla bilgilendirme gayretinde olduðum için ayrý bir mutlu oluyor ,bu bilgilendirmelerle beni aydýnlatan öðretmenlerime ve kitaplarýný okumaktan ayrý ayrý zevk duyduðum yazarlarýmýza da teþekkürü bir borç biliyorum.
Genellikle okumanýn önemine Hz. Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem Efendimiz’e Hira Maðarasý’nda gelen ‘oku!’ emrini ,yani ilk vahyi örnek vererek yahut Hz. Ali Radýyallahu Anh’ýn ‘Bana bir harf öðretenin 40 yýl kölesi olurum.’ sözünü önünüze getirerek okumanýn bu denli öneme sahip olduðunun anlaþýlabilmesi için çabalýyorum. Hz. Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem Efendimiz’in bilimin faydalarýndan söz eden ,ders veren güzel ve her birisi ayrý anlamlý sözlerini de yazýlarýmda sizlere sunmadan geçmiyorum.
Aydýnlatýlmasý için çareler aranan karanlýklarýn cehaletten ibaret olmadýðýný sizlere yukarýda da anlatmýþtým. Bunlardan bir tanesi de bakar körlük yani kalp körlüðü. Bu konunun da aydýnlýða kavuþturulmasý gerektiðini düþünerek özellikle önünüze koydum. Ýnsanlarýn görme engellilere bakýþ açýsýný her zaman gözlemleyen bir görme engelli olarak bu konuda özellikle yazmak istedim. Her zaman bazý ipe sapa gelmeyen sorularla karþýlaþýyorum .Diyorlar ki yemeðini kendin yiyebiliyor musun, ihtiyaçlarýný nasýl karþýlýyorsun, rüya görüyor musun ve buna benzer bir sürü soru bazýlarýný cevaplandýrýyorum .Bazýlarýný da cevaplandýrma gereði bile duymuyorum. Çünkü görme engellilerin aciz olmadýklarýný araþtýrýp bizzat þahit olmalarý gerektiðini düþünüyorum. Bana gören insanlar þu soruyu çok yöneltiyor :’Körlüðüne çare bulundu, bu gün gözlerin açýlacak deseler açtýrmayý düþünür müsün?’. Ben de direk þu cevabý veriyorum:’Alýþtýðým yolda yürümek bana daha kolay geliyor ,yeni bir yolda yürümeye alýþmak benim için baya bir zaman alýr. Ben bu güne kadar bu halimden memnun olarak yaþadým bu günden sonrada memnuniyetle yaþamaya devam ederim.’ Bu gözler açýlýrsa asýl önümü o zaman göremeyeceðimi, körlüðümün benim önümde sönmeyen bir ýþýk olduðunu anlatýyorum insanlara. Kalben kör olmaktansa bedenen kör kalmayý tercih ederim. Kalbimi karanlýklardan çýkaramamak bedenimi karanlýklardan çýkaramamaktan daha iyidir. Ben þahsen beden gözümün açýlmasýný tercih eden bir insan olsam kalp gözümün körleþmesine sebep olurum.Bu da kendime iki cihanda da yapacaðým en büyük kötülük olur. Ýnsanlarý her zaman bakar körlükten kurtulup kalp gözlerini bir ömür açýk býrakmaya davet ediyorum.
Cehalet ve bakar körlüðe deðindikten sonra diðer aydýnlatýlmasý için çareler aramamýz lazým gelen karanlýklara deðinelim. Ýnsanlarýn hayatlarýnýn kararmasýnda en büyük etkenlerden olan uyuþturucu, çocuklarýmýzý gençlerimizi hatta büyüklerimizi de etkisi altýna almakta geç kalmýyor.Uyuþturucu öyle bir illet ki insana yapmamasý lazým gelen þeyleri yaptýrýyor, kurtulamayacaðý belalara bulaþtýrýyor. Bu karanlýða, aydýnlatýlmasý ön görülen ýþýk ilk önce bu pisliðin kökünü kurutmak için saðlýk örgütleri ve emniyet güçleri ile el ele verip uyuþturucu belasýný ülkemizde ayakta tutan baronlara karþý dimdik ayakta durduðumuzu göstermemiz, baðýmlý olan insanlarýmýzýn tedaviye ikna edilmesi yolunun izlenmesi, bu konuda baþta saðlýk bakanlýðý olmak üzere diðer saðlýk örgütlerinden desteðimizin esirgenmemesi ve emniyet güçlerimizle uyuþturucuya karþý açýlan savaþta ayný saflarda yer alýnmasý lazým gelmektedir. Bunlarý yapmýþ olduðumuz takdirde uyuþturucu ile girmiþ olduðumuz savaþtan galip olarak çýkacaðýmýz aþikardýr. Gelin el ele verip uyuþturucuyu dünyamýza bir daha sokmamak üzere hayatýmýzdan söküp çýkaralým madde baðýmlýsý insanlardan desteðimizi esirgemeyelim. O karanlýða girenlerin ýþýðý olup yollarýnýn aydýnlanmasýný saðlayalým.Düþeni elimizi uzatýp düþtüðü yerden kaldýrmakta geç kalmayalým.
Yukarýda sözünü etmiþ olduðum karanlýklardan alkol ,sigara ve teknoloji esareti adý verilen karanlýklarýn da desteksiz aydýnlatýlmayacaðýna kanaat getirelim ve bahsetmekte olduðum karanlýklarý da aydýnlatma yolunda birlikte yürüyelim.
Ýnsanlara tepeden bakarak kibirle hareket edilen karanlýðýn da aydýnlatýlmasý için çareler aranmasý hatta aydýnlatýlmasý ön görülmekte olan bir unsurdur. Kibrin tepeden bakmanýn insanoðluna kazandýracaðý hiçbir þeyin olmadýðý anlatýlarak bu karanlýðý terk etmeleri geç olmadan doðru yola girmeleri için yardým eli uzatýlmalýdýr.
Bizler, bu yollarýn aydýnlatýlmasýnda çareler aramaz, insanlarý kendi haline býrakýrsak kaleme alarak insanlara karanlýklarý aydýnlatma çarelerine baþvurulmasý gerektiðini anlatmamýzýn hiçbir anlamý olmaz. Yaptýklarýmýzýn bir anlam kazanmasý için ilk önce bu konuda baþarý kazanacaðýmýza kendi inancýmýzýn tam olmasý bizim için en önemli olaydýr.
Ben bu konuda siz deðerli okurlarýmýn desteðini bekliyorum. Sizin desteðiniz olmadýktan sonra sözünü etmiþ olduðum savaþý kazanmamýza imkan yoktur. El birliði etmedikten sonra cehalet, bakar körlük, alkol, sigara, uyuþturucu vb. karanlýklarýn aydýnlatýlmasý büyük ölçüde olanaksýzdýr. Hayatýmýzda yer eden bu olanaksýzlýðýn yok edilip sonlandýrýlmasýnda hiçbirimiz önümüze çýkan zorluklarý bertaraf etmek için gayret göstermekten kaçýnmayalým.
Bir söz vardýr, çocuklar her zaman söylerler bu sözü:’ Büyükten ne görüyorsam onu yapýyorum.’ Çocuklarýmýzýn biz büyüklerden her zaman olumlu þeyler görmesine ve onlarýnda olumlu hareketler etmesine sebep olalým demesinler ki ben büyüklerimden korkaklýðý gördüm, ben de onlar gibi korkakça davranýyor mücadeleyi býrakýp kaçýyorum.
Bizler sonraki nesillere her zaman örnek davranýþlarýmýzý miras býrakalým.Karanlýklarýn aydýnlatýlmasý için çareler ararken türlü bahaneler arkasýna saklanmayalým.
Evet kardeþlerim siz deðerli okurlarým için kaleme almakta olduðum bu yazýmý þu cümlelerle sonlandýrmak istiyorum. Karanlýklarýn aydýnlatýlmasý için çareler ararken aklýma güzel bir fikir geldi. Sözü geçen korkaklýk bizden sonra gelecek olan nesillerin kalplerinde bir daha yer etmemek üzere çýkarýlýp atýlmalýdýr. Korkaklýðýn karanlýklarýn aydýnlatýlmasý önünde duran en büyük engellerden bir tanesi olduðu da hiçbir zaman akýllardan çýkarýlmamalýdýr.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kararsýzlýklarýnýzla Korkularýnýzý Ayný Kefeye Koymayýn
Kafamýzda Mantýksýzlýk Yer Etmesin
Ön Yargý Bizim Yolumuz Olmasýn
Ýnsanlarý Yersizliklerle Meþgul Etmeyin
Engelli Çivtlere Olan Ön Yargý
Sorumluluklarýmýzýn Bilincinde Olalým
Iþýðýnýz Hiçbir Zaman Kaybolmasýn
Maneviyatýmýzdan Ödün Vermeyelim
Hayatýmýzda Piþmanlýðýn Yeri Olmasýn
Daha Güzel Bir Dünya Ýçin Yaþayalým

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Maneviyattan Yoksun Kalmayýn
Sadakatiniz Daim Olsun
Menfaatleriniz Ýtibarýnýza Gölge Düþürmesin
Rotanýzý Öfkeniz Çizmesin
Emanete Hýyanet Etmeyin
Kalplerimiz Ýsyana Kapýlmasýn
Hatalar Yürüdüðünüz Yol Olmasýn
Yanlýþlarýmýz Yürüdüðümüz Yolda Rehberimiz Olmasýn
Güvenilirlik Vazgeçilmez Gerçeðiniz Olsun
Kendinizle Yüzleþmekten Kaçmayýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ömür Dediðin Kelimelere Sýðmaz [Þiir]
Vataným Uðrunda Ölmek Ýçin Hazýrlandýðým [Þiir]
Yaþanan Her Þeyin Ýçindeyim [Þiir]
Meydan Verme [Þiir]
Zaman Ömürden Alýp Gidiyor [Þiir]
Dillerden Düþmeyen Bir Aþk Þarkýsýyýz [Þiir]
Bir Þiir Yazdým [Þiir]
Gönüller Bir Olsun [Þiir]
Yanýnda Mutluyum [Þiir]
Engel Tanýmýyoruz [Þiir]


Hüseyin Ýbiþ kimdir?

Kalp gözü açýk bir þairim

Etkilendiði Yazarlar:
Yavuz Bahadýroðlu,Ahmet Günbay Yýldýz,Cengiz Aytmatov,Mehmet Rauf...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hüseyin Ýbiþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.