..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþkýn aldý benden beni. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Hüseyin Ýbiþ




22 Nisan 2019
Bilinçsiz Davranýþlarýn Önüne Geçelim  
Hüseyin Ýbiþ
yaþadýðýmýz iyi yahut kötü olan bütün olaylardan ders çýkarmanýn bilincine varýyormuyuz?


:HED:
BÝLÝNÇSÝZ DAVRANIÞLARIN ÖNÜNE GEÇELÝM
Yaþadýðýmýz iyi yahut kötü olan bütün olaylardan ders çýkarmanýn bilincine varýyor muyuz?
Deðerli okurlarým, baþýmýza gelen iyi kötü her ne varsa bunlarýn bilincinde olup olmadýðýmýzý anlatmak istediðim bir yazý kaleme aldým ve üslubumca bu bilince varýlmasý gerektiðini anlatmak istedim. Gerçekten de farkýna varýlmasý gereken bir konu olduðu düþüncesi ile kalemimden dökülen satýrlarla konunun önemine deðindim, sizlerin de farkýna varmanýzý istedim. Baþa gelen her ne olursa olsun ders çýkarýlmasý ve bir daha büyük hatalarýn tekrarý olmamasý en önemli düsturumuz olmuþtur. Bu düsturla sizlere yaklaþmanýn daha doðru olabileceðinin kanaatine vardým ve bu yazýmý kaleme aldým.
Baþýmýzdan bin bir türlü olaylar gelip geçiyor. Yeri geliyor hatalar yapýyoruz, yeri geliyor yapmýþ olduðumuz hatalarýmýzla yüzleþmek zorunda kalýyoruz. Elbette Orhan Gencebay’ýn o güzel þarkýsýnda söylemiþ olduðu gibi hatasýz kul olmaz ama bizler aldýrmadan baþýmýza dert açmakta olan hatalarýmýza yenilerini eklemeye devam ediyoruz. Asýl yapmamýz gerekeni yapmamakta ýsrara devam ediyoruz. Düþünüyoruz ki bizi ,ne kadar hata yapsak da, hatamýzla sever eþimiz dostumuz. Fakat iþler öyle gitmiyor. Yapmýþ olduðumuz ilk hatada bir af bile dilememize fýrsat verilmeden silip süpürüveriyorlar. Hepsi için deðil bu sözüm ama unutmamamýz lazým gelen bir þey de þudur: Menfaatin olmadýðý hiçbir yerde ne kadar hata yaparsan o kadar dibe vurursun.Çünkü bu dünya menfaat dünyasýdýr. Bunun da bir an olsun akýllardan çýkarýlmamasý gerekmektedir. Hani diyor ya Orhan Baba ‘Hatasýz kul olmaz, hatamla sev beni,dermansýz dert olmaz ,dermana sal beni ‘sözlerinde. Ama bizim hatamýzla sevilmeyeceðimizi,hatta yapmýþ olduðumuz hatalarýmýzýn bizim en büyük açýðýmýz olarak kullanýlarak yok edilip tüketileceðimiz akýllarýn bir köþesinden çýkarýlmamalýdýr.
Dermaný olan dertlerimizin de dermansýz birer dert haline getirileceðini hiçbir zaman, hiçbir þekilde unutmamalýyýz. Eðer unutursak ve yapmakta olduðumuz hatalardan ders çýkarmazsak bizim büyük bir enkaz yýðýnýna dönüþmemize sebep olur. Onun için de yaptýðýmýz hatalardan ders çýkarmasýný öðrenerek bizleri enkaz yýðýný haline getirecek olan hatalar yapmamalý ve bizim yok olmamýz için yapacaðýmýz bu hatalarýn kullanýlmasýna izin vermemeliyiz. En önemlisi bu hatalarý yapmayýp bunlarýn sonumuzu getirmesinin önüne geçmeliyiz. Ders çýkarmadan yapmaya devam ettiðimiz hatalarýmýz sadece kendimize zarar vermez, yanýmýzda bulunanlarý da hezimete uðratýr. Bunun yolu da ders çýkararak hata yapmamayý öðrenmekten geçer. Yürümekte olduðumuz yolun sonu bizleri hatalarla dolu bir yere sürüklüyorsa bu yolu acilen deðiþtirmemiz þarttýr.
Hep hatalarýn yaratacaðý sonuçlardan bahsettik, bir de iyiliklerin bizlere kazandýracaklarýný anlatmaya baþlayalým. Ders çýkarmamýz gereken sadece hatalarýmýz deðildir. Elbette yapmýþ olduðumuz güzellikleri görmemiz ve o güzelliklerle nerelere taþýndýðýmýzýn farkýnda olmamýz bizim için büyük bir önem arz etmektedir. Elbette hatalarýmýzýn yanýnda ders çýkarmamýzý öðütleyen ve bizleri hayatýmýzda büyük öneme sahip olan güzellikleri yapmaya sevk eden ,ders almamýz lazým gelen güzelliklerin yer aldýðý aþikardýr. Bu güzelliklerin akýllardan çýkarýlmamasý için daha önemli güzelliklerin adýmýný atmamýzý öðütleyen güzellikleri yüreklerimizin en güzel yerinde taþýmalýyýz. Baþýmýza gelen iyi yahut kötü ne varsa onlardan ders çýkarmanýn, farkýna varmanýn bilincinde olmakla kast edilenler bunlardan ibarettir. Bizler yapmamýz yahut yapmamamýz gerekenleri bildikten sonra yani yaþadýðýmýz her ne varsa bunlardan ders çýkardýktan sonra hatalar bir bir yok olur, yapýlan hatalarýn yerini büyük önem arz eden güzellikler yer alýr.Yeter ki bizler hatalara düþmeme gayretinde bulunalým; büyük hatalarýn içinde deðil, insanlarýn hayatýnda büyük bir öneme sahip olan güzelliklerin iyiliklerin içinde yer alalým. Yalnýz bu yer alýþýmýz övünülmek için deðil gerçek insanlýðýmýzýn görülmesi için olsun.
Hayatýmýzda yaptýðýmýz iyi yada kötü olan her þeyden ders çýkarmanýn önemini baþta bizler unutmayalým, sonra da çevremizdeki insanlarýn unutmamasýný saðlayalým. Ders çýkarmadan yapmaya devam ettiðimiz hatalarýmýzýn kurbaný olmayalým. Ýnsanlarýnda yaptýðý hatalardan ders çýkarmasý için bu türlü yazýlarla bizler aracý olalým.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kararsýzlýklarýnýzla Korkularýnýzý Ayný Kefeye Koymayýn
Kafamýzda Mantýksýzlýk Yer Etmesin
Ön Yargý Bizim Yolumuz Olmasýn
Ýnsanlarý Yersizliklerle Meþgul Etmeyin
Engelli Çivtlere Olan Ön Yargý
Sorumluluklarýmýzýn Bilincinde Olalým
Iþýðýnýz Hiçbir Zaman Kaybolmasýn
Maneviyatýmýzdan Ödün Vermeyelim
Hayatýmýzda Piþmanlýðýn Yeri Olmasýn
Daha Güzel Bir Dünya Ýçin Yaþayalým

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Maneviyattan Yoksun Kalmayýn
Sadakatiniz Daim Olsun
Menfaatleriniz Ýtibarýnýza Gölge Düþürmesin
Rotanýzý Öfkeniz Çizmesin
Emanete Hýyanet Etmeyin
Kalplerimiz Ýsyana Kapýlmasýn
Hatalar Yürüdüðünüz Yol Olmasýn
Yanlýþlarýmýz Yürüdüðümüz Yolda Rehberimiz Olmasýn
Güvenilirlik Vazgeçilmez Gerçeðiniz Olsun
Kendinizle Yüzleþmekten Kaçmayýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ömür Dediðin Kelimelere Sýðmaz [Þiir]
Vataným Uðrunda Ölmek Ýçin Hazýrlandýðým [Þiir]
Yaþanan Her Þeyin Ýçindeyim [Þiir]
Meydan Verme [Þiir]
Zaman Ömürden Alýp Gidiyor [Þiir]
Dillerden Düþmeyen Bir Aþk Þarkýsýyýz [Þiir]
Bir Þiir Yazdým [Þiir]
Gönüller Bir Olsun [Þiir]
Engel Tanýmýyoruz [Þiir]
Yanýnda Mutluyum [Þiir]


Hüseyin Ýbiþ kimdir?

Kalp gözü açýk bir þairim

Etkilendiði Yazarlar:
Yavuz Bahadýroðlu,Ahmet Günbay Yýldýz,Cengiz Aytmatov,Mehmet Rauf...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hüseyin Ýbiþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.