..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Anlamak beðenmenin baþlangýcýdýr. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Hüseyin Ýbiþ




25 Mart 2019
Kalp Kapýmýz Menfaate Açýlmasýn  
Hüseyin Ýbiþ
bizler nedenkarþýlýk bekleyerek yaptýðýmýz her þeyden bir hayýr bekliyoruz?


:AADI:
KALP KAPIMIZ MENFAATE AÇILMASIN
Bizler neden karþýlýk bekleyerek yaptýðýmýz her þeyden bir hayýr bekliyoruz?
Þunu bilmemiz lazýmdýr ki, insanlardan karþýlýðýný bekleyerek yaptýðýmýz hiçbir iyilikten hayýr bulamayýz. Bir insana iyilik yapýyorsak bundan karþýlýk beklememeliyiz.
En ufak bir dua bile olsa, onu yapmýþ olduðumuz iyiliðe karþýlýk olarak beklemekle kendimizi menfaat yoluna itmiþ oluruz. Girmiþ olduðumuz bu yol da bizi geri götürür, bir adým ilerlemek için fýrsatýmýz olmaz. Dünya menfaati için çalýþmanýn hiçbir öneminin olmadýðýný evvela kendimiz bilelim ki,karþýmýzda bizleri dinleyen insanlara da anlatabilmek için yüzümüz olsun. Kendimiz farkýnda olmamakta diretir, dünya menfaati için çalýþmaya devam edersek, bizim de bu uðurda birbirine kýymet vermeyen insan müsveddelerinden farkýmýz kalmaz. Bu bahsettiðim kiþilerden farkýmýz olsun istiyorsak geçici olan hiçbir þeye kýymet vermemeliyiz. Biz maddiyata deðil, maneviyata deðer verelim. Yaptýðýmýz ve yapacaðýmýz iyilikleri karþýlýk beklemeden yapalým ki yaptýðýmýz her iyiliðin bir anlamý olsun.
Evet sevgili dostlarým, deðerli okurlarým, dünya menfaatinin içinde boðulmamak için yüreklerimizdeki ihlasý yitirmemeliyiz. Yani þu güzel sözün ne demek istediðini bir an bile aklýmýzdan çýkarmamalýyýz:’ Ne verirsen elin ile o da gider senin ile.’ Atalarýmýz bizlere menfaate düþmeden, karþýlýk beklemeden yapmamýz gerektiðini öðütlemektedir bu güzel ,bu manasý büyük söz ile. Yapýlan iyiliklerinizi ne olursa olsun insanlarýn yüzüne vurmamamýz gerektiðini. Ama son yýllarda bu sözün manasýný biz insanlar unutmuþ bulunmaktayýz ve birbirimiz için her ne yapýyorsak ,zamaný geldiðinde yüzüne çarpmaktan bir an olsun geri durmuyor, onu durmadan kendimize mahkum olarak görüyoruz.
Ýllaki aðzýmýzý tutmuyor, ben sana þu iyiliði yaptým, sen de benim için bunu yapmak zorundasýn, diyerek karþýmýzdaki insaný þartlandýrýyoruz. Bu bahsettiðim þey iyilik olmaktan çýkar hesaplaþmalarýna dönüþür. Bu hesaplaþmalara meydan vermemek için insanlarý þartlandýrmayýp ,yaptýðýmýz en küçük bir iyiliðin adýný dahi anmamalýyýz. Yapmýþ yahut yapmakta olduðumuz güzellikleri sadece yüreklerimizde yaþatmalýyýz. Öðretmenler çocukluk yýllarýmýzda bizlere katlanmaya baþlýyorlar ve bizleri vatanýmýza milletimize hayýrlý birer insan olmamýz için yetiþtirme çabasýna giriyorlar. Onlar bizim için verdikleri emeði bizlerden madden karþýlýk bekleyerek yapmýyorlar. Öðretmenlerin bir tek gayesi var, bizleri vatana millete yararlý vatandaþlar olarak yetiþtirebilmek. Bizler de öðretmenlerimiz gibi sonraki nesillerden maddi karþýlýk beklemeden, vatanýna milletine faydalý yurttaþlar yetiþtirebilmenin gayesinde olmalýyýz. Çocuklarýmýzý bu gaye ile gayretlendirmeliyiz.
Bizler etrafýmýzdaki güzellikleri korumalýyýz ,hatta onlarýn çoðalmasý için gerektiðinden fazlasýný yapmalýyýz. Nazým Hikmet’in güzel bir sözü var:’ Öylesine ciddiye alacaksýn ki yaþamayý, mesela yetmiþinde bile zeytin dikeceksin.’ Bu sözün konumuzla ne alakasý var diyebilirsiniz ama alakasý var deðerli okurlarým. Bizler, çocuklarýmýzdan bir þey isterken diyoruz ki, bu istediðimi yaparsan sana þunu bunu alacaðým. Çocuklarýmýzý menfaat karþýlýðýnda yapmaya zorluyoruz . Ama düþünmüyoruz ki biz bu yaptýklarýmýzla hem kendimize hem de çocuklarýmýza zarar veriyoruz. Yani o güzel çocuklarýmýzý ne kadar büyük bir tehlikeye attýðýmýzý görmezden geliyoruz. Bu yaptýðýmýzýn bizlere faydasýndan ziyade zararý olacaðýna kanaat getirmiyoruz. Bizler, diktiðimiz bu fidanlarýn büyüyüp geliþtikten sonra meyve vermesini istiyorsak, onlarý menfaatle yetiþtirmek yerine, yaptýðý iyiliklerin kendi yararýna, kötülüklerin ise kendi zararýna olduðunu öðretmeliyiz. Çocuklarýmýzý karþýlýk bekleyerek yetiþtirirsek ne vatanýna ne de ana babasýna bir hayrý olur. Nazým Hikmet’in anlatmak istediði þudur: Hangi yaþta olursan ol, senden sonrakilere verdiðin, vereceðin bilgilerle faydalý ol. Yaþamayý ciddiye alýp güzelliklerimize sahip çýkmaz,onlarýn korunmasýna yardýmcý olmazsak gelecek günlerimiz güneþe hasret kalýr .
Menfaate açýlan kalpler hayatýn boþ, manasýz karanlýðýnýn mahkumiyetinde oradan oraya hiç durmaksýzýn sürüklenir.
Nazým Hikmet’in bu güzel sözünü kulak arkasý etmeyelim. Hayatýmýza manevi güzellikler katalým, bir daha açmamak üzere menfaate kalp kapýlarýmýzý kapatalým. Karþýlýk bekleyerek yaptýðýmýz hiçbir iyiliði iyilikten saymayalým. Karþýmýza çýkan her insaný menfaatin elinden kurtarmak için çaba harcayalým. Yani Nazým Hikmet’in de dediði gibi hem zeytinleri dikelim,hem de diktiðimiz zeytinleri sulayýp filizlenmesini bekleyelim. Onlarý dikip sonrada kurumaya býrakýrsak aðaç dikmemizin anlamý olmaz. Bilgi birikimimizi insanlýðýn yararýna kullanalým. Bunu yaparken de hiçbir karþýlýk beklemeyelim. Ýnsanlýðý menfaat adlý kötülüðün elinden kurtarýp dünyayý iyiliðin var olduðu bir ýþýkla aydýnlatma yollarýna girelim. Bizlere kötülük edenlere biz de karþýlýðýný kötülük olarak vermeyelim. Ýnadýna iyilikle yaþayanlardan olma yolunda yürüyelim. Yani daima veren bil el olalým. Veren elin alan elden her daim üstün olduðu düþüncesini kafalara yerleþtirelim. Girdiðimiz bu yolun sonunu alnýmýzýn aký ile getirelim. Veren el olma düþüncesini ilk önce kendimiz sahiplenelim. Bu düþünceyi sahiplenmezsek diðer insanlara da bu güzel manalý düþünceye sahip çýkmalarýný öðütlememizin hiçbir anlamý olmaz. Kendimize ve insanlara yapacaðýmýz en büyük iyiliðin karþýlýk beklemeden yapýlanlar olduðu unutulmamalýdýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kararsýzlýklarýnýzla Korkularýnýzý Ayný Kefeye Koymayýn
Kafamýzda Mantýksýzlýk Yer Etmesin
Ön Yargý Bizim Yolumuz Olmasýn
Ýnsanlarý Yersizliklerle Meþgul Etmeyin
Engelli Çivtlere Olan Ön Yargý
Sorumluluklarýmýzýn Bilincinde Olalým
Iþýðýnýz Hiçbir Zaman Kaybolmasýn
Maneviyatýmýzdan Ödün Vermeyelim
Hayatýmýzda Piþmanlýðýn Yeri Olmasýn
Daha Güzel Bir Dünya Ýçin Yaþayalým

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Rotanýzý Öfkeniz Çizmesin
Emanete Hýyanet Etmeyin
Maneviyattan Yoksun Kalmayýn
Sadakatiniz Daim Olsun
Menfaatleriniz Ýtibarýnýza Gölge Düþürmesin
Kalplerimiz Ýsyana Kapýlmasýn
Hatalar Yürüdüðünüz Yol Olmasýn
Yanlýþlarýmýz Yürüdüðümüz Yolda Rehberimiz Olmasýn
Güvenilirlik Vazgeçilmez Gerçeðiniz Olsun
Kendinizle Yüzleþmekten Kaçmayýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ömür Dediðin Kelimelere Sýðmaz [Þiir]
Vataným Uðrunda Ölmek Ýçin Hazýrlandýðým [Þiir]
Yaþanan Her Þeyin Ýçindeyim [Þiir]
Meydan Verme [Þiir]
Zaman Ömürden Alýp Gidiyor [Þiir]
Dillerden Düþmeyen Bir Aþk Þarkýsýyýz [Þiir]
Bir Þiir Yazdým [Þiir]
Gönüller Bir Olsun [Þiir]
Yanýnda Mutluyum [Þiir]
Engel Tanýmýyoruz [Þiir]


Hüseyin Ýbiþ kimdir?

Kalp gözü açýk bir þairim

Etkilendiði Yazarlar:
Yavuz Bahadýroðlu,Ahmet Günbay Yýldýz,Cengiz Aytmatov,Mehmet Rauf...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hüseyin Ýbiþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.